Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Ναρκοληψία: Τι ακριβώς είναι;

Μια περίεργη διαταραχή!

15 Οκτωβρίου 2019 14:20
Ναρκοληψία: Τι ακριβώς είναι;

Τι είναι η ναρκοληψία; Μια ασυνήθιστη νευρολογική διαταραχή που χαρακτηρίζεται από υπερβολική ανεξέλεγκτη υπνηλία, ακόμη και μετά από επαρκή ύπνο. Ποια είναι τα συμπτώματα; Υπάρχει θεραπεία;

Δείτε επίσης: Όταν το άγχος γίνεται αγχώδης διαταραχή!

Ορισμένες φορές είναι δύσκολο να καταλάβει κανείς τι είναι η ναρκοληψία, όπως και τα συμπτώματά της ενώ ακόμη πιο δύσκολο είναι να τα εντοπίσεις στον εαυτό σου.

Το άτομο που πάσχει από ναρκοληψία, ο ναρκοληπτικός, έχει επαναλαμβανόμενες ακαταμάχητες προσβολές ύπνου, που όταν έρχονται δεν μπορεί να αντισταθεί και μπορεί ως αποτέλεσμα να αποκοιμηθεί οποτεδήποτε και οπουδήποτε, ακόμη και σε ακατάλληλες ή επικίνδυνες συνθήκες, στο μέσον μιας συζήτησης για παράδειγμα ή κατά την οδήγηση.

Τι προκαλεί τη ναρκοληψία;

Η αιτία της ναρκοληψίας δεν είναι γνωστή αλλά οι επιστήμονες έχουν σημειώσει πρόοδο προς τον εντοπισμό γονιδίων που συνδέονται στενά με τη διαταραχή. Αυτά τα γονίδια ελέγχουν την παραγωγή χημικών ουσιών στον εγκέφαλο που μπορεί να σηματοδοτούν κύκλους ύπνου και αφύπνισης. Ορισμένοι ειδικοί πιστεύουν ότι η ναρκοληψία μπορεί να οφείλεται σε ανεπάρκεια στην παραγωγή μιας χημικής ουσίας που ονομάζεται υποκριτίνη.

Δείτε επίσης: Κοιμάστε λιγότερο από 7 ώρες; Δες σε τι βιταμίνες έχεις έλλειψη!

Επιπλέον, οι ερευνητές έχουν ανακαλύψει ανωμαλίες σε διάφορα μέρη του εγκεφάλου που εμπλέκονται στη ρύθμιση του ύπνου REM. Αυτές οι ανωμαλίες προφανώς συμβάλλουν στην ανάπτυξη συμπτωμάτων. Σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι πιθανό η ναρκοληψία να περιλαμβάνει πολλούς παράγοντες που αλληλεπιδρούν για να προκαλέσουν νευρολογική δυσλειτουργία και διαταραχές ύπνου REM.

Ποια είναι τα συμπτώματα;

Υπερβολική υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας. Μια υπνηλία στα οποία αυτά τα άτομα δεν γίνεται να αντισταθούν. Νιώθουν μια θολούρα, έλλειψη ενέργειας και συγκέντρωσης, απώλεια μνήμης, κατάθλιψη ή υπερβολική κούραση.

Επεισόδια καταπληξίας. Αιφνίδια απώλεια μυϊκού τόνου, αίσθηση αδυναμίας και απώλεια ελέγχου. Συχνά προκαλείται λόγω έντονης συγκίνησης. Μετά δηλαδή από έντονο γέλιο, θυμό, έκπληξη ο ναρκοληπτικός μπορεί να σωριαστεί κάτω χωρίς όμως να έχει χάσει τις αισθήσεις του ή απλά να του πέσουν αντικείμενα που κρατά, να χαλαρώσει το σαγόνι του, να πέσουν τα βλέφαρα του, το κεφάλι του ή τα χέρια του.

Παράλυση ύπνου και ψευδαισθήσεις. Περίπου το 30-50% των ατόμων που πάσχουν από ναρκοληψία, κατά το μεταβατικό διάστημα μεταξύ ύπνου και εγρήγορσης, βιώνουν παράλυση ύπνου, αδυναμία δηλαδή να κινηθούν και 20-40% βιώνουν υπναγωγικές ψευδαισθήσεις, είτε οπτικές είτε ακουστικές ή κιναισθητικές. Τόσο η παράλυση όσο και οι ψευδαισθήσεις διαρκούν δευτερόλεπτα ως λίγα λεπτά και θεωρούνται ότι είναι το αποτέλεσμα εισβολής στοιχείων REM ύπνου κατά τη διάρκεια εγρήγορσης του ατόμου.

Πώς θεραπεύεται;

Η ναρκοληψία δεν θεραπεύεται. Αναλόγως τα συμπτώματα, όμως, και το άτομο μπορεί να προσαρμοστεί μια θεραπεία, η οποία ίσως περιλαμβάνει θεραπευτική αγωγή με φάρμακα.

Ο χρόνος της θεραπείας δεν είναι γνωστός καθώς μπορεί να διαρκέσει μήνες ή και χρόνια.

Τέλος, το άτομο ίσως πρέπει να κάνει και ορισμένες αλλαγές στον τρόπο ζωής, όπως αποφυγή της καφεΐνης, του αλκοόλ, της νικοτίνης και των βαριών γευμάτων, η ρύθμιση των ωραρίων ύπνου, ο προγραμματισμός της ημέρας (10-15 λεπτά) και η καθιέρωση φυσιολογικού προγράμματος άσκησης και γεύματος.

 

Ομορφιά & Υγεία

Ροή ειδήσεων

Share