Πέμπτη, 18 Απριλίου 2024

Αν βάζετε κι εσείς τα αυγά στο ψυγείο, πρέπει να το διαβάσετε!

Δώστε προσοχή!

6 Σεπτεμβρίου 2019 13:39
Αν βάζετε κι εσείς τα αυγά στο ψυγείο, πρέπει να το διαβάσετε!

Aν κι εσείς ανήκετε στην κατηγορία εκείνων των ανθρώπων που καταναλώνουν αυγά τότε θα πρέπει να διαβάσετε την παρακάτω έρευνα! Μην πετάτε τα τσόφλια των αυγών: Δείτε σε τι μπορούν να σας φανούν χρήσιμα!

Νέες επιστημονικές μελέτες φέρνουν στο φως της δημοσιότητας νέα στοιχεία, που σίγουρα πρέπει να γνωρίζετε….

Ωστόσο, θα πρέπει να γνωρίζετε τον σωστό τρόπο αποθήκευσης.

Που μπορείτε να αποθηκεύσετε τα αυγά σας μετά την αγορά τους; Μήπως στο ψυγείο; Άνθρωποι από άλλες χώρες έχουν την τάση να διατηρούν τα αυγά σε θερμοκρασία δωματίου και αν και σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να είναι αβλαβές, μερικές φορές μπορεί να είναι επιβλαβές για την υγεία.

Όλοι γνωρίζουμε ότι ο πιο κοινός κίνδυνος από την κατανάλωση αυγών είναι το βακτήριο γνωστό ως Salmonella.

«Σε εργαστηριακές δοκιμές, η εισαγωγή σαλμονέλας σε αυγά είναι πιο επιτυχής στα αυγά που μένουν εκτός ψυγείου«, δημοσιεύθηκε στο Journal of Food Protection.

Αλλά το National Public Radio ισχυρίζεται ότι δεν χρειάζεται να βάζετε τα αυγά στο ψυγείο, επειδή σχεδόν όλες οι ανεπτυγμένες χώρες λαμβάνουν μέτρα για την καθαρότητά τους, ελέγχοντας π.χ. τους παραγωγούς. Στην Ευρώπη, τα περισσότερα από τα κοτόπουλα έχουν εμβολιασθεί κατά της σαλμονέλας.

Σύμφωνα με την FDA, τα εμβόλια είναι ένας αρκετά αποτελεσματικός τρόπος πρόληψης κατά της σαλμονέλας. Η Marianne Gravely, τεχνικός εμπειρογνώμονας στο USDA για την Ασφάλεια των Τροφίμων και την Υπηρεσία Επιθεώρησης, συμβουλεύει να μην κρατάτε τα αυγά σε θερμοκρασία δωματίου για περισσότερο από δύο ώρες. Ειδικά επειδή δεν είναι δυνατόν να ελεγχθεί αν το κέλυφος των αυγών είναι απαλλαγμένο από παθογόνους παράγοντες.

Επιπλέον, ένα από τα μεινονεκτήματα σχετικά με τα βακτήρια που προκαλούν τροφική δηλητηρίαση είναι ότι δεν επηρεάζουν τη γεύση, τη μυρωδιά ή την εμφάνιση των τροφίμων. Δεν υπάρχει τρόπος να γνωρίζουμε αν ένα κοτόπουλο έχει μολυνθεί με σαλμονέλα ή όχι, έτσι είναι πιθανό ότι τα αυγά – είτε αυτά προέρχονται από ένα μανάβικο, τα αγοράσατε από κτηνοτρόφο ή την πίσω αυλή του γείτονά σας – περιέχουν σαλμονέλα.

Είναι στο χέρι σας να αποφασίσετε πως θέλετε να αποθηκεύσετε τα αυγά σας, αλλά θα πρέπει να είστε ενήμεροι για τους κινδύνους που διατρέχετε. Η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία!

9+1 πράγματα που συμβαίνουν στον οργανισμό σας αν τρώτε αυγά!

Οι ευεργετικές ιδιότητες που ίσως δεν είχατε φανταστεί

Τα αυγά είναι ίσως το φτηνότερο και το ευκολότερο φαγητό για την πρόσληψη της πρωτεΐνης. Επιπλέον έχει πολύ λίγες θερμίδες – ένα αυγό έχει περίπου 85 θερμίδες – και ενισχύει την καλή υγεία του σώματος. Αν ακόμα δεν έχετε πειστεί, εδώ είναι 10 απίστευτα οφέλη των αυγών.

Ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα
Αν δεν σας αρέσει το κοτόπουλο, μάθετε ότι το αυγό είναι εξαιρετική πηγή σεληνίου, ένα θρεπτικό συστατικό πους συμβάλει στη στήριξη του ανοσοποιητικού συστήματος και ρυθμίζει τις ορμόνες του θυρεοειδούς. Τα παιδιά πρέπει να τρώνε μπόλικα αυγά γιατί αν δεν παίρνουν αρκετό σελήνιο επηρεάζονται αρνητικά οι λειτουργίες της καρδιάς, των οστών και των αρθρώσεων.

Η χοληστερίνη δεν επηρεάζεται σε μεγάλο βαθμό
Υπάρχουν τρία πράγματα για τη χοληστερίνη που σχεδόν όλοι γνωρίζουμε: α) η υψηλή χοληστερίνη είναι κακό πράγμα, β) υπάρχει καλή και κακή χοληστερίνη, γ) τα αυγά ανεβάζουν τη χοληστερίνη. Συγκεκριμένα ένα μεγάλο αυγό περιέχει 212 mg χοληστερίνη, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι τα αυγά θα αυξήσουν την «κακή» στο αίμα σας. Το σώμα παράγει συνεχώς χοληστερόλη από μόνη του. Είναι σημαντικό λοιπόν να διευκρινιστεί ότι ο ανθρώπινος οργανισμός παίρνει μόλις το 20% της χοληστερόλης που χρειάζεται από τις τροφές, ενώ το υπόλοιπο 80% το συνθέτει μόνος του, έτσι η χοληστερίνη του αυγού την επηρεάζει σε πολύ μικρό βαθμό.

Μειώνεται ο κίνδυνος καρδιακής προσβολής

Έρευνα του University of Eastern Finland έδειξε ότι η κατανάλωση ενός αυγού ημερησίως δεν συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης στεφανιαίας νόσου. Τα ευρήματα μάλιστα υποδεικνύουν ότι η συχνή κατανάλωση αυγών δεν αυξάνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου, ακόμα και σε ανθρώπους που έχουν γενετική προδιάθεση να επηρεαστούν περισσότερο λόγω υψηλής χοληστερίνης.


Δίνουν ενέργεια
Ένα καλά βρασμένο αυγό, περιέχει πολλές πρωτεΐνες και μπορεί να συγκρατήσει την όρεξή για ώρες. Ένα πρωινό για παράδειγμα πλούσιο σε πρωτεΐνες και χαμηλό σε υδατάνθρακες έχει αποδειχτεί πως μπορεί να διατηρήσει τα επίπεδα κορεσμού ακόμη και για τρεις και τέσσερις ώρες αργότερα. Αυτό συμβαίνει γιατί η πρωτεΐνη χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να χωνευτεί σε σχέση με τους υδατάνθρακες και για αυτό παρέχει αίσθηση κορεσμού και υψηλά επίπεδα ενέργειας.

Τα μαλλιά και το δέρμα έχουν μια ιδιαίτερη λάμψη

Οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β είναι απαραίτητα για υγιές δέρμα και μαλλιά, τα μάτια και το συκώτι (εκτός από τη βιταμίνη B2, τα αυγά είναι επίσης πλούσια σε Β5 και Β12). Μπορεί επίσης να εξασφαλιστεί η σωστή λειτουργία του νευρικού συστήματος.

Τα αυγά «ασπίδα» ενάντια στο Αλτσχάιμερ

Όπως αναφέρουν ερευνητές του Πανεπιστημίου της Βοστόνης, τα αβγά αλλά και τροφές όπως το κοτόπουλο, τα φασόλια και τα ψάρια που περιέχουν το θρεπτικό συστατικό χολίνη μπορούν να βοηθήσουν στο να παραμείνει νέος ο εγκέφαλός μας. Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι άτομα που λάμβαναν στο πλαίσιο της διατροφής τους πολλή χολίνη, η οποία ανήκει στην οικογένεια των βιταμινών Β, είχαν καλύτερες επιδόσεις σε τεστ μνήμης ενώ αντιμετώπιζαν και λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν στον εγκέφαλο αλλαγές που συνδέονται με άνοια.

Μειώνεται η πιθανότητα εμφάνισης διαβήτη

Οι επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Ανατολικής Φινλανδίας διαπίστωσαν ότι η συστηματική κατανάλωση αυγών μπορεί να μειώσει τουλάχιστον κατά 30% τις πιθανότητες εκδήλωσης τύπου 2 διαβήτη, ο οποίος σχετίζεται κατά κανόνα με την παχυσαρκία.

Πιο γρήγορα αντανακλαστικά

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα πρόσφατης έρευνας η τυροσίνη, ένα αμινοξύ που βρίσκεται στα αυγά, βοηθά πολύ σε περιπτώσεις που χρειάζονται άμεσες αντιδράσεις, όπως η οδήγηση ή η λήψη γρήγορων αποφάσεων!

Λιγότερο στρες και άγχος

Τα αυγά είναι γεμάτα με θρεπτικά συστατικά, συμπεριλαμβανομένης της πρωτεΐνης, του ασβεστίου, των βιταμινών Α και D, της θυαμίνης και της ριβοφλαβίνης. Όλες αυτές οι ουσίες έχει αποδειχτεί ότι μειώνουν τα συμπτώματα της κατάθλιψης.

Λιγότερο βάρος

Σύμφωνα με έρευνα που έγινε πρόσφατα στη Μ. Βρετανία, οι άνθρωποι των οποίων η διατροφή βασίζεται κατά κύριο λόγο στην πρωτεΐνη, καίνε περίπου 70 θερμίδες περισσότερες την ημέρα (αριθμός που αντιστοιχεί σε απώλεια 3,5 κιλών σε ένα χρόνο).

 

Ομορφιά & Υγεία

Ροή ειδήσεων

Share