Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Μάθε αν θα γεννήσεις αγόρι ή κορίτσι! Τι επηρεάζει το φύλο;

Δεν θα το πιστεύετε!

29 Οκτωβρίου 2019 14:46
Μάθε αν θα γεννήσεις αγόρι ή κορίτσι! Τι επηρεάζει το φύλο;

Σερνικοβότανο για τον υιό πρότειναν οι γιαγιάδες και σύλληψη σε πανσέληνο αν θες να κάνεις κοριτσάκι. Οι επιστήμονες όμως τονίζουν πως το φύλο το καθορίζει ο πατέρας καθώς εξαρτάται αποκλειστικά και μόνο από το σπερματοζωάριο που γονιμοποίησε το ωάριο. Κι όμως νέα έρευνα ισχυρίζεται πως και η μητέρα ή για την ακρίβεια τα συναισθήματά της κατά την περίοδο της σύλληψης διαδραματίζουν κι αυτά το ρόλο τους σε μια εγκυμοσύνη!

Δείτε επίσης: Γυναίκα προκαλεί πρόωρη γέννα για να δει το παιδί ο ετοιμοθάνατος άντρας της!

Οι γυναίκες που αγχώνονται και στρεσάρονται στην καθημερινότητά τους είναι πιο πιθανό να γεννήσουν κοριτσάκια σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα. Αν λοιπόν συνηθίζεις να στρεσάρεσαι συχνά για το οτιδήποτε, για το σπίτι, τη δουλειά αλλά και τα ερωτικά σου, αποχαιρέτα το γιο και καλοδέξου μια κορούλα!

Η κρίση γεννάει κοριτσάκια

Αυτός είναι και ο λόγος, σύμφωνα με τους ερευνητές που σε περιόδους κρίσης γεννιούνται λιγότερα αγόρια. Μάλιστα, οι μελετητές παραθέτουν και δημογραφικά στοιχεία που επαληθεύουν τα λεγόμενα.

Για παράδειγμα, το οικονομικό χάος μετά την πτώση του τείχους του Βερολίνου ή ακόμη και το πλήγμα που δέχτηκε η Αμερική μετά το χτύπημα στους δίδυμους πύργους αύξησε τις γεννήσεις κοριτσιών, μεγαλώνοντας την ψαλίδα ανάμεσα στα δύο φύλα!

Τα στοιχεία της έρευνας

Στην έρευνα συμμετείχαν εθελοντικά 338 γυναίκες από το Ηνωμένο Βασίλειο που προσπαθούσαν να μείνουν έγκυες. Οι γυναίκες κράτησαν ημερολόγιο όπου εκτός από τις σεξουαλικές τους επαφές κατέγραφαν πως ένιωθαν και τι αισθάνονταν κάθε ημέρα. Η χαρά, το άγχος, η λύπη ακόμη και η ένταση καταγράφονταν μέσα στις σελίδες του ημερολογίου δίπλα από τη συχνότητα των ερωτικών επαφών.

Όταν η σύλληψη επιτεύχθηκε έγιναν μετρήσεις των λεγόμενων ορμονών του στρες όπως για παράδειγμα η κορτιζόλη. Όπως αποδείχτηκε οι γυναίκες που είχαν υψηλότερα επίπεδα των συγκεκριμένων ορμονών και είχαν καταγράψει στρες και πίεση στο λεύκωμά τους δεν ήταν οι αγορομάνες αλλά στην πλειοψηφία τους, σε ποσοστό 75%, είχαν γεννήσει κοριτσάκια.

Πως εξηγείται η σύνδεση άγχους – φύλου;

Επιστημονικά δεν μπορεί ακόμη να εξηγηθεί γιατί τα υψηλά επίπεδα της κορτιζόλης φαίνεται να μειώνουν τις πιθανότητες να γεννηθεί αγόρι καθώς, σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα το φύλο του μωρού καθορίζεται από τα χρωμοσώματα στο σπέρμα του πατέρα. Εάν το σπερματοζωάριο που γονιμοποίησε το ωάριο, περιέχει θηλυκό Χ-χρωμόσωμα τότε θα γεννηθεί κοριτσάκι ενώ αν περιέχει αρσενικό Υ-χρωμόσωμα τότε στον κόσμο θα έρθει αγοράκι.

Αυτό βέβαια δεν μπορεί να αποκλείσει την πιθανότητα τα υψηλά επίπεδα κορτιζόλης να καθιστούν δύσκολη την εμφύτευση του αρσενικού εμβρύου στη μήτρα. Άλλωστε, όπως έχει αποδειχτεί τα αγόρια έχουν πιο "εύθραυστο" οργανισμό οπότε και υπάρχουν περισσότερες πιθανότητες μιας αποβολής όταν τα επίπεδα κορτιζόλης είναι υψηλά. Ίσως δηλαδή το μεγαλύτερο ποσοστό κοριστσιών που γεννιούνται να είναι απλά θέμα επιβίωσης.

Βέβαια, όπως τονίζουν οι μελετητές, το δείγμα είναι εξαιρετικά μικρό για να μπορέσουμε να βγάλουμε ασφαλή συμπεράσματα. Η εν λόγω μελέτη, όπως και άλλες παρόμοιες μας δίνουν κάποιες ενδείξεις, χρειάζεται όμως περαιτέρω έρευνα και μελέτη επί του ζητήματος.

Επιτρέπεται τελικά η γυμναστική στην εγκυμοσύνη;

Τι λέει η έρευνα όσον αφορά την άσκηση στη διάρκεια της κύησης; Οι εγκυμονούσες λαμβάνουν ένα καταιγισμό πληροφοριών για πιθανούς κινδύνους για αυτές και το έμβρυο κατά τη διάρκεια της κύησης. Η λίστα με τις τροφές, τις τοξίνες και τους περιβαλλοντικούς κινδύνους ολοένα και μεγαλώνει, και το αν μπορείς να κάνεις γυμναστική απασχολεί.

Δείτε επίσης: Γιατί οι γάτες είναι επικίνδυνες κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης;

Αποτέλεσμα αυτού είναι πως ορισμένες γυναίκες πιστεύουν πως είναι πιο ασφαλές το να αποφεύγουν οποιονδήποτε πιθανό κίνδυνο κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης, ανεξαρτήτως αν είναι μεγάλος ή μικρός. Η έντονη άσκηση συχνά θεωρείται ένας από αυτούς τους κινδύνους κάτι το οποίο διαψεύδεται όμως από πρόσφατη έρευνα της Δρ. Κάσια Μπίθαμ και συνεργατών της από το Καθολικό Πανεπιστήμιο του Μπρισμπέιν.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας η άσκηση ακόμη και υψηλής έντασης, εφόσον η γυναίκα είναι προπονημένη, είναι ασφαλής ακόμα και στο τρίτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης.

Οι ερευνητές συνέλεξαν στοιχεία από 15 μελέτες σε σύνολο 32.703 εγκύων. Αυτό που διαπίστωσαν είναι πως η έντονη άσκηση είναι ασφαλής τόσο για τη μέλλουσα μητέρα όσο και για το έμβρυο.

Οι μελέτες εξέτασαν μία σειρά από επιπτώσεις που είχε τόσο στη μητέρα όσο και στο βρέφος και καμία δεν έδειξε κάποια επίφοβη αύξηση στον κίνδυνο. Δεν υπήρξε καμία διαφορά στο βάρος γέννησης του βρέφους και ειδικότερα καμία διαφορά στον αριθμό των βρεφών που γεννήθηκαν μικρότερα ανάλογα με το χρόνο κύησης.

Για τις γυναίκες που είχαν υγιές σωματικό βάρος, η έντονη σωματική άσκηση δεν επηρέαζε το βάρος που προστέθηκε κατά την εγκυμοσύνη ενώ ακολούθησαν την προσδοκώμενη πορεία αύξησης βάρους όσο προχωρούσε η εγκυμοσύνη.

Παράλληλα, στις γυναίκες που ήταν υπέρβαρες και παχύσαρκες, και εκείνες για τις οποίες θα ήταν δυσκολότερο το να τηρήσουν τα συνιστώμενα όρια πρόσληψης βάρους κατά την εγκυμοσύνη, η έντονη σωματική άσκηση έδειξε να μειώνει την αύξηση του μητρικού σωματικού βάρους. Σχετίστηκε επίσης με μία ελαφρώς χαμηλότερη πιθανότητα γέννησης πρόωρων βρεφών.

Οι έγκυοι βέβαια θα πρέπει να είναι προσεκτικές όταν κάνουν γυμναστική υψηλής έντασης κατά το τρίτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης, όπως τρέξιμο, άλματα ή όταν σηκώνουν βάρη. Σε κάθε περίπτωση ο γιατρός τους θα πρέπει να τις συμβουλεύσει. Τα ευρήματα της νέας έρευνας δείχνουν πως ορισμένοι τύπου αυτών των δραστηριοτήτων δεν επηρεάζουν το βρέφος αλλά ακόμα δεν είναι γνωστό αν αποδυναμώνουν τους μύες του πυελικού εδάφους που θα μπορούσαν να προκαλέσουν ακράτεια.

 

Ομορφιά & Υγεία

Ροή ειδήσεων

Share