Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

4+1 υπερτροφές για τον εγκέφαλο και ποια ώρα της ημέρας πρέπει να τις καταναλώνετε!

Μάθε ποιες είναι!

26 Οκτωβρίου 2019 13:09
4+1 υπερτροφές για τον εγκέφαλο και ποια ώρα της ημέρας πρέπει να τις καταναλώνετε!

Μια σωστή και ισορροπημένη διατροφή παρέχει στον εγκέφαλο τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται για να λειτουργεί όσο το δυνατόν πιο αποδοτικά κι έτσι να είναι δυνατή η μνήμη, καλύτερη η συγκέντρωση και λιγότερη η πνευματική κόπωση.

3+1 τροφές που πρέπει να αποφύγεις αν θες τους τέλειους κοιλιακούς!

Εντούτοις, σημασία δεν έχει μόνο η επιλογή των σωστών τροφών, αλλά ο καλός προγραμματισμός των γευμάτων και των σνακ εντός της ημέρας.

Στις παρακάτω εικόνες μπορείτε να δείτε πέντε υπερτροφές για τον εγκέφαλο και ποια ώρα της ημέρας πρέπει να τις καταναλώνετε για να είναι πιο «αποδοτικές»!


1. Κανέλα πολύ νωρίς το πρωί: Μελέτες έχουν υποδείξει ότι τόσο η μυρωδιά όσο και η γεύση της κανέλας βελτιώνουν τη μνήμη. Συγκεκριμένα, δύο συστατικά της, οι προανθοκυανιδίνες και η κινναμαλδεΰδη, βελτιώνουν τη ροή του αίματος προς τον εγκέφαλο κι έτσι συμβάλλουν στην καλύτερη επεξεργασία και απομνημόνευση των πληροφοριών. Ο πιο απλός τρόπος να απολαύσετε την κανέλα τις πρωινές ώρες είναι να προσθέσετε μια μικρή ποσότητα στον καφέ ή στο τσάι σας το πρωί ή να φτιάξετε ένα ζεστό ρόφημα ρίχνοντας χυμό από μισό λεμόνι και λίγη κανέλα σε μισό φλιτζάνι ζεστό νερό.


2. Αυγά για πρωινό: Μια ομελέτα είναι το ιδανικό πρωινό, καθώς εκτός από χορταστικές και δυναμωτικές πρωτεΐνες τα αυγά παρέχουν επίσης και πολύτιμη χολίνη, συστατικό το οποίο συμβάλλει στην παραγωγή νευροδιαβιβαστών που ενισχύουν τη μνήμη και τις πνευματικές επιδόσεις. Ακόμη και ένα αυγό είναι αρκετό για να πάρετε μια καλή δόση χολίνης –ένας κρόκος παρέχει έως και 125 mg χολίνης, περίπου το ένα τρίτο της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης.



3. Γιαούρτι το μεσημέρι: Το γιαούρτι παρέχει ένα αμινοξύ που ονομάζεται τυροσίνη, το οποίο «τονώνει» τον εγκέφαλο. Παράλληλα, είναι απαραίτητο για την παραγωγή των νευροδιαβιβαστών ντοπαμίνη και νοραδρεναλίνη, οι οποίοι συμβάλλουν στην υγεία και την ομαλή λειτουργία του εγκεφάλου. Μπορείτε να απολαύσετε το γιαούρτι είτε ως συνοδευτικό στο κυρίως πιάτο σας είτε να το συνδυάσετε με μερικούς ξηρούς καρπούς, λιναρόσπορο και φρούτα για να δημιουργήσετε ένα ελαφρύ αλλά χορταστικό γεύμα.

4. Καρύδια ως απογευματινό σνακ: Πλούσια σε αντιοξειδωτικές ουσίες και ευεργετικά Ω-3 λιπαρά οξέα, τα καρύδια είναι η απόλυτη υπερτροφή για τον εγκέφαλο. Επίσης, η βιταμίνη Ε του γευστικού ξηρού καρπού λειτουργεί προληπτικά ενάντια στην αποδυνάμωση του εγκεφάλου που παρατηρείται σε ασθένειες όπως το Αλτσχάιμερ. Τρία με τέσσερα ολόκληρα καρύδια είναι αρκετά για να πάρει ο εγκέφαλος τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται.

5. Κουρκουμάς το βράδυ: Ο κουρκουμάς, ένα μπαχαρικό που «πρωταγωνιστεί» στο μείγμα κάρι, περιέχει πολυάριθμες ουσίες με αντιφλεγμονώδη δράση οι οποίες ενισχύουν την εγκεφαλική λειτουργία και βελτιώνουν την ικανότητα απομνημόνευσης. Επίσης, η κουρκουμίνη, το ενεργό συστατικό του μπαχαρικού, προωθεί τη δημιουργία νέων νευρώνων στον εγκέφαλο, καθώς και την ανάπλαση των εγκεφαλικών κυττάρων. Αρκετές μελέτες δείχνουν ότι η τακτική κατανάλωση κουρκουμά συμβάλλει στην προστασία από τη νόσο Αλτσχάιμερ. Προσθέστε λοιπόν λίγο κουρκουμά στο βραδινό σας γεύμα, ρόφημα ή smoothie και φροντίστε να τον συνδυάσετε με το μαύρο πιπέρι, καθώς αυξάνει τον ρυθμό απορρόφησης του κουρκουμά από τον οργανισμό.

Φρέσκα φρούτα VS Αποξηραμένα: Ποια είναι πιο θρεπτικά;

Τα αποξηραμένα φρούτα είναι αρκετά διαδεδομένα τελευταία και κάποια μάλιστα έχουν και τη φήμη των superfood. Χρησιμοποιούνται συχνά σαν υποκατάστατα των φρέσκων φρούτων στην καθημερινή διατροφή, γιατί κυρίως συντηρούνται μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα, είναι πιο οικονομικά σε σύγκριση με τις αυξημένες τιμές των φρέσκων φρούτων, αλλά και πιο γλυκιά γεύση από αυτά.

Δείτε επίσης: Μικρά μυστικά για να αρχίσεις να τρως περισσότερα λαχανικά!

Τα αποξηραμένα φρούτα είναι ένα εύκολο και γρήγορο σνακ που μπορείς να πάρεις παντού μαζί σου ή να τα φυλάς σε ένα συρτάρι του γραφείου για ώρα ανάγκης. Το ερώτημα που προκύπτει, λοιπόν, είναι κατά πόσο τα αποξηραμένα φρούτα μπορούν από να αντικαταστήσουν επάξια τα φρέσκα φρούτα στη διατροφή μας και αν έχει θρεπτικά οφέλη η συχνή κατανάλωσή τους.

Μερικά πλεονεκτήματα των αποξηραμένων φρούτων:

Φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά
Βασικό πλεονέκτημα των αποξηραμένων φρούτων είναι η υψηλή τους συγκέντρωση σε φυτικές ίνες, απαραίτητες για την καλύτερη λειτουργία του γαστρεντερικού συστήματος, γιατί κατά τη διαδικασία της ξήρανσης αφαιρείται το νερό που εμπεριέχεται στο φρούτο. Παράλληλα, αποτελούν καλή πηγή αντιοξειδωτικών. Αποξηραμένα φρούτα, όπως βερίκοκα, δαμάσκηνα, σύκα, κράνμπερι και σταφίδες, παρά το μικρό τους μέγεθος, έχουν μεγάλη διατροφική αξία.

Υψηλή συγκέντρωση θρεπτικών συστατικών
Επιπρόσθετα, πολλά αποξηραμένα φρούτα έχουν υψηλές συγκεντρώσεις σε σίδηρο, σελήνιο και κάλιο, θρεπτικά συστατικά που έχουν να κάνουν κυρίως με καλύτερη αιματολογική και μυϊκή υγεία και λειτουργία. Ιδιαίτερα οι σταφίδες συστήνονται συχνά σε άτομα που πάσχουν από αναιμία.

Υψηλή θερμιδική αξία
Ωστόσο, με τη διαδικασία της ξήρανσης αυξάνεται ταυτόχρονα η συγκέντρωση σακχάρων και θερμίδων στα φρούτα. Η ζάχαρη των αποξηραμένων φρούτων, αν και φυσική, είναι πολύ περισσότερη σε σύγκριση με ίδια ποσότητα φρέσκων φρούτων.

Φρέσκα ή αποξηραμένα φρούτα; Τελικά, ποια να προτιμήσεις;

Τα αποξηραμένα φρούτα είναι φρόνιμο να υπάρχουν στη διατροφή μας συμπληρωματικά των φρέσκων φρούτων και σαν υποκατάστατα γλυκισμάτων που είναι πλούσια σε λιπαρά και ζάχαρη. Ωστόσο, πρέπει να δίνεται προσοχή στην ποσότητα αλλά και στο είδος των αποξηραμένων φρούτων που καταναλώνονται έτσι ώστε να αποφεύγεται η υπέρμετρη πρόσληψη θερμίδων.

 

Ομορφιά & Υγεία

Ροή ειδήσεων

Share