Τετάρτη, 24 Απριλίου 2024

Αυτό είναι το "βασιλικό" φρούτο που ρίχνει αμέσως την αρτηριακή πίεση!

Μην χάνετε χρόνο για να ρυθμίσετε την αρτηριακή σας πίεση!

20 Σεπτεμβρίου 2019 10:54
Αυτό είναι το

Ταλαιπωρείστε από αρτηριακή πίεση και δεν ξέρετε τι άλλο να κάνετε; Μην απελπίζεστε! Βρήκαμε το το "βασιλικό" φρούτο που ρίχνει αμέσως την αρτηριακή πίεση!

Τα σύκα περιέχουν μεγάλες ποσότητες καλίου, το οποίο βοηθάει στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης. Μελέτες έχουν δείξει ότι όσοι καταναλώνουν περισσότερο κάλιο, έχουν χαμηλότερη πίεση σε σχέση με τους υπόλοιπους. Τα λάθη που κάνουμε και αυξάνουμε την αρτηριακή μας πίεση!

Σήμερα δυστυχώς η πλειονότητα δεν καταναλώνει αρκετά φρούτα και λαχανικά, αλλά αντιθέτως καταναλώνει τρόφιμα με υψηλά ποσοστά νατρίου, όπως τα επεξεργασμένα τρόφιμα. Ο συνδυασμός χαμηλής κατανάλωσης τροφών πλούσιων σε κάλιο με την παράλληλη υψηλή πρόσληψη νατρίου μπορεί να οδηγήσει σε υπέρταση.

Ο καρπός του σύκου είναι σφαιρικός ή αχλαδόμορφος, ενώ ο φλοιός του έχει διάφορες αποχρώσεις (κίτρινο, πράσινο, σκούρο μοβ). Η σάρκα τους είναι μαλακή και γλυκιά ενώ το χρώμα της μπορεί να είναι από ανοιχτό ροζ έως σκούρο κόκκινο. Από τις γνωστότερες ποικιλίες σύκων είναι τα λεγόμενα «βασιλικά». Είναι μεγαλύτερα σε μέγεθος από τις υπόλοιπες ποικιλίες, ο φλοιός τους είναι πράσινος με μοβ ραβδώσεις, η σάρκα τους είναι κόκκινη και ωριμάζουν τον Αύγουστο. Γενικότερα, τα σύκα είναι ώριμα όταν ο φλοιός τους αποκτήσει το χαρακτηριστικό χρώμα της ποικιλίας στην οποία ανήκουν.

Βοηθούν στον έλεγχο του βάρους

Τα σύκα είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, οι οποίες συμβάλλουν στην διατήρηση και τον έλεγχο του σωματικού βάρους. Ο λόγος είναι ότι επιβραδύνουν την πέψη και καθυστερούν την αποβολή των τροφών από το στομάχι μας, διατηρώντας για περισσότερη ώρα το αίσθημα του κορεσμού.

Θα προστατευτείς από τον διαβήτη, τη φλεγμονή και την στεφανιαία νόσο τρώγοντας αυτό το φρούτο!

Αυτά τα φρούτα είναι νόστιμα, γλυκά, αγαπημένα και πολύ ωφέλιμα για την υγεία και την εύρυθμη λειτουργία πολλών συστημάτων του οργανισμού. Τα σταφύλια και το κρασί αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της Μεσογειακής διατροφής, οποία από πολλούς θεωρείται η υγιεινότερη διατροφή στον κόσμο. Παρόλο που επικρατεί η άποψη ότι τα κόκκινα σταφύλια είναι πιο ωφέλιμα για την υγεία μας, όλα τα είδη ασκούν ευεργετική επίδραση στον οργανισμό. Τα τελευταία χρόνια έχει δοθεί ιδιαίτερη σημασία στις βιολογικές ιδιότητες των σταφυλιών και του κρασιού, κυρίως ύστερα από μία έρευνα του 1992 που πρότεινε την κατανάλωση κρασιού ως εξήγηση στα χαμηλότερα ποσοστά καρδιακών παθήσεων, του διαβήτη, που παρατηρούνται στη Γαλλία σε σύγκριση με άλλες ανεπτυγμένες χώρες.

Δείτε επίσης: Αυτό το τσάι καταπολεμά τα καρκινικά κύτταρα!

Τι δείχνουν οι σύγχρονες κλινικές μελέτες:

Για τα σταφύλια:

Τα σταφύλια θεωρούνται ως τροφή με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη και γενικότερα συμβάλλουν στην καλύτερη ισορροπία σακχάρου στο αίμα και άρα στην προστασία από τον σακχαρώδη διαβήτη.

Τα σταφύλια ανακουφίζουν από τους πόνους στις αρθρώσεις. Η προστατευτική αυτή δράση αποδίδεται στις πολυφαινόλες των σταφυλιών οι οποίες φαίνεται ότι μειώνουν τους δείκτες φλεγμονής.

Η κατανάλωση 500γρ. σταφυλιών (άσπρων και κόκκινων) καθημερινά για οκτώ εβδομάδες βελτίωσαν βιοχημικούς δείκτες που σχετίζονται με προστασία από καρδιοπάθειες.

Η κατανάλωση 7ml/κιλό βάρους χυμού σταφυλιού για 14 μέρες μείωσε παράγοντες που συμβάλλουν στην αθηροσκλήρυνση, και αύξησε την παραγωγή αγγειοδιασταλτικών παραγόντων, μείωσε τα επίπεδα ελευθέρων ριζών (τοξικές ουσίες με επιβλαβείς δράσεις), αύξησε τα επίπεδα της βιταμίνης Ε (ισχυρό αντιοξειδωτικό) στο αίμα. Τα αποτελέσματα αυτά δείχνουν την καρδιοπροστατευτική ιδιότητα του χυμού σταφυλιού.

Για το κρασί:

Η μέτρια κατανάλωση κόκκινου κρασιού (ένα ποτηράκι για τις γυναίκες και δύο για τους άνδρες) έχει αποδειχτεί ότι αυξάνει την «καλή» χοληστερόλη (HDL) στο αίμα και μειώνει την «κακή» χοληστερόλη (LDL), συμβάλλοντας έτσι σε προστασία από εμφάνιση καρδιοπαθειών.

Η μέτρια κατανάλωση κόκκινου κρασιού έχει αποδειχθεί ότι ενισχύει στο αίμα τα επίπεδα των λιπαρών οξεών ω-3, που αποτελούν φυσική «ασπίδα» κατά της στεφανιαίας νόσου, ενώ παράλληλα ενισχύουν την εγκεφαλική δραστηριότητα.

Η μέτρια κατανάλωση κόκκινου κρασιού βελτιώνει τον μεταβολισμό της γλυκόζης μειώνοντας την ανθεκτικότητα των κυττάρων στην ινσουλίνη (την κύρια ορμόνη που μεταβολίζει τη γλυκόζη) από τον οργανισμό συμβάλλοντας έτσι σε προστασία από τον διαβήτη.
Μύθος και πραγματικότητα

Πολλοί άνθρωποι αποκλείουν τα σταφύλια από τη διατροφή τους για να μην πάρουν βάρος. Στην πραγματικότητα η ποσότητα των θερμίδων που παίρνουμε καταναλώνοντας σταφύλια δεν διαφέρει σημαντικά από των υπόλοιπων φρούτων. Για παράδειγμα, 80γρ. σταφυλιών (15-20 ρώγες) περιέχουν 70 θερμίδες. Αυτό που «παχαίνει» είναι η υπέρμετρη κατανάλωση σταφυλιού.

 

Ομορφιά & Υγεία

Ροή ειδήσεων

Share