Τετάρτη, 16 Οκτωβρίου 2019

Σταματήστε να αγοράζετε αυτά από το σούπερ μάρκετ για το καλό σας!

Σας αφορά!

17 Σεπτεμβρίου 2019 10:35
Σταματήστε να αγοράζετε αυτά από το σούπερ μάρκετ για το καλό σας!

Πάνω-κάτω ξέρουμε ποιες είναι οι πιο υγιεινές τροφές και ποιες όχι, ώστε να ακολουθήσουμε μια δίαιτα ή μια ισορροπημένη διατροφή. Παρόλα αυτά, στο σούπερ μάρκετ ψωνίζουμε πολλά και διάφορα που μας κάνουν περισσότερο κακό από καλό. Μάλιστα, αν σταματούσαμε να τα προμηθευόμαστε θα χάναμε περιττό βάρος.

Δείτε επίσης: Ποια τρόφιμα δεν πρέπει με τίποτα να βάλεις στο ψυγείο;

Πρόκειται για απλές, καθημερινές τροφές που ανήκουν στην κατηγορία των επεξεργασμένων τροφών.

Ο καθηγητής δημόσιας υγείας Mark Lawrence του Πανεπιστημίου Deakin της Αυστραλίας αποκάλυψε τις επτά τροφές που πρέπει να βγάλεις από τη λίστα του σούπερ μάρκετ σου για να δεις τον δείκτη της ζυγαριάς να πέφτει.

Συσκευασμένο ψωμί

Τα περισσότερα από αυτά περιέχουν προπιονικό ασβέστιο και σορβικό οξύ για μεγαλύτερη διάρκεια ζωής. Προτίμησε φρέσκο ψωμί με φυτικές ίνες.

Μαργαρίνη

Μπορεί η μαργαρίνη να έχει λιγότερες θερμίδες και λιπαρά από το βούτυρο, ωστόσο, είναι επεξεργασμένη τροφή. Αυτά τα spreads περιέχουν συνήθως γαλακτωματοποιητές. Προτίμησε λάδι ή βούτυρο.

Δημητριακά πρωινού

Οι βιταμίνες και τα μεταλλικά στοιχεία προστίθενται μετά την επεξεργασία. Δεν τρως ολόκληρα δημητριακά ενώ έχουν πολύ ζάχαρη.

Κοτομπουκιές ή ψαροκροκέτες

kotompoukies

Τα μέρη του κρέατος που χρησιμοποιούνται για να φτιαχτούν, είναι υψηλά σε λιπαρά, ενώ έχουν πολύ νάτριο.

Έτοιμα μπέργκερ

Το κρέας που έχει ξανασυσταθεί έχει πολύ νάτριο και λιπαρά, παρά τα λαχανικά που μπορεί να περιέχει. Προτίμησε τα φρέσκα, που μπορείς να ελέγξεις τι περιέχουν ή όχι.

Σούπες στιγμής

soupa

Έχουν πολλά χημικά που προσθέτουν γεύση και στην ουσία δεν τρως τα πραγματικά υλικά.

Γιαούρτι με γεύση

Το κανονικό γιαούρτι είναι υγιεινό ενώ αυτά με τις γεύσεις είναι κάτι σαν επιδόρπια. Έχουν πρόσθετα γλυκαντικά, ζάχαρη κ.α. Προτίμησε να προσθέσεις εσύ φρούτα, μέλι κ.α.

ΕΦΕΤ: Καρκίνο από άκρως επικίνδυνα τρόφιμα στα ράφια των σούπερ μάρκετ!

Ποιες τροφές προκαλούν καρκίνο σύμφωνα με τον πρώην πρόεδρο του ΕΦΕΤ;

Σύμφωνα με μελέτες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) και του Διεθνούς Ινστιτούτου Καρκίνου οι αιτίες που προκαλούν καρκίνο είναι περίπου γνωστές:

30% οφείλεται στο κάπνισμα, 33% στα τρόφιμα, 5% στην κληρονομικότητα και το υπόλοιπο 32% στις ακτινοβολίες, τους ιούς και τις ορμόνες.

Στα τρόφιμα οφείλεται το 1/3 των καρκίνων του πεπτικού συστήματος.

Γράφει ο πρώην πρόεδρος του ΕΦΕΤ Νίκος Κατσαρός:

«Μερικές από τις ουσίες που προστίθενται στα τρόφιμα είτε από το περιβάλλον, είτε κατά την παρασκευή τους και θεωρούνται καρκινογόνες ή μεταλλαξιογόνες περιγράφονται παρακάτω:

Σολωμός, ξιφίας, γαλέος, τόνος
Τα ψάρια αυτά περιέχουν υδράργυρο σε πολλές περιπτώσεις πάνω από τα επιτρεπτά όρια. Στην διάρκεια της θητείας μου στον ΕΦΕΤ τέσσερις φορές αποσύραμε από την αγορά ψάρια της κατηγορίας αυτής λόγω αυξημένης ποσότητας υδραργύρου .Ο υδράργυρος προέρχεται από τον Ατλαντικό ωκεανό κυρίως που είναι μολυσμένος με υδράργυρο.

Ο υδράργυρος συσσωρεύεται στον οργανισμό και προκαλεί βλάβες στον εγκέφαλο ,το κεντρικό νευρικό σύστημα και είναι ύποπτος για καρκινογένεση. Μάλιστα ο Αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων συνιστά στις έγκυες γυναίκες να μην καταναλώνουν αυτήν την κατηγορία ψαριών κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης και για τον υπόλοιπο πληθυσμό μια φορά τον μήνα .Παρόμοιες συστάσεις έχουν γίνει και από την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων και από τους αντίστοιχους οργανισμούς Αυστραλίας και Καναδά.

Επισημαίνεται σε κάθε περίπτωση ότι τα αναφερόμενα αφορούν μόνο αυτήν την κατηγορία ψαριών και όχι τα άλλα είδη τα οποία θεωρούνται απαραίτητα για μια υγιεινή διατροφή και ιδιαίτερα τα ψάρια του Αιγαίου.

Επιπλέον ο σολομός ιχθυοτροφείων αλλά και ξιφίας, γαλέος και τόνος περιέχουν πολυχλωριομένα διφαινύλια (κλοφέν,.PCBs) τα οποία συσσωρεύονται στον οργανισμό, δρουν αθροιστικά και προκαλούν βλάβες στο ορμονικό σύστημα του οργανισμού και είναι ύποπτα για καρκινογενέσεις. Τα πολυχλωριομένα διφαινύλια προέρχονται από τους μολυσμένους ωκεανούς.

Επισημαίνεται ότι τα ψάρια του Αιγαίου είναι απολύτως ασφαλή απο μετρήσεις που έχουν γίνει και είναι απαραίτητα για την υγιεινή διατροφή. Περαιτέρω η Πολιτεία πρέπει να κάνει περισσότερους και συστηματικότερους ελέγχους για τα εισαγόμενα ψάρια αυτής της κατηγορίας, που δυστυχώς δεν γίνονται.

Χρωστικές

Πριν λίγο καιρό αποσύρθηκε η ερυθρά χρωστική Ε120 ή καρμίνες ή οποία ήταν ύποπτη για καρκινογενέσεις και προστίθεται σε τρόφιμα και αναψυκτικά για να τους δώσει εντονότερο κόκκινο χρώμα. Η χρωστική Ε120 ή Red 2G παράγεται από ψήσιμο είδους σκαθαριών σε 400 βαθμούς Κελσίου και απομόνωσης από την σκόνη της χρωστικής.

Στην διάρκεια της θητείας στον ΕΦΕΤ αποσύρθηκε η χρωστική Ε129 ως ύποπτη για καρκινογενέσεις που έμπαινε σε λουκάνικα, έτοιμα μπιφτέκια για να γίνονται πιο κόκκινα, σε πτηνοτροφές για να γίνεται ο κρόκος του αυγού πιο κίτρινος όπως και το χρώμα του κρέατος… πιο αλανιάρικο, επίσης στις ιχθυοτροφές σολομού για να γίνεται το κρέας του σολομού πιο κόκκινο και σε μαρμελάδες για πιο έντονο κόκκινο χρώμα..

Παρατηρούμαι τις ετικέτες των τροφίμων και ιδιαίτερα των αναψυκτικών και δεν καταναλώνουμε εκείνες που περιέχουν πολλά Ε. Προτιμούμε φρέσκους χυμούς και φρέσκα φρούτα και λαχανικά εποχής.

Νιτρώδη, Νιτρικά

Τα νιτρώδη και νιτρικά άλατα που προστίθενται για συντήρηση σε καπνιστά ψάρια, κρέατα, αλλαντικά κλπ. μπορεί να αντιδράσουν με αζωτούχες ενώσεις των τροφών αυτών και να σχηματίσουν νιτροζαμίνες που είναι καρκινογόνες Οι νιτροζαμίνες προκαλούν καρκίνο του οισοφάγου και του ήπατος. Επίσης σε καπνιστά και ψεροξημένα τρόφιμα είναι πιθανόν να υπάρχουν κυκλικοί αρωματικοί υδρογονάνθρακες όπως το βενζοπυρένιο, που είναι καρκινογόνοι.

Περιορίζουμε την κατανάλωση αυτών των τροφών επίσης λόγω του ότι περιέχουν αυξημένες ποσότητες αλατιού και μπαχαρικών. Κηπευτικά προϊόντα που αρδεύονται από περιοχές που η γεώτρηση περιέχει νιτρικά ή είναι προϊόντα θερμοκηπίου που έχουν χρησιμοποιηθεί νιτρικά λιπάσματα, τότε είναι πιθανόν να περιέχουν νιτρικά που είναι ύποπτα για καρκίνους στο πεπτικό σύστημα .Επίσης το νερό γεωτρήσεων που περιέχει πάνω από 50mg/lt σε νιτρικά δεν πρέπει να καταναλώνεται ως πόσιμο.

Κονσέρβες

Στίς κονσέρβες υπάρχει ένα εσωτερικό επίχρισμα (επάλειψη) γι α να μην έρχεται σε επαφή το μέταλλο με το τρόφιμο.Το επίχρισμα αυτό είναι μία πλαστική ουσία που ονομάζεται ΔιςΦαινόλη Α( ΒΡΑ) που σταδιακά μεταφέρεται στο τρόφιμο Η ΒΡΑ είναι ύποπτη για βλάβες στο συκώτι, στα νεφρά, το αμυντικό σύστημα του οργανισμού,διαβήτη τύπου ΙΙ και καρκινογενέσεις. Έχουν αποσυρθεί απο την ΕΕ, τις ΗΠΑ, τον Καναδά και Αυστραλία τα πλαστικά μπιμπερό από ΒΡΑ .

 

Ομορφιά & Υγεία

Ροή ειδήσεων

Share