Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

Αυτή η καθημερινή συνήθεια σε φέρνει ένα βήμα πιο κοντά στην άνοια!

Το ήξερες;

4 Οκτωβρίου 2019 12:31
Αυτή η καθημερινή συνήθεια σε φέρνει ένα βήμα πιο κοντά στην άνοια!

Τα χρόνια κατανάλωσης αλκοόλ φαίνεται να επηρεάζει περισσότερο τον κίνδυνο εκδήλωσης άνοιας καθορίζουν οι επιστήμονες μέσα από νέα έρευνά τους!

Δείτε επίσης: Πώς θα γλιτώσετε από την άνοια;

Αμερικανοί ερευνητές αποκαλύπτουν ότι η συχνή κατανάλωση αλκοόλ στη μέση ηλικία συνδέεται με κίνδυνο άνοιας, σύμφωνα με τα ευρήματα που δημοσιεύθηκαν στο JAMA.

«Υπάρχει μια αποδεδειγμένη σύνδεση μεταξύ της αυξημένης κατανάλωσης αλκοόλ και του κινδύνου εκδήλωσης άνοιας, ωστόσο είναι δύσκολο να καθορίσουμε αν η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ έχει κάποια συνέπεια στην εγκεφαλική υγεία, όταν συγκρίνεται με την ολοκληρωτική αποχή από το αλκοόλ», αναφέρει η Δρ. Sara Imarisio, διευθύντρια έρευνας στο Ίδρυμα Έρευνας για τη Νόσο Αλτσχάιμερ της Βρετανίας.

«Κάποιοι άνθρωποι που δεν πίνουν πλέον μπορεί να έχουν ιστορικό κατάχρησης αλκοόλ, πράγμα που καθιστά δύσκολη την εύρεση δεσμών μεταξύ της συνήθειας κατανάλωσης αλκοόλ και της υγείας. Για το λόγο αυτό, εμείς εξετάσαμε μόνο την κατανάλωση αλκοόλ σε μεγαλύτερη ηλικία, χωρίς να γνωρίζουμε τις συνήθειες των συμμετεχόντων τα προηγούμενα χρόνια, Η έρευνά μας, λοιπόν, υποδεικνύει ότι ο τρόπος ζωής στη μέση ηλικία μπορεί να επιφέρει τις σημαντικότερες συνέπειες στο μελλοντικό μας κίνδυνο για άνοια», προσθέτει η ειδικός.

Υπάρχουν πολλοί καλοί λόγοι που αφορούν στην υγεία έτσι ώστε να μας κάνουν να προσέχουμε τις ποσότητες αλκοόλ που καταναλώνουμε. Χαρακτηριστικό είναι ότι οι τρέχουσες οδηγίες συνιστούν λιγότερες από 14 μερίδες των 10 ml αλκοόλ την εβδομάδα τόσο για τους άνδρες όσο και για τις γυναίκες.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η άνοια προκαλείται από κάποιες αλλαγές που επηρεάζουν τη δομή και την υγεία του εγκεφάλου, υπάρχουν, όμως, πράγματα που μπορούμε να κάνουμε για να μειώσουμε τον κίνδυνο.

Τα περισσότερα στοιχεία μέχρι στιγμής υποστηρίζουν ότι, εκτός από την κατανάλωση αλκοόλ στα πλαίσια των συνιστώμενων οδηγιών, προτείνεται η φυσική και πνευματική δραστηριότητα, η ισορροπημένη και υγιεινή διατροφή, η αποχή από το κάπνισμα και η διατήρηση ενός υγιούς βάρους και χαμηλών επιπέδων χοληστερόλης και αρτηριακής πίεσης, με στόχο την καλύτερη δυνατή κατάσταση της υγείας του εγκεφάλου καθώς μεγαλώνουμε.

Πηγαίνετε συχνά το βράδυ στην τουαλέτα; Δείτε τι μπορείτε να πάθετε!

Δείτε τι μπορείτε να πάθετε εάν πηγαίνετε συχνά τουαλέτα το βράδυ! Το γνωρίζατε;

Αυτό δεν αφορά μόνο τους ηλικιωμένους αλλά και τους νέους, σύμφωνα με μια νέα νοτιοκορεατική επιστημονική έρευνα.

Εκείνοι που πάνε κατά μέσο όρο μια φορά κάθε βράδυ στο μπάνιο, έχουν 41% μεγαλύτερο κίνδυνο πτώσης, ενώ για τρεις και πάνω νυχτερινές επισκέψεις ο κίνδυνος τουλάχιστον διπλασιάζεται. Ξέρετε τι θα συμβεί εάν βάλετε γιαούρτι στην λεκάνη της τουαλέτας;

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη δρα Χίο Γκέουν Τσόι του Πανεπιστημιακού Κολλεγίου Ιατρικής της Ανιάνγκ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό “PLoS One”, σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερς, ανέλυσαν στοιχεία για πάνω από 92.000 άτομα ηλικίας 19 έως 103 ετών, συσχετίζοντας το ιστορικό νυκτουρίας με το ιστορικό των νυκτερινών πτώσεων.

Διαπιστώθηκε ότι σχεδόν το 15% είχαν βιώσει πτώσεις τα βράδια. Μεταξύ όσων δεν είχαν πέσει καθόλου, δύο στους τρεις (67%) δεν είχαν εμπειρία νυκτουρίας. Όμως το 40% όσων είχαν πτώση στο παρελθόν, εμφάνιζαν ιστορικό νυκτουρίας.

Στην ηλικία των 31 έως 60 ετών, τέσσερις έως πέντε επισκέψεις στην τουαλέτα τη νύχτα αύξαναν κατά τουλάχιστον 50% την πιθανότητα πτώσης, ενώ στην ηλικιακή ομάδα των 19 έως 30 ετών οι ανάλογες σε συχνότητα νυκτερινές επισκέψεις αύξαναν κατά τρεις φορές τον κίνδυνο πτώσης.

Το ξύπνημα μέσα στη νύχτα και η αίσθηση του επείγοντος για ούρηση έχουν συνέπεια την μειωμένη προσοχή και τον ελλιπή συντονισμό των κινήσεων ανεξαρτήτως ηλικίας, ενώ ο κίνδυνος αυξάνεται, αν συνυπάρχουν ψυχικά προβλήματα ή χρόνιες παθήσεις.

Η νυκτουρία –που συνήθως εμφανίζεται δύο έως τρεις ώρες μετά την έναρξη του ύπνου- διαταράσσει τον ύπνο και φέρνει υπνηλία την επόμενη μέρα, πράγμα που –ιδίως στην περίπτωση των ηλικιωμένων- αυξάνει περαιτέρω τον κίνδυνο πτώσεων.

Η ούρηση μια φορά μέσα στη νύχτα δεν θεωρείται παθολογική. Οι άνθρωποι με σοβαρή νυκτουρία μπορεί να επισκεφθούν το μπάνιο πέντε ή έξι φορές. Συχνά η αιτία είναι παθολογική, π.χ. διαβήτης ή πρόβλημα στην ουροδόχο κύστη.

 

Ομορφιά & Υγεία

Ροή ειδήσεων

Share