Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Σύνδρομο Τουρέτ: Η νευροψυχιατρική διαταραχή μέσα από τα μάτια των παιδιών! (Video)

Όλα όσα δεν γνωρίζουμε θα τα μάθουμε από παιδιά που ζουν με αυτή την διαταραχή!

4 Δεκεμβρίου 2019 18:18
Σύνδρομο Τουρέτ: Η νευροψυχιατρική διαταραχή μέσα από τα μάτια των παιδιών! (Video)

Γνωρίζετε για την νευροψυχιατρική διαταραχή που επηρεάζει την ζωή πολλών ανθρώπων ακόμα και μικρών παιδιών; Τι είναι το σύνδρομο Τουρέτ και πώς εκφράζεται μέσα από τα μάτια των μικρών αγωνιστών;

Παρακάτω θα δείτε ένα βίντεο που θα "αγγίξει"! Πολλοί καθημερινά παλεύουν με διάφορους ψυχαναγκασμούς και πελαγώνουν χωρίς ουσία, αν θέλουμε μπορούμε να ξεπεράσουμε ότι μας βασανίζει αρκεί να ζητήσουμε βοήθεια!

Το τουρέτ έχει συνδεθεί με διαφορετικές δομές του εγκεφάλου, συμπεριλαμβανομένης μια περιοχής που ονομάζεται βασικά γάγγλια και η οποία βοηθά στον έλεγχο των κινήσεων του σώματος. Οι διαφορές σε αυτό το σημείο φαίνεται να επηρεάζουν τα νευρικά κύτταρα και τους νευροδιαβιβαστές που μεταφέρουν μηνύματα σε όλο τον εγκέφαλο.

Όμως, ακόμα δεν γνωρίζουμε τι ακριβώς προκαλεί αυτά τα προβλήματα στον εγκέφαλο, ωστόσο τα γονίδια πιθανότατα παίζουν έναν ρόλο. Τα συμπτώματα επιδεινώνονται όταν υπάρχει στρες, ενθουσιασμός ή κάποια ασθένεια. Το σύνδρομο τουρέτ μπορεί επίσης να προκαλέσει κι άλλα συμπτώματα όπως: άγχος, μαθησιακές δυσκολίες και ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή.

Τα άτομα που εμφανίζουν το σύνδρομο Τουρέτ νιώθουν εξαιρετικά άβολα δημοσίως και έτσι επηρεάζεται η κοινωνική, αλλά και διαπροσωπική τους ζωή με κύριο συναίσθημα την ντροπή. Αυτό πολλές φορές προκαλεί την απομόνωσή τους και συχνά εμφανίζεται και κατάθλιψη. Η στεναχώρια μας τελικά και η απομόνωση που νιώθουμε μας αρρωσταίνουν χωρίς να το καταλάβουμε!

Καθώς το σύνδρομο εμφανίζεται από την παιδική ηλικία, τα συμπτώματα δυσκολεύουν κατά πολύ την καθημερινότητά τους στο σχολείο και στο παιχνίδι με τους συνομηλίκους. Αυτό ακριβώς πραγματεύεται το παρακάτω βίντεο. Πώς είναι να είσαι παιδί και να έχει σύνδρομο Τουρέτ; Πώς επηρεάζεται η ζωή τους και πώς το αντιμετωπίζουν και το αντιλαμβάνονται τα ίδια;

Ναρκοληψία: Τι ακριβώς είναι;

Τι είναι η ναρκοληψία; Μια ασυνήθιστη νευρολογική διαταραχή που χαρακτηρίζεται από υπερβολική ανεξέλεγκτη υπνηλία, ακόμη και μετά από επαρκή ύπνο. Ποια είναι τα συμπτώματα; Υπάρχει θεραπεία;

Δείτε επίσης: Όταν το άγχος γίνεται αγχώδης διαταραχή!

Ορισμένες φορές είναι δύσκολο να καταλάβει κανείς τι είναι η ναρκοληψία, όπως και τα συμπτώματά της ενώ ακόμη πιο δύσκολο είναι να τα εντοπίσεις στον εαυτό σου.

Το άτομο που πάσχει από ναρκοληψία, ο ναρκοληπτικός, έχει επαναλαμβανόμενες ακαταμάχητες προσβολές ύπνου, που όταν έρχονται δεν μπορεί να αντισταθεί και μπορεί ως αποτέλεσμα να αποκοιμηθεί οποτεδήποτε και οπουδήποτε, ακόμη και σε ακατάλληλες ή επικίνδυνες συνθήκες, στο μέσον μιας συζήτησης για παράδειγμα ή κατά την οδήγηση.

Τι προκαλεί τη ναρκοληψία;

Η αιτία της ναρκοληψίας δεν είναι γνωστή αλλά οι επιστήμονες έχουν σημειώσει πρόοδο προς τον εντοπισμό γονιδίων που συνδέονται στενά με τη διαταραχή. Αυτά τα γονίδια ελέγχουν την παραγωγή χημικών ουσιών στον εγκέφαλο που μπορεί να σηματοδοτούν κύκλους ύπνου και αφύπνισης. Ορισμένοι ειδικοί πιστεύουν ότι η ναρκοληψία μπορεί να οφείλεται σε ανεπάρκεια στην παραγωγή μιας χημικής ουσίας που ονομάζεται υποκριτίνη.

Δείτε επίσης: Κοιμάστε λιγότερο από 7 ώρες; Δες σε τι βιταμίνες έχεις έλλειψη!

Επιπλέον, οι ερευνητές έχουν ανακαλύψει ανωμαλίες σε διάφορα μέρη του εγκεφάλου που εμπλέκονται στη ρύθμιση του ύπνου REM. Αυτές οι ανωμαλίες προφανώς συμβάλλουν στην ανάπτυξη συμπτωμάτων. Σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι πιθανό η ναρκοληψία να περιλαμβάνει πολλούς παράγοντες που αλληλεπιδρούν για να προκαλέσουν νευρολογική δυσλειτουργία και διαταραχές ύπνου REM.

Ποια είναι τα συμπτώματα;

Υπερβολική υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας. Μια υπνηλία στα οποία αυτά τα άτομα δεν γίνεται να αντισταθούν. Νιώθουν μια θολούρα, έλλειψη ενέργειας και συγκέντρωσης, απώλεια μνήμης, κατάθλιψη ή υπερβολική κούραση.

Επεισόδια καταπληξίας. Αιφνίδια απώλεια μυϊκού τόνου, αίσθηση αδυναμίας και απώλεια ελέγχου. Συχνά προκαλείται λόγω έντονης συγκίνησης. Μετά δηλαδή από έντονο γέλιο, θυμό, έκπληξη ο ναρκοληπτικός μπορεί να σωριαστεί κάτω χωρίς όμως να έχει χάσει τις αισθήσεις του ή απλά να του πέσουν αντικείμενα που κρατά, να χαλαρώσει το σαγόνι του, να πέσουν τα βλέφαρα του, το κεφάλι του ή τα χέρια του.

Παράλυση ύπνου και ψευδαισθήσεις. Περίπου το 30-50% των ατόμων που πάσχουν από ναρκοληψία, κατά το μεταβατικό διάστημα μεταξύ ύπνου και εγρήγορσης, βιώνουν παράλυση ύπνου, αδυναμία δηλαδή να κινηθούν και 20-40% βιώνουν υπναγωγικές ψευδαισθήσεις, είτε οπτικές είτε ακουστικές ή κιναισθητικές. Τόσο η παράλυση όσο και οι ψευδαισθήσεις διαρκούν δευτερόλεπτα ως λίγα λεπτά και θεωρούνται ότι είναι το αποτέλεσμα εισβολής στοιχείων REM ύπνου κατά τη διάρκεια εγρήγορσης του ατόμου.

Πώς θεραπεύεται;

Η ναρκοληψία δεν θεραπεύεται. Αναλόγως τα συμπτώματα, όμως, και το άτομο μπορεί να προσαρμοστεί μια θεραπεία, η οποία ίσως περιλαμβάνει θεραπευτική αγωγή με φάρμακα.

Ο χρόνος της θεραπείας δεν είναι γνωστός καθώς μπορεί να διαρκέσει μήνες ή και χρόνια.

Τέλος, το άτομο ίσως πρέπει να κάνει και ορισμένες αλλαγές στον τρόπο ζωής, όπως αποφυγή της καφεΐνης, του αλκοόλ, της νικοτίνης και των βαριών γευμάτων, η ρύθμιση των ωραρίων ύπνου, ο προγραμματισμός της ημέρας (10-15 λεπτά) και η καθιέρωση φυσιολογικού προγράμματος άσκησης και γεύματος.

 

Ομορφιά & Υγεία

Ροή ειδήσεων

Share