Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Τα 5 πράγματα που φοβούνται τα παιδιά!

Σας αφορά!

18 Σεπτεμβρίου 2019 17:26
Τα 5 πράγματα που φοβούνται τα παιδιά!

Όλοι έχουμε νιώσει φόβο κι ακόμη νιώθουμε για ορισμένα θέματα. Τι φοβούνται όμως τα παιδιά και πως μπορείτε να τα βοηθήσετε να το ξεπεράσουν;

Δείτε επίσης: Πώς να καταλάβετε ότι το παιδί σας έχει εθιστεί στην τεχνολογία!

Υπάρχουν ορισμένα πράγματα, καταστάσεις και άνθρωποι που προκαλούν αναστάτωση στην πλειονότητα των παιδιών.

Μπορεί στη θέα τους να βάζουν τα κλάματα, να κλείνονται στο δωμάτιό τους, να μην τρώνε, να μη θέλουν να πάνε στις καθημερινές τους δραστηριότητες και, το σημαντικότερο, να μην μπορούν καν να το πουν.

Συγκεντρώσαμε και καταγράψαμε για εσάς τους κυριότερους λόγους που προκαλούν φοβίες στα παιδιά, προκειμένου να μπορέσετε να λάβετε τα μέτρα σας, όσο είναι δυνατό:

Σκοτάδι: Ολα τα παιδάκια φοβούνται το σκοτάδι. Άλλα περισσότερο και άλλα λιγότερο. Δεν είναι τυχαίο ότι μέχρι κάποια ηλικία δεν μπορούν να κοιμηθούν χωρίς φωτάκι νυκτός. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ο φόβος είναι τέτοιος που πιστεύουν ότι στην ντουλάπα ή κάτω από το κρεβάτι κρύβονται τέρατα και φαντάσματα. Μιλήστε τους, αποδείξτε τους πως κάτι τέτοιο δεν μπορεί να υφίσταται και βοηθήστε το με ηρεμία να εξακριβώσει ότι λέτε αλήθεια. Μην περιμένετε αποτελέσματα από τη μια μέρα στην άλλη. Όλα θέλουν τον χρόνο τους.

Αποχωρισμός: Φόβος και τρόμος κυριεύει τα παιδιά και μόνο στη σκέψη ότι οι γονείς τους θα τα εγκαταλείψουν. Πρακτικά δεν υπάρχει τέτοιο ενδεχόμενο, όμως καλό θα ήταν μέχρι κάποια ηλικία να ενημερώνετε το μικρό σας ότι θα λείψετε από το σπίτι και ότι θα επιστρέψετε το συντομότερο. Το άγχος του αποχωρισμού εκδηλώνεται σε πολλές ακόμα συγκυρίες, λόγου χάρη την πρώτη μέρα στο σχολείο κ.λπ. Ωστόσο μην αγχωθείτε αν μετά την απουσία σας από το σπίτι το παιδί σάς κάνει μούτρα ή δεν θέλει να σας μιλήσει. Απλώς εξηγήστε του τους λόγους που σας κράτησαν μακριά από το σπίτι.

Ζώα: Πέρα από τους σκύλους που είναι κλασικός φόβος των παιδιών, πολλά από αυτά νιώθουν αποστροφή για πολλά ακόμα ζωάκια τα οποία δεν τους είναι οικεία, καθώς δεν τα βλέπουν συχνά. Μπορεί, για παράδειγμα, ένα παιδί να τρομάξει με το καναρίνι ή το χρυσόψαρο που αγοράσατε ή με διάφορα ζωάκια που θα δει στον ζωολογικό κήπο. Μη φέρετε κάτι στο σπίτι αν δεν συμφωνεί και εκείνο, ενώ καλό θα ήταν στη βιβλιοθήκη του να υπάρχει βιβλίο με ζώα, για να αρχίσει να τα γνωρίζει σιγά σιγά.

Άγνωστα πρόσωπα: Οσο πιο μικρό είναι ένα παιδί, τόσο πιο πολύ φοβάται ανθρώπους που δεν έχει δει ξανά ή έστω ελάχιστες φορές. Οταν, λοιπόν, διαπιστώσετε κάτι τέτοιο, φροντίστε να εξασφαλίσετε τις προϋποθέσεις για να βοηθήσετε το μικρό σας να χαλαρώσει. Το πώς ακριβώς θα γίνει αυτό, θα το κρίνετε εσείς, με βάση την εκάστοτε περίπτωση.

Φωνές-θόρυβοι: Είτε μιλάμε για τον ήχο μιας ηλεκτρικής συσκευής, είτε για πλανόδιο πωλητή, είτε για οτιδήποτε άλλο, το παιδί συνταράσσεται και μπορεί να βάλει τα κλάματα. Ο,τι μπορείτε να αποφύγετε, το αποφεύγετε, αλλιώς προσπαθήστε να το βοηθήσετε να εξοικειωθεί μέσω προκαταβολικής ενημέρωσης με θορύβους που είναι αναπόφευκτοι.

Πώς να μάθετε στο παιδί σας να ζωγραφίζει χρησιμοποιώντας αριθμούς!

Είναι πολύ όμορφο να βλέπεις το παιδί σου να εξελίσσεται και να μαθαίνει καινούρια πράγματα, όπως να το βλέπεις να περπατά για πρώτη φορά, να μιλά για πρώτη φορά, να κάνει ποδήλατο για πρώτη φορά ή να κάνει κούνια μόνο του για πρώτη φορά.

Είναι πράγματα που φαίνονται εύκολα και απλά, αλλά για ένα παιδί καθώς μεγαλώνει, είναι κατορθώματα. Μέσα σε όλα αυτά τα κατορθώματα είναι και η πρώτη φορά που θα μάθει να κρατά ένα μολύβι ή έναν μαρκαδόρο και θα τραβήξει τις πρώτες του γραμμές. Αυτό θα είναι κάτι που θα ενθουσιάσει τόσο εσάς όσο και εκείνο πολύ.

Καθώς θα μεγαλώνει, οι ικανότητές του στη ζωγραφική θα εξελίσσονται και οι γραμμές θα γίνουν λουλούδια, παιδάκια, σπίτια, δέντρα κλπ. Πώς όμως θα καταφέρει να φτιάξει ένα παπάκι που βλέπει σε ένα παραμύθι; Και πώς θα φτιάξει ένα δελφίνι που του αρέσει πάρα πολύ; Πόσο ωφέλιμη είναι η ζωγραφική για την υγεία μας;

Δείτε παρακάτω, πώς μέσα από απλούς αριθμούς και εύκολες γραμμές μπορείτε να μάθετε στο μικρό σας να φτιάχνει τα αγαπημένα του σχέδια.



 

Ομορφιά & Υγεία

Ροή ειδήσεων

Share