Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

Προσοχή: Πόσο κακό είναι για την υγεία σας να τρώτε μπέικον;

Τα αποτελέσματα έρευνας σοκάρουν!

1 Νοεμβρίου 2019 12:07
Προσοχή: Πόσο κακό είναι για την υγεία σας να τρώτε μπέικον;

Πόσο κακό μπορεί να σας κάνει μια φέτα μπέικον στην υγεία σας; Τι έδειξε η έρευνα που πραγματοποιήθηκε και θα σας σοκάρει; Προσοχή αυγά θάνατος! Αν τα τρώτε με συγκεκριμένο τρόπο ήρθε η ώρα να σταματήσετε!

Η τελευταία έρευνα που διεξήγαγε το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης με την χρηματοδότηση της ΜΚΟ Cancer Research UK έρχεται να ενισχύσει κάποια επιστημονικά συμπεράσματα, όπως εκείνα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), σύμφωνα με τα οποία η κατανάλωση κόκκινου κρέατος μπορεί να είναι βλαβερή.

Βλαβερή έστω και μία φέτα μπέικον

Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από σχεδόν μισό εκατομμύριο ανθρώπους που συμμετείχαν εθελοντικά στην έρευνα UK Biobank.

Στο διάστημα της έρευνάς τους, που διήρκεσε πάνω από έξι χρόνια, διαπίστωσαν ότι 2.609 άνθρωποι εμφάνισαν καρκίνο του εντέρου.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, αν κάποιος καταναλώνει καθημερινά τρεις φέτες μπέικον, αντί μόνο μίας, αυξάνεται ο κίνδυνος κατά 20% να εμφανίσει καρκίνο του εντέρου.

Για κάθε 10.000 ανθρώπους που συμμετείχαν στην έρευνα και κατανάλωναν καθημερινά 21 γραμμάρια κόκκινου και επεξεργασμένου κρέατος, 40 διαγνώστηκαν με καρκίνο του εντέρου, ενώ για όσους κατανάλωναν 76 γραμμάρια καθημερινά, 48 ήταν ο αριθμός των διαγνωσθέντων με καρκίνο του εντέρου.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, αν κάποιος καταναλώνει καθημερινά τρεις φέτες μπέικον, αντί μόνο μίας, αυξάνεται ο κίνδυνος κατά 20% να εμφανίσει καρκίνο του εντέρου.

Η MKO Cancer Research UK υποστηρίζει ότι 5.400 από τα 41.804 κρούσματα καρκίνων του εντέρου που διαγιγνώσκονται κάθε χρόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο θα μπορούσαν να αποφευχθούν, αν οι άνθρωποι δεν κατανάλωναν καθόλου επεξεργασμένο κρέας.

Ενδεικτικό είναι ότι το βρετανικό υπουργείο Υγείας συμβουλεύει όσους καταναλώνουν πάνω από 90 γραμμάρια κόκκινου και επεξεργασμένου κρέατος καθημερινά να το περιορίσουν στα 70 γραμμάρια.

Η οδηγία του NHS αναφέρει ότι υπάρχουν κάποια οφέλη από την κατανάλωση κόκκινου κρέατος -για παράδειγμα η περιεκτικότητα σε σίδηρο και πρωτεϊνες- που θα πρέπει να ληφθούν υπόψη σε σχέση με τους πιθανούς κινδύνους.

Πόσο επιβαρύνεται το επεξεργασμένο κρέας

Το επεξεργασμένο κρέας (μπέικον, λουκάνικα, χοτ ντογκ, σαλάμι) είναι τροποποιημένο ώστε είτε να παρατείνει τον χρόνο ζωής του είτε να ενισχύει την γεύση του. Οι κυριότερες μέθοδοι επεξεργασίας είναι το κάπνισμα και η επεξεργασία με αλάτι, μπαχαρικά ή συντηρητικά.

Θεωρείται ότι τα χημικά που εμπλέκονται στη διαδικασία επεξεργασίας του πιθανόν να αυξάνουν τον κίνδυνο για καρκίνο. Το ψήσιμο σε υψηλές θερμοκρασίες, όπως στο μπάρμπεκιου, επίσης μπορεί να δημιουργήσει καρκινογόνα χημικά.

Επιπλέον, σε ό,τι αφορά κόκκινο κρέας όπως το βόειο, το χοιρινό και το κρέας του αρνιού υπάρχουν ενδείξεις ότι μια από τις πρωτεΐνες (που του χαρίζει το κόκκινο χρώμα του) μπορεί να προκαλέσει ζημιά στο έντερο όταν διασπάται.

Πόσο χρόνο χρειάζονται διάφορες τροφές να χωνευτούν και γιατί είναι σημαντικό να γνωρίζουμε!

Το αντίκτυπο της πέψης στην απώλεια βάρους είναι πολύ σημαντικό. Όπως σίγουρα θα έχετε ακούσει, είμαστε ότι τρώμε. Φυσικά, ο ακριβής χρόνος πέψης εξαρτάται από την σωματική υγεία, τον μεταβολισμό, την ηλικία και το φύλλο αλλά γενικά, κάποιες τροφές θα υπάρχουν στο σώμα σας για αρκετή ώρα ενώ άλλες θα φύγουν πολύ πιο σύντομα.

4+1 τροφές που χορταίνουν και δεν παχαίνουν!

Γι’αυτό ετοιμάσαμε αυτό το άρθρο για να σας βοηθήσουμε να επιλέγετε συνειδητά μία ισορροπημένη διατροφή.

Ο όρος πέψη σημαίνει τον χρόνο που το φαγητό χρειάζεται μέχρι να διασπαστεί και να απορροφηθεί από το πεπτικό σύστημα.

Τροφές που τις χωνεύουμε σύντομα


Εάν καταναλώνετε πολλές τέτοιες τροφές, θα τρώτε πιο συχνά, γιατί αφού τις χωνέψετε θα πεινάτε ξανά. Αυτές οι τροφές μας δίνουν γρήγορη ώθηση, η οποία όμως εάν δεν χρησιμοποιηθεί, θα μετατραπεί σε λίπος.

Τροφές που αργούν να χωνευτούν


Αυτές οι τροφές μας δίνουν μια σταθερή και ισορροπημένη ροή ενέργειας. Έτσι όμως, το πεπτικό σύστημα δουλεύει περισσότερο και αυτό κουράζει το σώμα.

Οι ειδικοί συνιστούν να μην ανακατεύουμε γρήγορους με αργούς τύπους τροφής σε ένα γεύμα και να αποφεύγουμε να τρώμε γρήγορο φαγητό σύντομα μετά το αργό γιατί έτσι θα υπερφορτώσουμε το στομάχι.

Η καλύτερη ώρα της μέρας να φάτε τροφές που έχουν διαφορετικό χρόνο χώνευσης είναι το μεσημέρι όταν το πεπτικό σύστημα είναι περισσότερο ενεργό.

Το πρωινό και το βραδινό θα πρέπει να αποτελούνται καλύτερα από τροφές που χωνεύονται γρήγορα.

1. Νερό

Χωνεύεται αμέσως.

2. Χυμός φρούτων ή λαχανικών

15-20 λεπτά

3. Ωμά λαχανικά

30-40 λεπτά

4.Μαγειρεμένα λαχανικά

40 λεπτά

5. Ψάρια

45-60 λεπτά

6. Σαλάτα με λάδι

1 ώρα

7. Λαχανικά με άμυλο

1.5-2 ώρες

8. Δημητριακά (ρύζι, κινόα, σίκαλη)

2 ώρες

9. Γαλακτοκομικά

2 ώρες

10. Ξηροί καρποί

3 ώρες

11. Κοτόπουλο

1.5-2 ώρες

12. Μοσχάρι

3 ώρες

13. Αρνί

4 ώρες

14. Χοιρινό

5 ώρες

Εσείς τρώτε περισσότερες αργές ή γρήγορες τροφές;

 

Ομορφιά & Υγεία

Ροή ειδήσεων

Share