Πέμπτη, 25 Απριλίου 2024

Τα αντισυλληπτικά αυξάνουν τις πιθανότητες εμφάνισης διαβήτη!

Το ήξερες;

23 Σεπτεμβρίου 2019 12:05
Τα αντισυλληπτικά αυξάνουν τις πιθανότητες εμφάνισης διαβήτη!

Η χρήση αντισυλληπτικών και τα μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα ανάμεσα σε δύο διαδοχικές περιόδους (εμμηνόρροιες) συσχετίζονται με τον αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 στις γυναίκες.

Δείτε επίσης: 4+1 σημάδια - καμπανάκια ότι έχετε διαβήτη!

Αντίθετα, όσες είχαν καθυστερημένη έναρξη εφηβείας και αργότερα εμμηνόπαυσης έχουν μικρότερο κίνδυνο για διαβήτη. Αυτά είναι τα συμπεράσματα μίας νέας γαλλικής επιστημονικής έρευνας σε 83.800 γυναίκες, με επικεφαλής τη δρα Σοπιό Τατουλασβιλί του Νοσοκομείου Αβικέννας του Μπομπινί, η οποία παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Ενωσης για τη Μελέτη του Διαβήτη (EASD), που πραγματοποιείται στη Βαρκελώνη από τις 16 έως τις 20 Σεπτεμβρίου.

Τι έδειξε η έρευνα για τον διαβήτη στις γυναίκες

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι γενικά η πιο μακρόχρονη έκθεση μίας γυναίκας σε σεξουαλικές ορμόνες, αλλά αργότερα στη ζωή της, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο διαβήτη. Τόνισαν, επίσης, ότι γυναίκες σε ομάδα υψηλού κινδύνου για διαβήτη (με οικογενειακό ιστορικό, υπέρβαρες ή παχύσαρκες, με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών), οι οποίες παίρνουν αντισυλληπτικό, πρέπει να συζητήσουν το θέμα με γιατρό.

Η μελέτη δείχνει ότι η καθυστερημένη έναρξη της εφηβείας (κατά μέσο όρο στα 14 αντί στα 12) μειώνει κατά 12% τον κίνδυνο διαβήτη για μία γυναίκα, ενώ η προχωρημένη ηλικία εμμηνόπαυσης (στα 52 αντί κάτω από 47) μειώνει τον κίνδυνο κατά 30%. Ο θηλασμός σχετίζεται, επίσης, κατά 10% με τη μείωση του κινδύνου εμφάνισης διαβήτη.

Επιπλέον, μία γυναίκα με περισσότερους συνολικούς κύκλους εμμηνόρροιας στη ζωή της (πάνω από 470 έναντι κάτω από 390), δηλαδή που μεσολαβεί λιγότερος χρόνος ανάμεσα σε δύο διαδοχικές περιόδους, έχει κατά 25% μειωμένο κίνδυνο διαβήτη. Ακόμη, γυναίκες με μεγαλύτερο χρόνο έκθεσης σε σεξουαλικές ορμόνες, δηλαδή μεγαλύτερο χρονικό διάστημα ανάμεσα στην έναρξη της εφηβείας και στην εμμηνόπαυση (πάνω από 38 χρόνια έναντι κάτω από 31) έχει 34% μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη.

Από την άλλη, η χρήση αντισυλληπτικού χαπιού (τουλάχιστον μία φορά στη ζωή μίας γυναίκας) σχετίζεται με 33% αυξημένο κίνδυνο διαβήτη, ενώ το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα ανάμεσα σε δύο περιόδους (πάνω από 32 ημέρες έναντι κάτω από 24) σχετίζεται με κατά 23% αύξηση του κινδύνου.

Θα προστατευτείς από τον διαβήτη, τη φλεγμονή και την στεφανιαία νόσο τρώγοντας αυτό το φρούτο!

Αυτά τα φρούτα είναι νόστιμα, γλυκά, αγαπημένα και πολύ ωφέλιμα για την υγεία και την εύρυθμη λειτουργία πολλών συστημάτων του οργανισμού. Τα σταφύλια και το κρασί αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της Μεσογειακής διατροφής, οποία από πολλούς θεωρείται η υγιεινότερη διατροφή στον κόσμο. Παρόλο που επικρατεί η άποψη ότι τα κόκκινα σταφύλια είναι πιο ωφέλιμα για την υγεία μας, όλα τα είδη ασκούν ευεργετική επίδραση στον οργανισμό. Τα τελευταία χρόνια έχει δοθεί ιδιαίτερη σημασία στις βιολογικές ιδιότητες των σταφυλιών και του κρασιού, κυρίως ύστερα από μία έρευνα του 1992 που πρότεινε την κατανάλωση κρασιού ως εξήγηση στα χαμηλότερα ποσοστά καρδιακών παθήσεων, του διαβήτη, που παρατηρούνται στη Γαλλία σε σύγκριση με άλλες ανεπτυγμένες χώρες.

Δείτε επίσης: Αυτό το τσάι καταπολεμά τα καρκινικά κύτταρα!

Τι δείχνουν οι σύγχρονες κλινικές μελέτες:

Για τα σταφύλια:

Τα σταφύλια θεωρούνται ως τροφή με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη και γενικότερα συμβάλλουν στην καλύτερη ισορροπία σακχάρου στο αίμα και άρα στην προστασία από τον σακχαρώδη διαβήτη.

Τα σταφύλια ανακουφίζουν από τους πόνους στις αρθρώσεις. Η προστατευτική αυτή δράση αποδίδεται στις πολυφαινόλες των σταφυλιών οι οποίες φαίνεται ότι μειώνουν τους δείκτες φλεγμονής.

Η κατανάλωση 500γρ. σταφυλιών (άσπρων και κόκκινων) καθημερινά για οκτώ εβδομάδες βελτίωσαν βιοχημικούς δείκτες που σχετίζονται με προστασία από καρδιοπάθειες.

Η κατανάλωση 7ml/κιλό βάρους χυμού σταφυλιού για 14 μέρες μείωσε παράγοντες που συμβάλλουν στην αθηροσκλήρυνση, και αύξησε την παραγωγή αγγειοδιασταλτικών παραγόντων, μείωσε τα επίπεδα ελευθέρων ριζών (τοξικές ουσίες με επιβλαβείς δράσεις), αύξησε τα επίπεδα της βιταμίνης Ε (ισχυρό αντιοξειδωτικό) στο αίμα. Τα αποτελέσματα αυτά δείχνουν την καρδιοπροστατευτική ιδιότητα του χυμού σταφυλιού.

Για το κρασί:

Η μέτρια κατανάλωση κόκκινου κρασιού (ένα ποτηράκι για τις γυναίκες και δύο για τους άνδρες) έχει αποδειχτεί ότι αυξάνει την «καλή» χοληστερόλη (HDL) στο αίμα και μειώνει την «κακή» χοληστερόλη (LDL), συμβάλλοντας έτσι σε προστασία από εμφάνιση καρδιοπαθειών.

Η μέτρια κατανάλωση κόκκινου κρασιού έχει αποδειχθεί ότι ενισχύει στο αίμα τα επίπεδα των λιπαρών οξεών ω-3, που αποτελούν φυσική «ασπίδα» κατά της στεφανιαίας νόσου, ενώ παράλληλα ενισχύουν την εγκεφαλική δραστηριότητα.

Η μέτρια κατανάλωση κόκκινου κρασιού βελτιώνει τον μεταβολισμό της γλυκόζης μειώνοντας την ανθεκτικότητα των κυττάρων στην ινσουλίνη (την κύρια ορμόνη που μεταβολίζει τη γλυκόζη) από τον οργανισμό συμβάλλοντας έτσι σε προστασία από τον διαβήτη.
Μύθος και πραγματικότητα

Πολλοί άνθρωποι αποκλείουν τα σταφύλια από τη διατροφή τους για να μην πάρουν βάρος. Στην πραγματικότητα η ποσότητα των θερμίδων που παίρνουμε καταναλώνοντας σταφύλια δεν διαφέρει σημαντικά από των υπόλοιπων φρούτων. Για παράδειγμα, 80γρ. σταφυλιών (15-20 ρώγες) περιέχουν 70 θερμίδες. Αυτό που «παχαίνει» είναι η υπέρμετρη κατανάλωση σταφυλιού.

 

Ομορφιά & Υγεία

Ροή ειδήσεων

Share