Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Είσαι νευρωτικός; Μήπως τελικά δεν είναι και τόσο αρνητικό;

Ποια είναι τα στοιχεία;

29 Σεπτεμβρίου 2019 16:38
Είσαι νευρωτικός; Μήπως τελικά δεν είναι και τόσο αρνητικό;

Ποιος θα μπορούσε να φανταστεί πως το να είσαι νευρωτικός μπορεί να σου κάνει τελικά… καλό; Τα χαρακτηριστικά ενός νευρωτικού ανθρώπου, τελικά τον βοηθούν να ζήσει περισσότερο, σύμφωνα με έρευνες.

Δείτε επίσης: Κίνδυνος: Πώς να διαχειριστείτε τα ζώδια όταν είναι θυμωμένα;

Τα χαρακτηριστικά ενός νευρωτικού ανθρώπου μπορούν να τον βοηθήσουν να ζήσει περισσότερο λένε οι έρευνες και να είναι πιο υγιής.

Πριν προχωρήσουμε, όμως, στην έρευνα… ας δούμε ποια είναι τα χαρακτηριστικά ενός νευρωτικού ανθρώπου:

Είσαι ευέξαπτος

Ο νευρωτισμός δεν είναι και θετικό χαρακτηριστικό…. Έρευνες έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι που είναι ιδιαίτερα νευρωτικοί τείνουν να ανταποκρίνονται στο στρες με ευερεθιστότητα, έντονο άγχος ή άλλες αρνητικές συναισθηματικές αντιδράσεις.

Αγχώνεσαι εύκολα

Ο νευρωτισμός χαρακτηρίζεται από «υψηλή συναισθηματική αντίδραση». Με λίγα λόγια, οι άνθρωποι που είναι πιο νευρωτικοί είναι πιο πιθανό να αγχωθούν υπερβολικά πολύ για μικρά και ανούσια πράγματα κάτι που ένας άνθρωπος συναισθηματικά σταθερός δεν θα κάνει!

Αγχώδης διαταραχή ή κατάθλιψη

Ορισμένες μελέτες έχουν δείξει ότι τα άτομα που είναι πιο νευρωτικά είναι πιο πιθανό να έχουν ορισμένες ψυχολογικές διαταραχές. Αν είσαι νευρωτικός δεν σημαίνει βέβαια, ότι είσαι καταδικασμένος να αναπτύξεις μια τέτοια διαταραχή!

Υπερβολική ευαισθησία

Σύμφωνα με τους ειδικούς, ο νευρωτισμός κάνει τους ανθρώπους πιο ευαίσθητους στα αρνητικά συναισθήματα , όπως άγχος, κατάθλιψη, ευερεθιστότητα, θυμό. Και γενικά είναι πιο συναισθηματικά ευαίσθητοι κι ευάλωτοι από τους υπόλοιπους.

Πότε το να είσαι νευρωτικός σου κάνει καλό;

Μετά από όλα αυτά τα… όχι και τόσο θετικά χαρακτηριστικά, αναρωτιόμαστε πώς μπορεί να σε ωφελήσει το να είσαι νευρωτικός.Ο νευρωτισμός, το χαρακτηριστικό που συνδέεται με το υπερβολικό άγχος, την ενοχή και τη νευρικότητα, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο ενός ατόμου να πεθάνει νωρίς, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Η έρευνα, δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Psychological Science, και βρήκε ότι όσοι είχαν αυτό το χαρακτηριστικό στην προσωπικότητα είχαν και λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν (περίπου 8%), και ειδικά να πεθάνουν από καρκίνο και καρδιαγγειακές ασθένειες.

Οι ερευνητές εξέτασαν τα δεδομένα περισσότερων από 300.000 ανθρώπων στην Αγγλία ηλικιών από 37 έως και 73 ετών. Οι συμμετέχοντες έκαναν ένα τεστ προσωπικότητας και σε αυτό μετρήθηκαν τα επίπεδα νευρωτισμού όπως και ερωτήσεις για τον τρόπο ζωής, τις συνήθειες και την υγεία τους, όπως για τον Δείκτη Μάζας Σώματος και την πίεση του αίματος.

Παράλληλα, τους ζητήθηκε να βαθμολογήσουν πόσο υγιείς ένιωθαν. Οι συμμετέχοντες παρακολουθούνταν για περίπου 6 χρόνια.

Μετά την παρακολούθηση, οι ερευνητές συνέκριναν τα σύνολα δεδομένων και ανακάλυψαν ότι υψηλότερα επίπεδα νευρωτισμού συνδέονταν με μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου συνολικά. Ωστόσο, όταν οι ερευνητές εξέτασαν τις απαντήσεις των συμμετεχόντων για το πόσο υγιείς αισθάνονταν, παρατήρησαν ένα διαφορετικό αποτέλεσμα. Από τους συμμετέχοντες που ανέφεραν ότι η κατάσταση της υγείας τους δεν ήταν καλή, ο υψηλός νευρωτισμός τους προστάτευε απ’ τον πρόωρο θάνατο!

Πού το αποδίδουν αυτό οι επιστήμονες;

Οι επιστήμονες θεωρούν πως οι νευρωτικοί άνθρωποι που πιστεύουν ότι η κατάσταση της υγείας τους δεν είναι καλή, μπορεί να επισκέπτονται πιο συχνά τον γιατρό καθώς ανησυχούν υπερβολικά πολύ λόγω αυτού του χαρακτηριστικού στην προσωπικότητά τους.

Ανησυχούν διαρκώς και πολύ ακόμη και για μικρά πράγματα κι έτσι επισκέπτονται τον γιατρό για να πάρουν τις απαντήσεις που θέλουν.

Φυσικά, δεν πρέπει να ξεχνάμε πως ένα νευρωτικό άτομο εξακολουθεί να συνδέεται με μια σειρά κινδύνων, από μια μεγάλη πιθανότητα να έχουν προβλήματα συναισθηματικής υγείας μέχρι έναν αυξημένο κίνδυνο να αναπτύξουν Alzheimer, ειδικά οι γυναίκες!

 

Ομορφιά & Υγεία

Ροή ειδήσεων

Share