Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

Ο λόγος που ο καφές πολλές φορές μας στέλνει κατευθείαν στην τουαλέτα είναι εκπληκτικός!

Αυτό δεν το ξέραμε...

11 Οκτωβρίου 2019 11:48
Ο λόγος που ο καφές πολλές φορές μας στέλνει κατευθείαν στην τουαλέτα είναι εκπληκτικός!

Ο καφές είναι ένα από τα πιο αγαπημένα ροφήματα των ανθρώπων σε όλο τον κόσμο. Βέβαια, πολλές φορές μας δημιουργεί πόνους στην κοιλιά και μας στέλνει κατευθείαν στην τουαλέτα. Φυσικά, αυτοί οι λόγοι δεν είναι αρκετοί για να μας κάνουν να σταματήσουμε να πίνουμε καφέ.

Βασικά, πολλοί άνθρωποι πίνουν καφέ ακριβώς μετά το φαγητό, επειδή βοηθάει στην πέψη. Αλλά τι είναι αυτό που κάνει τον καφέ να μας στέλνει κατευθείαν στην τουαλέτα; Πόσοι καφέδες βλάπτουν την καρδιά μας;

Πολλοί άνθρωποι γνωρίζουν ότι ο καφές βοηθάει στην εντερική λειτουργία, αλλά δεν ξέρουν πού οφείλεται αυτό.

Δείτε παρακάτω ποιος είναι ο λόγος που ο καφές μας στέλνει κατευθείαν στην τουαλέτα.

Σύμφωνα με την The Washington Post, το 30% των ανθρώπων νιώθουν την ανάγκη να πάνε στην τουαλέτα μετά την κατανάλωση καφέ. Αλλά γιατί;

Πολλοί πιστεύουν ότι αυτό οφείλεται στην καφεΐνη, αλλά και ο ντεκαφεϊνέ καφές έχει ακριβώς την ίδια επίδραση.

Λοιπόν, οι επιστήμονες έχουν βρει ότι ο καφές διεγείρει το απομακρυσμένο παχύ έντερο, το οποίο είναι το τελευταίο τμήμα του παχέος εντέρου.

Αυτό σημαίνει ότι όταν διεγείρεται το απομακρυσμένο κόλον, ωθεί τα απορρίμματα να βγαίνουν πιο γρήγορα από το σώμα, δημιουργώντας την ανάγκη να πάμε στην τουαλέτα.

Αλλά γιατί ο καφές διεγείρει το απομακρυσμένο κόλον; Σύμφωνα με το Men’s Health, ο καφές μπορεί να τονώσει την παραγωγή ορμονών.

Η μοτιλίνη (μια ορμόνη που διεγείρει τις εντερικές συσπάσεις), καθώς και η γαστρίνη (μια ορμόνη που προκαλεί έκκριση οξέος στο στομάχι) μπορούν επίσης να έχουν την ίδια επίδραση.

Η Washington Post αναφέρει ότι το χλωρογενικό οξύ στον καφέ μπορεί να αυξήσει την παραγωγή γαστρικού οξέος στο στομάχι.

Όταν τα επίπεδα γαστρικού οξέος αυξάνονται, το στομάχι γυρίζει τα περιεχόμενα του πιο γρήγορα, σπρώχνοντάς τα προς τα έντερα και τελικά στο παχύ έντερο.

Επίσης, οι επιστήμονες πιστεύουν ότι κάποιες από τις άλλες χημικές ουσίες που περιέχονται στον καφέ μπορεί να επιταχύνουν την λειτουργία του εντέρου, αλλά δεν είναι ακριβώς ξεκάθαρο ποιες χημικές ουσίες είναι υπεύθυνες.

Παρόλο που η καφεΐνη μπορεί να μην είναι ο κύριος ένοχος που μας στέλνει στην τουαλέτα, η The Huffington Post αναφέρει ότι μπορεί να έχει καθαρτική δράση, εξαιτίας του τρόπου με τον οποίο διεγείρει τις μυϊκές συστολές στο παχύ έντερο, ειδικά σε ανθρώπους με πιο ευαίσθητα έντερα.

Νέα έρευνα: Ο καφές δεν επηρεάζει τελικά τις αρτηρίες μας;

Σε αντίθεση με τα δεδομένα προηγούμενων ερευνών, η κατανάλωση καφέ δεν είναι υπεύθυνη για την πρόκληση σκλήρυνσης στις αρτηρίες και δεν επηρεάζει δυσμενώς το κυκλοφορικό σύστημα, σύμφωνα με μια νέα βρετανική έρευνα. Όμως διαβάστε τους 4+1 λόγοι που ο ελληνικός καφές είναι ο πιο υγιεινός!

Τα αποτελέσματα της έρευνας, που παρουσιάστηκαν στο συνέδριο της Βρετανικής Καρδιαγγειακής Εταιρείας στο Μάντσεστερ, δείχνουν ότι δεν υπάρχει κίνδυνος, ανεξάρτητα από την ποσότητα καφέ που καταναλώνεται. Ακόμη και οι άνθρωποι που καταναλώνουν 25 κούπες ημερησίως, δεν κινδυνεύουν να αναπτύξουν προβλήματα καρδιάς λόγω αθηροσκλήρωσης.

«Το γεγονός ότι ο καφές έχει κατηγορηθεί για ποικίλα καρδιαγγειακά προβλήματα, μας εμποδίζει συχνά να τον απολαύσουμε. Η νέα έρευνα μας επιτρέπει να κοιμόμαστε ήσυχοι...», δηλώνει ο επικεφαλής ερευνητής δρ. Κένεθ Φάνγκ.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Βασίλισσας Μαρίας (Queen Mary) του Λονδίνου ανέλυσαν τα δεδομένα από 8.412 άτομα. Παράλληλα, χώρισαν τους συμμετέχοντες σε τρεις κατηγορίες: όσους έπιναν λιγότερη από μια κούπα καφέ ημερησίως, αυτούς που έπιναν μία έως τρεις κούπες και όσους έπιναν πάνω από τρεις.

Οι συμμετέχοντες υποβλήθηκαν σε μαγνητική τομογραφία καρδιάς και σε υπέρυθρη ανάλυση του σφυγμικού κύματος πίεσης των αρτηριών. Τέλος, οι ερευνητές έλαβαν υπόψη τους δημογραφικά στοιχεία όπως το φύλο, η ηλικία, το κάπνισμα, το βάρος, το ύψος κλπ.

Βρέθηκε ότι αυτοί που καταναλώνουν περισσότερο καφέ, είναι πιο πιθανό να είναι άντρες, καπνιστές και τακτικοί χρήστες αλκοόλ. Επιπλέον, δεν φάνηκε να υπάρχει διαφορά στη σκλήρυνση των αρτηριών μεταξύ αυτών που έπιναν λιγότερο από μια κούπα, σε σύγκριση με αυτούς που έπιναν πάνω από πέντε κούπες ημερησίως(και έως 25).

Οι αρτηρίες μεταφέρουν αίμα που περιέχει οξυγόνο και θρεπτικά συστατικά, από την καρδιά στο υπόλοιπο σώμα. Αν γίνονται δύσκαμπτες, μπορεί να αυξηθεί ο φόρτος εργασίας της καρδιάς και να αυξηθεί η πιθανότητα ενός ατόμου να υποστεί καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό επεισόδιο. Η νέα έρευνα ωστόσο δεν βρήκε καμία τέτοια συσχέτιση με την κατανάλωση καφέ.

Δείτε επίσης στο Athensmagazine.gr:

Πώς να εξαφανίσετε τον λεκέ από καφέ!

Ο 11χρονος που δεν μπορεί να ζήσει χωρίς καφέ!

Διαβάστε περισσότερα θέματα υγείας και ομορφιάς στο Athensmagazine.gr.

TAGS
 

Ομορφιά & Υγεία

Ροή ειδήσεων

Share