Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

Μέχρι πόσες φορές την εβδομάδα είναι υγιεινό να τρώμε πατάτες τηγανητές;

Προσοχή!

6 Σεπτεμβρίου 2019 16:19
Μέχρι πόσες φορές την εβδομάδα είναι υγιεινό να τρώμε πατάτες τηγανητές;

Σύμφωνα έρευνα, που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση British Medical Journal, σχετικά με τον αντίκτυπο της τηγανιτής πατάτας στην υπέρταση, διαπιστώθηκε ότι όσοι καταναλώνουν πατάτες τέσσερις ή περισσότερες φορές την εβδομάδα έχουν 11% αυξημένο κίνδυνο για υπέρταση, σε σύγκριση με όσους τρώνε πατάτες λιγότερο από μία φορά τον μήνα. Λατρεύεις τις τηγανητές πατάτες; - Δες τι μπορεί να σου προκαλέσει εάν τρως συχνά!

Η αύξηση στον κίνδυνο για υπέρταση ήταν ακόμη μεγαλύτερη για όσους καταναλώνουν τηγανητές πατάτες περισσότερο από τρεις φορές την εβδομάδα, αφού υπολογίστηκε στο 17%, τόσο για άνδρες, όσο και για γυναίκες.

Αν και τα αποτελέσματα μιας τόσο σημαντικής έρευνας, πρέπει να επαληθευτούν από άλλες παρόμοιες, εντούτοις η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, δρ Lea Borgi, από το νοσοκομείο Brigham and Women’s πρότεινε να καταναλώνουμε γενικά λιγότερες από τέσσερις μερίδες πατάτες την εβδομάδα.

Και πρόσθεσε: “Αν καταναλώνετε πέντε μερίδες πατάτες την εβδομάδα, τότε θα πρέπει να μην τρώτε καμία άλλη μερίδα αμυλούχων λαχανικών, όπως γλυκοπατάτες, καλαμπόκι ή αρακά”. Αυτά είναι τα μυστικά για να φτιάξετε τις πιο τέλειες τηγανιτές πατάτες!

Πρόσφατες μελέτες από την ίδια ομάδα επιστημόνων έχουν συνδέσει την υψηλή κατανάλωση πατάτας με τον κίνδυνο ανάπτυξης διαβήτη. Οι ερευνητές δεν ήταν βέβαιοι ως προς το γιατί η αυξημένη κατανάλωση πατάτας συνδέεται με υπέρταση και διαβήτη. Υποψιάζονταν ότι η απάντηση ίσως βρίσκεται στον υψηλό γλυκαιμικό δείκτη της πατάτας, το οποίο σημαίνει ότι οι πατάτες μπορούν να οδηγήσουν σε μια πιο έντονη αύξηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα σε σύγκριση με άλλα τρόφιμα.

Οι πατάτες είναι πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά. Μια έχει περίπου 160 θερμίδες και είναι γεμάτη με:

  • 4 γραμμάρια φυτικών ινών (περίπου το 20% της καθημερινής σας ανάγκης σε φυτικές ίνες)
  • 4 γραμμάρια πρωτεΐνης
  • Βιταμίνη C ίση με το 50% της καθημερινή σας ανάγκη για αυτήν
  • Κάλιο ίσο με το 25% της καθημερινής ανάγκης του οργανισμού σας σε αυτό
  • Βιταμίνη Β6 ίση με το 33% της καθημερινής σας ανάγκης σε αυτή
  • Σχεδόν το 10% της ημερήσιας ανάγκης σας σε σίδηρο

Οι ειδικοί συνιστούν τις ακόλουθες τροφές, ως καλά υποκατάστατα για μερικές μερίδες πατάτας την εβδομάδα:

  • Μπανάνες
  • Σολομός
  • Λευκά φασόλια
  • Γιαούρτι
  • Ξερά δαμάσκηνα
  • Σπανάκι

Απίστευτο: Το λάθος που όλοι κάνουμε τόσα χρόνια στο τηγάνισμα της πατάτας! Η λεπτομέρεια που τα ανατρέπει όλα!

Θα μάθουμε πως να τηγανίζουμε (αν και δεν το προτιμούμε για λόγους διατροφής) πατάτες. Αν σας φαίνεται πανεύκολο και τώρα ενδεχομένως να έχετε σκάσει στα γέλια, μην το κοροϊδεύετε καθόλου γιατί είναι αρκετοί εκείνοι που δεν είχαν έρθει σε επαφή με τηγάνι ενώ η ενασχόληση τους με την κουζίνα ήταν συχνή.

Το λάδι που καίει και πιτσιλάει είναι τρομακτικό. Το ίδιο τρομακτική είναι και η πατάτα κατά το ξεφλούδισμα της καθώς για ΄μας τις ψιλοάχρηστες νοικοκυρές θα πρέπει να καθαριστεί το φύλλο με θρησκευτική σχεδόν ευλάβεια προκειμένου να μείνει και λίγη πατάτα για φάγωμα και να μην πεταχτεί όλη μαζί με τις φλούδες.

Το λάδι λοιπόν στην κατσαρόλα πρέπει να σκεπάζει τον όγκο των πατατών που θα ρίξετε μέσα. Δηλαδή να καλύπτονται όλες οι πατάτες σας, έτσι θα μάθετε σιγά σιγά να το υπολογίζετε.


Tip: Τις πατάτες να τις κόβετε σε λεπτές φέτες σαν τα πατατάκια. Γίνονται τραγανιστές και νοστιμότατες. Επίσης, όταν τις βγάλετε από το τηγάνι, τοποθετήστε τις σε ένα μπολ με απορροφητικό χαρτί για να μη στάζουν λάδι όταν τις τρώτε. Σερβίρετε τις με αλάτι και ρίγανη.

 

Ομορφιά & Υγεία

Ροή ειδήσεων

Share