Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

8 αρνητικές επιπτώσεις του άγχους στον οργανισμό μας!

Προσοχή!

11 Οκτωβρίου 2019 16:45
8 αρνητικές επιπτώσεις του άγχους στον οργανισμό μας!

Πολλοί άνθρωποι δεν γνωρίζουν τις επιπτώσεις του άγχους. Αυτό, μπορεί να συμβαίνει, ίσως επειδή οι ίδιοι δεν έχουν βρεθεί σε αντίστοιχη περίπτωση. Δηλαδή, σε μία αγχώδη περίοδο ή σε κατάσταση άγχους!

Διαβάστε επίσης: Αυτές λέξεις χρησιμοποιείς συνέχεια όταν έχεις άγχος!

Άγχος – Συμβουλές για την υγεία: Ο επηρεασμός του στρες στο σώμα

1. Καρδιαγγειακό σύστημα: Οι καρδιαγγειακές παθήσεις αντιστοιχούν σε 610.000 θανάτους ανά έτος στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. Σύμφωνα, με τον ΠΟΥ αποτελεί την κύρια αιτία θανάτου για άνδρες και γυναίκες.

2. Νευρικό σύστημα: Το στρες ξεκινά και καταλήγει στον εγκέφαλο. Αυτό απελευθερώνει τις ορμόνες του στρες, οι οποίες απλώνονται σε όλο το σώμα. Έτσι, το χρόνιο στρες είναι βλαβερό για τον εγκέφαλο.

3. Αναπνευστικό σύστημα: Το χρόνιο στρες εκφράζεται από το αναπνευστικό σύστημα, μέσω των κρίσεων πανικού. Δηλαδή, το ξαφνικό, οξύ και έντονο άγχος.

4. Μυοσκελετικό σύστημα: Χρόνιες παθήσεις και μυοσκελετικά προβλήματα, εμφανίζονται λόγω του στρες.

5. Αναπαραγωγικό σύστημα: Η τεστοστερόνη στους άνδρες δημιουργεί δυσλειτουργία, μέσω της διέγερσης του συμπαθητικού νευρικού συστήματος. Στη γυναίκα, η κορτιζόλη επιδρά αρνητικά στη λειτουργία των ανατομικών αναπαραγωγικών στοιχείων.

6. Ενδοκρινικό σύστημα: Η μεγάλη παραγωγή γλυκόζης μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε διαβήτη τύπου δύο. Καλό θα ήταν λοιπόν να αποφεύγετε την υπερβολική ζάχαρη.

7. Δερματικό σύστημα: Το στρες διαταράσσει τη σωστή λειτουργία των εσωτερικών συστημάτων. Δημιουργεί μειωμένη κυκλοφορία αίματος στο δέρμα, αποσταθεροποίηση αδενικών λειτουργιών και διατάραξη αποκατάστασης του ιστού.

8. Πεπτικό σύστημα: Το στρες αυξάνει την ευαισθησία του στομάχου. Αυτό επιδεινώνει και μια σειρά συμπτωμάτων, όπως το αίσθημα καύσου ή η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση.

Άγχος: Τρόποι αντιμετώπισης για το στρες
– Αλλαγές στον τρόπο ζωής (σ.σ. άσκηση, διατροφή, αποφυγή αλκοόλ και καπνίσματος)
– Πρακτικές χαλάρωσης (σ.σ. βαθιές αναπνοές, τεχνικές χαλάρωσης, διαλογισμού)
– Θεραπείες μέσω βοτάνων (σ.σ. χαμομήλι, βαλεριάνα, τίλιο)

Άγχος: Βίντεο του TED για τον επηρεασμό του στρες

Τι πρέπει να αλλάξεις στη διατροφή σου για να νικήσεις το άγχος!

Οι μικρές διατροφικές αλλαγές που πρέπει να κάνεις για να μειώσεις το άγχος σου και ίσως δεν τις είχες σκεφτεί μέχρι σήμερα.

Δείτε επίσης: Πυθαγόρεια διατροφή: Τι πρέπει να τρως για να είσαι πάντα υγιής!

Ας ξεκινήσουμε με την εξής παραδοχή. Δε γίνεται να μη νιώθεις ποτέ άγχος. Είναι ένα φυσιολογικό συναίσθημα που μπορεί να υπάρχει σε κάποιο βαθμό και να αφορά κάτι πράγματα μικρά, όπως το γιατί άργησες να πληρώσεις το λογαριασμό του κινητού ή αν θα πάνε όλα καλά την πρώτη μέρα στη δουλειά.

Όταν όμως τα πράγματα αρχίζουν να ξεφεύγουν από τον έλεγχό σου και το άγχος φτάνει σε σημείο να εκδηλώνεται σωματικά, το πρώτο πράγμα που πρέπει να ελέγξεις, είναι οι διατροφικές σου συνήθειες.

Μείωσε τη ζάχαρη
Ποτέ δε βγήκε κάτι καλό από την υπερβολική ζάχαρη. Είναι κοινή λογική ότι δε σου κάνει καλό να τρως κάθε μέρα γλυκά και να βάζεις 3 κουταλιές ζάχαρη στον καφέ σου. Η εξήγηση; Οι μεγάλες ποσότητες ζάχαρης σου δίνουν μία ένταση, σαν να παθαίνεις κρίση πανικού. Επιπλέον, αναγκάζει το σώμα σου να χρησιμοποιήσει την αποθηκευμένη ενέργεια, και μετά νιώθεις μία κάποια εξάντληση. Αυτό οφείλεται κυρίως στους απλούς υδατάνθρακες, που μας παχαίνουν και που μπορούμε να αντικαταστήσουμε με περισσότερη πρωτεΐνη στο πρωινό. Και καλό είναι να διαβάζεις πιο προσεκτικά τις συσκευασίες των τροφών που αγοράζεις.

Φάε αντιοξειδωτικές τροφές
Σύμφωνα με έρευνα, το άγχος ίσως συνδέεται με χαμηλά αντιοξειδωτικά επίπεδα, εφόσον αυτά είναι μειώνουν τις φλεγμονές και το οξειδωτικό στρες, άγχος στο οποίο είναι περισσότερο επιρρεπείς οι γυναίκες στην εμμηνόπαυση. Την επόμενη φορά που θα πας στο σούπερ μάρκετ ή στη λαϊκή, μην ξεχάσεις να πάρεις καρύδια, φασόλια και περισσότερα φρούτα, με ιδιαίτερη προτίμηση στην κατηγορία των μούρων (μύρτιλα, φράουλες, σταφύλια, goji berries).

Με μέτρο τον καφέ
Ξέρω πώς είναι να σε ξυπνάει η μεθυστική μυρωδιά του καφέ και να πίνεις μεγάλες ποσότητες προκειμένου να βγάλεις τη μέρα, όσο περισσότερο πίνεις τόσο περισσότερο απορυθμίζεις τους φυσικούς ρυθμούς του οργανισμού σου. Η καφεΐνη αυξάνει τα επίπεδα της κορτιζόλης και σου προκαλεί εκνευρισμό, δημιουργώντας πρόβλημα στο πρόγραμμα του ύπνου σου. Η διατροφολόγος Erica Hornung σου λέει ότι το βασικό υγρό που πρέπει να καταναλώνεις μέσα στη μέρα σε μεγάλες ποσότητες, είναι το νερό. Βάλε και λίγα φρουτάκια μέσα για να το κάνεις πιο θελκτικό.

Τρως μεσογειακά;
Αν όχι εμείς, ποιοι; Οι ξηροί καρποί, οι σπόροι και τα ψάρια έχουν Ω3 λιπαρά οξέα, που είναι η μεγαλύτερη ασπίδα για την καρδιά σου. Αν και οι επιστήμονες δεν έχουν μία οριστική απάντηση για το πώς η μεσογειακή διατροφή βοηθά στο άγχος, ωστόσο πιστεύουν ότι αυτό συμβαίνει επειδή τα Ω3 ταξιδεύουν εύκολα στον εγκέφαλο και επικοινωνούν με νευροδιαβιβαστές και μόρια που ρυθμίζουν τη διάθεση.

Περισσότερο σύμπλεγμα βιταμινών Β
Το σύμπλεγμα βιταμινών Β ρυθμίζει το μεταβολισμό, ελέγχει το νευρικό σύστημα και βοηθά στη σύνθεση σχεδόν όλων των νευροδιαβιβαστών. Αν σου λείπει η Β6, μπορεί να έχεις αϋπνίες, εκνευρισμό, ακόμα και κατάθλιψη ενώ η ανεπάρκεια στη βιταμίνη Β5 οδηγεί σε υψηλή πίεση και αυξημένο άγχος.

Βιταμίνη D: Σε ποιες τροφές θα την βρείτε; Πόση χρειάζεστε ανά ηλικία;

Αυτό συμβαίνει επειδή το σώμα είναι φτιαγμένο για να παίρνει βιταμίνη D (vitamin d) μέσω του δέρματος (την παράγει με την έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία) και μέσω όχι από το στόμα (μέσω της διατροφής). Τα τρόφιμα που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη D!

Η βιταμίνη D είναι απαραίτητη για τη ρύθμιση του ασβεστίου και του φωσφόρουστο σώμα. Επίσης, παίζει σημαντικό ρόλο στη διατήρηση της σωστής δομής των οστών.

Η έκθεση στον ήλιο είναι ένας εύκολος και αξιόπιστος τρόπος για τους περισσότερους ανθρώπους για να πάρετε τη βιταμίνη D που χρειάζεστε. Η απευθείας έκθεση του δέρματος στο φως του ήλιου δύο έως τρεις φορές την εβδομάδα (για χρονικό διάστημα ίσο με το 1/4 του χρόνου στον οποίο μπορεί να πάθετε ήπιο ηλιακό έγκαυμα) είναι αρκετή για να παράγει όση βιταμίνη D σας είναι απαραίτητη. Ο αναγκαίος χρόνος έκθεσης στον ήλιο διαφέρει ανάλογα με την ηλικία, τον τύπο του δέρματος, την εποχή, την ώρα της ημέρας κ.λπ. Τελικά στα συμπληρώματα διατροφής μας κάνουν καλό;

Υπάρχουν Τρεις “Σούπερ” Διαιτητικές Πηγές Βιταμίνης D:

  • Σολομός (ιδιαίτερα ο άγριος, που αλιεύεται, και όχι ο σολομός ιχθυοτροφείου)
  • Σκουμπρί (ιδιαίτερα το άγριο, που αλιεύεται)
  • Μανιτάρια εκτίθενται σε υπεριώδες φως και έτσι έχουν περισσότερη βιταμίνη D

Σημείωση: Φάτε μέχρι 340 γραμμάρια/εβδομάδα από μια ποικιλία από ψάρια και οστρακοειδή, που έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε υδράργυρο.

Άλλες Τροφές Που Είναι Πλούσιες Σε Βιταμίνης D:

  • Μουρουνέλαιο (προειδοποίηση: το μουρουνέλαιο είναι πολύ πλούσιο σε βιταμίνη Α. Η υπερβολική πρόσληψη βιταμίνης Α μπορεί να είναι κακή για εσάς. Συμβουλευτείτε το γιατρό σας)
  • Τόνος (κονσέρβα σε νερό)
  • Σαρδέλες (κονσέρβα σε λάδι)
  • Γάλα ή γιαούρτι εμπλουτισμένα με βιταμίνη D (ανεξάρτητα από το αν είναι άπαχα, ή με μειωμένα λιπαρά)
  • Συκώτι από βοδινό, ή μοσχάρι
  • Κρόκοι αυγώνΤυρί
 

Ομορφιά & Υγεία

Ροή ειδήσεων

Share