Πέμπτη, 25 Απριλίου 2024

Παγκόσμια Ημέρα πλυσίματος χεριών: Τα λάθη υγείας που κάνουμε! Τι πρέπει να θυμάστε πάντα;

Προσοχή!

15 Οκτωβρίου 2019 13:58
Παγκόσμια Ημέρα πλυσίματος χεριών: Τα λάθη υγείας που κάνουμε! Τι πρέπει να θυμάστε πάντα;

Λίγοι γνωρίζουν ότι η 15η Οκτωβρίου είναι η Παγκόσμια Ημέρα Πλυσίματος Χεριών, μια ημέρα αφιερωμένη στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση για την τεράστια σημασία που παίζει στην ατομική και δημόσια υγεία το σωστό πλύσιμο των χεριών με σαπούνι. Ποιά είναι η ιστορία της Ημέρας του Πατέρα;

Η Παγκόσμια Ημέρα Πλυσίματος Χεριών είναι μια ευκαιρία να μάθετε τον ενδεδειγμένο τρόπο να πλένετε τα χέρια σας καθώς και να αντιληφθείτε τα λάθη που πιθανότατα κάνετε, όσο απλό και αν μοιάζει αυτό. Ως παγκόσμια ημέρα θεσπίστηκε από τον διεθνή οργανισμό Global Public-Private Partnership for Handwashing και εφαρμόστηκε για πρώτη φορά το 2008. Παγκόσμια ημέρα αδέσποτων: Πόσο ευσυνείδητοι είναι οι Έλληνες;

Οι ακαθαρσίες από ανθρώπους, ή ζώα είναι βασική πηγή μικροβίων. Ένα μόνο γραμμάριο από ανθρώπινα περιττώματα μπορεί να περιέχει ένα τρισεκατομμύριο μικρόβια! Βοηθήστε να σταματήσει η εξάπλωση των μικροβίων ακολουθώντας τον σωστό τρόπο πλυσίματος των χεριών σας.

Παγκόσμια Ημέρα Πλυσίματος Χεριών: Πώς γίνεται σωστά το πλύσιμο των χεριών

  • Βρέξτε τα χέρια σας με καθαρό, τρεχούμενο νερό (ζεστό ή κρύο) και στη συνέχεια βάλτε σαπούνι.
  • Κάντε σαπουνάδα τρίβοντας τα χέρια σας μεταξύ τους και με το σαπούνι. Βεβαιωθείτε ότι βάζετε αφρό και στο πάνω μέρος από τις παλάμες σας, όπως και ανάμεσα στα δάχτυλά σας και κάτω από τα νύχια σας.
  • Τρίψτε τα χέρια σας για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα.
  • Ξεπλύνετε καλά τα χέρια σας κάτω από καθαρό, τρεχούμενο νερό.
  • Στεγνώστε τα χέρια σας με μια καθαρή πετσέτα.
  • Αν δεν έχετε σαπούνι, ή νερό, χρησιμοποιήστε ένα απολυμαντικό χεριών με τουλάχιστον 60% περιεκτικότητα σε οινόπνευμα.

Παγκόσμια Ημέρα Πλυσίματος Χεριών: Πότε πρέπει να πλένετε τα χέρια σας

  • Πριν, κατά και μετά την προετοιμασία του φαγητού
  • Πριν από την κατανάλωση φαγητού
  • Πριν και μετά τη φροντίδα κάποιου, που είναι άρρωστος
  • Πριν και μετά τη φροντίδα κάποιας πληγής στο σώμα
  • Μετά τη χρήση της τουαλέτας
  • Αφότου αλλάξετε πάνες σε ένα μωρό, ή αφότου το βοηθήσετε να καθαριστεί μετά την τουαλέτα
  • Αφότου φυσήξετε την μύτη σας, βήξετε, ή φτερνιστείτε στα χέρια σας
  • Αφότου αγγίξετε ένα ζώο, ζωοτροφές, ή ζωικές ακαθαρσίες
  • Αφότου αγγίξετε σκουπίδια

Νομίζεις πως γνωρίζεις όλες τις Παγκόσμιες ημέρες;

Κάθε μέρα είναι και μια Παγκόσμια Ημέρα και κάτι γιορτάζουμε. Ή μάλλον βρίσκουμε αφορμή για να γιορτάσουμε και αυτό δεν είναι κακό. Οι πιο περίεργες Παγκόσμιες Ημέρες που αγνοούσαμε την ύπαρξή τους.

Δείτε επίσης: Παγκόσμια ημέρα φάρων σήμερα: Ποιοι είναι ανοιχτοί για το κοινό; (Video)

Διαβάζουμε σήμερα πως είναι Παγκόσμια Ημέρα κατά των κουνουπιών και σκεφτόμαστε… από πότε γιορτάζουμε τέτοια μέρα;; Αν το γνώριζαν τα καημένα τα κουνούπια θα μάζευαν όλη τη φαμίλια να μας επιτεθεί και πιστέψτε με έχουν μεγάλη οικογένεια.

Και πώς θα γιορτάσουμε τη σημερινή μέρα; Βγάλτε έξω φιδάκια, ταμπλέτες, κάντε περίεργα μάγια, πάρτε τη μυγοσκοτώστρα (λειτουργεί και για τα κουνούπια) ή έστω την παντόφλα στο χέρι κι ετοιμαστείτε για επίθεση. Λίγο βίαιη αυτή η Παγκόσμια Ημέρα, έτσι;

Τις προάλλες γιορτάζαμε την Παγκόσμια Ημέρα των Φάρων (ούτε αυτό το γνωρίζαμε οι ανίδεοι) και τρέξαμε σε φάρους να βγάλουμε μια φωτογραφία για το Instagram ή να ηρεμήσουμε από την πολυκοσμία του Δεκαπενταύγουστου.

Θέλεις κι άλλες περίεργες Παγκόσμιες Ημέρες;

22 Φεβρουαρίου – Παγκόσμια Ημέρα Σκέψης. Μόνο μια ημέρα το χρόνο σκεφτόμαστε στις 22 Φεβρουάριου. Μερικοί δεν σκέφτονται ούτε τότε μάλλον. Χμ…

14 Μαρτίου – Παγκόσμια Ημέρα της Σταθεράς Π. Αλήθεια τώρα;;; Γιορτάζουμε το 3,14;;; Δεν φτάνει που έχει μείνει χαραγμένο στη μνήμη μας από τα σχολικά μας χρόνια, το γιορτάζουμε κιόλας; Κι αν το γιορτάζουμε πώς;;; Με ασκήσεις.

21 Μαρτίου – Παγκόσμια Ημέρα Ύπνου. Η αγαπημένη μας ημέρα. Κανονικά αυτή η μέρα θα έπρεπε να είναι επίσημη αργία και να μην πηγαίναμε δουλειά. Πώς διαφορετικά να τη γιορτάσεις; Πρέπει να είναι η μέρα που βάζεις το κινητό αθόρυβο, ρυθμίζεις τον φωτισμό, βάζεις τις πυτζάμες, ωτοασπίδες, μάσκα για τα μάτια και πέφτεις σε βαθύ ύπνο.

1 Μαΐου – Παγκόσμια Ημέρα για τη Νομιμοποίηση της Κάνναβης. Ανήμερα της εργατικής Πρωτομαγιάς, γιορτάζουμε αυτή τη μέρα. Τη μέρα που δεν μπορείς να συνεννοηθείς με άνθρωπο μάλλον γιατί τη γιορτάζουν όπως της αρμόζει (;). Μπα, δεν αξίζει για μια Παγκόσμια Ημέρα.

23 Μαΐου – Παγκόσμια Ημέρα Χελώνας. Τη συγκεκριμένη μέρα δεν τη γιορτάζουμε ποτέ, γιατί η χελώνα αργεί να φτάσει και το αφήνουμε για αργότερα.

8 Αυγούστου – Παγκόσμια Ημέρα Οργασμού. Ουρλιαχτά, φωνές σε όλο τον κόσμο. Βonus: Τότε πολλές γυναίκες μένουν έγκυες ή η Durex έχει μια αύξηση στα έσοδά της.

8 Οκτωβρίου – Παγκόσμια Ημέρα Αυγού. Και κάθε φορά έχουμε την ίδια απορία: Το αυγό έκανε την κότα (κι επομένως αυτό γιορτάζουμε) ή η κότα έκανε το αυγό;

15 Οκτωβρίου – Παγκόσμια Ημέρα Πλυσίματος Χεριών. Εντάξει, αυτή είναι η αγαπημένη μέρα των μικροβιοφοβικών. Μπορούν να πλένουν τα χέρια τους από το πρωί μέχρι το βράδυ, κάθε λεπτό, κάθε δευτερόλεπτο χωρίς κανείς να τους πει τίποτα. Εξοπλίζονται με κρεμοσάπουνα και πιάνουν δουλειά!

19 Νοεμβρίου – Παγκόσμια Ημέρα Δημόσιας Τουαλέτας. Και κάπου εδώ κλείνουμε αυτό το άρθρο, γιατί ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΜΕ να μάθουμε πώς γιορτάζεται αυτή η μέρα.

 

Ομορφιά & Υγεία

Ροή ειδήσεων

Share