Τετάρτη, 20 Οκτωβρίου 2021

Αυτή είναι η καλύτερη ώρα της ημέρας για να τρώτε φρούτα!

Εσείς τι ώρα τρώτε φρούτα;

19 Σεπτεμβρίου 2019 11:40
Αυτή είναι η καλύτερη ώρα της ημέρας για να τρώτε φρούτα!

Εσείς γνωρίζετε ποια είναι η καλύτερη ώρα της ημέρας για να τρώτε φρούτα και να παίρνετε όλες τις βιταμίνες;

Υπάρχουν διάφοροι ισχυρισμοί σχετικά με το πότε και πώς θα πρέπει να τα καταναλώνουμε, καθώς και ποιοι πρέπει να τα αποφεύγουν τελείως. Δώστε προσοχή! Αυτές είναι οι τροφές που έχουν τα περισσότερα φυτοφάρμακα!

Εδώ είναι οι 5 πιο διαδεδομένοι μύθοι για την καλύτερη στιγμή να τρώμε φρούτα, μαζί με την αλήθεια.

Φρούτα

Πρέπει να τρώτε φρούτα πάντα με άδειο στομάχι

Αυτός ο μύθος έχει διαδοθεί μέσω των ιστοσελίδων και των αλυσίδων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, και φαίνεται να έχει προέλθει από έναν σεφ στην Σιγκαπούρη.

Υποστηρίζει ότι η κατανάλωση φρούτων μαζί με κυρίως γεύματα επιβραδύνει την πέψη και αναγκάζει τις τροφές να παραμείνουν στο στομάχι σας και να σαπίζουν. Αυτός ο μύθος ισχυρίζεται επίσης ότι η κατανάλωση φρούτων μαζί με τα γεύματα είναι αυτό που προκαλεί φυσικά αέρια, δυσφορία και μια σειρά από άλλα άσχετα συμπτώματα.

Αν και είναι αληθές ότι η ίνα στα φρούτα μπορεί να επιβραδύνει την απελευθέρωση της τροφής από το στομάχι, όλοι οι υπόλοιποι ισχυρισμοί είναι ψευδείς.

Παρά το γεγονός ότι τα φρούτα μπορεί να αναγκάσουν το στομάχι σας να αδειάσει πιο αργά, σε καμία περίπτωση δεν αναγκάζουν τις τροφές να καθίσουν στο στομάχι σας επ' αόριστον.

Επιπλέον, η επιβράδυνση της κένωσης του στομάχου, μπορεί να είναι κάτι καλό. Έρευνα έχει δείξει ότι μπορεί να σας βοηθήσει να αισθάνεστε χορτάτοι για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, το οποίο με τη σειρά του θα μπορούσε να σας βοηθήσει να καταναλώνετε λιγότερες θερμίδες μακροπρόθεσμα.

Αλλά ακόμη και αν τα φρούτα όντως ήταν η αιτία για να μείνουν οι τροφές σημαντικά περισσότερο από το συνηθισμένο, το στομάχι σας έχει σχεδιαστεί ειδικά για να εμποδίζει την ανάπτυξη βακτηρίων, τα οποία είναι αυτά που προκαλούν ζύμωση και σήψη των τροφών. Όταν η τροφή φτάνει στο στομάχι, αναμιγνύεται με τα οξέα του στομάχου, τα οποία έχουν πολύ χαμηλό pΗ (περίπου 1 ή 2). Το περιεχόμενο του στομάχου σας είναι τόσο όξινο ώστε οι περισσότεροι μικροοργανισμοί δεν μπορούν να αναπτυχθούν. Με την πέψη σκοτώνονται τα περισσότερα βακτήρια στην τροφή σας και αποτρέπεται η ανάπτυξη μικροβίων.

Εάν έχετε διαβήτη, θα πρέπει να τρώτε φρούτα 1-2 ώρες πριν ή μετά τα γεύματα

Ο μύθος αυτός λέει ότι τα άτομα με διαβήτη έχουν συχνά πεπτικά προβλήματα και πρέπει να τρώνε φρούτα χωριστά από τα γεύματά τους, για να βελτιώνετε κάπως η πέψη τους. Δυστυχώς, αυτό είναι μάλλον μια κακή συμβουλή για τους περισσότερους ανθρώπους που πάσχουν από διαβήτη.

Δεν υπάρχει καμία επιστημονική απόδειξη που υποστηρίζει την ιδέα ότι η κατανάλωση φρούτων χωριστά από ένα γεύμα βελτιώνει την πέψη. Η μόνη διαφορά που μπορεί να κάνει είναι ότι η ζάχαρη που περιέχεται στα φρούτα μπορεί να εισέλθει στην κυκλοφορία του αίματος γρηγορότερα, το οποίο είναι ακριβώς ό,τι ένα άτομο με διαβήτη προσπαθεί να αποφύγει.

Αντί να τρώτε φρούτα χωριστά, το να τα τρώτε μαζί με ένα γεύμα που έχει πολλές πρωτεΐνες, φυτικές ίνες, ή λίπος, είναι μια πολύ καλύτερη επιλογή για κάποιον με διαβήτη. Αυτό συμβαίνει επειδή οι πρωτεΐνες, οι φυτικές ίνες και το λίπος μπορεί να κάνουν το στομάχι σας να απελευθερώσει την τροφή μέσα στο λεπτό έντερο πιο αργά.

Το όφελος από αυτό για κάποιον με διαβήτη είναι ότι μικρότερη ποσότητα της ζάχαρης απορροφάται σε κάθε δεδομένη στιγμή, κάτι που οδηγεί σε μια μικρότερη αύξηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα συνολικά.

Για παράδειγμα, μελέτες έχουν δείξει ότι μόλις 7,5 γραμμάρια από διαλυτές φυτικές ίνες -που υπάρχουν στα φρούτα- μπορεί να μειώσουν την αύξηση του σακχάρου στο αίμα μετά το γεύμα κατά 25%.

Ωστόσο, είναι αλήθεια ότι μερικοί άνθρωποι με διαβήτη αναπτύσσουν πεπτικά προβλήματα. Το πιο κοινό πρόβλημα που ονομάζεται γαστροπάρεση. Αυτό συμβαίνει όταν το στομάχι αδειάζει πιο αργά από το κανονικό, ή καθόλου. Παρά το γεγονός ότι κάποιες διατροφικές αλλαγές μπορούν να βοηθήσουν με την γαστροπάρεση, το να τρώει το άτομο φρούτα με άδειο στομάχι δεν είναι μία από αυτές.

Η κατανάλωση φρούτων πριν ή μετά από ένα γεύμα μειώνει την θρεπτική τους αξία

Φρούτα

Ο μύθος αυτός είναι προέκταση του προηγούμενου. Ισχυρίζεται ότι θα πρέπει να τρώτε φρούτα με άδειο στομάχι, για να αποκομίσετε όλα τα θρεπτικά τους οφέλη. Δηλαδή ότι αν τρώτε φρούτα ακριβώς πριν ή μετά από ένα γεύμα, τα θρεπτικά τους συστατικά με κάποιον τρόπο θα χαθούν.

Ωστόσο, αυτό δεν είναι αλήθεια. Το ανθρώπινο σώμα έχει εξελιχθεί με την πάροδο του χρόνου να είναι όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικό, όταν πρόκειται για εξαγωγή θρεπτικών συστατικών από τις τροφές. Όταν τρώτε ένα γεύμα, το στομάχι λειτουργεί ως δεξαμενή, απελευθερώνει μόνο μικρές ποσότητες της τροφής κάθε φορά, έτσι ώστε το έντερό σας να μπορεί πιο εύκολα να την χωνέψει.

Όσοι μυρίζουν όμορφα έχουν ένα μυστικό, λέει η επιστήμη και όχι δεν είναι οι ακριβές κολόνιες!

Επίσης, το λεπτό έντερο είναι εξοπλισμένο για να απορροφάει όσες περισσότερες θρεπτικές ουσίες είναι δυνατόν. Είναι μέχρι και 6 μέτρα σε μήκος, με πάνω από 30 τετραγωνικά μέτρα απορροφητικής επιφάνειας!

Μάλιστα, μελέτες έχουν δείξει ότι τα έντερα σας έχουν την ικανότητα να απορροφούν διπλάσιο αριθμό θρεπτικών συστατικών, από όσα καταναλώνει ο μέσος άνθρωπος σε μία ημέρα.

Η καλύτερη στιγμή της ημέρας για να τρώτε φρούτα είναι το απόγευμα

Δεν υπάρχει κάποια λογική πίσω από αυτό τον μύθο και δεν υπάρχει επίσης κανένα αποδεικτικό στοιχείο για να τον υποστηρίξει. Προβάλλεται ο ισχυρισμός ότι ο μεταβολισμός επιβραδύνεται το απόγευμα και η κατανάλωση τροφίμων που είναι πλούσια σε ζάχαρη, όπως τα φρούτα, αυξάνει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και “ξυπνάει” το πεπτικό σας σύστημα.

Η αλήθεια είναι ότι οι υδατάνθρακες αυξάνουν προσωρινά το σάκχαρο στο αίμα σας, επειδή απορροφάται η γλυκόζη, ανεξάρτητα όμως από την ώρα της ημέρας. Ωστόσο, εκτός από την παροχή ενέργειας και θρεπτικών συστατικών, αυτό δεν έχει κανένα άλλο ειδικό όφελος.

Δεν υπάρχει καμία ανάγκη να “ξυπνήσει” το πεπτικό σύστημα, καθώς είναι πάντα έτοιμο να δράσει τη στιγμή που μια τροφή αγγίζει τη γλώσσα σας, ανεξάρτητα από το ποια ώρα της ημέρας θα γίνει αυτό.

Και ενώ το να καταναλώσετε ένα γεύμα πλούσιο σε υδατάνθρακες μπορεί όντως να κάνει το σώμα σας να χρησιμοποιήσει τους υδατάνθρακες ως καύσιμο, αυτό δεν αλλάζει τον συνολικό ρυθμό του μεταβολισμού σας.

Η αλήθεια είναι ότι δεν συμβαίνει κάτι ιδιαίτερο με το να τρώτε φρούτα το απόγευμα. Τα φρούτα είναι υγιεινά οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας.

Δεν πρέπει να τρώτε φρούτα μετά τις 14:00

Περιέργως, αυτός ο μύθος έρχεται σε άμεση αντίθεση με τον προηγούμενο, υποστηρίζοντας ότι θα πρέπει να αποφεύγετε τα φρούτα μετά τις 14:00. Φαίνεται ότι ο κανόνας αυτός δημιουργήθηκε ως μέρος ενός αμφιλεγόμενου προγράμματος διαίτης το οποίο ονομάστηκε “17-Day Diet”, ή αλλιώς “δίαιτα των 17 ημερών”.

Φρούτα

Η θεωρία εδώ είναι ότι η κατανάλωση φρούτων (ή οποιωνδήποτε υδατανθράκων) μετά τις 14:00 αυξάνει το σάκχαρο στο αίμα, το οποίο το σώμα σας δεν έχει χρόνο να σταθεροποιήσει πριν πέσετε για βραδινό ύπνο, κάτι που οδηγεί σε αύξηση του σωματικού βάρους. Ωστόσο, δεν υπάρχει κανένας λόγος να φοβόμαστε ότι τα φρούτα αυξάνουν πολύ τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα το απόγευμα.

Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, οποιοιδήποτε υδατάνθρακες που περιέχουν τα τρόφιμα θα αυξήσουν το σάκχαρο στο αίμα σας, καθώς η γλυκόζη απορροφάται. Αλλά δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι το σάκχαρο στο αίμα σας θα αυξηθεί περισσότερο μετά τις 14:00 από ό,τι οποιαδήποτε άλλη ώρα της ημέρας.

Και παρόλο που η ανοχή στους υδατάνθρακες μπορεί να παρουσιάζει διακυμάνσεις στη διάρκεια της ημέρας, οι αλλαγές αυτές είναι ασήμαντες και δεν αλλοιώνουν τον συνολικό μεταβολικό ρυθμό σας.

Δεν υπάρχει, επίσης, κανένας λόγος να φοβάται κανείς ότι το να φάει φρούτα το απόγευμα θα προκαλέσει αύξηση του σωματικού του βάρους. Το σώμα σας δεν αλλάζει ξαφνικά άρδην λειτουργία και από εκεί που καίει θερμίδες, απότομα αρχίζει να τις αποθηκεύει ως λίπος όταν πάτε για ύπνο. Ο μεταβολικός ρυθμός έχει την τάση να μειώνεται, όταν κοιμάστε, αλλά θα εξακολουθεί να καίει πολλές θερμίδες για να κρατήσει το σώμα σας σε λειτουργία.

 

Ομορφιά & Υγεία

Ροή ειδήσεων

Share