Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Αυτό το φρούτο περιέχει ίδια ποσότητα ζάχαρης με μια σοκολάτα (Video)

Το γνωρίζατε;

22 Σεπτεμβρίου 2019 17:32
Αυτό το φρούτο περιέχει ίδια ποσότητα ζάχαρης με μια σοκολάτα (Video)

Τα φρούτα είναι η πιο υγιεινή επιλογή για να φάμε κάτι που θα μας τονώσει. Με μέτρο όμως, καθώς κάποια φρούτα έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη. Πόσο καλό μας κάνει η σοκολάτα τελικά;

Τα φρούτα θεωρούνται από τις πιο υγιεινές τροφές, καθώς η κατανάλωσή τους έχει πολλά οφέλη στην υγεία μας. Αρκετές είναι οι φορές που έχουμε ακούσει τη φράση «Καλύτερα φάε ένα φρούτο παρά ένα γλυκό». Ισχύει όμως η φράση αυτή για όλα τα φρούτα; Η απάντηση είναι όχι, καθώς πολλά φρούτα περιέχουν πάρα πολύ ζάχαρη, ενώ όλα έχουν γλυκόζη και φρουκτόζη. Τρέμουν οι φαρμακοβιομηχανίες! Αυτά είναι τα απίστευτα ευεργετικά οφέλη της νέας ζάχαρης!

Για παράδειγμα, ένα φλιτζάνι μάνγκο περιέχει περίπου 23 γραμμάρια ζάχαρης. Αυτή η ποσότητα περιέχεται και σε μια σοκολάτα γάλακτος 45γραμμαρίων. Το θέμα είναι ότι δεν μπορεί να γίνει συσχέτιση των δύο αυτών τροφών. Ο λόγος είναι ότι το μάνγκο περιέχει σάκχαρα και η σοκολάτα επεξεργασμένη ζάχαρη. Το σώμα μας γνωρίζει πως να επεξεργαστεί τα σάχκαρα και πώς να τα χρησιμοποιήσει για ενέργεια, ενώ η ζάχαρη του είναι παντελώς άχρηστη.

Επιπροσθέτως τα φρούτα περιέχουν μικροθρεπτικά συστατικά που προάγουν την υγεία – όπως αντιοξειδωτικά που καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες, μέταλλα, βιταμίνες, φυτικές ίνες και νερό. Αυτό το πλήρες πακέτο είναι που κάνει την κατανάλωση φρούτων τόσο ευεργετική για τον οργανισμό.

Στην πραγματικότητα, η αύξηση της κατανάλωσης φρούτων, ανεξάρτητα από την περιεκτικότητά τους σε σάκχαρα, είναι γενικά συνδεδεμένη με χαμηλότερο σωματικό βάρος και χαμηλότερο κίνδυνο ασθενειών που σχετίζονται με την παχυσαρκία, σύμφωνα με μια αναλυτική επισκόπηση του 2016 που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nutrients. Από την άλλη η σοκολάτα και δη η γάλακτος, έχει ελάχιστη έως καθόλου θρεπτική αξία, που σημαίνει ότι δεν περιέχει καθόλου βιταμίνες και φυτικές ίνες.

Το ίδιο ισχύει και με τις θερμίδες που περιέχουν γλυκά και φρούτα. Αρκετά διαδεδομένος είναι ο μύθος ότι στην απώλεια βάρους σημασία έχει πόσες θερμίδες καταναλώνεις και πόσες καις. Αν τρως Χ ποσότητα θερμίδων και καις Χ+1, τότε θα χάσεις βάρος. Τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι. Η αλήθεια είναι πως δεν είναι όλες οι θερμίδες ίδιες. Για παράδειγμα, 1,5 μπισκότο σοκολάτας με γέμιση βανίλια έχει περίπου 80 θερμίδες. Τις ίδιες θερμίδες περίπου έχει και ένα μήλο. Αυτό δεν σημαίνει ότι έχουν τα ίδια αποτελέσματα στον οργανισμό μας και έχουν διαφορετική διατροφική αξία.

Θέλετε να αποφύγετε τα γλυκά και δεν μπορείτε; Εύκολες και πρακτικές συμβουλές που θα σας βοηθήσουν!

Θέλετε να αποφύγετε τα γλυκά και δεν μπορείτε; Αυτές είναι οι εύκολες και πρακτικές συμβουλές που θα σας βοηθήσουν!

Όταν ξεκινάτε μια καινούρια δίαιτα στην αρχή νιώθετε πολύ καλά, στην πορεία όμως μόλις αποφασίσετε να καταναλώσετε λιγότερη ζάχαρη και περισσότερα λαχανικά, η δύναμη της θέλησης εξασθενεί.

Οι πειρασμοί είναι τόσοι πολλοί που είστε στο παραπέντε για να ενδώσετε. Και αυτό συμβαίνει επειδή σας λείπει η ζάχαρη.

Πριν όμως μάθουμε πώς να αποφεύγουμε τη ζάχαρη, ας είμαστε σαφείς για κάτι: υπάρχουν καλά και βλαβερά σάκχαρα.

Τα καλά σάκχαρα είναι αυτά που βρίσκονται στα φρούτα και στα λαχανικά, ενώ τα βλαβερά βρίσκονται στα γλυκά και στις πιο επεξεργασμένες τροφές.

Γιατί αναζητάτε τη ζάχαρη;

Ως επί το πλείστον, η έντονη επιθυμία για ζάχαρη προκαλείται από όλα τα πράγματα που συμβαίνουν στο σώμα σας και σπανίως τα αυτά συνεπάγονται μια ανάγκη.

Είστε πεινασμένοι. Δεν εννοώ ότι επιθυμείτε ζάχαρη επειδή πεινάτε, αλλά επειδή έχετε αφήσει το σώμα σας νηστικό για πολλή ώρα και χρειάζεται επειγόντως ενέργεια. Και η πιο γρήγορη πηγή ενέργειας είναι τα απλά σάκχαρα.

Έχετε καταναλώσει πολύ αλάτι. Μπορεί να έχετε παρατηρήσει ότι κάθε φορά που τρώτε πατατάκια ποθείτε τη ζάχαρη. Όσο περισσότερο αλάτι βάζετε στο φαγητό, τόσο περισσότερο αναζητάτε τα γλυκά.

Οι άνθρωποι των οποίων οι θερμίδες προέρχονται 25% από ζάχαρη έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν καρδιαγγειακές παθήσεις. Το 2010 παρατηρήθηκαν περισσότεροι από 133.000 θάνατοι από διαβήτη, 45.000 θάνατοι από καρδιαγγειακές παθήσεις σε περισσότερες από 50 χώρες. Όλες αυτές οι ασθένειες σχετίζονταν με την πρόσληψη σακχάρων.

Πώς όμως μπορείτε να καταπολεμήσετε τους πόθους για ζάχαρη και να κάνετε πιο υγιεινές επιλογές.

Να μασάτε τσίχλα χωρίς ζάχαρη. Μπορεί να σας ακούγεται περίεργο, όμως κάποιες έρευνες έχουν δείξει ότι όταν μασάτε τσίχλα μπορείτε να μειώσετε τις λιγούρες. Συνήθως αναζητάμε κάτι γλυκό επειδή βαριόμαστε ή έχουμε άγχος. Μασώντας τσίχλα είναι ένας καλός τρόπος να μας αποσπάσει την προσοχή και να νιώσουμε ότι κάνουμε κάτι.

Κάντε μια βόλτα. Αν θέλετε να απαλλαγείτε από τις λιγούρες τότε αρχίστε να γυμνάζεστε. Και εάν βρίσκετε στο γραφείο σηκωθείτε και πηγαίνετε μια βόλτα, ώστε να ξεχαστείτε.

Φάτε ένα φρούτο. Τα φρούτα είναι πλούσιε σε υγιή σάκχαρα, φυσικά αυτό δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να φάτε ένα τόνο φρούτα. Όταν όμως νιώθετε ότι σας κατακλύζει μια ακαταμάχητη επιθυμία για γλυκά, προτιμήστε το αγαπημένο σας φρούτο.

Κάντε έξυπνες επιλογές. Όλα είναι θέμα συνδυασμό και επιλογών. Για παράδειγμα εάν σας αρέσει η σοκολάτα, μπορείτε να διαλέξετε τη μαύρη. Επίσης μια καλή ιδέα είναι να φτιάξετε σπιτικά μπισκότα με λιγότερη ζάχαρη.

Συμπερασματικά θέλω να επισημάνω ότι όλα επιτρέπονται στη διατροφή αρκεί να τα καταναλώνετε με μέτρο. Με τις σωστές επιλογές θα καταφέρετε αν όχι να εξαλείψετε, τουλάχιστον να μειώσετε την κατανάλωση ζάχαρης.

 

Ομορφιά & Υγεία

Ροή ειδήσεων

Share