Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Η επιστημονική εξήγηση για τους αριστερόχειρες!

Τι ανακάλυψαν;

9 Οκτωβρίου 2019 15:01
Η επιστημονική εξήγηση για τους αριστερόχειρες!

Επιστήμονες στη Βρετανία ανακοίνωσαν ότι για πρώτη φορά εντόπισαν περιοχές του ανθρώπινου γονιδιώματος που σχετίζονται με την αριστεροχειρία στο γενικό πληθυσμό και συσχέτισαν αυτές τις περιοχές με επιπτώσεις στην αρχιτεκτονική του εγκεφάλου των αριστερόχειρων.

Δείτε επίσης: Τι συμβαίνει στο σώμα μας όταν μπαίνουμε σε έναν αρχαίο Ελληνικό ναό!

Περίπου το 90% των ανθρώπων είναι δεξιόχειρες εδώ και τουλάχιστον 10.000 χρόνια, ενώ ένας στους δέκα είναι αριστερόχειρας. Η βιολογική βάση της αριστεροχειρίας παραμένει ένα μυστήριο μέχρι σήμερα.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, με επικεφαλής τo δρα Ακίρα Γουίμπεργκ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό νευροεπιστήμης Brain (Εγκέφαλος), ανέλυσαν το πλήρες γονιδίωμα περίπου 400.000 ανθρώπων, από τους οποίους οι 38.332 ήσαν αριστερόχειρες.

Ηταν ήδη γνωστό ότι τα γονίδια παίζουν ρόλο στο αν ένας άνθρωπος θα γίνει δεξιόχειρας ή αριστερόχειρας. Προηγούμενες μελέτες σε δίδυμους είχαν υπολογίσει ότι αυτό εξαρτάται από γενετικούς παράγοντες σε ποσοστό περίπου 25%, όμως έως τώρα δεν είχαν βρεθεί σχετικά γονίδια ή περιοχές του γονιδιώματος στο γενικό πληθυσμό.

Η νέα μελέτη εντόπισε τέσσερις τέτοιες περιοχές, από τις οποίες οι τρεις σχετίζονται με πρωτεΐνες που εμπλέκονται στην ανάπτυξη και στη δομή του εγκεφάλου. Κάνοντας λεπτομερή απεικόνιση του εγκεφάλου σε περίπου 10.000 άτομα, οι επιστήμονες βρήκαν ότι οι εμπλεκόμενες γενετικές περιοχές σχετίζονται με διαφορές στη δομή της λευκής ουσίας του εγκεφάλου, ιδίως σε σημεία που αφορούν τη γλώσσα.

«Ανακαλύψαμε ότι στους αριστερόχειρες οι γλωσσικές περιοχές στο αριστερό και στο δεξί ημισφαίριο του εγκεφάλου επικοινωνούν μεταξύ τους με πιο συντονισμένο τρόπο. Αυτό εγείρει την ενδιαφέρουσα πιθανότητα, η οποία πρέπει να μελετηθεί στο μέλλον, ότι οι αριστερόχειρες έχουν πλεονέκτημα στην εκτέλεση εργασιών σχετικών με τη γλώσσα, αν και πρέπει να θυμάται κανείς ότι αυτές οι διαφορές αφορούν το μέσο όρο μεγάλων αριθμών ανθρώπων και ότι όλοι οι αριστερόχειρες δεν είναι παρόμοιοι μεταξύ τους», δήλωσε ο δρ Γουίμπεργκ.

Δείτε επίσης: Το ίντερνετ του εγκεφάλου ή αλλιώς Matrix!

Οι ερευνητές βρήκαν επίσης γενετικές ενδείξεις πως οι αριστερόχειρες έχουν ελαφρώς μικρότερη πιθανότητα εμφάνισης νόσου Πάρκινσον, αλλά ελαφρώς μεγαλύτερη για εκδήλωση σχιζοφρένειας.

Ο καθηγητής Ντομινίκ Φέρνις της Οξφόρδης επεσήμανε ότι «στην πορεία της ιστορίας οι αριστερόχειρες θεωρήθηκαν άτυχοι ή ακόμη και κακοί άνθρωποι. Κάτι που αντανακλάται σε πολλές γλώσσες στις λέξεις για το αριστερό και το δεξί. Για παράδειγμα, στα αγγλικά η λέξη 'right' σημαίνει τόσο δεξί όσο και σωστό. Η νέα μελέτη μας δείχνει ότι η αριστεροχειρία αποτελεί συνέπεια της αναπτυξιακής βιολογίας στον εγκέφαλο και εν μέρει καθορίζεται από την πολύπλοκη αλληλεπίδραση πολλών γονιδίων».

Εγκέφαλος: Τι "παθαίνει" όταν τρώμε;

Η ντοπαμίνη, η ορμόνη της ευτυχίας, δεν εκκρίνεται μόνο από τον εγκέφαλο αλλά και από το στομάχι προσφέροντάς μας διπλή ευχαρίστηση


Σε έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Cell Metabolism, Γερμανοί επιστήμονες υποστηρίζουν ότι το φαγητό προκαλεί έκκριση ντοπαμίνης στον εγκέφαλο όχι μία, αλλά δύο φορές.

Αρχικά η ορμόνη που μας κάνει να αισθανόμαστε όμορφα απελευθερώνεται ενώ τρώμε, η ίδια όμως διαδικασία γίνεται και μόλις το φαγητό φτάνει στο στομάχι.

Οι ερευνητές με Τομογραφία Εκπομπής Ποζιτρονίων (PET) απεικόνισαν την έκκριση ντοπαμίνης στον εγκέφαλο και μάλιστα από ποιες συγκεκριμένες περιοχές.

«Ενώ η πρώτη φάση απελευθέρωσης συμβαίνει στις περιοχές του εγκεφάλου που είναι συνδεδεμένες με την επιβράβευση και την αντίληψη, η απελευθέρωση μετά την πρόσληψη της τροφής επηρεάζει επιπλέον περιοχές που συνδέονται με ανώτερες γνωστικές λειτουργίες», αναφέρει ο επικεφαλής της έρευνας Marc Tittgemeyer, από το Ινστιτούτο Max Planck στην Κολωνία.

Στο πλαίσιο της έρευνας, 12 εθελοντές κατανάλωσαν είτε ένα μιλκσέικ, είτε ένα άγευστο ρόφημα όσο υποβάλλονταν σε PET.

Φαγητό στο χέρι; Αυτά είναι τα 12 καλύτερα street food της πρωτεύουσας!

Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι η επιθυμία για το μιλκσέικ είχε συνδεθεί με την ποσότητα ντοπαμίνης που απελευθερώθηκε σε συγκεκριμένες περιοχές του εγκεφάλου μόλις οι συμμετέχοντες το πρωτογεύθηκαν. Αλλά όσο μεγαλύτερη ήταν η επιθυμία τόσο λιγότερη ντοπαμίνη απελευθερωνόταν από το στομάχι μετά την πρόσληψη του μιλκσέικ.

«Από τη μία πλευρά η έκκριση ντοπαμίνης από τον εγκέφαλο αντικατοπτρίζει την υποκειμενική μας επιθυμία να καταναλώσουμε ένα προϊόν. Από την άλλη, όμως, η επιθυμία μας δείχνει να είναι αντιστρόφως ανάλογη με την έκκριση της ντοπαμίνης από το στομάχι», αναφέρει ο Heiko Backes.

Ο Backes προσθέτει ότι η μείωση της ντοπαμίνης που απελευθερώνεται από το στομάχι κατά τη διάρκεια της λήψης της τροφής θα μπορούσε να προκαλέσει την υπερκατανάλωση των επιθυμητών φαγητών καθώς «συνεχίζουμε να τρώμε μέχρι να απελευθερωθεί επαρκής ποσότητα ντοπαμίνης και από το στομάχι για να νιώσουμε ευχαρίστηση», αναφέρει, αλλά η υπόθεση αυτή χρειάζεται να εξεταστεί σε περαιτέρω έρευνες.

 

Ομορφιά & Υγεία

Ροή ειδήσεων

Share