Πέμπτη, 18 Απριλίου 2024

Προσοχή: Τι θα συμβεί αν φάτε κάτι που έχει πιάσει μούχλα;

Σας αφορά!

4 Σεπτεμβρίου 2019 07:32
Προσοχή: Τι θα συμβεί αν φάτε κάτι που έχει πιάσει μούχλα;

Πολλές φορές λυπόμαστε να πετάξουμε ένα…μεγάλο κομμάτι τυρί ή το ψωμί του τοστ όταν έχει πιάσει σε κάποιο σημείο λίγη μούχλα. Έξυπνο κόλπο για να μη μουχλιάσει ποτέ ξανά το τυρί στο ψυγείο σας!

Είναι ασφαλές να απομακρύνουμε το εμφανώς αλλοιωμένο μέρος και να καταναλώσουμε το υπόλοιπο προϊόν; Δείτε τι λένε οι ειδικοί.
Είναι ελάχιστες οι περιπτώσεις που μπορούμε να καταναλώσουμε με ασφάλεια ένα τρόφιμο που έχει αλλοιωθεί λόγω μούχλας. Σύμφωνα με την Κριστίν Κιρκπάτρικ, διαιτολόγο από την Κλινική του Κλίβελαντ, όταν υπάρχει στην επιφάνεια ενός τροφίμου μούχλα, κατά πάσα πιθανότητα η αλλοίωση έχει προχωρήσει βαθιά, ακόμη και σε μέρη του τροφίμου που μοιάζουν να είναι εντάξει.

Σύμφωνα με το Onmed, η ειδικός επισημαίνει ότι οι κίνδυνοι για την υγεία από τέτοιου είδους έκθεση είναι αρκετοί. Η μούχλα παράγει ουσίες που ονομάζονται μυκοτοξίνες, οι οποίες μπορεί να προκαλέσουν αναπνευστικά προβλήματα, γαστρεντερικές επιπλοκές, αποδυνάμωση του ανοσοποιητικού ή αλλεργική αντίδραση. Μία από αυτές τις μυκοτοξίνες, η αφλατοξίνη, μπορεί να έχει ακόμη και καρκινογόνο δράση.

Πρέπει να εντοπίζουμε τη μούχλα μόνο από την όψη των τροφίμων, προειδοποιεί η Κιρκπάτρικ, και ποτέ μυρίζοντας τα τρόφιμα, καθώς με την εισπνοή μπορεί να εισχωρήσουν στον οργανισμό σπόρια μούχλας.

Αν δεν είστε σίγουροι ότι πράγματι έχει πιάσει μούχλα ένα τρόφιμο, δράστε βάσει κοινής λογικής. Εάν το τρόφιμο δεν έχει τη συνήθη όψη και κυρίως αν μοιάζει σαν να είναι βρεγμένο, καλό θα είναι να το πετάξετε.

Σκληρά τυριά όπως η παρμεζάνα, το τσένταρ και το ελβετικό κίτρινο τυρί είναι ασφαλή προς κατανάλωση ακόμη κι αν στην επιφάνειά τους έχουν εμφανιστεί τα πρώτα σημάδια μούχλας, δηλώνει η Κιρκπάτρικ. Στην περίπτωση αυτή, η μούχλα συνήθως δεν εισχωρεί βαθιά στο προϊόν.

Δεν πρέπει όμως να ξύσετε τη μούχλα πριν φάτε το τυρί, καθώς η πρακτική αυτή μπορεί να οδηγήσει να εξαπλωθούν σπόρια στον αέρα, στις επιφάνειες της κουζίνας ή σε άλλα τρόφιμα. Θα πρέπει να κόψετε το αλλοιωμένο κομμάτι τυριού σε βάθος 2,5 περίπου εκατοστών πριν καταναλώσετε το τυρί.

Το ίδιο ισχύει και για σκληρά αλλαντικά, όπως το σαλάμι ή το καπνιστό ζαμπόν. Και στην περίπτωση αυτή, δύσκολα η μούχλα που βρίσκεται στην επιφάνεια περνά στα υπόλοιπα μέρη του προϊόντος. Θα πρέπει να πετάξετε τα αλλοιωμένα μέρη κατευθείαν στα σκουπίδια και όχι στο νεροχύτη, ώστε να αποφύγετε την εξάπλωση των σπορίων.

Προσοχή: O σοβαρός λόγος που δεν πρέπει να βάζουμε τις πατάτες στο ψυγείο!

Σοβαρός ο λόγος που δεν πρέπει μα βάζουμε τις πατάτες στο ψυγείο! Κάποιοι συνηθίζουν να τοποθετούν τις πατάτες στο ψυγείο, ώστε να τις κρατούν φρέσκες. Θες να φτιάχνεις τις καλύτερες τηγανητές πατάτες! Τότε μην κάνεις αυτό το λάθος!

Από ότι φαίνεται όμως, αυτό είναι πολύ κακή ιδέα καθώς δεν πρέπει να κρατάμε τις πατάτες στο ψυγείο για έναν πολύ καλό και σοβαρό λόγο.

Και γι’ αυτό φταίει η χημεία.

Οι κρύες θερμοκρασίες του ψυγείου μπορούν να μετατρέψουν το άμυλο της πατάτας σε ζάχαρη, σύμφωνα με το Mirror. Στη συνέχεια, όταν ψήνεις ή τηγανίζεις πατάτες σε θερμοκρασία πάνω από 120ºC, τα σάκχαρα συνδυάζονται με το αμινοξύ ασπαραγίνη και παράγουν ένα χημικό που ονομάζεται ακρυλαμίδιο, σύμφωνα με το American Cancer Society.

Αυτό το χημικό χρησιμοποιείται για να φτιαχτεί το χαρτί, οι βαφές και τα πλαστικά όπως και η επεξεργασία νερού και αποβλήτων, σύμφωνα με τοNational Cancer Institute. Ο κύριος τρόπος έκθεσης του ανθρώπου στο ακρυλαμίδιο είναι μέσω του καπνίσματος αλλά βρίσκεται και σε φαγητά όπως τηγανιτές πατάτες, πατατάκια, κρακεράκια, ψωμί, μπισκότα, δημητριακά και καφέ.

Έρευνα σε ποντίκια έδειξε το χημικό αυτό αυξάνει το κίνδυνο καρκίνου.Έρευνες σε ανθρώπους δεν έχει δώσει σταθερά στοιχεία ότι η έκθεση στο ακρυλαμίδιο αυξάνει το κίνδυνο καρκίνου αλλά έχει συγκεχυμένα αποτελέσματα για τον καρκίνο των νεφρών, του ενδομητρίου και των ωοθηκών.

Το National Toxicology Program κατατάσσει το χημικό ως καρκινογόνο, σύμφωνα με τις έρευνες σε πειραματόζωα που έλαβαν ακρυλαμίδιο από το νερό, όπως αναφέρει το Reader’s Digest.

Τα καλά νέα είναι πώς οι έρευνες έδειξαν ότι το να μην βάζουμε τις πατάτες στο ψυγείο και το να μειώσουμε τον χρόνο μαγειρέματος,μπορεί να μειώσει την περιεκτικότητα σε ακρυλαμίδιο.

Σύμφωνα με το American Cancer Society, αποθήκευσε τις πατάτες σου εκτός ψυγείου, σε δροσερό και σκιερό μέρος, όπως σε ντουλάπι και μαγείρεψέ τες ελαφριά.

 

Ομορφιά & Υγεία

Ροή ειδήσεων

Share