Σάββατο, 20 Απριλίου 2024

6+1 μικρά μυστικά για να λατρέψει το παιδί σας τα φρούτα!

Ποια είναι;

3 Οκτωβρίου 2019 10:26
6+1 μικρά μυστικά για να λατρέψει το παιδί σας τα φρούτα!

Ανακαλύψτε επτά μικρά μυστικά που θα κάνουν τα παιδιά σας να λατρέψουν τα φρούτα και να τα προτιμήσουν από άλλες λιχουδιές

Δείτε επίσης: Τα 8 φθινοπωρινά φρούτα που πρέπει να καταναλώσεις!

Ο διαιτολόγος – διατροφολόγος, Μανώλης Μανωλαράκης μας αποκαλύπτει επτά μικρά μυστικά που θα κάνουν τα παιδιά μας να λατρέψουν τα φρούτα και να τα προτιμήσουν από άλλες λιχουδιές. Πείτε τα όλα στα παιδιά!

1. Εκμεταλλευτείτε τη στιγμή που τα παιδιά είναι κουρασμένα και αναζητούν κάτι για φαγητό. Το παιχνίδι αποτελεί μια αγαπημένη δραστηριότητα των παιδιών που μπορεί να διαρκέσει πολλές ώρες, ικανές ώστε να ξεχάσουν το φαγητό. Κάποια στιγμή ωστόσο κυριαρχεί η πείνα και η δίψα. Και τότε η πρόταση για κατανάλωση φρούτων μπορεί να φανεί πιο δελεαστική, ειδικά όταν αυτά είναι όμορφα κομμένα και σερβιρισμένα.

2. Διατηρήστε το ψυγείο κομμένα φρούτα: Τα παιδιά κάνουν συχνές «επισκέψεις» στο ψυγείο, είτε από πείνα είτε από ανία. Τι πιο ωραίο να «κόψουν» την πρώτη ή να «σπάσουν» την δεύτερη με μία μερίδα έτοιμων φρούτων;

3. Επιλέξτε την ποικιλία. Τα ίδια και τα ίδια δεν αρέσουν σε κανέναν, πόσο μάλλον στα μικρά παιδιά που ενθουσιάζονται με οτιδήποτε καινούριο. Φροντίστε να υπάρχουν στο σπίτι διάφορα φρούτα κι όχι μόνο εκείνα που αρέσουν στο παιδί όπως λ.χ. η μπανάνα. Η ποικιλία θα μυήσει τα παιδιά σε νέες γεύσεις και αρώματα ενώ αποτελεί σημαντικό βοήθημα στην προσπάθεια εισαγωγής σωστών διατροφικών συνηθειών.

4. Βάλτε φρούτα στη σαλάτα! Το έχουμε δει να συμβαίνει στα πιο gourmet εστιατόρια, γιατί όχι και στη σαλάτα του παιδιού; Κόψτε σε διαφορετικούς συνδυασμούς φρούτα και αναμείξτε τα δημιουργικά με διάφορα λαχανικά. Αν μάλιστα το πάτε και ένα βήμα παραπέρα και προσθέσετε ξηρούς καρπούς ή άλλα υλικά (πχ όσπρια) υπάρχει η πιθανότητα να πετύχετε πολλά καλά μαζί: Παρέα με τα φρούτα τα παιδιά είναι πολύ πιθανόν να αγαπήσουν, τα λαχανικά, τα όσπρια και τους ξηρούς καρπούς!

5.Ψωνίστε μαζί λαχανικά: Δοκιμάστε μαζί με το παιδί μία βόλτα σε κάποια αγορά φρούτων και λαχανικών και αφήστε το να χαζέψει τα χρώματα. Παρακινήστε το να μυρίσει τα φρούτα και να επιλέξει τα αγαπημένα του ή εκείνα που θα ήθελε να δοκιμάσει για πρώτη φορά.

6. Αποφύγετε κάθε είδους πίεσης: Εάν το παιδί δεν θέλει να φάει φρούτο κάποια συγκεκριμένη στιγμή ή δεν θέλει να δοκιμάσει κάποιο φρούτο, μην το πιέσετε να το κάνει. Η δράση προκαλεί αντίδραση και στην περίπτωση του φαγητού μπορεί να φέρει έως και την απόρριψη.

7. Μην πετάτε τα φρούτα που δεν έφαγε: Στην περίπτωση που το παιδί αρνηθεί ή απορρίψει κάποιο φρούτο, η άρνηση ή η απόρριψή του δεν πρέπει να οδηγήσουν τα φρούτα σας στα σκουπίδια. Τα φρούτα που δεν καταναλώνουμε μπορούν να αποτελέσουν βασικό συστατικό σε πίτες και σπιτικά κέικ τα οποία μπορούμε να «σερβίρουμε» στο παιδί ως σνακ για το σχολείο!

Πώς να πλένετε σωστά τα φρούτα και τα λαχανικά σας!

Είναι βαρετή διαδικασία. Το ξέρω. Έχεις επιστρέψει με χιλιάδες σακούλες από τη λαϊκή, έχεις βάλει σκοπό να καταναλώνεις περισσότερες μερίδες φρούτων και λαχανικών ημερησίως , έχεις όλη την καλή διάθεση να μαγειρέψεις υγιεινά σπιτικά γεύματα και τώρα πρέπει να κάτσεις να ασχοληθείς με το πλύσιμο των οπωρολαχανικών.

Δείτε επίσης: Αυτή είναι η καλύτερη ώρα της ημέρας για να τρώτε φρούτα!

Όμως όσο πληκτικό και να σου φαίνεται, δεν πρέπει να το παραβλέψεις. Ένα καλό τρίψιμο ή μούλιασμα κάτω από το νερό της βρύσης, θα αφαιρέσει το χώμα, τις οποιεσδήποτε βρωμιές, επικίνδυνα βακτήρια αλλά και υπολείμματα από φυτοφάρμακα και το φαγητό που θα μαγειρέψεις θα είναι ασφαλές. Διάβασε πως.

Φρούτα και λαχανικά που καταναλώνονται ωμά, με τη φλούδα
Σκέψου ντομάτες, αγγούρια (γιατί άλλη νοστιμιά έχει το αγγούρι με τη φλούδα), πιπεριές, μήλα, αχλάδια, τα περισσότερα ανοιξιάτικα και καλοκαιρινά φρούτα (φράουλες, κεράσια, σταφύλια, ροδάκινα, βερίκοκα κ.ο.κ.) θέλουν σχολαστικό πλύσιμο με νερό. Μπορεί να χρειαστούν και τρίψιμο με ένα καθαρό σφουγγαράκι. Πρωτίστως διασφαλίζεις ότι δεν έχουν χώμα ή σκόνη στην επιφάνειά τους και δευτερευόντως ότι ξεπλένεις τα υπολείμματα φυτοφαρμάκων.

Φρούτα και λαχανικά με χονδρή φλούδα

Τα λαχανικά και τα φρούτα που έχουν χονδρή φλούδα (όπως τα αβοκάντο, τα εσπεριδοειδή, τα πεπόνια και τα καρπούζια) και σκοπεύεις να τα καταναλώσεις μεν ωμά αλλά ξεφλουδισμένα, χρειάζονται καλό ξέπλυμα με νερό. Αν η επιφάνειά τους έχει βλαβερά βακτήρια, τότε με το που τα κόψεις με μαχαίρι, εκείνα θα περάσουν μέσα στη σάρκα.

Δείτε επίσης: Μπρόκολο: 9+1 πράγματα που πρέπει να ξέρεις!

Πρασινάδες και σαλατικά: μαρούλια, ρόκα, λόλα, σπανάκι, κ.λ.π. και μυρωδικά

Για τα σαλατικά που πρόκειται να καταναλώσεις ωμά, γέμισε ένα μεγάλο μπολ με κρύο νερό και βούτα τα έτσι όπως είναι. Εάν έχουν αρκετό χώμα κούνα τα και θα δεις ότι -σιγά σιγά- το χώμα θα πάει στον πάτο του μπολ. Έπειτα βγάλτα προσεκτικά, άδειασε και ξέπλυνε το μπολ και επανάλαβε την διαδικασία μέχρι να μην βλέπεις πια χώμα. Στο τελευταίο μούλιασμα προτείνω να γεμίσεις το μπολ με νερό και λίγο ξύδι και να αφήσεις τις πρασινάδες να μουλιάσουν για 10-15 λεπτά. Έπειτα να στεγνώσεις τα λαχανικά σε ειδικό στεγνωτήρα λαχανικών ή (με πάνω σε χαρτί/πετσέτα) και να τα αποθηκεύσεις στο ψυγείο τυλιγμένα σε νοτισμένη πετσέτα κουζίνας μέχρι να τα χρησιμοποιήσεις. Ή μέσα σε τάπερ (στο οποίο θα έχεις τοποθετήσει νοτισμένο χαρτί κουζίνας πάνω και κάτω) αρκεί να έχουν στεγνώσει πολύ καλά. Το ίδιο μπορείς να κάνεις με τα μυρωδικά και να τα αποθηκεύσεις με έναν από αυτούς τους 2 τρόπους.

Πράσα και φρέσκα κρεμμυδάκια
Κάποιες φορές θα έχεις παρατηρήσει ότι εισχωρεί χώμα ανάμεσα στις στρώσεις του πράσου. Αφού τα ξεφλουδίσεις κάπως και αφαιρέσεις τα κοτσάνια τους, χάραξε τις πάνω (προς το πράσινο μέρος) άκρες τους σταυρωτά και βούτηξέ τα σε μπολ με κρύο νερό. Το χώμα θα πάει στον πάτο του μπολ. Για τα φρέσκα κρεμμυδάκια, αρκεί να κόψεις τα κοτσάνια τους, να τα ξεφλουδίσεις ελαφρώς και να τα ξεπλύνεις με κρύο νερό πριν τα χρησιμοποιήσεις.

Δείτε επίσης: Έριξε καυτό νερό στα μήλα που αγόρασε από το supermarket, αυτό που είδε στη συνέχεια τον αηδίασε! (video)

Πατάτες και ρίζες
Πριν ξεφλουδίσεις τις πατάτες, τις γλυκοπατάτες, τα πατζάρια, τα καρότα κ.λ.π. πρέπει να τα ξεπλύνεις κάτω από τρεχούμενο νερό και να τα τρίψεις είτε με τα χέρια σου ή με σφουγγαράκι, αναλόγως πόσο χώμα έχουν πάνω τους. Μετά το ξεφλούδισμα, θα μπορούσες να τους δώσεις άλλο ένα γρήγορο ντους κάτω απ΄το νερό, αν και -ειδικά για τις πατάτες- κάποιες συνταγές ζητούν να μην ξεπλύνεις καθόλου τη σάρκα τους για να μην χάσουν το άμυλό τους. Όπως θες.

Λάχανο, Iceberg
Εδώ οι απόψεις διίστανται. Οι περισσότεροι μάγειρες θα σου πουν ότι το λάχανο και το μαρούλι Iceberg είναι τόσο σφιχτά “κλεισμένα” λαχανικά, που αρκεί να αφαιρέσεις μερικά εξωτερικά φύλλα και να αρχίσεις να τα κόβεις για τη σαλάτα σου. Εάν παρόλα αυτά έχεις ενδοιασμούς, μπορείς να προσθέσεις ένα έξτρα βήμα: αφού τα κόψεις, να τα μουλιάσεις σε νερό και να τα περάσεις από στεγνωτήρα λαχανικών.

Λαχανικά που μαγειρεύονται
Εδώ τα πράγματα είναι πιο ασφαλή, αφού τα λαχανικά που θα μαγειρέψεις σε υψηλές θερμοκρασίες (όπως μελιτζάνες και κολοκυθάκια) δεν θα είναι πλέον επικύνδινα από βακτήρια. Ωστόσο επειδή οποιαδήποτε ίχνη από χώμα ή φυτοφάρμακα είναι πάντα πιθανά, καλό είναι να τα ξεπλύνεις με κρύο νερό και ενίοτε να τα τρίβεις απαλά με σφουγγαράκι.

 

Ομορφιά & Υγεία

Ροή ειδήσεων

Share