Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Δυσανεξία στη λακτόζη: Τι είναι κ πώς να την αντιμετωπίσετε!

Σου έχουμε τη λύση!

25 Σεπτεμβρίου 2019 09:47
Δυσανεξία στη λακτόζη: Τι είναι κ πώς να την αντιμετωπίσετε!

Ποιος μπορεί να αρνηθεί ένα κομμάτι σοκολάτα, ένα παγωτό ή ένα κομμάτι τυρί; Όμως πολλές φορές η κατανάλωση γαλακτοκομικών μπορεί να είναι ενοχλητική και η αιτία συνήθως είναι η δυσανεξία στη λακτόζη.

Δείτε επίσης: Πώς τα γαλακτοκομικά βοηθούν στην καλή λειτουργία της καρδιάς!

Τι είναι η δυσανεξία στη λακτόζη;

Τα άτομα με δυσανεξία στη λακτόζη δεν παράγουν αρκετό από το ένζυμο λακτάση, το οποίο είναι υπεύθυνο για τη διάσπαση της λακτόζης - της ζάχαρης στο γάλα - σε γλυκόζη και γαλακτόζη. Αυτό σημαίνει ότι η λακτόζη μετακινείται απευθείας στο κόλον αντί να υποβληθεί σε επεξεργασία ή να απορροφηθεί από το σώμα, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα όπως φούσκωμα, κράμπες, διάρροια και αέρια.

Οι περισσότεροι άνθρωποι με δυσανεξία στη λακτόζη έχουν πρωτογενή δυσανεξία , πράγμα που σημαίνει ότι κατάφεραν να αφομοιώσουν τη λακτόζη σε κάποιο σημείο, όπως κατά τη διάρκεια της νηπιακής ηλικίας και της παιδικής ηλικίας, αλλά αργότερα άρχισαν να υποφέρουν από πεπτικές δυσφορίες μετά την κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων.

Σύμφωνα με μια μελέτη του 2019 που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό JAMA Network Open , περίπου 4,7 εκατομμύρια Αμερικανοί ενήλικες είναι αλλεργικοί στο γάλα και 2 εκατομμύρια είναι αλλεργικοί στα αυγά - αντιδράσεις που μπορεί να προκαλέσουν κνίδωση, εμετό, αιματηρά κόπρανα και πολλά άλλα.

Πώς να αντιμετωπίσετε τη δυσανεξία στη λακτόζη

Αν υποψιάζεστε ότι είστε ένα από τα εκατομμύρια των ανθρώπων που πάσχουν από δυσανεξία σε γαλακτοκομικά προϊόντα, μπορείτε να κλείσετε ραντεβού με έναν γαστρεντερολόγο. Επίσης μια δίαιτα εξάλειψης - στην οποία αφαιρείτε όλες τις πηγές γαλακτοκομικών προϊόντων από το σώμα σας για έως και τρεις εβδομάδες - μπορεί να αποκαλύψει εάν έχετε δυσανεξία στη λακτόζη.

Δείτε επίσης: Δώστε βάση: Έτσι θα καταλάβετε εάν έχετε δυσανεξία στη γλουτένη!

Μετά από εβδομάδες αφαίρεσης γαλακτοκομικών προϊόντων από τη διατροφή σας, μπορείτε να τα επαναφέρετε. Αν παρατηρήσετε ότι τα δυσάρεστα συμπτώματα θα επανέλθουν, τότε πιθανότατα δεν μπορείτε να ανεχτείτε τα γαλακτοκομικά.

Φυσικά δεν χρειάζεται να δαιμονοποιείτε τα γαλακτοκομικά γιατί περιέχουν σημαντικά θρεπτικά συστατικά όπως ασβέστιο, πρωτεΐνη, μαγνήσιο, προβιοτικά. Εάν όμως έχετε δυσανεξία και τα απομακρύνετε από τη διατροφή σας, θα πρέπει να βρείτε πηγές αντικατάστασης για αυτά τα βασικά θρεπτικά συστατικά. Τι θα συμβεί όμως στο σώμα σας;

Θα σταματήσετε να αισθάνεστε πόνο στο στομάχι και να έχετε φούσκωμα και αέρια.

Όταν το σώμα σας δεν μπορεί να διασπάσει τη λακτόζη, δημιουργεί οξέα και αέρια στην εντερική οδό, προκαλώντας οδυνηρές κράμπες στο στομάχι και φούσκωμα. Όταν όμως σταματήσετε να καταναλώνετε γαλακτοκομικά , δεν θα έχετε κανένα από αυτά τα δυσάρεστα συμπτώματα.

Μπορεί να χάσετε μερικά κιλά.

Η λακτόζη είναι ζάχαρη και η ζάχαρη μπορεί να συμβάλει στην αύξηση του σωματικού βάρους. Όταν αφαιρείτε τα γαλακτοκομικά από τη διατροφή σας, η μεγαλύτερη διαφορά που θα δείτε είναι η μείωση της κατανάλωσης ζάχαρης από τα συστατικά που περιέχουν λακτόζη. Η μείωση της πρόσληψης ζάχαρης είναι ένα από τα πρώτα βήματα που κάνουν πολλοί για την απώλεια βάρους.

Δεν θα έχετε διάρροια.

Ένα δυσάρεστο σύμπτωμα της κατανάλωσης γαλακτοκομικών προϊόντων όταν το σώμα σας δεν μπορεί να διασπάσει τη λακτόζη, είναι η διάρροια. Η διάρροια συμβαίνει επειδή η δυσανεξία στη λακτόζη αυξάνει την ποσότητα του νερού στο παχύ έντερο, όταν τρώτε γαλακτοκομικά προϊόντα. Αφαιρώντας αυτή την ομάδα τροφίμων, θα έχετε κανονικά κόπρανα.

Δείτε επίσης: Έχεις δυσανεξία στη λακτόζη; - Με τι τροφές να αντικαταστήσεις τα γαλακτοκομικά!

Η δυσκοιλιότητα μπορεί επίσης να είναι ένα σύμπτωμα. Αν και δεν είναι τόσο συνηθισμένη όσο η διάρροια, θα πρέπει επίσης να περιμένετε να νιώσετε μια ανακούφιση.

Μπορεί να βελτιώσετε τη συνολική υγεία των εντέρων.

Για τους ανθρώπους που δεν ανέχονται τα γαλακτοκομικά προϊόντα, το γάλα, το τυρί και άλλα μπορεί να εμφανίσουν υπερανάπτυξη ζύμης και φλεγμονή του γαστρεντερικού σωλήνα - που μπορεί να οδηγήσει σε κόπωση, στομαχικές διαταραχές και ναυτία. Αλλά η αφαίρεση των γαλακτοκομικών προϊόντων θα βοηθήσει να θεραπευτεί το έντερο και να αναπληρώσει τα υγιή βακτήρια του με την πάροδο του χρόνου.

Το δέρμα σας θα μπορούσε να φαίνεται καλύτερα.

Το σώμα καθαρίζει τα απόβλητα και τις τοξίνες με τρεις τρόπους: ούρηση, μέσω των κοπράνων και μέσα από τους πόρους. Εάν είστε ευαίσθητοι στα γαλακτοκομικά, αυτή η ευαισθησία μπορεί να εμφανιστεί μέσα από το δέρμα σας με τη μορφή εξανθημάτων και εκζέματος . Ορισμένες έρευνες δείχνουν ότι τα γαλακτοκομικά προϊόντα συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης ακμής σε νέους ενήλικες, αλλά απαιτούνται περισσότερες μακροπρόθεσμες μελέτες για την υποστήριξη αυτών των ευρημάτων.

Θα μειωθεί η φλεγμονή.

Η φλεγμονή μπορεί να προκαλέσει πολλά προβλήματα υγείας, όπως ένας δυσλειτουργικός θυρεοειδής αδένας ή πόνος στις αρθρώσεις. Αλλά η αφαίρεση των γαλακτοκομικών προϊόντων θα μπορούσε να μειώσει τη φλεγμονή για όσους είναι ευαίσθητοι ή αλλεργικοί σε αυτά. Φυσικά, εάν ανησυχείτε για τη φλεγμονή αλλά δεν είστε ευαίσθητοι στα γαλακτοκομικά προϊόντα, υπάρχουν και άλλοι τρόποι για να τα μειώσετε. Η κατανάλωση περισσότερων τροφίμων με ωμέγα-3, όπως αβοκάντο, καρύδια και έλαια μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της φλεγμονής. Εκτός από μια πλούσια αντιοξειδωτική διατροφή, η άσκηση και ο διαλογισμός μπορούν επίσης να βοηθήσουν στη μείωση της φλεγμονής που προκαλείται από το άγχος .

 

Ομορφιά & Υγεία

Ροή ειδήσεων

Share