Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Κότσι: Γιατί δημιουργείται, πώς αντιμετωπίζεται!

Μια συχνή ανατομική ανωμαλία!

23 Οκτωβρίου 2019 10:25
Κότσι: Γιατί δημιουργείται, πώς αντιμετωπίζεται!

Το κότσι είναι μια συχνή ανατομική ανωμαλία του μεγάλου δαχτύλου του ποδιού (βλαισός μέγας δάχτυλος). Δείτε πώς γίνεται και τον τρόπο αντιμετώπισης για να μην ταλαιπωρείται η υγεία σας!

Διαβάστε επίσης: AIDS: Βρισκόμαστε κοντά στο τέλος του;

Το μεγάλο δάκτυλο μεταμορφώνεται και μετατοπίζεται προς τα έξω με αποτέλεσμα να δημιουργείται εξόστωση στην έσω πλευρά της άρθρωσης. Η εξόστωση τρίβεται στο δέρμα των παπουτσιών και δημιουργεί εξελκώσεις.

Συνήθως τα κότσια συνοδεύονται από στροφή του δακτύλου, ενώ συχνά συνυπάρχουν και κάλοι πάνω στο ίδιο το κότσι ή στους άλλους δακτύλους του ποδιού.

Όταν υπάρχει κότσι, το άτομο έχει πόνο και δυσκολία στη βάδιση, ιδιαίτερα με παπούτσια.

Οι λόγοι που δημιουργείται το κότσι είναι πολλοί. Η πιο συνηθισμένη είναι η παρατεταμένη χρήση στενών και ακατάλληλων υποδημάτων. Σύμφωνα με σχετική μελέτη, το 88% των γυναικών φορά στενά παπούτσια και από αυτές το 55% έχει κότσια 9 φορές συχνότερα από ότι οι άνδρες.

Σημαντικό ρόλο παίζει επίσης η κληρονομικότητα, καθώς έχει διαπιστωθεί βλαισός μέγας δάκτυλος σε πρωτόγονες αφρικανικές φυλές που δε φόρεσαν ποτέ παπούτσια, ενώ συχνά εμφανίζεται και σε μέλη της ίδιας οικογένειας με πρώτου βαθμού συγγένεια.

Αντιμετώπιση

Όταν η παραμόρφωση βρίσκεται σε αρχικό στάδιο, χρησιμοποιούνται ειδικοί νάρθηκες που φοριούνται τη νύχτα και διορθώνουν τη θέση του δακτύλου.

Σε περίπτωση που η παραμόρφωση δεν διορθώνεται, χρειάζεται χειρουργική επέμβαση. Η επέμβαση γίνεται μόνο για ιατρικούς λόγους και όχι για αισθητικούς.

Υπάρχουν πάνω από 120 διαφορετικές τεχνικές στη χειρουργική πρακτική για την επαναφορά του άξονα της άρθρωσης, την απομάκρυνση της εξόστωσης και την ανακούφιση από τον πόνο.

Το χειρουργείο διαρκεί από μισή έως 2 ώρες, ανάλογα με τη βαρύτητα, την προσβολή άλλων δακτύλων και τις αμφοτερόπλευρες επεμβάσεις.

Θεωρείται από τις επεμβάσεις με πολύ μεγάλα ποσοστά επιτυχίας και την επομένη κιόλας από το χειρουργείο επιτρέπονται η στήριξη στα πόδια και η βάδιση, εφόσον είναι προστατευμένα με ειδικά υποδήματα για 4 εβδομάδες στις βαριές παραμορφώσεις.

Η πλήρης αποκατάσταση εξαρτάται από τη βαρύτητα των παραμορφώσεων και μπορεί να φτάσει και τους δύο μήνες.

Η επέμβαση δεν γίνεται με laser, καθώςοι διαδερμικές τεχνικές δεν προσφέρουν οριστικό αποτέλεσμα. Τα κότσια δεν υποτροπιάζουν αν πραγματοποιηθεί σωστά η χειρουργική επέμβαση.

Κονδυλώματα: Τα συμπτώματα και η αντιμετώπιση τους!

Τα κονδυλώματα οφείλονται στον ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV). Οι ιοί HPV, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που προκαλούν κονδυλώματα των γεννητικών οργάνων, μεταδίδονται μέσω της σεξουαλικής επαφής.

Τα κονδυλώματα εντοπίζονται κυρίως στα γεννητικά όργανα και τις περιοχές γύρω από αυτά, καθώς και στην περιοχή του δακτυλίου του πρωκτού και της μεσογλουτιαίας αύλακας. Πολύ σπάνιες είναι εξωγεννητικές θέσεις, όπως η στοματική κοιλότητα ή οι γωνίες των χειλιών.

Είναι ροζ ή λευκά στο χρώμα, πιο μαλακά και πιο εύθρυπτα από τους συνηθισμένους σπίλους του δέρματος. Οι γεννητικοί ακροχορδώνες αν παραμείνουν για πολλούς μήνες χωρίς θεραπεία επεκτείνονται και μπορεί να γίνουν πολύ αντιαισθητικοί. Πολλαπλασιαζόμενοι μπορούν να σχηματίσουν μεγάλες πλάκες.

Η βλάβη προερχόμενη από την HPV λοίμωξη για την γυναίκα, δεν εξαιρεί τους άνδρες, όπως θέλουν να πιστεύουν λανθασμένα οι ίδιοι.

Συμπτώματα:
Η μετάδοση γίνεται μέσω της άμεσης επαφής με τις μολυσματικές βλάβες που προκαλεί ο ιός. Ειδικότερα...

Οι πρωκτογεννητικές HPV λοιμώξεις μεταδίδονται με τη σεξουαλική επαφή (στοματική, πρωκτική, γεννητική). ΠΡΟΣΟΧΗ: Άτομα με μη ορατή νόσο μπορεί επίσης να μεταδίδουν τον ιό (πρόκειται για ασυμπτωματικούς φορείς του ιού)
Οι δερματικές HPV λοιμώξεις μεταδίδονται με τη στενή προσωπική επαφή, ειδικά σε περιοχές που υπάρχουν μικροτραυματισμοί. Συνήθως, οι ίδιες οι βλάβες είναι μολυσματικές και αυτοενοφθαλμίζονται (μετάδοση σε άλλο σημείο δέρματος στο ίδιο άτομο)

Κονδυλώματα αιδοίου: Αν έχετε αυτά τα σημάδια τρέξτε αμέσως στον γιατρό!

Τα συνήθη συμπτώματα είναι:
Κνησμός (φαγούρα) της πρωκτικής χώρας ή του κόλπου
Περιστασιακά παθολογική κολπική αιμορραγία (μη συνδυασμένη με την έμμηνο ρύση) μετά τη σεξουαλική επαφή
Αιμορραγία από τον τράχηλο
Επιμόλυνση των βλαβών από μικρόβια

Θεραπεία – Μέθοδοι αντιμετώπισης
H θεραπεία των κονδυλωμάτων των γεννητικών οργάνων πρέπει να στοχεύει στην ανακούφιση των συμπτωμάτων:

Kαταστρεπτικά χημικά
Tριχλωροξικό οξύ. Διάλυμα 85% επαλείφεται πάνω στα κονδυλώματα στο αιδοίο, τον κόλπο και τον τράχηλο, μία φορά την εβδομάδα, για 4 εβδομάδες. Tα αποτελέσματα είναι αμφίβολα.
Ποδοφυλλίνη. Διάλυμα 10% ή 25% για εβδομαδιαία μία φορά την εβδομάδα, για 4 εβδομάδες. Πρέπει να ξεπλένεται 2-3 ώρες μετά την επάλειψη
Ποδοφυλλοτοξίνη. Aυτή είναι μία τυποποιημένη παρασκευή των τριών πιο δραστικών ουσιών της ποδοφυλλίνης. Η επάλειψη γίνεται ημέρα παρά ημέρα για 3 εβδομάδες ή δύο φορές την ημέρα για 3 μέρες την εβδομάδα επί 3-4 εβδομάδες. Προσοχή αντενδείκνυται στην κύηση
5-φλουορουρακίλη. Mία κρέμα 5-FU 5% επαλείφεται στο αιδοίο ή στον κόλπο κάθε ημέρα για 5-7 ημέρες. Συνήθως προκαλεί σημαντική δυσφορία και έχει γίνει λιγότερο δημοφιλής. H συχνότητα των υποτροπών είναι υψηλή και μπορεί να δημιουργηθούν επώδυνα κολπικά έλκη και ουλές
Aνοσοτροποποιητικά
Iντερφερόνη-α
Imiquimod (Aldara)
Χειρουργικές μέθοδοι
Laser CO2. Mπορεί να γίνει υπό τοπική ή και γενική αναισθησία, όταν η νόσος είναι εκτεταμένη. Eίναι η θεραπεία εκλογής για εκτεταμένη κολπική νόσο.
Xειρουργική εκτομή. Γίνεται με τοπική ή γενική αναισθησία σε εκτεταμένη νόσο. Mπορεί να απαιτήσει δερματικά μοσχεύματα και δεν είναι κατάλληλη για εκτεταμένες κολπικές αλλοιώσεις.
Eκτομή με ηλεκτρικό βρόχο. Mπορεί να είναι χρήσιμη μέθοδος για μικρές αλλοιώσεις. Eίναι δύσκολο να ελεγχθεί το βάθος της εκτομής.
ΠΡΟΣΟΧΗ! Τα κονδυλώματα έχουν τάση για υποτροπές. Πρέπει να αντιμετωπίζονται θεραπευτικά μέχρι να εξασθενήσουν, δεδομένου ότι μεταδίδονται σεξουαλικώς και έχουν κίνδυνο για κακοήθη εξαλλαγή.

 

Ομορφιά & Υγεία

Ροή ειδήσεων

Share