Τρίτη, 06 Δεκεμβρίου 2022

8 τροφές που πρέπει να αποφύγεις αν έχεις ανεβασμένη πίεση!

Μάθε ποιες είναι!

30 Οκτωβρίου 2019 13:40
8 τροφές που πρέπει να αποφύγεις αν έχεις ανεβασμένη πίεση!

«Έχω πίεση», είναι μια φράση που ακούγεται πολύ συχνά.

Το τρόφιμο που ρίχνει την πίεση και μειώνει την χοληστερόλη! Το έχουμε όλοι στην κουζίνα μας!

Η αρτηριακή πίεση είναι καθοριστικής σημασίας για την καλή κυκλοφορία του αίματος και γενικότερη την ομαλή λειτουργία του οργανισμού.

Η αυξημένη αρτηριακή πίεση (υπέρταση) αποτελεί έναν από τους κυριότερους παράγοντες κινδύνου για τα καρδιαγγειακά νοσήματα.

Η υψηλή αρτηριακή πίεση έχει σαν αποτέλεσμα η καρδιά να δουλεύει πιο έντονα απ΄ ότι φυσιολογικά, κάτι που την επιβαρύνει. Όταν αυτό συμβαίνει μονίμως τότε μιλάμε για υπέρταση, η οποία αυξάνει τον κίνδυνο για εγκεφαλικό, έμφραγμα, καρδιακή ανεπάρκεια, ανευρύσματα και άλλες σοβαρές καταστάσεις που μπορεί να μειώσουν το προσδόκιμο ζωής.

piesh

Αυτό που ο απλός άνθρωπος εκφράζει με τη φράση «έχω πίεση» σημαίνει ότι έχει αυξημένη αρτηριακή πίεση, πάνω από 120 mmHg- τη λεγόμενη μεγάλη- και πάνω από 80 mmHg τη λεγόμενη μικρή πίεση. Έχει δηλαδή υπέρταση. Ωστόσο στην καθημερινότητα σπανίως η ιδανική αυτή αναλογία μένει σταθερή.

Όλοι γνωρίζουμε ότι, αν η πίεσή μας είναι αυξημένη, το πρώτο πράγμα που θα πρέπει να κάνουμε για να μειωθεί είναι να περιορίσουμε σημαντικά το αλάτι στη διατροφή μας.

Η διατήρηση φυσιολογικού σωματικού βάρους, το περπάτημα και γενικότερα η άσκηση, η διακοπή του καπνίσματος, ο περιορισμός του αλκοόλ, του καφέ και του άγχους και η αύξηση των φρούτων και των λαχανικών είναι οι γενικότεροι κανόνες που πρέπει γνωρίζετε.

Ας δούμε τις τροφές που πρέπει να αποφεύγετε όταν έχετε υπέρταση:

1. Σούπες

piesh

2. Σως σαλάτας

piesh

3. Αρτοσκευάσματα

Τα κρουασάν, τα κέικ, τα κουλουράκια, τα μάφιν και ό,τι αγοράζουμε από το φούρνο, μπορεί να είναι νόστιμα, αλλά ταυτόχρονα αποτελούν διατροφικές πηγές κορεσμένων λιπαρών, βουτύρου ζάχαρης, αλλά και νατρίου.

piesh

4. Πίτσα

Η κατεψυγμένη πίτσα είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη για τα υπερτασικά άτομα. Το 1/6 μιας κατεψυγμένης πίτσας μπορεί να περιέχει 1.000 mg νατρίου, κάποιες φορές ίσως και περισσότερο.

piesh

5. Πίκλες

Τα λαχανικά τουρσί συντηρούνται σε νερό με ξίδι και μεγάλη ποσότητα αλατιού. Έτσι, δεν αποτελούν συνετή επιλογή για κάποιον με ανεβασμένη πίεση. Όσο περισσότερο καιρό βρίσκονται τα λαχανικά στο ζουμί τους τόσο περισσότερο αλάτι απορροφούν.

6. Φαγητό εστιατορίου

Ένοχο για την αύξηση της αρτηριακής πίεσης είναι το φαγητό των εστιατορίων αφού για να γίνει πιο νόστιμα έχει αρκετό αλάτι, ενώ χρησιμοποιείται βούτυρο αντί για ελαιόλαδο.

7. Αλλαντικά

Οποιαδήποτε μορφή επεξεργασμένου κρέατος πρέπει να αποφεύγεται, αφού το ζαμπόν, το μπέικον και όλα τα παρόμοια κρεατικά έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο (αλάτι).

8. Πέτσα κοτόπουλου

Οι άνθρωποι με υπέρταση πρέπει να αποφεύγουν να καταναλώνουν κορεσμένα και τρανς λιπαρά. Η πέτσα του κοτόπουλου περιέχει πολλά κορεσμένα λίπη.

piesh

Πως να ρίξετε την πίεση με έξι εύκολα βήματα!

Αν έχετε διαγνωστεί κι εσείς με υπέρταση, δηλαδή με αρτηριακή πίεση που ξεπερνά τα ανώτατα όρια, επιβάλλεται να λάβετε άμεσα μέτρα ώστε να επανέλθει η πίεση στο φυσιολογικό.Γιατί είναι σημαντικό να αντιμετωπίζεται η υπέρταση
Η διάγνωση για υπέρταση προκύπτει όταν η μέτρηση της συστολικής πίεσης (αυτή που αποκαλούμε και «μεγάλη») ξεπερνά τα 120 mmHg, ενώ η μέτρηση της διαστολικής πίεσης (αυτή που αποκαλούμε και «μικρή») ξεπερνά τα 80 mmHg, σύμφωνα με την Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρία (AHA).

Όταν η πίεση ξεπερνά αυτό το όριο των 120/80 mmHg είναι εξαιρετικά αυξημένος ο κίνδυνος για έμφραγμα, εγκεφαλικό επεισόδιο, νεφροπάθεια, οφθαλμοπάθεια και νοητική κατάπτωση.

Για την αντιμετώπιση της ανεβασμένης πίεσης προτείνονται πρωτίστως αλλαγές στις καθημερινές συνήθειες, οι οποίες πολλές φορές πρέπει να συνδυάζονται και με την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή. Μάλιστα, όπως επισημαίνει η Δρ Ναόμι Φίσερ, γιατρός στο νοσοκομείο Brigham and Women's Hospital της Βοστώνης και καθηγήτρια στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, «είναι τεκμηριωμένο ότι οι αλλαγές στον τρόπο ζωής είναι δυνατό να ρίξουν την πίεση όσο και τα χάπια ή κάποιες φορές και περισσότερο».

Πως να ρίξετε την πίεση με έξι βήματα!

Διαβάστε επίσης: Πως να ρίξετε την πίεση σας με 3 κινήσεις σε 5 λεπτά χωρίς φάρμακα!
Ποιες είναι όμως αυτές οι αλλαγές που θα σας βοηθήσουν να ρίξετε την πίεσή σας και να μειώσετε τον καρδιαγγειακό σας κίνδυνο;

  1. Χάστε τα περιττά κιλά: Ειδικά για τα υπέρβαρα και παχύσαρκα άτομα, η απώλεια βάρους αποδεικνύεται σωτήρια. Ακόμη και μια μικρή απώλεια της τάξης των 5 κιλών μπορεί πραγματικά να κάνει τη διαφορά στα επίπεδα της αρτηριακής πίεσης.
  2. Προσοχή στο αλάτι: Προσπαθήστε να βάζετε λιγότερο αλάτι στο φαγητό όταν μαγειρεύετε στο σπίτι και διαβάζετε προσεκτικά τις ετικέτες των τροφίμων που αγοράζετε ώστε να βεβαιωθείτε ότι δεν περιέχουν μεγάλες ποσότητες αλατιού. Τα βότανα και τα μπαχαρικά στο μαγείρεμα θα σας βοηθήσουν να δώσετε γεύση στα πιάτα σας χωρίς να χρειάζεται να προσθέσετε πολύ αλάτι.
  3. Γυμναστείτε: Έστω και μισή ώρα ήπιας άσκησης πέντε ή και περισσότερες μέρες την εβδομάδα θα σας βοηθήσει να θέσετε υπό έλεγχο την πίεσή σας. «Επιλέξτε μια δραστηριότητα που απολαμβάνετε για να μην την παρατήσετε μετά από λίγο» συμβουλεύει η Δρ Φίσερ.
  4. Κάντε βάρη: Εκτός από την αεροβική άσκηση, καλό θα είναι να κάνετε και μερικές ασκήσεις ενδυνάμωσης με βάρη. Θα σας βοηθήσουν να βελτιώσετε τη φυσική σας κατάσταση αλλά και να χάσετε βάρος.
  5. Μειώστε το αλκοόλ: Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ επιδεινώνει περαιτέρω την υπέρταση. Περιορίστε την κατανάλωση αλκοόλ σε ένα ποτό το πολύ την ημέρα, κατά προτίμηση μαζί με φαγητό.
  6. Αντιμετωπίστε το στρες: Οι ορμόνες του στρες προκαλούν συστολή των αιμοφόρων αγγείων κι έτσι ανεβάζουν την πίεση. Μερικές αποτελεσματικές στρατηγικές αντιμετώπισης του στρες είναι ο διαλογισμός, η γιόγκα, οι εκδρομές στη φύση και ο χορός.
 

Ομορφιά & Υγεία

Ροή ειδήσεων

Share