Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Θέλετε να αποφύγετε τα γλυκά και δεν μπορείτε; Εύκολες και πρακτικές συμβουλές που θα σας βοηθήσουν!

Υπάρχει λύση!

17 Σεπτεμβρίου 2019 15:01
Θέλετε να αποφύγετε τα γλυκά και δεν μπορείτε;  Εύκολες και πρακτικές συμβουλές που θα σας βοηθήσουν!

Θέλετε να αποφύγετε τα γλυκά και δεν μπορείτε; Αυτές είναι οι εύκολες και πρακτικές συμβουλές που θα σας βοηθήσουν!

Όταν ξεκινάτε μια καινούρια δίαιτα στην αρχή νιώθετε πολύ καλά, στην πορεία όμως μόλις αποφασίσετε να καταναλώσετε λιγότερη ζάχαρη και περισσότερα λαχανικά, η δύναμη της θέλησης εξασθενεί.

Οι πειρασμοί είναι τόσοι πολλοί που είστε στο παραπέντε για να ενδώσετε. Και αυτό συμβαίνει επειδή σας λείπει η ζάχαρη.

Πριν όμως μάθουμε πώς να αποφεύγουμε τη ζάχαρη, ας είμαστε σαφείς για κάτι: υπάρχουν καλά και βλαβερά σάκχαρα.

Τα καλά σάκχαρα είναι αυτά που βρίσκονται στα φρούτα και στα λαχανικά, ενώ τα βλαβερά βρίσκονται στα γλυκά και στις πιο επεξεργασμένες τροφές.

Γιατί αναζητάτε τη ζάχαρη;

Ως επί το πλείστον, η έντονη επιθυμία για ζάχαρη προκαλείται από όλα τα πράγματα που συμβαίνουν στο σώμα σας και σπανίως τα αυτά συνεπάγονται μια ανάγκη.

Είστε πεινασμένοι. Δεν εννοώ ότι επιθυμείτε ζάχαρη επειδή πεινάτε, αλλά επειδή έχετε αφήσει το σώμα σας νηστικό για πολλή ώρα και χρειάζεται επειγόντως ενέργεια. Και η πιο γρήγορη πηγή ενέργειας είναι τα απλά σάκχαρα.

Έχετε καταναλώσει πολύ αλάτι. Μπορεί να έχετε παρατηρήσει ότι κάθε φορά που τρώτε πατατάκια ποθείτε τη ζάχαρη. Όσο περισσότερο αλάτι βάζετε στο φαγητό, τόσο περισσότερο αναζητάτε τα γλυκά.

Οι άνθρωποι των οποίων οι θερμίδες προέρχονται 25% από ζάχαρη έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν καρδιαγγειακές παθήσεις. Το 2010 παρατηρήθηκαν περισσότεροι από 133.000 θάνατοι από διαβήτη, 45.000 θάνατοι από καρδιαγγειακές παθήσεις σε περισσότερες από 50 χώρες. Όλες αυτές οι ασθένειες σχετίζονταν με την πρόσληψη σακχάρων.

Πώς όμως μπορείτε να καταπολεμήσετε τους πόθους για ζάχαρη και να κάνετε πιο υγιεινές επιλογές.

Να μασάτε τσίχλα χωρίς ζάχαρη. Μπορεί να σας ακούγεται περίεργο, όμως κάποιες έρευνες έχουν δείξει ότι όταν μασάτε τσίχλα μπορείτε να μειώσετε τις λιγούρες. Συνήθως αναζητάμε κάτι γλυκό επειδή βαριόμαστε ή έχουμε άγχος. Μασώντας τσίχλα είναι ένας καλός τρόπος να μας αποσπάσει την προσοχή και να νιώσουμε ότι κάνουμε κάτι.

Κάντε μια βόλτα. Αν θέλετε να απαλλαγείτε από τις λιγούρες τότε αρχίστε να γυμνάζεστε. Και εάν βρίσκετε στο γραφείο σηκωθείτε και πηγαίνετε μια βόλτα, ώστε να ξεχαστείτε.

Φάτε ένα φρούτο. Τα φρούτα είναι πλούσιε σε υγιή σάκχαρα, φυσικά αυτό δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να φάτε ένα τόνο φρούτα. Όταν όμως νιώθετε ότι σας κατακλύζει μια ακαταμάχητη επιθυμία για γλυκά, προτιμήστε το αγαπημένο σας φρούτο.

Κάντε έξυπνες επιλογές. Όλα είναι θέμα συνδυασμό και επιλογών. Για παράδειγμα εάν σας αρέσει η σοκολάτα, μπορείτε να διαλέξετε τη μαύρη. Επίσης μια καλή ιδέα είναι να φτιάξετε σπιτικά μπισκότα με λιγότερη ζάχαρη.

Συμπερασματικά θέλω να επισημάνω ότι όλα επιτρέπονται στη διατροφή αρκεί να τα καταναλώνετε με μέτρο. Με τις σωστές επιλογές θα καταφέρετε αν όχι να εξαλείψετε, τουλάχιστον να μειώσετε την κατανάλωση ζάχαρης.

7+1 σημάδια που δείχνουν πως πρέπει να κόψουμε την ζάχαρη

Σχεδόν όλα όσα αγοράζουμε πλέον περιέχουν ζάχαρη και πιθανώς να την καταναλώνουμε χωρίς καν να το καταλαβαίνουμε. Δυστυχώς, η επεξεργασμένη ζάχαρη προκαλεί ασθένειες και πολλά άλλα προβλήματα.

Προσοχή: Η ζάχαρη αυξάνει τον κίνδυνο για καρκίνο του μαστού!

Αφού υπάρχουν τόσες πηγές ζάχαρης, υπάρχουν και αρκετοί τρόποι να καταλάβουμε πως το παρακάνουμε. Στο άρθρο αυτό, θα σας δείξουμε τα πιο βασικά συμπτώματα της υπερβολικής κατανάλωσης ζάχαρης:

  1. Έντονη επιθυμία για ζάχαρη

Το γνωρίζατε πως η ζάχαρη είναι εθιστική; Πράγματι, είναι τόσο εθιστική όσο η κοκαΐνη και έχει και παρόμοιο αποτέλεσμα. Όταν τρώμε ζάχαρη, παράγεται η ορμόνη ντοπαμίνη με αποτέλεσμα ο οργανισμός μας να ζητάει συνεχώς περισσότερη.

2. Αίσθημα κόπωσης


Οι ορεξίνες είναι νευροπεπτίδια που είναι υπεύθυνα για τον κύκλο του ύπνου. Αυτοί οι νευροδιαβιβαστές είναι ευαίσθητοι στην ζάχαρη και αντιδρούν στην γλυκόζη που έχουμε στο σώμα.

Εάν υπάρχει πολύ γλυκόζη στο αίμα, η μεταβίβαση των σημάτων εμποδίζεται, με αποτέλεσμα να νυστάζουμε. Αφού καταναλώσουμε ζάχαρη νιώθουμε πολύ ενέργεια αλλά αμέσως μετά νιώθουμε έντονο αίσθημα κόπωσης.

3. Αύξηση του βάρους

Εάν καταναλώνουμε πολύ ζάχαρη χωρίς να την καίμε, ότι περισσεύει θα μετατρέπεται σε λίπος. Επίσης, η ζάχαρη περιορίζει την ορμόνη λεπτίνη που είναι υπεύθυνη για την όρεξη, με αποτέλεσμα να τρώμε περισσότερο.

Εκτός από αυτό, αυξάνονται τα επίπεδα ινσουλίνης, με αποτέλεσμα το σώμα να νομίζει πως χρειάζεται περισσότερο φαγητό.

4. Αρρωσταίνετε συχνά

Η ζάχαρη ρίχνει το ανοσοποιητικό επειδή η γλυκόζη μειώνει την δραστηριότητα των λευκών αιμοσφαιρίων με αποτέλεσμα να είμαστε περισσότερο εκτεθειμμένοι σε ασθένειες.

5. Μειωμένη αίσθηση γεύσης

Σύμφωνα με έρευνες, οι παχύσαρκοι άνθρωποι έχουν μειωμένη αίσθηση γεύσης. Επίσης είδαν πως αν μειωθεί η κατανάλωση ζάχαρης, η γεύση επανέρχεται.

6. Ομίχλη στο μυαλό

Έρευνα έδειξε πως ποντίκια που έτρωγαν τροφές με πολύ ζάχαρη και κορεσμένα λιπαρά είχαν μειωμένη εγκεφαλική λειτουργία μέσα σε 2 μόλις μήνες. Αυτό συμβαίνει γιατί η πολύ ζάχαρη επηρεάζει τους νευροδιαβιβαστές και τις πρωτεΐνες του εγκεφάλου.

7. Δερματικά προβλήματα

Η πιο σημαντική πρωτεΐνη του σώματος είναι το κολλαγόνο και είναι υπεύθυνη για την ελαστικότητα του δέρματος. Εάν καταναλώνετε όμως πολύ ζάχαρη, τα κύτταρα του κολλαγόνου γίνονται λιγότερο κινητά με αποτέλεσμα το δέρμα να γίνεται πιο τραχύ.

Αυτό με την σειρά του θα προκαλέσει περισσότερες ρυτίδες. Επίσης, η ζάχαρη προκαλεί φλεγμονές και άλλα προβλήματα όπως ακμή και δερματίτιδες. Ο μύκητας κάντιντα τρέφεται με ζάχαρη, οπότε η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων ζάχαρης θα οδηγήσει σε ουρολοιμώξεις, μυκητιάσεις στα νύχια και τα πόδια ή και ακόμα διαβητική νευροπάθεια.

8. Πιθανότητα καρκίνου

Λόγω των φλεγμονών και της αυξημένης παραγωγής ινσουλίνης, τα κύτταρα αρχίζουν να αναπαράγονται πιο γρήγορα και τα καρκινικά κύτταρα ζουν από την ζάχαρη. Αυτός είναι ένας σημαντικός λόγος να αποφεύγουμε την ζάχαρη.

 

Ομορφιά & Υγεία

Ροή ειδήσεων

Share