Κυριακή, 31 Μαΐου 2020

Είσαι ξεχασιάρης; Δεν πειράζει αυτό σημαίνει ότι είσαι έξυπνος!

Το ήξερες...;

19 Σεπτεμβρίου 2019 23:12
Είσαι ξεχασιάρης; Δεν πειράζει αυτό σημαίνει ότι είσαι έξυπνος!

Υπάρχουν άνθρωποι που ξεχνάνε σχεδόν τα πάντα! Και όχι δεν αναφερόμαστε σε κάποια ασθένεια αλλά το χαρακτηριστικό κάποιο να είναι ξεχασιάρης. Μπορεί εμάς να μας εκνευρίζει αλλά είναι δείγμα ευφυίας

Το να μπορεί κάποιος να ανακαλεί γρήγορα πληροφορίες στο μυαλό του σίγουρα είναι πολύ βολικό στο σχολείο ή στον χώρο εργασίας, όταν πρέπει να θυμηθεί το όνομα κάποιου συναδέλφου. Κι όμως, οι πιο έξυπvoι είναι γεννημένοι τον Σεπτέμβριo!

Φυσικά, τις περισσότερες φορές όταν δεν μπορούμε να θυμηθούμε το όνομα κάποιου αισθανόμαστε κάπως χαζοί και ερχόμαστε σε δύσκολη θέση. Άλλωστε, δεν υπάρχει χειρότερο πράγμα από το να πηγαίνουμε στο σούπερ μάρκετ και να ξεχνάμε τι θέλαμε να πάρουμε.

Αν ανήκετε και εσείς σε αυτή την κατηγορία και αναρωτιέστε τι συμβαίνει, μην ανησυχείτε. Δεν συμβαίνει τίποτα κακό με εσάς. Το αντίθετο μάλιστα- η έρευνα που έγινε από το Neuron Journal υποστηρίζει, ότι το να ξεχνάμε φαινομενικά ασήμαντα πράγματα είναι μια φυσιολογική διαδικασία του εγκεφάλου, που μπορεί να μας κάνει πιο έξυπνους.

Είσαι ξεχασιάρης;

Μια έρευνα από καθηγητές στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο διαπίστωσε, ότι το να έχει κάποιος τέλεια μνήμη δεν έχει καμία σχέση με την ευφυΐα. Μάλιστα, το να ξεχνάμε κάποιες λεπτομέρειες μπορεί να μας κάνει πιο έξυπνους.

Η έρευνα κατέληξε στο συμπέρασμα, ότι το να ξεχνάμε περιστασιακά λεπτομέρειες είναι φυσιολογικό. Μάλιστα, το να θυμόμαστε την μεγάλη εικόνα αντί για τις λεπτομέρειες είναι πιο καλό και ασφαλές για τον εγκέφαλο μακροπρόθεσμα. Θες να γίνεις πιο έξυπνος; Φάε αυτές τις τροφές!

Ο εγκέφαλός μας είναι πολύ πιο έξυπνος από όσο πιστεύουμε. Ο εγκέφαλός μας είναι τόσο έξυπνος, που ο ιππόκαμπος, το μέρος που φυλάσσονται οι αναμνήσεις) ξεκαθαρίζει τις πιο σημαντικές λεπτομέρειες. «Αυτό μας βοηθά στην καλύτερη λήψη αποφάσεων, κρατώντας τα σημαντικά και αφήνοντας τα ασήμαντα», υποστηρίζει το CNN.

Αυτή η θεωρεία βγάζει νόημα, αν αναλογιστούμε το πόσο σημαντικό είναι να θυμόμαστε το πρόσωπο κάποιου. Επίσης, είναι ιδανικό και για κοινωνικούς σκοπούς. Στο ζωικό βασίλειο είναι πιο σημαντικό το να θυμάται κάποιος το πρόσωπο κάποιου μπορεί να αποτελεί απειλή.

undefined

Ο εγκέφαλος δεν καθορίζει ποιες αναμνήσεις είναι σημαντικές και ποιες όχι. Απλά, αποθηκεύει τις καινούργιες πληροφορίες στην θέση των παλιών.

Το να διατηρούμε την «μεγάλη εικόνα» των αναμνήσεων γίνεται όλο και λιγότερο σημαντικό για εμάς τους ανθρώπους, εξαιτίας της ραγδαίας ανάπτυξης της τεχνολογίας και της εύκολης πρόσβασης στις πληροφορίες.

Σε καμία περίπτωση, δεν πρέπει να ξεχνάμε τα πάντα, αλλά αν κάποια στιγμή ξεχάσετε κάποια λεπτομέρεια, μην θεωρήσετε ότι το μυαλό σας σταμάτησε να λειτουργεί.

Οπότε, την επόμενη φορά που θα ξεχάσετε κάτι έχετε κατά νου ότι ο εγκέφαλός σας κάνει απλά την δουλειά του.

Αγαπάς τις γάτες; Τότε είσαι εξυπνότερος!

Αγαπάς τις γάτες; Τότε είσαι εξυπνότερος!

Αυτή η κόντρα είναι παλιά, βαθιά και δυνατή. Ο πόλεμος ανάμεσα σε ιδιοκτήτες γάτων και σκύλων, είναι σχεδόν χειρότερος απ’ τη “μάχη” που δίνουν τα ίδια τα ζώα όποτε βρίσκονται το ένα απέναντι στο άλλο. Κι ως τώρα, το πεδίο της μάχης αυτής, ήταν η εξυπνάδα των τετράποδων. “Οι σκύλοι είναι πιο έξυπνοι”, “οι γάτες είναι πιο έξυπνες”, όμως μια νέα έρευνα έρχεται να βάλει φωτιά σ’ αυτόν τον πόλεμο. Κι αυτό γιατί, αντικείμενό της δεν είναι πια η εξυπνάδα των ζώων, αλλά των ιδιοκτητών!

Οι ερευνητές συγκέντρωσαν 600 φοιτητές πανεπιστημίων και καταρχάς τους ρώτησαν αν προτιμούνγάτες ή σκύλους. Στη συνέχεια έκαναν πολλές άλλες ερωτήσεις στους συμμετέχοντες: ερωτήσεις ευφυΐας, συμπεριφοράς, προτιμήσεων κτλ. Το συμπέρασμα που βγήκε απ’ τις απαντήσεις των φοιτητών ήταν ξεκάθαρο.

οι γάτες σε κάνουν πιο έξυπνο 2

Ο διοργανωτής της έρευνας, καθηγητής ψυχολογίας Ντένις Γκουαστέλο, δήλωσε διπλωματικά πως “Οι περισσότεροι άνθρωποι επιλέγουν το κατοικίδιό τους με βάση τον δικό τους χαρακτήρα. Για παράδειγμα, ένας σκύλος -άρα κι ο ιδιοκτήτης του- είναι περισσότερο εξωστρεφής και φιλικός, κι αντίστοιχα μια γάτα περισσότερο επιφυλακτική και ανεξάρτητη”.

Ο ψυχαναλυτής Στιβ ΜακΚέουν ωστόσο ήταν πιο ευθύς στις δηλώσεις του. “Με βάση την έρευνα, οι άνθρωποι που προτιμούν τις γάτες, είναι πιθανότερο να έχουν πτυχίο πανεπιστημίου, να πιάνουν υψηλότερες βαθμολογίες στα τεστ iq, να έχουν καλύτερες δουλειές, να είναι αντικομφορμιστές και να παλεύουν για όσα πιστεύουν. Μπορεί οι ιδιοκτήτες σκύλων να είναι περισσότερο εξωστρεφείς και επικοινωνιακοί, όμως στα σίγουρα όσοι έχουν γάτες είναι πιο έξυπνοι”.

οι γάτες σε κάνουν πιο έξυπνο

Για την ιστορία, οι “γατό-φιλοι” μπορεί να είναι εξυπνότεροι, όμως είναι εμφανώς λιγότεροι: μόλις το 11% της έρευνας. Το 60% περίπου προτίμησε σκύλο, ενώ το υπόλοιπο 29 % επέλεξε “και τα δύο” ή “κανένα απ’ τα δύο” κατοικίδια.

Αυτά είπαν οι επιστήμονες. Έχουν δίκιο; Είναι οι ιδιοκτήτες γάτων, ιδιοφυΐες; Είναι οι ιδιοκτήτες σκύλων, χαζοβιόληδες; Εμείς απλώς αναφέρουμε τα γεγονότα. Η τελική απάντηση, δική σου!

 

Ομορφιά & Υγεία

Ροή ειδήσεων

Share