Πέμπτη, 18 Απριλίου 2024

Πώς σε επηρεάζει η ψυχαναγκαστική διαταραχή

Πολλοί Έλληνες πάσχουν από ψυχαναγκστική διαταραχή

16 Σεπτεμβρίου 2019 11:09
Πώς σε επηρεάζει η ψυχαναγκαστική διαταραχή

Παραπάνω από 2,5% των Ελλήνων πάσχουν από την ψυχαναγκαστική καταναγκαστική διαταραχή με το ποσοστό να είναι σίγουρα μεγαλύτερο, αφού αρκετοί δεν φτάνουν ποτέ μέχρι τον γιατρό για να διαγνωσθεί το πρόβλημα.

Πρόκειται για μια πολύ επίπονη διαταραχή κατά την οποία ένα άτομο έχει πολύ συχνά έντονες εμμονές ότι κάποιος θέλει να τον βλάψει, ότι μια κατάσταση είναι λάθος, όταν ο ασθενής κολλάει με μια εικόνα και τη βλέπει παντού.

Προκαλεί άγχος και πολλές φορές φόβο, με αποτέλεσμα το θύμα να μην είναι παραγωγικό και να βλάπτει την ψυχική του υγεία και την κοινωνική του ζωή. Σχεδόν το σύνολο των ανθρώπων έχει ψυχαναγκαστικές ιδέες, αλλά αυτό που διαχωρίζει την κατάσταση είναι το κατά πόσο το αφήνεις να σε επηρεάσει.

Για παράδειγμα αν κάποιος πιστεύει ότι μπορεί να ξέχασε την εξώπορτα ανοιχτή, σηκωθεί, τσεκάρει και μετά πέσει για ύπνο δεν έχει πρόβλημα. Αν όμως κάποιος ελέγξει την πόρτα πάνω από μία φορές, νιώσει φόβο για το τι θα μπορούσε να συμβεί σε περίπτωση που το είχε κάνει, μείνει άυπνος, αυτός πάσχει από ψυχαναγκαστική διαταραχή.

Διάβασε και αυτό: 6 σημάδια ''καμπανάκια'' που δείχνουν ότι δεν πίνετε όσο νερό πρέπει και καταστρέφετε την υγεία σας!

Αν κάποιος θέλει να τσεκάρει αν το παιδί του είναι σκεπασμένο το βράδυ, το κάνει και μετά γυρίσει για ύπνο, δεν είναι ασθενής. Αν όμως το κάνει όλο το βράδυ, ή ακόμα χειρότερα αρχίσει να σκέφτεται αν φροντίζει το παιδί του και αν είναι σωστός γονιός τότε πρέπει να επισκεφθεί τον γιατρό του.

Η θεραπεία γίνεται με τα ίδια φάρμακα που δίνονται και σε περιπτώσεις κατάθλιψης, και είναι 100% αποτελεσματική.

6+1 σημάδια που δείχνουν ότι πρέπει να επισκεφθείτε ψυχολόγο!

Η πλειοψηφία των ανθρώπων κάποια στιγμή στη ζωή του αντιμετωπίζει ήπιας μορφής ψυχολογικά προβλήματα.

Βέβαια, όπως επισημαίνουν και οι ειδικοί, σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να συγχέουμε τη θλίψη ή το έντονο στρες με την κατάθλιψη και τα προβλήματα ψυχικής φύσεως. Μήπως γι' αυτό οι νέοι πλέον αντιμετωπίζουν περισσότερα ψυχικά προβλήματα;

Αυτά είναι τα 7 σημάδια που δείχνουν ότι η επίσκεψη σε έναν ψυχολόγο είναι επιβεβλημένη:

1ο σημάδι: Βιώνετε τα συναισθήματά σας υπερβολικά έντονα (συχνές εκρήξεις θυμού, αίσθημα θλίψης για μεγάλο χρονικό διάστημα, στρες που δεν υποχωρεί).

2ο σημάδι: Έχετε συχνά ημικρανίες, αρρωσταίνετε συχνά και το ανοσοποιητικό σας είναι πεσμένο. Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι μεγάλα επίπεδα στρες ή διαστήματα θλίψης «ρίχνουν» τις άμυνες του ανοσοποιητικού συστήματος.

3ο σημάδι: Βιώσατε μία πολύ έντονη και τραυματική εμπειρία.

4ο σημάδι: Παρά τις προσπάθειες που καταβάλετε, η απόδοσή σας είναι πεσμένη. Είναι συχνό φαινόμενο οι συναισθηματικές δυσκολίες που περνάμε ανά διαστήματα να επηρεάζουν αρνητικά την απόδοσή μας.

5ο σημάδι: Οι άλλοτε αγαπημένες σας δραστηριότητες, σας αφήνουν πλέον παγερά αδιάφορους.

6ο σημάδι: Οι γύρω σας, σας φαίνονται όχι μόνο απόμακροι, αλλά επιθετικοί προς το πρόσωπό σας. Ίσως, στην πραγματικότητα, να μην έχουν αλλάξει αυτοί, αλλά εσείς. Πρόκειται για ένα φαινόμενο που στην επιστήμη της ψυχολογίας ονομάζεται «προβολή».

7ο σημάδι: Οι άνθρωποι του περιβάλλοντός σας, σας παροτρύνουν να αναζητήσετε ψυχολογική βοήθεια. Μην τους αγνοείτε, ίσως έχουν αντιληφθεί κάτι που εσείς, λόγω της κατάστασης στην οποία βρίσκεστε, δεν μπορείτε να καταλάβετε.

Σε κάθε περίπτωση, να θυμάστε ότι δεν πρέπει να αφήσετε τέτοιου είδους καταστάσεις να χρονίζουν. Όσο περισσότερος καιρός περνά, τόσο πιο δύσκολο θα είναι να τις αντιμετωπίσετε στη συνέχεια.

 

Ομορφιά & Υγεία

Ροή ειδήσεων

Share