Τετάρτη, 24 Απριλίου 2024

Μήπως τελικά το κλάμα βοηθάει στην υγεία μας;

Μάθε εδώ...

18 Οκτωβρίου 2019 20:03
Μήπως τελικά το κλάμα βοηθάει στην υγεία μας;

Ορισμένοι το κλάμα το θεωρούν αδυναμία και άλλοι λύτρωση. Η κοινωνία τις περισσότερες φορές το βλέπει σαν αδυναμία και όχι σαν έκφραση συναισθημάτων και ανάγκη για λύτρωση. Κλάμα και θέματα υγείας… τα πηγαίνουν πολύ καλά μεταξύ τους!

Δείτε επίσης: Η εξέταση που θα αντικαταστήσει την κολονοσκόπηση!

Κάθε φορά που νιώθεις ότι θέλεις να κλάψεις, μην το κρατάς μέσα σου, μην κρατάς τα δάκρυά σου αλλά… απελευθερώσου καθώς τα οφέλη είναι πολλά!

Ναι, κλάμα και θέματα υγείας έχουν μια περίεργη σχέση, αφού το κλάμα πραγματικά ανακουφίζει και κάνει καλό στην υγεία.

5 προβλήματα υγείας που λύνονται με το κλάμα

Άγχος

Μια μελέτη του 2014 διαπίστωσε ότι το κλάμα μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους να χαλαρώσουν κατά τη διάρκεια έντονου άγχους. Τα αποτελέσματα του κλάματος δεν είναι άμεσα ορατά καθώς ίσως χρειάζονται μερικά λεπτά για να ξεκινήσει το σώμα να χαλαρώνει και να ηρεμεί.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, το κλάμα ενεργοποιεί το παρασυμπαθητικό νευρικό σύστημα (PNS). Όταν ενεργοποιηθεί, το PNS έχει μια ηρεμιστική επίδραση στον εγκέφαλο. Κλάψε και χαλάρωσε!

Πίεση του αίματος

Όπως ήδη γνωρίζεις, η υψηλή αρτηριακή πίεση μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά προβλήματα υγείας, όπως εγκεφαλικό επεισόδιο, καρδιακή προσβολή, καρδιακή ανεπάρκεια, άνοια και ακόμη και νεφρική ανεπάρκεια.

Τα καλά νέα ποια είναι; Σύμφωνα με αρκετές μελέτες, το κλάμα όχι μόνο μειώνει την αρτηριακή πίεση και το κρατά υπό έλεγχο, αλλά ένα έντονο κλάμα για μια συγκεκριμένη χρονική περίοδο, μπορεί επίσης να σταθεροποιήσει τον παλμό.

Συσσώρευση τοξινών

Τα δάκρυα που τρέχουν από τα μάτια σου… σαν να έχεις ανοίξει τη βρύση, καθαρίζουν από βρωμιές, όπως καπνό και σκόνη.

Επίσης, όταν κλαίμε, τα δάκρυα μας ξεπλένουν τις τοξίνες που συσσωρεύονται στο σώμα λόγω στρες. Αυτή η απομάκρυνση των τοξινών βοηθά στη μείωση των επιπέδων κορτιζόλης στο σώμα, με αποτέλεσμα να χαλαρώνουμε πιο γρήγορα και να αποφορτιζόμαστε.

Επομένως, δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι συχνά αισθανόμαστε ότι όλο αυτό το βάρος φεύγει από πάνω μας, αποβάλλεται, αφού κλάψουμε!

Αλλαγή διάθεσης

Εάν αναρωτιέσαι γιατί η συμπεριφορά σου έχει μετατραπεί σε επιθετική και εξακολουθείς να αισθάνεσαι αγχωμένος και ευέξαπτος, τότε δεν μπορούμε να εξηγήσουμε ακριβώς τον λόγο. Οι μεταβολές της διάθεσης μπορούν να συμβούν για διάφορους λόγους και ένας από αυτούς είναι η συσσώρευση μαγγανίου στο σώμα.

Όταν κλαίμε, αυτό το υπερβολικό μαγγάνιο ρέει έξω από το σώμα μαζί με τα δάκρυα μας. Αυτό μειώνει τη συγκέντρωσή του στο σώμα, και, ως εκ τούτου, σε κάνει να νιώθεις πιο ήρεμος και συγκεντρωμένος.

Φυσικός πόνος

Όταν βρισκόμαστε σε φυσικό πόνο, ρέουν από μόνα τους χωρίς να μπορούμε να τα ελέγξουμε. Αυτός είναι ο τρόπος που βρίσκει το σώμα να μειώσει την αίσθηση του πόνου κι λιγάκι να ανακουφιστεί.

Έρευνες έχουν διαπιστώσει ότι εκτός καταπραϋντική τους δράση, τα δάκρυα απελευθερώνουν οξυτοκίνη και ενδορφίνες. Αυτές οι χημικές ουσίες κάνουν τους ανθρώπους να αισθάνονται καλά και μπορεί επίσης να διευκολύνει τόσο τον φυσικό όσο και τον συναισθηματικό πόνο.

Πόσο επικίνδυνα είναι για την υγεία μας τα μπαλόνια με ήλιο;

Πόσο επικίνδυνα είναι για την υγεία μας τα μπαλόνια με ήλιο; Οι ειδικοί εκπέμπουν SOS, καθώς μπορεί να προκαλέσει ασφυξία, επιληπτικές κρίσεις ή και εμφράγματα! Κρεμμύδι: Ο καλύτερος σύμμαχος για την υγεία σας! Τα οφέλη που δεν περιμένατε!

Τι είναι το νιτρώδες οξείδιο; Πόσο επικίνδυνο είναι και γιατί το αποκαλούν το αέριο του γέλιου;

Είναι συνήθως γνωστό σαν το αέριο του γέλιου επειδή μπορεί να προκαλέσει το αυθόρμητο γέλιο σε μερικούς χρήστες. Είναι ένα άχρωμο και άφλεκτο αέριο, με μια ευχάριστη και ελαφρώς γλυκιά μυρωδιά. Είναι αναισθητικό και αναλγητικό. Μπορεί να προκαλέσει την αναλγησία, ευφορία, ίλιγγος, και σε μερικές περιπτώσεις, μικρές παραισθήσεις.

Η εισπνοή του νιτρώδους οξειδίου μπορεί να αναγκάσει τους πνεύμονες να καταρρεύσουν από τα υψηλά επίπεδα πίεσης. Αγοράζεται σε μεταλλικό δοχείο. Στη συνέχεια μεταφέρεται σε ένα μπαλόνι που πρόκειται να εισπνευστεί.

Ο μεγαλύτερος κίνδυνος από την χρήση του είναι η έλλειψη οξυγόνου. Εάν για παράδειγμα χρησιμοποιηθεί σε ένα κλειστό χώρο όπως είναι ένα αυτοκίνητο ή σε δωμάτιο, μπορεί να προκαλέσει και θάνατο”.

Όπως έγραψε η «δημοκρατική» οι αστυνομικές αρχές δεν μπορούν να παρέμβουν καθώς η ουσία δεν περιλαμβάνεται στον κατάλογο των ναρκωτικών, παρά την επικινδυνότητά του.

Το «αέριο γέλιου» πωλείται έναντι 3 έως 5 ευρώ στους τουρίστες σε κέντρα του Φαληρακίου και της Bar Street της οδού Ορφανίδου κι αν καταναλωθεί σε συνδυασμό με αλκοόλ ελλοχεύουν σοβαροί κίνδυνοι για το χρήστη.

Το «αέριο του γέλιου» ή «hippy crack», όπως είναι γνωστό, κυκλοφορεί νόμιμα. Είναι γνωστό και ως ιλαρυντικό αέριο, νίτρο ή NOS, ο χημικός τύπος του είναι Ν2Ο και ανήκει στα οξείδια του αζώτου. Σε θερμοκρασία δωματίου είναι άχρωμο, μη εύφλεκτο αέριο, με πολύ απαλή, γλυκιά μυρωδιά και γεύση.

Σε υψηλές θερμοκρασίες το υποξείδιο του αζώτου είναι ισχυρό οξειδωτικό, παρόμοιο με το μοριακό οξυγόνο.

Δεν εμπίπτει σε καμία νομοθεσία ενώ δεν μπορεί να ενταχθεί στα ελεγχόμενα φάρμακα ή στον περί ναρκωτικών νόμο καθώς το βρίσκει κανείς σε σωληνάριο σαντιγής για γλυκά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης facebook κυκλοφορούν πολλές φωτογραφίες τουριστών που κάνουν χρήση του αερίου σε νυχτερινά κέντρα της πόλη της Ρόδου και του Φαληρακίου ενώ μάλιστα υπάρχει και διαφήμιση σε flyers μπαρ που διαφημίζεται η διάθεσή του έναντι 3 ευρώ (ΝOS BALLOONS)!

Η επίσημη ονομασία του «αερίου του γέλιου» είναι «πρωτοξείδιο του αζώτου» ή «ιλαρυντικό αέριο» και είναι γνωστό εδώ και πολλά χρόνια για τη χαλαρωτική επίδρασή του.

Το «αέριο του γέλιου» εισπνέεται πάντοτε μέσα από ένα μικρό μεταλλικό κουτί ή ακόμη καλύτερα, από ένα μπαλόνι για να έχει προλάβει να ζεσταθεί επειδή είναι παγωμένο όταν βγαίνει από το δοχείο.

Πού χρησιμοποιείται:
• Οι οδηγοί αγώνων αυτοκινήτου το ρίχνουν στο ντεπόζιτο της βενζίνης για να ενισχύσουν την απόδοση του κινητήρα τους.
• Οι σεφ ζαχαροπλαστικής το βάζουν στην κρέμα σαντιγί για να τη φουσκώσουν.
• Οι αναισθησιολόγοι το αναμειγνύουν με οξυγόνο στις ναρκώσεις τους.
Οι χρήστες του, αναφέρουν πάντως ότι το «αέριο γέλιου» έχει την ίδια επίδραση με μία γραμμή κοκαίνης, με τη διαφορά ότι δεν είναι παράνομο.

Το υποξείδιο του αζώτου διαλύεται στην κυκλοφορία του αίματος, μειώνοντας την ποσότητα του οξυγόνου που ρέει στον εγκέφαλο και άλλα ζωτικά όργανα. Αυτό μπορεί να έχει καταστροφικές συνέπειες, προκαλώντας εγκεφαλικά επεισόδια, συσκότιση, επιληπτική κρίση και καρδιακή προσβολή.
Υπάρχει επίσης ο κίνδυνος ασφυξίας, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε βλάβη του εγκεφάλου, ή θάνατο από ασφυξία. Ιατρικά γνωστή ως «υποξία», συμβαίνει όταν κάποιος σταματά την αναπνοή, ή αναπνέει πολύ αμυδρά για να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του οργανισμού του σε οξυγόνο – συνήθως επειδή είναι σε κατάσταση μέθης από την κατασταλτική δράση του υποξειδίου του αζώτου.
Iατροί προειδοποιούν ότι η εισπνοή του μπορεί να προκαλέσει εγκεφαλικά, παραισθήσεις, κρίσεις, ακράτεια, επιβάρυνση της καρδιάς, χρόνια κατάθλιψη, ακόμα και βλάβες στον μυελό των οστών.

Σημειώνεται μάλιστα ότι η χρήση του πρόσφατα απαγορεύτηκε στη Βρετανία. Το «αέριο του γέλιου» έχει συνδεθεί άλλωστε με θανάτους σε Αγγλία, Ελβετία, Ιταλία, Ισπανία και Γαλλία.
Όσοι συλληφθούν στη Βρετανία να διαθέτουν ή να καταναλώνουν «αέριο του γέλιου» κινδυνεύουν με φυλάκιση που μπορεί να φτάσει ακόμα και τα επτά χρόνια. Γι’ αυτό, ίσως, στις εκτός Ηνωμένου Βασιλείου διακοπές τους οι Βρετανοί τού... δίνουν και καταλαβαίνει!

Το αέριο πλασαρίστηκε από τους εμπόρους του ως η εναλλακτική λύση στη χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών, καθώς είναι πολύ φτηνότερο. Οι κάθε λογής dealers, που είχαν ρίξει το βάρος τους στη Βρετανία, παραμύθιαζαν τους υποψήφιους «πελάτες» τους λέγοντάς τους ότι θα νιώσουν όπως οι VIPs! Παρέλειπαν, βεβαίως, να πουν ότι η διάρκεια της επίδρασής του δεν ξεπερνά τα 30 δευτερόλεπτα, αλλά οι συνέπειες από τη χρήση του μπορεί να είναι σοβαρές.

Είναι ενδεικτικό ότι οι συντάκτες της τελευταίας παγκόσμιας έκθεσης για τα ναρκωτικά (Global Drug Survey 2015), όπου συμπεριλήφθηκε το «αέριο του γέλιου», επισημαίνουν τις κόκκινες γραμμές χρήσης του πρωτοξειδίου του αζώτου.

Συγκεκριμένα, αναφέρουν ότι όποιος εμμένει στη χρήση του πρέπει να αποφεύγει τη λήψη του απευθείας από το φιαλίδιο της συσκευασίας του και να μην το χρησιμοποιεί παράλληλα με άλλες εξαρτησιογόνες ουσίες ούτε με αλκοόλ. Επιπλέον, η εισπνοή πέντε μπαλονιών είναι το ανώτατο όριο και θα πρέπει να υπάρχει χρονικό κενό ανάμεσα στη χρήση καθενός από αυτά, ενώ θεωρούν απαραίτητο να υπάρχει επαρκής αερισμός στον χώρο όπου γίνεται η εισπνοή.

Το «αέριο του γέλιου» εξολοθρεύει τη βιταμίνη Β12, γι’ αυτό απαιτείται αναπλήρωσή της με πρωτεϊνούχα τρόφιμα, όπως κρέας, ψάρι, αβγά και τυρί, ή συμπληρώματα για τους vegeterians, προκειμένου να αποφευχθούν οι επιπτώσεις από την έλλειψή της.

 

Ομορφιά & Υγεία

Ροή ειδήσεων

Share