Πέμπτη, 25 Απριλίου 2024

Ποιες είναι οι αιτίες για την ξηρότητα στο λαιμό και τον βήχα;

Τι πρέπει να γνωρίζουν όλοι τώρα το φθινόπωρο;

24 Σεπτεμβρίου 2019 12:02
Ποιες είναι οι αιτίες για την ξηρότητα στο λαιμό και τον βήχα;

Νιώθεις το λαιμό σου να σε «γρατζουνάει»; Ποιες είναι οι αιτίες για την ξηρότητα στο λαιμό και τον βήχα; Δυσκολεύεσαι να καταπιείς και το φαγητό σταμάτησε να είναι απόλαυση; Διάβασε τι μπορεί να φταίει και κυρίως τι μπορείς να κάνεις για να σταματήσει ο λαιμός να είναι... γυαλόχαρτο.

Ο πόνος στο λαιμό είναι σύμπτωμα πολλών παθήσεων. Οι φλεγμονές ευθύνονται για τις περισσότερες περιπτώσεις πόνων στον λαιμό και είναι μεταδοτικές. Συνήθως οφείλονται είτε σε ιούς που προκαλούν τη γρίπη, το κοινό κρυολόγημα και τη λοιμώδη μονοπυρήνωση, είτε σε μικρόβια όπως είναι ο στρεπτόκοκκος, το μυκόπλασμα και ο αιμόφιλος. Εάν σας γαργαλάει ο λαιμός σας, τότε ξύστε το αυτί σας. 16 πολύ παράξενα πράγματα που δεν ξέρουμε για το σώμα μας

Φλεγμονές από ιούς

Οι περισσότεροι ιογενείς πόνοι στο λαιμό συνοδεύουν τη γρίπη ή το κρυολόγημα. Συνυπάρχουν συνήθως μπούκωμα και καταρροή της μύτης, φτέρνισμα και γενικευμένοι πόνοι. Οι ιοί αυτοί είναι πολύ μεταδοτικοί, ειδικά το χειμώνα. Το σώμα μας σε μια εβδομάδα περίπου δημιουργεί αντισώματα, που καταστρέφουν τους ιούς.
Άλλες ιογενείς φλεγμονές που κάνουν πόνο στο λαιμό είναι η ιλαρά, η ανεμοβλογιά, ο κοκίτης, η οξεία λαρυγγίτιδα και ο έρπης.

Υπάρχει μια ιογενής φλεγμονή που χρειάζεται περισσότερο από μία εβδομάδα για να περάσει και λέγεται λοιμώδης μονοπυρήνωση. Σε αυτή ο ιός εγκαθίσταται στο λεμφικό σύστημα προκαλώντας μεγάλη διόγκωση στις αμυγδαλές, με λευκές πλάκες στην επιφάνειά τους, καθώς και στους αδένες στο λαιμό, τις μασχάλες και τη βουβωνική χώρα. Ο πονόλαιμος είναι έντονος και μερικές φορές η αναπνοή γίνεται με δυσκολία. Μπορεί να επηρεάσει το συκώτι και φέρνει μεγάλη εξάντληση, που μπορεί να διαρκέσει 6 εβδομάδες ή περισσότερο. Η λοιμώδης μονοπυρήνωση είναι σοβαρή αρρώστια στους εφήβους και λιγότερο σοβαρή στα παιδιά. Μπορεί να μεταδοθεί με το φίλημα, από το στόμα στο χέρι, από το χέρι στο στόμα, ή από κοινές πετσέτες και σκεύη φαγητού.

Φλεγμονές από μικρόβια

Ο στρεπτοκοκκικός λαιμός είναι φλεγμονή που προκαλείται από ειδικά στελέχη του στρεπτόκοκκου. Μπορεί να βλάψει τις βαλβίδες της καρδιάς (ρευματικός πυρετός) και τα νεφρά (νεφρίτιδα) ή να προκαλέσει αμυγδαλίτιδα, οστρακιά, πνευμονία, ιγμορίτιδα και ωτίτιδα. Το strep test από το λαιμό βοηθάει να βρεθεί ο στρεπτόκοκκος. Όταν είναι θετικό, πείθει το γιατρό να συστήσει αντιβιοτικό. Το strep test ίσως να μην εντοπίσει άλλα μικρόβια που κάνουν πονόλαιμο και χρειάζονται αντιβίωση. Για παράδειγμα, σε σοβαρές και χρόνιες περιπτώσεις αμυγδαλίτιδας ή αμυγδαλικού αποστήματος το strep test μπορεί να είναι αρνητικό.

Αμυγδαλίτιδα: Οι αμυγδαλές στα πρώτα 2-3 χρόνια της παιδικής ηλικίας εμφανίζουν φλεγμονές, «δοκιμάζοντας» το περιβάλλον του παιδιού για να βοηθήσουν στην ανάπτυξη της ανοσίας του (αντισώματα). Οι συχνοί πονόλαιμοι από αμυγδαλίτιδα (3-4 φορές το χρόνο για μερικά χρόνια) υποδηλώνουν ότι η φλεγμονή δεν εξαλείφεται τελείως με τα αντιβιοτικά και ίσως χρειαστεί χειρουργική αφαίρεση των αμυγδαλών.
Η πιο επικίνδυνη φλεγμονή του λαιμού από μικρόβια είναι η επιγλωττίτιδα. Φλεγμαίνει το άνω τμήμα του λάρυγγα και προκαλείται πρήξιμο, που μπορεί να αποφράξει τον αεραγωγό. Χρειάζεται άμεση ιατρική φροντίδα στο νοσοκομείο.

Αλλεργία: Τα αλλεργιογόνα (γύρεις, μύκητες, σκόνη σπιτιού, τρίχωμα γάτας ή σκύλου) που ερεθίζουν τη μύτη όταν εισπνέονται είναι συνήθεις αιτίες πονόλαιμου για ανθρώπους με αλλεργίες σε αυτά.

Ερεθισμός του λαιμού: Στη διάρκεια των κρύων χειμερινών μηνών, η ξηρή θέρμανση μπορεί να δημιουργήσει επαναλαμβανόμενο πονόλαιμο με αίσθημα ξηρότητας, ειδικά το πρωί. Όσοι έχουν βουλωμένη μύτη που προκαλεί στοματική αναπνοή, υποφέρουν επίσης από ξηρό λαιμό και χρειάζονται εξέταση και θεραπεία της μύτης. Οι ρύποι, τα χημικά και ο καπνός στον αέρα μπορεί να ερεθίσουν τη μύτη και το λαιμό. Το κάπνισμα, τα αλκοολούχα ποτά και τα πικάντικα φαγητά ερεθίζουν πολλές φορές το λαιμό.

Θαυματουργό γιατροσόφι με μόλις 3 συστατικά που όλοι έχουμε στο σπίτι, εξαφανίζει τον βήχα!

Παλινδρόμηση: Μερικές φορές υγρά από το στομάχι ανεβαίνουν στο λαιμό και κάνουν πονόλαιμο ιδίως το πρωί. Μπορεί να συνυπάρχει κάψιμο ή κόμπος στο λαιμό και βραχνάδα.

Όγκοι: Οι όγκοι του λαιμού, της γλώσσας και του λάρυγγα σχετίζονται (αλλά όχι πάντα) με μακροχρόνια χρήση καπνού και οινοπνεύματος. Ο πονόλαιμος και η δυσκολία στην κατάποση, μερικές φορές με πόνο που αντανακλά στο αυτί, μπορεί να είναι συμπτώματα τέτοιου όγκου.

Πότε πρέπει να δω γιατρό;
Τα ακόλουθα συμπτώματα θα σε προειδοποιήσουν να δεις το γιατρό σου:
-έντονος πονόλαιμος
-πόνος που διαρκεί πάνω από 5-7 ημέρες
-δυσκολία στην αναπνοή
-δυσκολία στην κατάποση
-δυσκολία στο άνοιγμα του στόματος
-πόνος στο αυτί
-εξάνθημα
-πυρετός (πάνω από 38,3°C)
-φλέμα στο λαιμό ή αίμα στο σάλιο
-συχνά επαναλαμβανόμενος πονόλαιμος
-εξόγκωμα στο λαιμό
-βραχνάδα που διαρκεί πάνω από δύο εβδομάδες

Πώς μπορώ να θεραπεύσω τον πονόλαιμό μου;
-Ένας ελαφρύς πονόλαιμος που σχετίζεται με κρυολόγημα ή γρίπη μπορεί να γίνει λιγότερο ενοχλητικός με τους εξής τρόπους:
-Αύξησε τα υγρά που πίνεις. Το ζεστό τσάι με μέλι είναι το καλύτερο σπιτικό γιατρικό.
-Χρησιμοποίησε υγραντήρα ή άλλη σχετική συσκευή στο υπνοδωμάτιό σου.
-Κάνε γαργάρες με χλιαρό αλατόνερο αρκετές φορές τη μέρα (1/3 κουταλάκι του γλυκού σε -μισό ποτήρι νερό).
-Πάρε ελαφρά παυσίπονα (Depon, Dolal, Panadol, Brufen κ.λπ.).
-Μην καταναλώνεις κρύες ή καυτερές τροφές.
-Χρησιμοποίησε ειδικές καραμέλες, φαρμακευτικές παστίλιες (απελευθερώνουν τις δραστικές ουσίες αργά και για αρκετά λεπτά) και spray που θα βρεις στο φαρμακείο.
-Να τρως υγιεινά.
-Πίνε πορτοκαλάδες, που είναι πλούσιες σε βιταμίνη C.
-Να κοιμάσαι τουλάχιστον 7 ώρες.

Τα αντιβιοτικά σκοτώνουν τα μικρόβια αλλά δεν έχουν καμία επίδραση στους ιούς.

Πηγή: youweekly.gr

 

Ομορφιά & Υγεία

Ροή ειδήσεων

Share