Τετάρτη, 27 Μαΐου 2020

Υπόθεση αλωπεκία: Ποια είναι τα αίτια και οι τρόποι αντιμετώπισης;

Τι πρέπει να γνωρίζετε όλοι;

11 Σεπτεμβρίου 2019 12:43
Υπόθεση αλωπεκία: Ποια είναι τα αίτια και οι τρόποι αντιμετώπισης;

Τι πρέπει να γνωρίζουν όλοι οι άνθρωποι για την υγεία τους και ειδικά στην περίπτωση της αλωπεκίας; Ποια είναι τα αίτια και οι τρόποι αντιμετώπισης; Διαβάστε ακόμα: Πόσο καλό κάνει τελικά το γάλα στην υγεία μας;

Μερικές φορές, η γυροειδής αλωπεκία μπορεί να οδηγήσει στην ολοκληρωτική απώλεια μαλλιών στο τριχωτό της κεφαλής, ή, σε ακραίες περιπτώσεις, σε ολόκληρο το σώμα. Η γυροειδής αλωπεκία είναι μια κοινή αυτοάνοση διαταραχή, που συχνά οδηγεί σε απρόβλεπτη απώλεια μαλλιών. Στις περισσότερες περιπτώσεις, τα μαλλιά πέφτουν αφήνοντας μικρά «μπαλώματα» χωρίς τρίχες στο κεφάλι.

Η αλωπεκία μπορεί να επηρεάσει οποιονδήποτε, ανεξάρτητα από την ηλικία και το φύλο, αν και κατά κανόνα εκδηλώνεται πριν από την ηλικία των 30 ετών.

Υγεία

Αλωπεκία: Αίτια

Η αλωπεκία συμβαίνει όταν τα λευκά αιμοσφαίρια του οργανισμού επιτίθενται στα κύτταρα των τριχοθυλακίων με αποτέλεσμα εκείνα να συρρικνώνονται και να επιβραδύνουν δραματικά την παραγωγή νέων τριχών. Είναι άγνωστο το τι ακριβώς προκαλεί το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού να επιτίθεται στα θυλάκια τριχών με αυτόν τον τρόπο.

Οι επιστήμονες εικάζουν ότι σημαντικό ρόλο παίζει η κληρονομικότητα (γενετική προδιάθεση), καθώς η αλωπεκία είναι πιο πιθανό να εμφανιστεί σε άτομο που έχει ήδη κάποιο στενό μέλος της οικογένειάς του με την ίδια πάθηση (1 στις 5 περιπτώσεις). Άλλες έρευνες έχουν δείξει ότι πολλοί άνθρωποι με οικογενειακό ιστορικό αλωπεκίας έχουν επίσης προσωπικό ή οικογενειακό ιστορικό άλλων αυτοάνοσων διαταραχών.

Παρά την περί του αντιθέτου κοινή πεποίθηση, υπάρχουν ελάχιστα επιστημονικά στοιχεία που να υποστηρίζουν επαρκώς ότι η αλωπεκία προκαλείται από άγχος. Οι ακραίες περιπτώσεις άγχους θα μπορούσαν ενδεχομένως να προκαλέσουν την πάθηση, αλλά οι πιο πρόσφατες έρευνες δείχνουν προς μια πιο γενετική αιτία.

Αλωπεκία: Θεραπείες

Επί της ουσίας η αλωπεκία δεν έχει θεραπεία. Μπορεί, όμως, να αντιμετωπιστεί και ο ασθενής να έχει ανάπτυξη νέων τριχών. Δείτε ποιες είναι οι πιο κοινές θεραπείες που μπορείτε να δοκιμάσετε:

Κορτικοστεροειδή: Αυτά είναι αντιφλεγμονώδη φάρμακα που συνταγογραφούνται για αυτοάνοσες ασθένειες. Μπορούν να χορηγηθούν ως ένεση στο τριχωτό της κεφαλής ή σε άλλες περιοχές του σώματος. Μπορούν επίσης να ληφθούν σε μορφή χαπιού, ή επάλειψης απευθείας στο δέρμα ως αλοιφή, κρέμα ή αφρός. Το μειονέκτημα με τα κορτικοστεροειδή είναι ότι μπορεί να χρειαστεί πολύς χρόνος για να δείτε αποτελέσματα.

Τοπική ανοσοθεραπεία: Αυτή η μέθοδος εφαρμόζεται, όταν υπάρχει μεγάλη απώλεια μαλλιών, ή αν η πάθηση συμβαίνει περισσότερες από μία φορές. Χημικές ουσίες εφαρμόζονται στο τριχωτό της κεφαλής για να προκαλέσουν αλλεργική αντίδραση. Αν λειτουργήσει, αυτή η αντίδραση είναι στην πραγματικότητα αυτή που κάνει τα μαλλιά να μεγαλώσουν. Προκαλεί επίσης κνησμώδες εξάνθημα και συνήθως πρέπει να επαναλαμβάνεται αρκετές φορές για να διατηρηθεί η νέα τριχοφυΐα.

Minoxidil (Rogaine): Αυτή η θεραπεία, η οποία εφαρμόζεται στο τριχωτό της κεφαλής, χρησιμοποιείται ήδη στις αγωγές για την φαλάκρα. Διαρκεί συνήθως περίπου τρεις μήνες προτού δείτε αποτελέσματα.

Άλλες θεραπείες περιλαμβάνουν φάρμακα που μερικές φορές χρησιμοποιούνται για άλλες αυτοάνοσες διαταραχές.

Αλωπεκία: Έξυπνες συμβουλές αντιμετώπισης

Εκτός από τις παραπάνω θεραπείες, υπάρχουν και άλλα πράγματα που μπορείτε να δοκιμάσετε αν έχετε αλωπεκία, όπως:

Φορέστε περούκες, καπέλα ή κασκόλ: Καλύπτουν την απώλεια μαλλιών και προστατεύουν το κεφάλι σας από τον ήλιο.

Μειώστε το άγχος: Το στρες είναι πιθανό να προκαλέσει αλωπεκία, αν και αυτό δεν έχει αποδειχθεί επιστημονικά.

Η γυροειδής αλωπεκία δεν είναι συνήθως μια σοβαρή ιατρική κατάσταση, αλλά μπορεί να προκαλέσει πολύ άγχος και θλίψη. Μιλήστε με τον γιατρό σας για λύσεις σε θέματα αντιμετώπισης των ψυχολογικών επιπτώσεων της πάθησης.

Να θυμάστε: Ακόμη και αν χάσετε όλα τα μαλλιά σας, αυτά μπορούν να ξαναβγούν. Και αν δεν συμβεί αυτό, υπάρχουν πολλές επιλογές για να καλύψετε την απώλεια των μαλλιών σας.

Αν παρατηρήσετε ξαφνική απώλεια μαλλιών, επικοινωνήστε άμεσα με έναν γιατρό. Μπορεί να υπάρχουν πολλές άλλες αιτίες γι’ αυτό, εκτός από την αλωπεκία.

Αν μουδιάζουν τα χέρια σας τότε δείτε τι πρέπει να φοβάστε!

Το μούδιασμα στο ένα, ή και στα δύο χέρια περιγράφεται ως μια απώλεια αίσθησης, ή αδυναμίας στο χέρι, ή στα δάχτυλά σας. Και φυσικά μην ξεχνάτε τις πως φαίνονται από τα χέρια δέκα σοβαρές παθήσεις!

Συχνά, το μούδιασμα στο χέρι μπορεί να συνοδεύεται και από άλλες αλλαγές, όπως μια αίσθηση σαν να σας τσιμπάνε “καρφίτσες-και-βελόνες”, ή μια αίσθηση καψίματος, ή κάτι σαν τσούξιμο.

Γενικά το χέρι σας, την παλάμη, ή τα δάχτυλα μπορεί να τα αισθάνεστε αδύναμα ή να κάνετε αδέξιες κινήσεις.
Το μούδιασμα μπορεί να συμβεί κατά μήκος ενός και μόνο νεύρου στο ένα χέρι, ή μπορεί να συμβεί συμμετρικά και στα δύο χέρια.


Αιτίες

Το μούδιασμα στο χέρι προκαλείται συνήθως από βλάβη, ερεθισμό ή συμπίεση ενός από τα νεύρα στον βραχίονα ή/και στον καρπό σας.
Ασθένειες που επηρεάζουν τα περιφερικά νεύρα, όπως ο διαβήτης, μπορεί επίσης να προκαλέσουν μούδιασμα, αν και στην περίπτωση του διαβήτη θα έχετε παρόμοια συμπτώματα πρώτα στα πόδια σας.

Ο γιατρός σας θα χρειαστεί λεπτομερείς πληροφορίες σχετικά με τα συμπτώματά σας προκειμένου να διαγνώσει τα αίτια για το μούδιασμά σας. Μπορεί, μάλιστα, να απαιτηθεί μια ποικιλία από εξετάσεις για να επιβεβαιωθεί η αιτία πριν να αρχίσετε την κατάλληλη θεραπεία.

Οι πιθανές αιτίες για το μούδιασμα στο ένα ή και στα δύο χέρια σας περιλαμβάνουν:

Κατανάλωση αλκοόλ, Αμυλοείδωση,Τραυματισμός του βραχιόνιου πλέγματος,Σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα,Σπονδύλωση του τραχήλου της μήτρας,Κύστη στο γάγγλιο,Σύνδρομο Guillain-Barre,HIV/AIDS,Νόσος του Lyme,Πολλαπλή σκλήρυνση.


Παρανεοπλασματικά σύνδρομα του νευρικού συστήματος

Περιφερική νευροπάθεια

Νόσος του Raynaud

Παρενέργειες από φαρμακευτική αγωγή χημειοθεραπείας

Σύνδρομο Sjogren

Τραυματισμός σπονδυλικής στήλης

Εγκεφαλικό

Σύφιλη

Διαβήτης τύπου 2
Συμπίεσης των νεύρων στην ωλένη
Αγγειίτιδα
Ανεπάρκεια βιταμίνης Β-12
TAGS
 

Ομορφιά & Υγεία

Ροή ειδήσεων

Share