Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Ρευματοειδής αρθρίτιδα: Πώς να ανακουφιστείτε!

Η διατροφή που πρέπει να ακολουθήσετε!

4 Οκτωβρίου 2019 16:47
Ρευματοειδής αρθρίτιδα: Πώς να ανακουφιστείτε!

Υπάρχει ένα τρόφιμο που μπορεί να εξαιρεθεί από τη διατροφή και να οδηγήσει σε ύφεση των συμπτωμάτων της ρευματοειδούς αρθρίτιδας. Ποιο είναι αυτό;

Δείτε επίσης: 10+1 κανόνες διατροφής για όσους είναι άνω των 40!

Μια χορτοφαγική διατροφή μπορεί να ανακουφίσει από τα συμπτώματα της Ρευματοειδούς Αρθρίτιδας υποστηρίζει νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Frontiers in Nutrition.

Η Ρευματοειδής αρθρίτιδα είναι χρόνια νόσος που προκαλεί φλεγμονή στις αρθρώσεις οι οποίες εμφανίζονται θερμές, διογκωμένες, πονούν, μπορεί να είναι ερυθρές και έχουν μειωμένο εύρος κίνησης. Προσβάλλει σχεδόν όλες τις αρθρώσεις του σώματος και το αποτέλεσμα της είναι η καταστροφή του χόνδρου των οστών, των τενόντων και των συνδέσμων τους.

Σύμφωνα με την νέα έρευνα εξοβελίζοντας το κόκκινο κρέας από τη διατροφή τα συμπτώματα της ρευματοειδούς αρθρίτιδας, κυρίως ο πόνος, ανακουφίζονται.

Οι ερευνητές ανέλυσαν όλα τα διαθέσιμα στοιχεία από κλινικές έρευνες και μελέτες παρατήρησης και διαπίστωσαν ένα ισχυρό συσχετισμό ανάμεσα στη χορτοφαγική διατροφή και τη μείωση της φλεγμονής καθώς και τη βελτίωση των συμπτωμάτων της Ρευματοειδούς Αρθρίτιδας.

«Μια χορτοφαγική διατροφή με φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής άλεσης και όσπρια μπορεί να αποβεί ιδιαίτερα επωφελής για τους πάσχοντες από ρευματοειδή αρθρίτιδα. Η έρευνα αυτή γεννά ελπίδες ότι μια απλή αλλαγή στη διατροφή μπορεί να οδηγήσει σε υποχώρηση του πόνου και της φλεγμονής των αρθρώσεων» σχολίασε η συ-συγγραφέας της μελέτης Hana Kahleova.

Κατά την ανασκόπηση των ερευνών οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι μια χορτοφαγική διατροφή μειώνει την φλεγμονή, ενώ η διατροφή με πολύ λίπος και επεξεργασμένο κρέας σχετίζεται με αυξημένους φλεγμονώδεις δείκτες όπως η c-αντιδρώσα πρωτεΐνη (CRP). Η χορτοφαγική διατροφή με υψηλή πρόσληψη φυτικών ινών από την άλλη μεριά συσχετίστηκε με χαμηλότερες τιμές CRP.

Ανασκόπηση άλλης κλινικής μελέτης έδειξε ότι οι άνθρωποι με μέτρια έως σοβαρή ρευματοειδή αρθρίτιδα παρουσίαζαν σημαντικές βελτιώσεις στην πρωινή δυσκαμψία, τον πόνο, το πρήξιμο και την ευαισθησία των αρθρώσεων μετά τέσσερις εβδομάδες χορτοφαγικής διατροφής με λίγα λιπαρά.

Ρευματοειδής αρθρίτιδα: Το μπαχαρικό που προκαλεί υποχώρηση των συμπτωμάτων!

Η ρευματοειδής αρθρίτιδα είναι αυτοάνοση πάθηση που μπορεί να προσβάλει οποιονδήποτε άνθρωπο, ανεξαρτήτως ηλικίας και φύλου, οι περισσότεροι ασθενείς ωστόσο, είναι μεταξύ 40 και 50 ετών. Ρευματοειδής αρθρίτιδα: Τι είναι; Ποια είναι τα συμπτώματα και ποια η κατάλληλη διατροφή;

Οι γυναίκες κινδυνεύουν 3 φορές περισσότερο από τους άνδρες.

Τα συχνότερα συμπτώματά της είναι πόνος και οίδημα στις αρθρώσεις, καθώς και πολύωρη πρωινή δυσκαμψία. Είναι η δεύτερη πιο συχνή μορφή φλεγμονώδους αρθρίτιδας.

Έρευνες υποδεικνύουν ότι ο κουρκουμάς μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση από τα φλεγμονώδη συμπτώματα της ρευματοειδούς αρθρίτιδας. Αυτό είναι το μπαχαρικό που θωρακίζει την υγεία: Από ποιες ασθένειες προστατεύει!

Το μπαχαρικό έχει πολλά οφέλη για την υγεία με σημαντικότερο τις αντιφλεγμονώδεις λειτουργίες που οφείλονται στο κύριο συστατικό του, την κουρκουμίνη.

Γνωστό και ως Curcuma longa, το έντονο κιτρινοπορτοκαλί μπαχαρικό, χρησιμοποιείται ευρέως στην Αγιουρβέδα, το πανάρχαιο θεραπευτικό σύστημα της Ινδίας που βασίζεται στη χρήση βοτάνων για την πρόληψη και τη διατήρηση της καλής υγείας.

Σύμφωνα με ανασκόπηση μελετών που δημοσιεύτηκε στην Αμερικανική Εθνική Ιατρική Βιβλιοθήκη, ο κουρκουμάς είναι πλούσιος σε κουρκουμίνη, η οποία έχει αντιοξειδωτική δράση, μειώνει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, έχει αντιφλεγμονώδεις και αντικαρκινικές ιδιότητες.

Ο κουρκουμάς βοηθά στην αντιμετώπιση δερματικών παθήσεων, προβλημάτων του στομάχου, διαταραχών του αίματος, ήπιων μολύνσεων και παθήσεων του ήπατος.

Στη ρευματοειδή αρθρίτιδα το ανοσοποιητικό επιτίθεται στους υγιείς ιστούς και δημιουργείται φλεγμονή που οδηγεί σε βλάβη των ιστών και των αρθρώσεων. Οι αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες του κουρκουμά βοηθούν στην ανακούφιση από τα συμπτώματα.

Η δράση της κουρκουμίνης

Οι ερευνητές μέτρησαν το 2016, στο πλαίσιο ανασκόπησης, την αποτελεσματικότητα του κουρκουμά και του εκχυλίσματος κουρκουμίνης σε ασθενείς με αρθρίτιδα. Όσοι έλαβαν 1.000mg κουρκουμίνης καθημερινά για 8-12 εβδομάδες μείωσαν το αίσθημα πόνου και τη φλεγμονή, κοινά συμπτώματα της οστεοαρθρίτιδας.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα εκχυλίσματα κουρκουμίνης είναι αποτελεσματικά στη θεραπεία αυτών των συμπτωμάτων, συνιστώντας στους ασθενείς να λαμβάνουν μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα, όπως η ιβουπροφαίνη και η δικλοφαινάκη. Οι ειδικοί συνέστησαν στους ασθενείς με αρθρίτιδα να λαμβάνουν κουρκουμίνη ως συμπλήρωμα διατροφής ενώ υποβάλλονταν σε συμβατική θεραπεία.

Επόμενη μελέτη που εξέτασε τις επιδράσεις της κουρκουμίνης σε αρουραίους με ρευματοειδή αρθρίτιδα, διαπίστωσε ότι το συστατικό μείωσε τη φλεγμονή και την ερυθρότητα στους αρουραίους.

Από αυτές τις ασθένειες μας σώζει η ρίγανη!

Η ρίγανη είναι αγαπημένο μπαχαρικό στην ελληνική κουζίνα και προσθέτει γεύση σε πολλά πιάτα. Όμως μας κάνει περισσότερο καλό από όσο νομίζουμε, καθώς μας προφυλάσσει από ασθένειες!

Η ρίγανη χρησιμοποιείτο στην βοτανοθεραπεία ακόμα και από τους Αρχαίους Έλληνες. Ο Ιπποκράτης την χρησιμοποιούσε ως αντισηπτικό.

Οι πιθανές φαρμακευτικές χρήσεις της ρίγανης περιλαμβάνουν τη θεραπεία διαταραχών της αναπνευστικής οδού, διαταραχών του γαστρεντερικού σωλήνα, των πόνων της περιόδου και των διαταραχών της ουροφόρου οδού. Με τοπική εφαρμογή μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση ορισμένων δερματικών παθήσεων, όπως η ακμή και η πιτυρίδα.

1) Αντιβακτηριακές ιδιότητες

Το έλαιο ρίγανης περιέχει μια βασική ένωση, που ονομάζεται καρβακρόλη(carvacrol) και έχει αντιμικροβιακές ιδιότητες. Αυτές οι ιδιότητες έχουν επιβεβαιωθεί σε πολλές μελέτες. Μια ομάδα ερευνητών διαπίστωσε ότι το αιθέριο έλαιο Origanum vulgare ήταν αποτελεσματικό έναντι 41 στελεχών του παθογόνου που προκαλεί λιστέρια μέσω της διατροφής (Listeria monocytogenes).

Μια άλλη έρευνα έδειξε ότι το αιθέριο έλαιο της Ιμαλαϊκής ρίγανης έχει ισχυρές αντιβακτηριακές ιδιότητες, που μπορεί να προστατεύσουν από το πολύ επικίνδυνο βακτήριο του σταφυλόκοκκου (MRSA) που είναι σύνηθες αίτιο στις ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις.

“Έχουμε κάνει μερικές προκαταρκτικές δοκιμές και έχουμε διαπιστώσει ότι το αιθέριο έλαιο από την ρίγανη σκοτώνει το MRSA σε διάλυμα 1 προς 1.000. Οι δοκιμές δείχνουν ότι το έλαιο σκοτώνει το MRSA τόσο ως υγρό όσο και ως εισπνεόμενο φάρμακο και η αντιμικροβιακή του δράση δεν μειώνεται με την θέρμανση”, λέει ο καθηγητής Vyv Salisbury από το πανεπιστήμιο West of England.

2) Αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες

Επιστήμονες από τη Γερμανία και την Ελβετία αναγνώρισαν ένα δραστικό συστατικό στην ρίγανη, γνωστό ως β-καρυοφυλλίνη (E-BCP), το οποίο μπορεί να βοηθήσει στην θεραπεία διαταραχών, όπως η οστεοπόρωση και η αθηροσκλήρωση.

3) Προστασία από τον καρκίνο

Έρευνα που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό PLoS ONE το 2013 έδειξε, ότι η ρίγανη παρουσιάζει αντικαρκινική δραστηριότητα. Οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το είδος Origanum majorana θα μπορούσε να βοηθήσει στην πρόληψη και την αντιμετώπιση του καρκίνου του μαστού με επιβράδυνση, ή παύση της εξέλιξής του.

Το 2014, επιστήμονες τροφίμων ανακάλυψαν ότι τα δημοφιλή μαγειρικά βότανα ρίγανη, δεντρολίβανο και μαντζουράνα περιέχουν ενώσεις που μπορεί να έχουν τη δυνατότητα να διαχειριστούν τον διαβήτη τύπου 2 με παρόμοιο τρόπο με ορισμένα φάρμακα, τα οποία συνταγογραφούνται σήμερα.

 

Ομορφιά & Υγεία

Ροή ειδήσεων

Share