Πέμπτη, 18 Απριλίου 2024

Πώς είναι ο καλύτερος ύπνος; Με μαξιλάρι ή χωρίς;

Τι απαντά η έρευνα;

6 Σεπτεμβρίου 2019 15:02
Πώς είναι ο καλύτερος ύπνος; Με μαξιλάρι ή χωρίς;

Ψάχνετε να βρείτε το τέλειο μαξιλάρι που να σας χαρίζει έναν ποιοτικό ύπνο; Τι είναι όμως καλύτερο να κοιμάστε με μαξιλάρι ή χωρίς; Τι απέδειξε έρευνα που πραγματοποιήθηκε; Έχετε σάλια στο μαξιλάρι σας όταν ξυπνάτε; Δείτε γιατί σας συμβαίνει αυτό!

Η αλήθεια είναι ότι το σώμα μας είναι πολύ καλό στο να εξοικειώνεται με οποιαδήποτε κατάσταση, και έτσι, αν έχουμε συνηθίσει να κοιμόμαστε με μαξιλάρι, ο λόγος που νιώθουμε άνετα είναι ότι το σώμα μας το έχει συνηθίσει. Παρόλα αυτά, αν ο τρόπος αυτός δεν είναι ο σωστός, δυστυχώς θα δούμε τα αποτελέσματα της επιλογής μας μετά από καιρό, μετά την εμφάνιση ενός χρόνιου πόνου στον αυχένα, στην πλάτη ή στα χέρια, αλλά ενδέχεται να δημιουργηθούν και νευρολογικά προβλήματα από την παρεμπόδιση κάποιου νεύρου στη διάρκεια του ύπνου.

Ο τρόπος που κοιμόμαστε:

Στην πραγματικότητα, το αν μάς ωφελεί ή όχι το μαξιλάρι, εξαρτάται από τη στάση στην οποία κοιμόμαστε τη νύχτα.

Δεν υπάρχει ιδανική στάση για όλους. Για παράδειγμα, τα νεογέννητα μωρά συνιστάται να κοιμούνται ανάσκελα για να αποτρέψουν το σύνδρομο αιφνίδιου θανάτου (SIDS), αλλά ο ύπνος μπρούμυτα είναι εντάξει από τη στιγμή που μπορούν να αλλάξουν θέση από μόνα τους.

Οι έγκυες γυναίκες, από την άλλη πλευρά, δεν πρέπει να κοιμούνται ανάσκελα, γιατί η θέση αυτή μειώνει τη ροή αίματος προς τη μήτρα.

«Ο τρόπος με τον οποίο ένα άτομο κοιμάται, εξαρτάται από την κατάσταση που το σώμα του παρουσιάζει στην τρέχουσα περίοδο», λέει ο Λι Άρμπερτ, ένας νευρολόγος και συγγραφέας του «Live Pain-Free Without Drugs or Surgery». Δεν υπάρχει κάποιος τρόπος που να ενδείκνυται για όλους. Από τους τρεις τρόπους ύπνου – ανάσκελα, μπρούμυτα ή στο πλάι – υπάρχουν πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα για τον κάθε ένα. “

Ακολουθούν μερικά πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα των διαφόρων θέσεων ύπνου:

Ύπνος Ανάσκελα

Σύμφωνα με οδοντίατρο ο ύπνος ανάσκελα δεν ασκεί πίεση στο σαγόνι, προσφέρει κατάλληλη στήριξη στο κεφάλι, το λαιμό και τους ώμους, και παρέχει την καλύτερη ευθυγράμμιση του σώματος, κρατώντας τη σπονδυλική στήλη, το λαιμό και το κεφάλι σε μια ουδέτερη θέση.

Ο ύπνος ανάσκελα είναι επίσης καλός για την υγεία της σπονδυλικής στήλης και του αυχένα, διατηρώντας την πλάτη ευθεία και όχι σε συστροφή, λέει η φυσιοθεραπεύτρια Tζούλι Μπερτ.

Ο ύπνος ανάσκελα, αν και απαιτεί κάποια προσπάθεια για να τον συνηθίσουμε, είναι επίσης καλύτερος για την πρόληψη των ρυτίδων, σύμφωνα με μια μελέτη του Aesthetic Surgery Journal. “Ο ύπνος όλη τη νύχτα με το πρόσωπο εκτεθειμένο στον αέρα – και όχι ζαρωμένο πάνω σε ένα μαξιλάρι – οδηγεί σε λιγότερες ρυτίδες στο πρόσωπο,” λέει η Μπερτ.

Ωστόσο, ο ύπνος ανάσκελα δεν είναι για τους ανθρώπους που ροχαλίζουν. Συμβάλλει στην εφμάνιση της υπνικής άπνοιας, μιας κατάστασης κατά την οποία η γλώσσα και οι μαλακοί ιστοί στο πίσω μέρος του λαιμού εμποδίζουν την αναπνοή.

Ύπνος στο πλάι

«Ο ύπνος στο πλάι ή ανάσκελα είναι συχνά ο πιο χρήσιμος για τον πόνο στην πλάτη», σύμφωνα με την Αμερικανική Ένωση Χειροπρακτικής.

Όμως, δεν είναι και οι δύο πλευρές το ίδιο. Εάν κοιμάστε από τη δεξιά πλευρά, μπορεί να επιδεινώσετε τις καούρες, σύμφωνα με έρευνα της Αμερικανικής Ιατρικής Εταιρείας (American Medical Association). “Εάν έχετε πεπτικά προβλήματα, είναι καλύτερο να κοιμάστε στην αριστερή σας πλευρά για να διευκολύνετε τη φυσική ροή αίματος, λόγω του σχήματος του στομάχου”, όπως δήλωσε ο Κενάν Τρενμπίτσεβιτς από τον οργανισμό Performance Physical Therapy and Wellness στην περιοχή της Νέας Υόρκης.

Ύπνος μπρούμυτα

Η κύρια θέση που πρέπει να αποφύγουμε είναι να κοιμόμαστε μπρούμυτα.

“Μπρούμυτα είναι συνήθως η χειρότερη θέση για ύπνο, όπως και ο ύπνος στο πλάι με το ένα χέρι κάτω από το κεφάλι μας”. «Σε αυτές τις θέσεις η στάση μας είναι απόλυτα λανθασμένη» και μπορεί να επιδεινώσει τον πόνο των γνάθων και του προσώπου.

Σύμφωνα με το WebMD, 63% των Αμερικανών κοιμούνται στο πλευρό τους, μόνο το 14% ανάσκελα και το 16% μπρούμυτα. Στη Μ.Βρετανία τα ποσοστά είναι 69%, 13, και 7. Πιθανότατα λοιπόν, παραπάνω από το μισό του πλυθησμού κοιμάται στο πλάι.

Αλλά οι θέσεις ύπνου μας είναι εύπλαστες – αλλάζουν με την πάροδο του χρόνου. Για να συνηθίσουμε σε μία υγιέστερη στάση ύπνου, μπορεί να χρειαστεί κάποια πρακτική και υπομονή.

Το ερώτημα λοιπόν παραμένει,

Ύπνος με μαξιλάρι ή χωρίς;

Αν υποθέσουμε ότι θέλουμε να διατηρήσουμε τη φυσική στάση του σώματός μας και στον ύπνο, για τον ύπνο στο πλάι που είναι και ο πιο κοινός, χρειαζόμαστε ένα στήριγμα που να καλύπτει την απόσταση από το κρεβάτι που είναι ο ώμος μας, ως το αυτί μας, ενώ για τον ύπνο ανάσκελα, ο ύπνος χωρίς μαξιλάρι “ακούγεται” πιο λογικός. Τον ύπνο μπρούμυτα είναι καλύτερο να τον αποφεύγουμε, άρα το αν θα έχουμε μαξιλάρι ή όχι δεν έχει και τόση σημασία.

Οι επιπλέον ενδείξεις της Αμερικανικής Ένωσης Χειροπρακτικής μπορούν επίσης να ληφθούν υπ’όψη, και είναι:

Στον ύπνο στο πλάι, βάζουμε ένα μαξιλάρι ανάμεσα από τα πόδια μας
Στον ύπνο ανάσκελα, βάζουμε ένα μαξιλάρι κάτω από τα γόνατά μας

Αν αλλάζουμε στάσεις κατά τη διάρκεια του ύπνου, καλό είναι να βάζουμε ή να βγάζουμε και το μαξιλάρι ανάλογα.

Αν κάνετε αυτό το κόλπο με τα πόδια... θα έχετε καλό ύπνο!

Ο ύπνος καμιά φορά μας δυσκολεύει. Αλλά υπάρχει κάτι που πιθανόν δεν έχετε δοκιμάσει ακόμα, κυρίως επειδή είναι, μάλλον, λίγο περίεργο. Έχει διαπιστωθεί, ωστόσο, ότι λειτουργεί...

Την επόμενη φορά που θα είστε ξαπλωμένοι τη νύχτα, αλλά δεν θα σας έρχεται ύπνος, δοκιμάστε να βάλετε ένα ή και τα δύο πόδια έξω από κάτω από τα σκεπάσματα.

Είναι κάτι που είναι πιο αποτελεσματικό όταν έχει κρύο και σκεπάζεστε ολόκληροι με βαριά καλύμματα. Αυτό το “κόλπο” θα σας βοηθήσει να μειώσετε την εσωτερική σας θερμοκρασία, κάτι που “σηματοδοτεί” στον εγκέφαλο και το σώμα σας ότι είναι ώρα για ύπνο.

Έχεις πρόβλημα με τον ύπνο; Με τη μέθοδο 4-7-8 θα κοιμάσαι ήρεμα..

Δείτε το πώς η επιστημονική ομάδα του Science of Us οπτικοποίησε αυτήν τη διαδικασία στο παρακάτω βίντεο.

Απίστευτο: Γιατί κουνιούνται τα μάτια μας όταν βλέπουμε όνειρα;

Όλοι βλέπουμε όνειρα άλλοι τα θυμούνται λιγότερο, άλλοι περισσότερο. Οι περισσότεροι όμως έχουμε παρατηρήσει πως τα μάτια και τα βλέφαρα τρεμοπαίζουν όταν κάποιος βλέπει όνειρο.

Είναι το λεγόμενο REM (Rapid Eye Movement). Τώρα, μια μεγάλη διεθνής ομάδα επιστημόνων μπόρεσε να βρει γιατί συμβαίνει αυτό.
Ερευνητές από από το Ισραήλ, τη Γαλλία και τις Ηνωμένες Πολιτείες, κατέγραψαν για πρώτη φορά τη δραστηριότητα μεμονωμένων εγκεφαλικών κυττάρων (νευρώνων) στη διάρκεια του ύπνου και της φάσης REM.
Έκαναν για τέσσερα χρόνια πειράματα σε 19 εθελοντές ασθενείς που είχαν ήδη ηλεκτρόδια εμφυτευμένα στον εγκέφαλό τους λόγω επιληψίας.


Τα αποτελέσματα της έρευνας, που δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό έντυπο Nature Communications, οδήγησαν τους ερευνητές στο συμπέρασμα πως όταν τα μάτια κινούνται κάτω από τα κλειστά βλέφαρα, αυτό πιθανότατα σχετίζεται με την αλλαγή σκηνής στο όνειρο.

Όπως διαπίστωσαν οι ειδικοί, αυτό που συμβαίνει στον εγκέφαλο σε νευρωνικό επίπεδο στη διάρκεια του ονείρου και της κίνησης των ματιών, μοιάζει εντυπωσιακά πολύ με την ανάλογη νευρωνική δραστηριότητα, όταν κανείς είναι ξύπνιος και βλέπει μια νέα εικόνα.
Αυτό οδηγεί τους επιστήμονες στο συμπέρασμα πως η αλλαγή εικόνων ή σκηνών και στα όνειρα σχετίζεται με την κίνηση των ματιών στον ύπνο.

Σύμφωνα με το BBC και το New Scientist, τα πειράματα έδειξαν πως όταν οι άνθρωποι είναι ξύπνιοι και βλέπουν μια νέα εικόνα, μετά από περίπου 3 δέκατα του δευτερολέπτου «πυροδοτούνται» συγκεκριμένοι νευρώνες του εγκεφάλου. Το ίδιο συμβαίνει και όταν οι άνθρωποι κλείνουν τα μάτια τους και φαντάζονται την ίδια εικόνα.

 

Ομορφιά & Υγεία

Ροή ειδήσεων

Share