Σάββατο, 20 Απριλίου 2024

Αυτό το τσάι καταπολεμά τα καρκινικά κύτταρα!

Δεν θα το πιστέψετε ποιο είναι!

17 Σεπτεμβρίου 2019 17:07
Αυτό το τσάι καταπολεμά τα καρκινικά κύτταρα!

Ο καρκίνος μπορεί να οφείλεται σε πολλαπλά αίτια, όπως είναι η κληρονομικότητα, ενώ σύμφωνα με το Αμερικανικό Ινστιτούτο για τον Καρκίνο, ένας άλλος βασικός παράγοντας μπορεί να είναι η κακή διατροφή. Αυτό που μπορείς να κάνεις για να μειώσεις τις πιθανότητες της εμφάνισης τους, είναι να δημιουργήσεις μια καλύτερη διατροφή, βγάζοντας αυτές τις τροφές από τη διατροφή σου. Βάλε στη θέση τους μία και μόνο τροφή, που θεωρείται σαν «φάρμακο» για καλή υγεία, το τσάι μάτσα.

Δες και αυτό: Αυτό είναι το λαχανικό που μηδενίζει υπέρταση και διαβήτη και προστατεύει από την άνοια…

Δεν είναι άλλη από το τσάι μάτσα, που τα ταλευταία χρόνια έχει τραβήξει το ενδιαφέρον των Instagrammers, influencers και foodies παγκοσμίως, και που έτσι έχει γίνει ευρέως γνωστό. Πρόκειται για ένα τσάι με έντονη γεύση, που αποτελεί πηγή διαφόρων θρεπτικών συστατικών, όπως αντιοξειδωτικές ουσίες. Κατά καιρούς χαίρει διθυραμβικών σχολίων για τις ποικίλες ευεργετικές του ιδιότητες. Μία από αυτές απέδειξε έρευνα του Πανεπιστημίου του Σάλφορντ.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, οι αντιοξειδωτικές ουσίες που περιέχει, μπορούν να εξοντώσουν τα καρκινικά βλαστοκύτταρα. Όπως σχολίασαν, όταν οι κυτταρικές σειρές καρκινικών βλαστοκυττάρων του μαστού εκτέθηκαν στο τσάι μάτσα, τα καρκινικά κύτταρα «μετατοπίζονταν προς μια κατάσταση μεταβολικής ηρεμίας». Επιπλέον, διεκόπη η εξάπλωσή τους, στοιχείο πολύ σημαντικό για την αποφυγή μεταστάσεων. Αυτό συμβαίνει λόγω της καταστολής του οξειδωτικού μιτοχονδριακού μεταβολισμού, δηλαδή της παρεμπόδισης των καρκινικών κυττάρων να ανατροφοδοτηθούν. Έτσι περνούν σε ανενεργή φάση και καταλήγουν να πεθαίνουν πριν σκοτώσουν.

«Αυτό ενδεχομένως να ανοίγει τον δρόμο χρήσης του συγκεκριμένου πράσινου τσαγιού αντί χημειοθεραπευτικών φαρμάκων, όπως η ραπαμυκίνη», τονίζει ο Michael Lisanti, καθηγητής Μεταγραφικής Ιατρικής του Πανεπιστημίου.

Πώς να φτιάξεις ένα φλιτζάνι τσάι matcha

Σε αντίθεση με την κλασική παρασκευή ενός φλιτζανιού τσάι, όπως την γνωρίζουμε εμείς, το μάτσα φτιάχνεται ρίχνοντας 1 κουτ. γλυκού μάτσα σε 1 φλιτζάνι ζεστό (αλλά όχι βραστό) νερό και στη συνέχεια το ανακατεύουν με ένα αναδευτήρα από μπαμπού (chasen) μέχρι να αφρίσει.


Το τσάι μάτσα μπορείς να το βρεις σε μπαχαροπωλεία, καταστήματα με βιολογικά προϊόντα και ξηρούς καρπούς αλλά και online. Όσο για την τιμή του, κοστίζει 167€ το κιλό, ενώ ένα πακέτο των 30γρ. κοστίζει γύρω στα 10-15€. Ακόμα στην αγορά βρίσκεται πιο οικονομικά και φακελάκια με ροφήματα που περιέχουν τσάι μάτσα και άλλα υλικά, όπως λάιμ και lemongrass, αν και αποτελούν ένα mix και όχι σκέτο τσάι μάτσα.

Μεγάλος κίνδυνος: Γιατί δεν πρέπει να πλένονται τα αυγά πριν μαγειρευτούν;

Δείξτε μεγάλη προσοχή! Εσείς ξέρετε γιατί δεν πρέπει να πλένονται τα αυγά πριν μαγειρευτούν; Υπάρχει κίνδυνος να...

Πολλά από τα τρόφιμα που επιλέγουμε να φάμε, ειδικά φρούτα και λαχανικά, πρέπει να πλένονται προτού καταναλωθούν. Αυτό δεν ισχύει όμως για όλα τα τρόφιμα.


Σύμφωνα με τους ειδικούς, το πλύσιμο ορισμένων τροφών πριν το μαγείρεμα δεν μας προστατεύει, αλλά αντιθέτως, κάνει κακό στην υγεία. Τα αυγά, για παράδειγμα, δεν πρέπει να πλένονται πριν το μαγείρεμα, ακόμη κι αν το θεωρείται απαραίτητο, σκεπτόμενοι από πού προήλθαν. Με το πλύσιμο δεν καταφέρνετε να εξοντώσετε τα μικρόβια και τα βακτήρια, αλλά το αντίθετο.

Σε ορισμένες τροφές, όπως στο κρέας, στο κοτόπουλο και στα μανιτάρια, το νερό βοηθά στην εξάπλωση των βακτηρίων. Το ίδιο συμβαίνει και με τα αυγά...



Οι ειδικοί αναφέρουν ότι, αν πλένετε ένα αυγό πριν το μαγείρεμα, επειδή το κέλυφός του είναι πορώδες, τα βακτήρια μπορούν να εισέλθουν στο αυγό με το νερό. Με αυτό τον τρόπο, αντί να απομακρύνετε τα βακτήρια, στην πραγματικότητα κάνετε το αντίθετο.

Επίσης, στο τσόφλι των αυγών βρίσκεται μια ειδική ουσία που τα προστατεύει από διάφορες βακτηριακές μολύνσεις. Όταν πλένεται το αυγό, αυτή η προστατευτική ουσία καταστρέφεται.

Για αυτό, πάρτε τα αυγά από την αυγοθήκη και μαγειρέψτε τα, χωρίς να τα πλύνετε.

 

Ομορφιά & Υγεία

Ροή ειδήσεων

Share