Σάββατο, 20 Απριλίου 2024

Το μυστικό για μια υγιή καρδιά το έχεις στο... ψυγείο σου!

Το ήξερες;

10 Σεπτεμβρίου 2019 15:45
Το μυστικό για μια υγιή καρδιά το έχεις στο... ψυγείο σου!

Όλοι τό εχουμε στο ψυγείο μας και δεν το ξέραμε είναι το μυστικό για την καρδιά. Ποιο είναι αυτό;

Νέα έρευνα αναφέρει ότι η κατανάλωση άνω των 2 μερίδων γιαουρτιού την εβδομάδα μπορεί ενδεχομένως να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιοπάθειας ή εγκεφαλικού επεισοδίου. Έμφραγμα: Τι θα νιώσετε λίγο πριν σας συμβεί;

Το γιαούρτι μπορεί ενδεχομένως ανεξάρτητα, να συνδέεται με τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου, σύμφωνα με την έρευνα που δημοσιεύτηκε σε αμερικάνικη εφημερίδα.

Ο Τζάστιν Μπουέντια, του Boston University School of Medicine, υπέθεσε ότι η μακροχρόνια πρόσληψη γιαουρτιού θα μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών προβλημάτων, καθώς ορισμένες προηγούμενες μικρές έρευνες είχαν δείξει οφέλη από κατανάλωση γαλακτοκομικών που έχουν υποστεί ζύμωση.

Τα νέα ευρήματα δίνουν σημαντικές νέες ενδείξεις ότι το γιαούρτι μπορεί ενδεχομένως να ωφελήσει μόνο του την υγεία της καρδιάς ή ως σταθερό μέρος διατροφής πλούσιας σε φρούτα, λαχανικά και δημητριακά ολικής άλεσης.

Η έρευνα περιέλαβε 55.000 γυναίκες (30-55 ετών) με υπέρταση που συμμετείχαν στην Nurses” Health Study και 18.000 άντρες (40-75 ετών) που συμμετείχαν στην Health Professionals Follow-Up Study.

Υψηλότερη πρόσληψη γιαουρτιού συνδέθηκε με 30% μείωση του κινδύνου εμφράγματος στις γυναίκες της Nurses” Health Study και με 19% μείωση στους άντρες της Health Professionals Follow-Up Study.

Σημειώθηκαν 3.300 και 2.148 περιστατικά καρδιαγγειακής νόσου στους συμμετέχοντες στην Nurses” Health Study και στην Health Professionals Follow-Up Study, αντίστοιχα.

Η μεγαλύτερη πρόσληψη γιαουρτιού στις γυναίκες συνδέθηκε με 16% χαμηλότερο κίνδυνο επαναγγείωσης.

Στις 2 ομάδες, η κατανάλωση άνω των 2 μερίδων γιαουρτιού την εβδομάδα οδηγούσε σε περίπου 20% χαμηλότερο κίνδυνο σημαντικής στεφανιαίας νόσου ή εγκεφαλικού κατά τη διάρκεια της μελέτης των συμμετεχόντων.

Όταν προστέθηκε η επανναγείωση στη μεταβλητή αποτελέσματος καρδιαγγειακής νόσου, μειώθηκαν οι υπολογισμοί κινδύνου και για τα 2 φύλα αλλά παρέμειναν σημαντικοί.

Η υψηλότερη πρόσληψη γιαουρτιού σε συνδυασμό με γενικά υγιεινή για την καρδιά διατροφή συνδέθηκε με μεγαλύτερες μειώσεις στον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου σε γυναίκες και άντρες με υπέρταση.

Μεγάλη προσοχή: Οι έγκυες με υψηλή αρτηριακή πίεση κινδυνεύουν από έμφραγμα!

Η υψηλή αρτηριακή πίεση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, καθώς επίσης η σχετική ακόμη σοβαρότερη κατάσταση της προεκλαμψίας, αυξάνουν σημαντικά τον κίνδυνο για καρδιακή προσβολή και εγκεφαλικό, συγκριτικά με τις έγκυες γυναίκες που έχουν φυσιολογική πίεση, αποκαλύπτει μία νέα βρετανική επιστημονική έρευνα, που παρουσιάστηκε στο συνέδριο της Βρετανικής Καρδιαγγειακής Εταιρείας στο Μάντσεστερ.

Μελετώντας στοιχεία για περίπου 6,5 εκατομμύρια γυναίκες στα αγγλικά νοσοκομεία μεταξύ των ετών 1997-2015, μία ομάδα ερευνητών από τα πανεπιστήμια του Κέιμπριτζ και του Μπρίστολ βρήκε 276.000 εγκυμοσύνες που επηρεάστηκαν από υψηλή αρτηριακή πίεση και 223.715 με προεκλαμψία. Αυτός ο υψηλός αριθμός γυναικών μελετήθηκε για σχεδόν είκοσι χρόνια, όσον αφορά τους κινδύνους περισσότερων από 15 διαφορετικών καρδιαγγειακών και κυκλοφορικών ασθενειών, από καρδιακή προσβολή και εγκεφαλικό επεισόδιο μέχρι καρδιακή ανεπάρκεια και καρδιομυοπάθεια.

Διαπιστώθηκε ότι ο κίνδυνος σοβαρής καρδιακής και κυκλοφορικής νόσου αυξανόταν κατά 45%, εάν μία γυναίκα είχε υψηλή αρτηριακή πίεση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και κατά περίπου 70% στις γυναίκες που είχαν παρουσιάσει προεκλαμψία, σε σύγκριση με εκείνες που είχαν φυσιολογικήαρτηριακή πίεση κατά την εγκυμοσύνη.

Στην περίπτωση τοκετού για πρώτη φορά, στις 1.000 γυναίκες με φυσιολογική αρτηριακή πίεση, οι τρεις πρόκειται να βρεθούν αντιμέτωπες με καρδιαγγειακές νόσους μετά τη γέννα, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για τις γυναίκες με υψηλή αρτηριακή πίεση και προεκλαμψία είναι αντίστοιχα πέντε και έξι στις 1.000.

Επιπλέον, το ιστορικό υψηλής αρτηριακής πίεσης συνδέθηκε με αυξημένο κατά 80% κίνδυνο ισχαιμικού εγκεφαλικού επεισοδίου και με υπερδιπλάσια πιθανότητα καρδιομυοπάθειας. Από την άλλη, ένα ιστορικό προεκλαμψίας συσχετίστηκε με τριπλάσιο κίνδυνο καρδιακών προσβολών και με υπερδιπλάσιο κίνδυνο καρδιομυοπάθειας.

Τέλος, όσες περισσότερες εγκυμοσύνες μίας γυναίκας είχαν επηρεαστεί από υψηλή πίεση και προεκλαμψία, τόσο πιο αυξημένος ήταν ο κίνδυνος για σοβαρές καρδιαγγειακές επιπλοκές. Για παράδειγμα, γυναίκες με δύο ή περισσότερες κυήσεις, στις οποίες εμφάνισαν υψηλή πίεση, αντιμετώπιζαν υπερδιπλάσιο κίνδυνο για εγκεφαλικό, σε σχέση με όσες γυναίκες είχαν φυσιολογική αρτηριακή πίεση στις εγκυμοσύνες τους. Εκείνες με δύο ή περισσότερες κυήσεις με προεκλαμψία είχαν σχεδόν τετραπλάσιο κίνδυνο για ισχαιμικό εγκεφαλικό και τριπλάσιο για έμφραγμα.

Η υπέρταση λόγω κύησης συνήθως εμφανίζεται όταν η γυναίκα μένει έγκυος και φεύγει μετά τον τοκετό. Μπορεί να είναι ήπια (90-99/ 140-149), μέτρια (100-109/150-159) ή σοβαρή (πάνω από 110/160).

Οι καρδιακές παθήσεις παραμένουν η κύρια αιτία θανάτων γυναικών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και μέχρι έξι εβδομάδες μετά το τέλος της. Πολλά συμπτώματα καρδιακών παθήσεων μοιάζουν με αυτά που αναμένονται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και λίγο μετά τη γέννηση, όπως δυσκολία στην αναπνοή, κόπωση και πρήξιμο των αστραγάλων.

 

Ομορφιά & Υγεία

Ροή ειδήσεων

Share