Τρίτη, 23 Απριλίου 2024

Από αυτή την νόσο απειλείσαι αν έχεις χάσει ένα δοντί!

Απίστευτο!

4 Οκτωβρίου 2019 13:49
Από αυτή την νόσο απειλείσαι αν έχεις χάσει ένα δοντί!

Μια σοβαρότατη νόσος απειλεί όσους έχουν απώλειες δοντιών μη τραυματικής αιτιολογίας είτε πρόκειται για την απώλεια ενός δοντιού ή και περισσότερων αποκαλύπτει νέα έρευνα!

Δείτε επίσης: Αυτή η καθημερινή συνήθεια σε φέρνει ένα βήμα πιο κοντά στην άνοια!

Οι ενήλικες με απώλειες δοντιών μη τραυματικής αιτιολογίας ίσως έχουν υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών νόσων σύμφωνα με παρουσίαση έρευνας στο πλαίσιο του φετινού Συνεδρίου Καρδιολογίας στη Μέση Ανατολή του Αμερικανικού Κολεγίου Καρδιολογίας που λαμβάνει χώρα μαζί με το 10ο Συνέδριο της Καρδιολογικής Εταιρίας των Εμιράτων στο Ντουμπάι των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.

Η καρδιαγγειακή νόσος είναι η κυριότερη αιτία θανάτου των ανθρώπων μέσης ηλικίας διεθνώς και προηγούμενες έρευνες έχουν συνδέσει την καρδιαγγειακή νόσο με τις ασθένειες της στοματικής κοιλότητας, κυρίως της περιοδοντίτιδας, μιας φλεγμονώδους νόσου των ούλων που συχνά προκαλεί απώλεια δοντιών εξαιτίας της υποχώρησης του περιοδοντικού ιστού.

Ο αιτιώδης συσχετισμός μεταξύ της στοματικής υγείας και της καρδιαγγειακής νόσου δεν είναι πλήρως γνωστός, γι’ αυτό και οι ερευνητές διεξήγαγαν μια δευτερεύουσα ανάλυση του Συστήματος Επιτήρησης των Συμπεριφορικών Παραγόντων Κινδύνου του 2014 το οποίο εξέτασε την μη προκληθείσα από τραυματισμό απώλεια δοντιών σε σχέση με την καρδιαγγειακή νόσο συμπεριλαμβανομένου του εμφράγματος, της στηθάγχης και ή του εγκεφαλικού επεισοδίου.

Στην έρευνα συμπεριελήφθησαν 316.588 συμμετέχοντες από τις ΗΠΑ ηλικίας 40-79 ετών. Συνολικά το 8% ήταν χωρίς δόντια και το 13% είχαν καρδιαγγειακή νόσο. Το ποσοστό όσων είχαν καρδιαγγειακή νόσο και δεν είχαν δόντια ήταν 28% συγκριτικά με μόλις το 7% όσων είχαν καρδιαγγειακή νόσο αλλά δεν τους έλειπαν δόντια.

Επιπλέον όσων δεν είχαν δόντια, ακόμη και εκείνοι που ανέφεραν ότι τους έλειπαν ένα έως πέντε δόντια ή έξι και παραπάνω, αλλά όχι όλα, είχαν περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρδιαγγειακή νόσο, ακόμη και μετά την προσαρμογή για άλλους παράγοντες κινδύνου όπως ο δείκτης μάζας σώματος, η ηλικία, η φυλή, η κατανάλωση αλκοόλ, το κάπνισμα, ο διαβήτης και οι επισκέψεις στον οδοντίατρο.

«Τα αποτελέσματα της έρευνάς μας υποστηρίζουν την ύπαρξη συσχετισμού ανάμεσα στην οδοντική υγεία και την καρδιαγγειακή υγεία» σχολίασε ο πρώτος συγγραφέας της μελέτης Χαμάντ Μοχάμετ Κουαχμπά Διευθυντής Ιατρικής και Χειρουργικής στο Ισλαμικό Πανεπιστήμιο Ιμάμ Μουχάμαντ Ίμπν Σαούντ. «Οι γιατροί θα πρέπει να συστήνουν στους ανθρώπους αυτής της ηλικίας να λαμβάνουν επαρκή οδοντιατρική φροντίδα για την πρόληψη παθήσεων που προκαλούν απώλεια δοντιών, γεγονός που θα μπορούσε να αποτελέσει και έναν ακόμη τρόπο για τη μείωση του μελλοντικού κινδύνου καρδιαγγειακής νόσου».

Γιατί το ροχαλητό είναι επικίνδυνο για την υγεία!

Μια νέα μελέτη εξηγεί τη σχέση του ροχαλητού, δηλαδή του κυριότερου συμπτώματος των πασχόντων από υπνική άπνοια, με τις καρδιακές παθήσεις και την υπέρταση!

Δείτε επίσης: Αυτές είναι οι τροφές που θα σε βοηθήσουν στην συγκέντρωση!

Ένα χημικός αγγελιοφόρος του εγκεφάλου φαίνεται να είναι υπεύθυνος για την εκδήλωση καρδιακών παθήσεων και υψηλής αρτηριακής πίεσης στους ανθρώπους με αποφρακτική άπνοια ύπνου (ΑΑΥ), σύμφωνα με τα όσα δημοσίευσαν στο Frontiers in Neuroscience επιστήμονες από το Σίδνεϊ.

Στη μελέτη που διεξήγαγε το Ερευνητικό Ινστιτούτο Καρδιολογίας εντοπίστηκε ο τρόπος με τον οποίο ο νευροδιαβιβαστής PACAP επιδρά στο νωτιαίο μυελό αυξάνοντας τη νευρική δραστηριότητα, ένα κοινό χαρακτηριστικό της αποφρακτικής άπνοιας ύπνου και της υψηλής αρτηριακής πίεσης.

Η ανακάλυψη αυτή ανοίγει το δρόμο για νέες θεραπείες που θα αποτρέψουν την ανάπτυξη επικίνδυνων και εξουθενωτικών παθήσεων σε όσους υποφέρουν από αποφρακτική άπνοια ύπνου.

«Ανακαλύψαμε ότι μπλοκάροντας έναν συγκεκριμένο υποδοχέα του PACAP μπορούμε να καταστείλουμε εντελώς την απόκριση σε διάφορα πειραματικά μοντέλα. Επομένως, ένα φάρμακο που θα μπορεί να καταστείλει αυτή τη δραστηριότητα και στους ανθρώπους θα απάλλασσε χιλιάδες ασθενείς από προβλήματα που σχετίζονται με την καρδιά», αναφέρει η επικεφαλής της ομάδας μελέτης, Δρ. Mελίσσα Φάρνχαμ.

Οι πάσχοντες από ΑΑΥ έχουν σημαντικά υψηλότερα ποσοστά εγκεφαλικών επεισοδίων, καρδιακών παθήσεων, υψηλής αρτηριακής πίεσης, διαβήτη και κατάθλιψης από το μέσο όρο, ενώ επιπλέον έχουν περισσότερες πιθανότητες να νιώθουν υπερβολική κούραση κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Η ενδεδειγμένη θεραπευτική επιλογή για την ΑΑΥ είναι η θεραπεία συνεχούς θετικής πίεσης αεραγωγών (CPAP), κατά την οποία ο αέρας μεταφέρεται ήπια στους αεραγωγούς κατά τη διάρκεια της νύχτας με τη βοήθεια ειδικής μάσκας. Ωστόσο, η μη συμμόρφωση των ασθενών αποτελεί μείζον ζήτημα, καθώς τα καρδιαγγειακά προβλήματα τείνουν έτσι να μην διορθώνονται.

Η Δρ. Φάρνχαμ και η ομάδα της διερευνούν, ακόμη, το ρόλο που παίζει ο εγκέφαλος στην πρόκληση υπέρτασης στους ασθενείς με ΑΑΥ. «Εξετάσαμε στενά τις δραστηριότητες του νευροδιαβιβαστή PACAP και τα αποτελέσματά μας δείχνουν ότι κατά τη διάρκεια της έντονης διαλείπουσας υποξίας, χαρακτηριστικό της αποφρακτικής άπνοιας ύπνου, η σηματοδότηση του PACAP στο νωτιαίο μυελό συμβάλλει στην αύξηση της δραστηριότητας του συμπαθητικού νευρικού συστήματος. Πιστεύουμε ότι αυτός ο μηχανισμός είναι ο πρόδρομος της ανάπτυξης υπέρτασης σε παθήσεις χρόνιας διαλείπουσας υποξίας, όπως η ΑΑΥ».

Σημειώνεται, τέλος, ότι το ολοκληρωτικό μπλοκάρισμα της απόκρισης του PACAP ήταν κάτι αναπάντεχο για την ερευνητική ομάδα, με τα αποτελέσματα αυτά να δημιουργούν βάσιμες ελπίδες για την ανάπτυξη θεραπειών με τη χρήση φαρμάκων στο μέλλον.

Πως να σταματήσετε το ροχαλητό!

Το ροχαλητό μπορεί να είναι κάτι φυσικό, αλλά μπορεί να είναι ενοχλητικό. Εάν εσείς,ο σύντροφός σας ή κάποιος φίλος και συγγενής ροχαλίζετε όλη τη νύχτα, τότε αυτό το άρθρο είναι για εσάς.

1. Διαγνώστε το ροχαλητό σας.

Το ροχαλητό με ανοιχτό στόμα μπορεί να προκληθεί από τη στάση τους σώματός σας όσο κοιμάστε. Το ροχαλητό μπορεί να υποδεικνύει άπνοια ή άλλα σημαντικά ζητήματα που απαιτούν πιο ουσιαστική ιατρική θεραπεία.

2. Αποφύγετε πράγματα που κάνουν το ροχαλητό χειρότερο.

-Το αλκοόλ, τα υπνωτικά χάπια, ο καφές και τα λιπαρά τρόφιμα πριν από τον ύπνο μπορούν να αυξήσουν το ροχαλητό κάνοντας τους μυς του λαιμού να χαλαρώσουν και να περιορίσουν τον αεραγωγό σας. Τα μεγάλα γεύματα περιορίζουν επίσης τη ροή του αέρα σας πιέζοντας το διάφραγμα σας.

-Το κάπνισμα μπορεί επίσης να αποτελεί συχνή αιτία του ροχαλητού και γενικά αποτελεί κίνδυνο για την υγεία. Αν είστε καπνιστής και αγωνίζεστε να απαλλαγείτε από το ροχαλητό, σκεφτείτε να το κόψετε.
-Εάν λαμβάνετε τακτικά οποιοδήποτε είδος φαρμάκου, μιλήστε στο γιατρό σας σχετικά με εναλλακτικές λύσεις. Τα φάρμακα που καταναλώνετε μπορεί να κάνουν το ροχαλητό σας χειρότερο.

3. Κρατήστε την κρεβατοκάμαρά σας πιο υγρή.

Η ξηρότητα είναι συχνά η αιτία του ροχαλητού, οπότε χρησιμοποιώντας έναν υγραντήρα ή ένα ζεστό μπάνιο πριν από τον ύπνο μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση του ροχαλητού.

4. Χρησιμοποιείστε το τραγούδι.

Ενώ μπορεί να ακούγεται περίεργο, το τραγούδι ενισχύει τους μυς του λαιμού, θα σταθεροποιήσει τον ιστό του λαιμού και του στόματος σας. Κάνοντας μερικές απλές ασκήσεις στο στόμα και το λαιμό θα σας ενισχύσει έτσι ώστε να μη μπλοκάρει ο αέρας όταν κοιμάστε.
Αν δεν είστε του τραγουδιού, αναπτύξτε μερικές ασκήσεις. Βγάλτε τη γλώσσα σας όσο μπορείτε, στη συνέχεια χαλαρώστε και επαναλάβετε 10 φορές. Βγάλτε ξανά τη γλώσσα σας και προσπαθήστε να αγγίξετε το πηγούνι σας. Κρατήστε και επαναλάβετε.

5. Τέλος, κολλήστε στη μύτη σας με ρινικές λωρίδες.

Είναι διαθέσιμο στα περισσότερα φαρμακεία. Ακολουθώντας τις οδηγίες στη συσκευασία τοποθετήστε το στη μύτη σας. Λειτουργούν ανυψώνοντας και ανοίγοντας τα ρουθούνια σας για να αυξήσετε τη ροή του αέρα.

 

Ομορφιά & Υγεία

Ροή ειδήσεων

Share