Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

Δείτε τι πρέπει να κάνετε σε έναν άνθρωπο που παθαίνει εγκεφαλικό επεισόδιο για να του σώσετε τη ζωή!

Ενημερώσου!

29 Οκτωβρίου 2019 10:50
Δείτε τι πρέπει να κάνετε σε έναν άνθρωπο που παθαίνει εγκεφαλικό επεισόδιο για να του σώσετε τη ζωή!

Η ετοιμότητα για επείγουσες καταστάσεις δεν είναι πάντα για το δικό μας καλό, αλλά και για το καλό κάποιου άλλου. Όσο πιο πολλά ξέρουμε για το τι να κάνουμε σε μια επείγουσα κατάσταση πριν προκύψει, τόσο πολλαπλασιάζονται οι πιθανότητες να προσφέρουμε την βοήθεια μας με επιτυχία.Έχετε αναρωτηθεί τι θα κάνατε αν κάποιος αγαπημένος σας εμφάνιζε συμπτώματα εγκεφαλικού; Οι στιγμές μέχρι να φτάσει η βοήθεια είναι πολύτιμες και σημαντικές και μπορεί να σώσουν την ζωή κάποιου.

Δείτε επίσης: Σε εφαρμογή μπήκε η λειτουργία του 112!

Μπορεί να είστε πιο προετοιμασμένοι από όσο νομίζετε, απλά έχοντας κάποια αντικείμενα και εργαλεία στο σπίτι.

Μπορεί να σας φαίνεται παράξενο, αλλά μια βελόνα μπορεί όντως να βοηθήσει να σωθεί κάποιος από εγκεφαλικό. Η επιστήμη πίσω από αυτό προέρχεται από έναν Κινέζο επιστήμονα, ο οποίος ελπίζει ότι ο κόσμος θα διαβάσει το μήνυμα του και θα το εξαπλώσει. Μια βελόνα μπορεί να έχει πολλές χρήσεις, αλλά η ικανότητα της να βοηθά τα θύματα εγκεφαλικού ξεπερνά κάθε άλλη.

Το πρώτο και πιο σημαντικό πράγμα που πρέπει να θυμάστε είναι ότι πρέπει να παραμείνετε ψύχραιμοι αν δείτε κάποιον να παθαίνει εγκεφαλικό. Το να είστε ήρεμοι σημαίνει ότι θα μπορείτε να σκεφτείτε με καθαρό μυαλό, να έχετε ορθή κρίση και να μην πανικοβληθείτε.

Ο πανικός σε τέτοιες επείγουσες καταστάσεις συχνά οδηγεί σε λάθη και δεν βοηθά καθόλου το θύμα. Ο στόχος είναι να βοηθήσετε το θύμα και να κάνετε ό,τι μπορείτε για να φτάσει η βοήθεια που χρειάζεται.

Ενώ παραμένετε ψύχραιμοι, θυμηθείτε να μην μετακινήσετε το θύμα. Όταν κάποιος παθαίνει εγκεφαλικό, μιλώντας επιστημονικά αυτό σημαίνει ότι τα τριχοειδή αγγεία του εγκεφάλου του τεντώνονται. Αν μετακινήσετε το θύμα, τα τριχοειδή αγγεία μπορεί να σπάσουν, προκαλώντας αιμορραγία στον εγκέφαλο. Αφήστε το θύμα εκεί που είναι και αρπάξτε μια βελόνα ή μια σύριγγα.

Πάρτε έναν αναπτήρα, ένα κερί, ή βάλτε την βελόνα πάνω από την φλόγα στο τζάκι και αποστειρώστε την. Μετά, τρυπήστε και τα 10 δάχτυλα με την αποστειρωμένη βελόνα.

Ο στόχος είναι να αρχίσει να ρέει το αίμα. Το τρύπημα θα κάνει τα δάχτυλα να ματώσουν λίγο. Αν παρατηρήσετε ότι το αίμα δεν βγαίνει, πιέστε λίγο τα δάχτυλα για να αρχίσει να τρέχει. Αφότου ματώσουν και τα 10 δάχτυλα, το θύμα θα πρέπει να είναι σε καλή κατάσταση ώσπου να φτάσει βοήθεια, αφού με αυτή την μέθοδο το αίμα αρχίζει να κινείται.

Μόλις φτάσει το ασθενοφόρο, πείτε στους διασώστες με κάθε λεπτομέρεια τι συνέβη από την στιγμή που καταλάβατε ότι το θύμα άρχισε να παθαίνει εγκεφαλικό μέχρι την στιγμή που έφτασε η βοήθεια. Έτσι, θα ξέρουν αν μετακινήσατε το θύμα, αν τρυπήσατε τις άκρες των δαχτύλων του ή οποιαδήποτε άλλη πληροφορία είναι απαραίτητο να γνωρίζουν.

Εγκεφαλικό: Τα 15′ λεπτά που σώζουν ζωές

H αντιμετώπιση του εγκεφαλικού επεισοδίου μπορεί να σώσει ζωές και να αποτρέψει αναπηρίες, αρκεί να γίνει έως και 15 λεπτά νωρίτερα.

"Εγκεφαλικό" η Αννίτα Πάνια: Παραμορφώθηκε το πρόσωπό της!

Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξε νέα έρευνα του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια (UCLA) που δημοσιεύθηκε στο JAMA. Η έρευνα έδειξε επίσης πως τα νοσοκομεία με τους περισσότερους ασθενείς, όσα δέχονται περισσότερα από 450 περιστατικά εγκεφαλικών επεισοδίων ετησίως, έχουν καλύτερα αποτελέσματα συγκριτικά με εκείνα που δέχονται λιγότερα από 400 περιστατικά εγκεφαλικών επεισοδίων ετησίως.

Οι ερευνητές εξέτασαν δεδομένα από 6.756 ανθρώπους με ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο. Η μέση ηλικία των ασθενών ήταν τα 71 έτη και το 51,2% εξ αυτών ήταν γυναίκες.

Οι ερευνητές εξέτασαν τα αποτελέσματα των θεραπειών στις οποίες υποβλήθηκαν οι ασθενείς υπό το πρίσμα του χρόνου άφιξης του ασθενούς στο νοσοκομείο μέχρι την ώρα που ξεκίνησε η θεραπεία.

Σύμφωνα με τα δεδομένα, για κάθε 1.000 ανθρώπους που η θεραπεία τους ξεκίνησε 15′ νωρίτερα, 15 λιγότεροι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους ή υπέστησαν ανεπανόρθωτη βλάβη. Επίσης 17 περισσότεροι μπορούσαν να βγουν από το νοσοκομείο χωρίς βοήθεια και 22 περισσότεροι θα μπορούσαν να φροντίσουν τους εαυτούς τους μετά το εξιτήριο από το νοσοκομείο. Οι ερευνητές βρήκαν ότι ο μέσος χρόνος από την άφιξη στο νοσοκομείο μέχρι την έναρξη της θεραπείας ήταν μία ώρα και 27 λεπτά ενώ ο μέσος χρόνος από την εκδήλωση των συμπτωμάτων έως τη θεραπεία ήταν τρεις ώρες και 50 λεπτά.

Όλοι οι ασθενείς είχαν αντιμετωπιστεί με ενδαγγειακή επέμβαση επαναιμάτωσης, η οποία χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση εγκεφαλικών επεισοδίων που προκαλούνται από απόφραξη σε μία από τις κυριότερες αρτηρίες του εγκεφάλου.

Σύμφωνα με τη μελέτη ακόμα και 15 λεπτά ταχύτερης έναρξης της θεραπείας θα μπορούσαν να βελτιώσουν τα αποτελέσματα για χιλιάδες ανθρώπους ετησίως. Η μελέτη βρήκε ότι τα νοσοκομεία τα οποία πραγματοποιούν ενδοαγγειακή επέμβαση σε περισσότερους από 50 ασθενείς ετησίως γενικά ξεκινούν τη θεραπεία ταχύτερα από τα νοσοκομεία που πραγματοποιούν λιγότερες από 30.

Οι καθυστερήσεις στην έναρξη της θεραπείας είναι επίσης πολύ πιθανό να οφείλονται γιατί πολλοί άνθρωποι είτε ζουν μόνοι τους είτε δεν αναγνωρίζονται έγκαιρα τα συμπτώματα του εγκεφαλικού επεισοδίου.

Σοκ: Προσπάθησε να τεντώσει το λαιμό του και έπαθε εγκεφαλικό!

Ο 28χρονος Josh Hader από την Οκλαχόμα των ΗΠΑ είχε πόνο στον αυχένα του. Στην προσπάθειά του, να τεντώσει το λαιμό του , κατά λάθος τον τραυμάτισε.

Όπως τελικά αποδείχθηκε, ο Hader υπέστη σοβαρό εγκεφαλικό με το «κρακ» του λαιμού του. Ο γιατρός που τον είδε είπε ότι όταν έκανε το «κρακ» διέρρηξε τις αρτηρίες στο σημείο του λαιμού που ενώνεται με το κρανίο.

Όταν έφτασε ο Hader αισθανόταν μούδιασμα, αδυναμία, είχε διπλή όραση και ολόκληρη η αριστερή πλευρά του ήταν μουδιασμένη, ενώ όταν προσπαθούσε να περπατήσει, έπεφτε συνεχώς, είπε ο γιατρός.

Για αρκετό διάστημα έπρεπε να φοράει καλύπτρα στο μάτι του, επειδή είχε τραυματιστεί το νεύρο του, ενώ μία από τις χειρότερες παρενέργειες του εγκεφαλικού, ήταν, σύμφωνα με τον 28χρονο, ο επίμονος λόξιγκας, τον οποίο είχε επί δύο συνεχόμενες εβδομάδες.

Σήμερα, μετά από εντατική θεραπεία, ο 28χρονος μπορεί να περπατήσει πλέον χωρίς μπαστούνι, παρότι κουράζεται, όπως λέει ο ίδιος, πιο γρήγορα από ότι συνήθιζε και δεν έχει βρει ακόμα απολύτως την ισορροπία του.

 

Ομορφιά & Υγεία

Ροή ειδήσεων

Share