Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

4+1 θεραπευτικά ζεστά ροφήματα!

Δες ποια είναι και πως φτιάχνονται!

17 Οκτωβρίου 2019 16:18
4+1 θεραπευτικά ζεστά ροφήματα!

Tα ζεστά ροφήματα δεν είναι ιδανικά μόνο για τις μέρες που οι θερμοκρασίες πέφτουν, αλλά και με τους κατάλληλους συνδυασμούς μπορούν να έχουν ευεργετικό αντίκτυπο στην υγεία και την ευεξία σου.

Δείτε επίσης: Ρόφημα με μόνο 3 υλικά αυξάνει τον μεταβολισμό και σας βοηθά να χάσετε βάρος!

5 ιδέες για ζεστά ροφήματα που κάνουν καλό στην υγεία σου

Τσάι με μέντα και μάραθο

Ρίχνουμε ένα φλιτζάνι βραστό νερό πάνω από ½ κουταλάκι του γλυκού σπόρους μάραθου, 2 κουταλάκια του γλυκού φύλλα μέντας και 2-3 λεπτές φέτες τζίντζερ. Σκεπάζουμε το φλιτζάνι με το πιατάκι του και το αφήνουμε για 5 λεπτά.

Σου κάνει καλό:
γιατί τονώνει φυσικά τις αισθήσεις σου, δίνοντάς σας ένα boost ενέργειας. Bonus: Η έντονη μυρωδιά της μέντας σε βοηθά με ναυτία και στομαχόπονους.

Τσάι με κάρδαμο, βανίλια, μέλι και γάλα

Ανακατεύουμε 1 φλιτζάνι γάλα και ½ κουταλάκι του γλυκού σπόρους κάρδαμο σε μια μικρή κατσαρόλα μέχρι να ζεσταθεί. Βγάζουμε το μπρίκι από το μάτι και προσθέτουμε 3 κουταλάκια του γλυκού μέλι και 1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας. Ανακατεύουμε και αφήνουμε να σταθεί για 5 λεπτά.


Τσάι με τζίντζερ, μέλι και πιπέρι cayenne

Ρίχνουμε 1 φλιτζάνι βραστό νερό πάνω από 2-3 λεπτές φέτες τζίντζερ, 1 κουταλιά της σούπας μέλι και 1 φέτα λεμόνι. Προσθέτουμε ½ κουταλάκι του γλυκού πιπέρι καγιέν και ανακατεύουμε.

Σου κάνει καλό: γιατί το μείγμα μελιού και τζίντζερ θα σε ανακουφίσει από τα συμπτώματα πόνου στο λαιμό, ενώ το πιπέρι καγιέν είναι ακριβώς αυτό που χρειάζεσαι για να καθαρίσεις τα ιγμόρια σας.

Ρόφημα με τζίντζερ και ανανά

Σε μια μικρή κατσαρόλα, ανακατεύουμε 1 φλιτζάνι χυμό ανανά, 3 χοντρές φέτες τζίντζερ, 1 κουταλάκι του γλυκού μέλι, 1 ξυλάκι κανέλα, 2 ολόκληρα γαρύφαλλα και μια πρέζα πιπέρι. Το αφήνουμε να φθάσει σε σημείο βρασμού. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για 10 λεπτά. Σουρώνουμε και να απολαμβάνουμε.

Σου κάνει καλό: γιατί ο ανανάς είναι μια εξαιρετική πηγή βρομελίνης, ένα ένζυμο που ανακουφίζει τη δυσπεψία.

Ζεστό Νερό με λεμόνι

Η συνταγή είναι πολύ απλή – ένα φλιτζάνι χλιαρό νερό και χυμός από μισό λεμόνι.

Το ρόφημα που νικάει τα βακτήρια!

Η επιγαλλοκατεχίνη συνδυαστικά με εγκεκριμένα αντιβιοτικά μπορεί να είναι ένας τρόπος αποτελεσματικής αντιμετώπισης των ανθεκτικών βακτηριών σύμφωνα με νέα μελέτη.

Δείτε επίσης: Επικίνδυνα βακτήρια σε κινητά τηλέφωνα!

Επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Surrey ανακάλυψαν ότι ένα φυσικό αντιοξειδωτικό που υπάρχει στο πράσινο τσάι μπορεί να εξαλείψει την αντίσταση των βακτηρίων στα αντιβιοτικά.

Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στο Journal of Medical Microbiology, η επιγαλλοκατεχίνη (EGCG) μπορεί να αποκαταστήσει τη δραστηριότητα του αντιβιοτικού αζτρεονάμη που χρησιμοποιείται συνήθως για την αντιμετώπιση των λοιμώξεων που προκαλεί το βακτηριακό παθογόνο Ψευδομονάδα η αεριογόνος.

Η συγκεκριμένη ψευδομονάδα σχετίζεται με σοβαρές λοιμώξεις του αναπνευστικού και του αίματος και τα τελευταία χρόνια έχει γίνει ανθεκτική σε πολλά αντιβιοτικά. Για την αντιμετώπισή της οι γιατροί επιλέγουν την χορήγηση συνδυασμού αντιβιοτικών.

Αλλά, οι λοιμώξεις γενικότερα έχουν γίνει δύσκολες στην αντιμετώπιση αφού παρατηρείται διαρκώς μεγαλύτερη αντίσταση στα υπάρχοντα αντιβιοτικά.

Για την αξιολόγηση της συνέχειας της επιγαλλοκατεχίνης και της αζτρεονάμης, οι ερευνητές έκαναν in vitro τεστ ώστε να δουν πως αλληλεπιδρούν με την αεριογόνο ψευδομονάδα, μεμονωμένα και σε συνδυασμό. Τελικά, παρατήρησαν ότι ο συνδυασμός ήταν σημαντικά αποτελεσματικότερος στη μείωση της δραστηριότητας του παθογόνου βακτηρίου, συγκριτικά με τη μεμονωμένη χορήγηση EGCG και αζτρεονάμης.

Η συνεργατική δράση επιβεβαιώθηκε και σε in vivo τεστ στο ζωικό μοντέλο Galleria mellonella (κοινώς γνωστό ως πεταλουδίτσα της νύχτας) με τα ποσοστά επιβίωσης να είναι σημαντικά υψηλότερα στα πειραματόζωα που είχαν πάρει συνδυαστικά EGCG και αζτρεονάμη, συγκριτικά με τη μεμονωμένη χορήγηση των δύο ουσιών. Επιπλέον, παρατηρήθηκε ελάχιστη έως καθόλου τοξικότητα στα ανθρώπινα δερματικά κύτταρα που εκτέθηκαν στη συνδυαστική θεραπεία αλλά και στο πειραματικό μοντέλο.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι στην αεριογόνος ψευδομονάδα, η EGCG μπορεί να προάγει την απορρόφηση της αζτρεονάμης αυξάνοντας τη διαπερατότητα της στο βακτήριο. Ένας άλλος πιθανός μηχανισμός δράσης είναι η παρέμβαση της EGCG σε μια βιοχημική οδό που συνδέεται με την ευαισθησία έναντι των αντιβιοτικών.

Όπως εξηγεί ο επικεφαλής συγγραφέας Δρ. Jonathan Betts, «η αντίσταση στα αντιβιτοικά είναι μια σοβαρή απειλή για τη Δημόσια Υγεία παγκοσμίως. Χωρίς αποτελεσματικά αντιβιοτικά, η επιτυχία της οποιασδήποτε θεραπείας τίθεται υπό αμφισβήτηση. Χρειαζόμαστε επειγόντως νέα αντιβιοτικά και φυσικά συστατικά, όπως η επιγαλλοκατεχίνη συνδυαστικά με τα εγκεκριμένα αντιβιοτικά μπορεί να είναι ένας τρόπος να βελτιώσουμε την αποτελεσματικότητά τους».

 

Ομορφιά & Υγεία

Ροή ειδήσεων

Share