Τρίτη, 02 Ιουνίου 2020

Ο λόγος που μας πιάνει πονοκέφαλος όταν τρώμε παγωτό!

Υπάρχει εξήγηση!

5 Οκτωβρίου 2019 16:28
Ο λόγος που μας πιάνει πονοκέφαλος όταν τρώμε παγωτό!

Το παγωτό αποτελεί απόλαυση για όλους, όπως και οτιδήποτε δροστιστικό και γλυκό. Τι γίνεται όμως όταν η απόλαυση αυτή καταλήγει σε πονοκέφαλο ή αλλιώς στο λεγόμενο brain freeze; Οφείελται όμως σε κάποια αντίδραση του οργανισμού μας στο κρύο ή για άμεση τιμωρία που ενδώσαμε “στην αμαρτία”;

Δείτε επίσης: Απίστευτη ιστορία: Ξεπέρασε το όριο του αλκοτέστ λόγω παγωτού!

Το ξέρεις ή τουλάχιστον το φαντάζεσαι ότι το λάθος είναι δικό σου, αφού είσαι βέβαιος ότι τίποτα καλό δεν πρόκειται να προκύψει από το να καταβροχθίσεις το παγωτό σου σε δύο μόλις λεπτά. Ο ξαφνικός και έντονος πόνος που αισθάνεσαι ονομάζεται με επιστημονικούς όρους «sphenopalatine ganglioneuralgia» ή αλλιώς στα ελληνικά «σφηνοϋπερώια γαγγλιονευραλγία».

Ο λόγος που μας πιάνει πονοκέφαλος όταν τρώμε παγωτό!

Σύμφωνα με τον Δρ. Ντγέιν Γκοντγουίν από την Ιατρική σχολή του Γουίνστον-Σάλεμ στη Βόρεια Καρολίνα, το brain freeze προκαλείται από την αλλαγή της θερμοκρασίας στις αρτηρίες που περνούν από τον ουρανίσκο και μπαίνουν στον εγκέφαλο. Πιο συγκεκριμένα, το παγωμένο φαγητό ή ποτό έρχεται σε επαφή με μια περιοχή γεμάτη νεύρα στον ουρανίσκο, με αποτέλεσμα όταν αυξάνεται απότομα η ροή αίματος στην πρόσθια εγκεφαλική αρτηρία να προκαλείται ταχεία διαστολή και συστολή των αιμοφόρων αγγείων και να αυξάνεται η πίεση που ασκείται στους ιστούς του εγκεφάλου. Έτσι, οι τρεις διακλαδώσεις του νευρικού στελέχους τριδύμου που συνεργάζονται για να μεταφέρουν τις πληροφορίες ανάμεσα στον εγκέφαλο και τις διάφορες περιοχές του μπροστινού μέρους του κεφαλιού, κάνουν αισθητό τον πόνο στο μπροστινό τμήμα του κεφαλιού ή στα πλάγια.

Η λύση; Έλεγξε τη λαιμαργία σου και κατανάλωσε με ηρεμία το παγωτό σου προκειμένου να το απολαύσεις και να γλιτώσεις από την ενοχλητική αυτή αίσθηση ή απλά ακούμπησε τη γλώσσα σου στον ουρανίσκο για να επαναφέρεις την ισορροπία στη θερμοκρασία του στόματος.

Θα πάθετε πλάκα μόλις δείτε πώς φτιάχνεται το βιομηχανικό παγωτό!

Σε όλους αρέσουν τα παγωτά κάθε είδους...Βέβαια έχεις αναρωτηθεί ποτέ πως φτιάχνεται το βιομηαχανικό παγωτό. Αν δεις το παρακάτω βίντεο θα πάθεις πλάκα!

Οι βασικές πρώτες ύλες του παγωτού είναι το γάλα, το βούτυρο ή η κρέμα γάλακτος, η ζάχαρη ή άλλες γλυκαντικές ουσίες και αναλόγως τον τύπο του παγωτού, κακάο, χυμός ή πουρές φρούτων, ξηροί καρποί, αβγά, αρώματα, χρώματα και η κατηγορία των σταθεροποιητών και των γαλακτωματοποιητών, που βοηθούν στη καλύτερη διασπορά των υλικών στο μίγμα και που δεν πρέπει να συγχέονται με τα συντηρητικά, τα οποία το παγωτό δεν έχει ανάγκη. Το πιο νόστιμο και δροσερό παγωτό παρφέ με γεύση καραμέλα!

Πάμε πάλι στα βιομηχανοποιημένα παγωτά... Αυτό που βρίσκεται στα ψυγεία των περιπτέρων, των σούπερ μάρκετ και των καταστημάτων ψιλικών. Δες το παρακάτω βίντεο και θα καταλάβεις ή μάλλον θα αναρωτηθείς αν θα αγοράσεις ξανά αυτά τα παγωτά.

 

Ομορφιά & Υγεία

Ροή ειδήσεων

Share