Δευτέρα, 18 Ιανουαρίου 2021

Για ποιους λόγους έχουμε ξηροδερμία στο κεφάλι;

Τι πρέπει να γνωρίζετε;

4 Σεπτεμβρίου 2019 10:18
Για ποιους λόγους έχουμε ξηροδερμία στο κεφάλι;

Πολλές φορές αντιμετωπίζουμε πρόβλημα με την ξηροδερμία στο κεφάλι, ότι και να κάνουμε δεν περνάει! Για ποιους λόγους όμως γίνεται αυτό; Τα θέματα που προκύπτουν με το δέρμα μας καλό είναι να τα αντιμετωπίζουμε άμεσα και με συμβουλή γιατρού!

Μπορεί να αλλάζετε σαμπουάν αλλά δεν βλέπετε αποτέλεσμα ακόμα κι αν λούζεστε συχνά! Προσοχή! Πώς να αποφύγετε μια μόλυνση με σταφυλόκοκκο το καλοκαίρι;

Ας ξεκινήσουμε με το να καταλάβουμε τι είναι και πώς δημιουργείται η ξηροδερμία.

Δέρμα

1. Η ξηροδερμία δημιουργείται από την αυξημένη απολέπιση του τριχωτού της κεφαλής. Συχνά συνοδεύεται από κοκκινίλες και φαγούρα.

2. Αποτελεί ένα πρόβλημα που για κάποιους είναι χρόνιο ενώ για άλλους κάνει μιά παροδική εμφάνιση κυρίως το χειμώνα που το κρύο αφυδατώνει το δέρμα.

3. Εκτός από τον κρύο και ξηρό αέρα μπορεί να εμφανιστεί σε περιόδους έντονου άγχους, λόγω κακής διατροφής ή ορμονικής διαταραχής.

Πώς μπορείτε να την αντιμετωπίσετε:

1. Μασάζ με έλαια. Είναι βασικό να ενυδατώσετε το δέρμα του κεφαλιού για να υποχωρήσουν τα συμπτώματα. Δοκιμάστε να κάνετε ελαφρύ μασάζ με έλαιο καρύδας ή ελαιόλαδο: και τα δύο είναι πολύ γνωστά για τις ενυδατικές και επουλωτικές τους ιδιότητες.

2. Λουστείτε με σαμπουάν ειδικό για ξηροδερμία. Βρείτε αυτό που είναι πιο αποτελεσματικό για εσάς: στο εμπόριο υπάρχει μεγάλη ποικιλία. Είναι σημαντικό να περιέχει συστατικά που ενυδατώνουν το δέρμα και περιορίζουν την αίσθηση φαγούρας.

3. Χτενίστε τα μαλλιά σας με μια μαλακή βουρτσα που δεν τραυματίζει το δέρμα. Προσέξτε τον πολύ καυτό αέρα στο στέγνωμα.

4. Μειώστε τη χρήση προϊόντων styling γιατί επιβαρύνουν την κατάσταση.

5. Μην υποκύπτετε στη φαγούρα. Θα δημιουργήσετε κόκκινα σημάδια τα οποία μπορεί να μολυνθούν πολύ εύκολα.

6. Ακολουθήστε μια υγιεινή, ισορροπημένη διατροφή, πλούσια σε βιταμίνες. Πίνετε πολύ νερό.

7. Προσπαθήστε να αποβάλλετε το άγχος. Είναι από τους κυριότερους παράγοντες για την εμφάνιση και την επιδείνωσή της.

8. Αν η ξηροδερμία επιμένει, επισκευτείτε ένα δερματολόγο. Μπορεί να χρειαστείτε αγωγή, όπωςκρέμα ή λοσιόν για τοπική εφαρμογή.

6+1 σημάδια του καρκίνου του δέρματος που δεν πρέπει να αγνοείτε!

Καρκίνος δέρμα

Το δέρμα μας πρέπει να το προσέχουμε ιδιαίτερα και ειδικά όταν μπορούμε να προλάβουμε άσχημες εξελίξεις.. Υπάρχουν κάποια σημάδια στο δέρμα μας που προδίδουν ότι έχουμε καρκίνο! Δεν πρέπει να αγνοείτε αυτά τα σημάδια για κανέναν λόγο! Υπάρχει όμως κάτι που χρησιμοποιούμε καθημερινά και μας προκαλεί καρκίνο!

Ο καρκίνος του δέρματος εμφανίζεται συχνότερα στην περιοχή του δέρματος που εκτίθεται στην ηλιακή ακτινοβολία, μπορεί όμως να εμφανιστεί και σε σημεία του σώματος που δεν είναι εκτεθειμένα.

Ο καρκίνος του δέρματος αποτελεί τον πιο συχνό τύπο καρκίνου και ειδικά στις χώρες με αυξημένη ηλιακή ακτινοβολία, όπως η Ελλάδα!

Καρκίνος δέρμα

Υπάρχουν τρεις τύποι καρκίνου του δέρματος:

Το βασικοκυτταρικό καρκίνωμα

Το ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα

Το μελάνωμα, που αποτελεί και τον σοβαρότερο τύπο καρκίνου δέρματος.

Και οι τρεις τύποι καρκίνου του δέρματος μπορεί να προληφθούν.

Σε αντίθεση με άλλα είδη καρκίνου, περισσότερες από 1 στις 4 περιπτώσεις διαγιγνώσκονται σε άτομα κάτω των 50 ετών.

Ποιες αλλαγές στο δέρμα σας σχετίζονται με καρκίνο και δεν πρέπει να αγνοήσετε;

Σκούρα ράβδωση στα νύχια

Οι ανεξήγητες αλλαγές στα νύχια μπορεί να είναι σημάδια διαφόρων τύπων καρκίνου. Το μελάνωμα είναι η τρίτη συχνότερη μορφή καρκίνου του δέρματος. Είναι όμως η χειρότερη γιατί η πορεία της νόσου καταλήγει συχνά στη μετάσταση και το θάνατο του αρρώστου. Αντίθετα με τις άλλες μορφές καρκίνου του δέρματος που προσβάλλουν συνήθως άτομα μεγάλης ηλικίας, το μελάνωμα εμφανίζεται συχνά και στο δέρμα νέων ανθρώπων. Η εμφάνισή του στις άκρες των δακτύλων και ειδικότερα στην περιοχή των νυχιών, περιγράφεται συχνότερα σε άτομα της κίτρινης ή της μαύρης φυλής, ενώ είναι σπάνια σε ανθρώπους της καυκάσιας φυλής. Το μεγάλο δάκτυλο του ποδιού, ο αντίχειρας και το μικρό δάκτυλο, αποτελούν τις συχνότερες θέσεις ανάπτυξής του. Δείτε ακόμα: Πρόωρα σημάδια που δείχνουν την ανάπτυξη του καρκίνου στο σώμα μας!

Μία «άσχημη» ελιά

Αν παρατηρήσετε στο δέρμα σας μια ελιά που δεν μοιάζει με τις υπόλοιπες που έχετε στο σώμα σας, μην την αγνοήσετε. Δεν είναι πάντως μόνο οι νέες ελιές επικίνδυνες, αλλά και αυτές που έχετε από τη γέννησή σας και μπορεί να εξελιχθούν σε καρκίνο του δέρματος. Πολλοί άνθρωποι έχουν αρκετές κρεατοελιές στα μπράτσα και στην πλάτη. Αυτή που διαφέρει από τις υπόλοιπες είναι συνήθως η προβληματική.

Σπυράκι που δεν υποχωρεί

Κάποιες μορφές καρκίνου εμφανίζονται σαν σπυράκια που δεν φεύγουν ή υποχωρούν προσωρινά και επανεμφανίζονται στο ίδιο σημείο.

Ελιά στο πόδι

Πολλοί άνθρωποι έχουν στίγματα στα πέλματα των ποδιών, τα οποία χρήζουν ιατρικής εξέτασης. Επειδή οι περισσότεροι δεν ελέγχουν συστηματικά τα πόδια τους, τέτοια σημάδια περνούν συχνά απαρατήρητα.

Προβλήματα όρασης

Ο δεύτερος συχνότερος τύπος μελανώματος είναι το μελάνωμα του ματιού, το οποίο μπορεί να διαγνωστεί μόνο μέσω οφθαλμολογικών εξετάσεων. Ονομάζεται οφθαλμικό μελάνωμα και πρόκειται για καρκίνο των χρωστικών ιστών του ματιού. Το οφθαλμικό μελάνωμα σχεδόν πάντα ξεκινάει στο μάτι και σπάνια κάνει μετάσταση εκεί από κάποιο άλλο σημείο του σώματος. Πρόκειται για δυνητικά θανατηφόρο καρκίνο και όπως με όλα τα είδη καρκίνου, η έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία είναι σημαντικές.

Αλλαγή στο χρώμα του δέρματος

Αν έχετε αφαιρέσει μια ελιά από το δέρμα και γύρω από το σημείο παρατηρείτε αλλαγές στο χρώμα του δέρματος, επισκεφθείτε δερματολόγο.

Μαύρο σημάδι στο μάγουλο

Το εσωτερικό του μάγουλου, η ρινική κοιλότητα, αλλά και ο κόλπος είναι σημεία που επίσης μπορεί να εκδηλωθεί μελάνωμα. Γι’ αυτό αν εντοπίσετε ύποπτα σημάδια πρέπει να συμβουλευτείτε γιατρό.

 

Ομορφιά & Υγεία

Ροή ειδήσεων

Share