Σάββατο, 30 Μαΐου 2020

Πόσο καλό μας κάνει η σοκολάτα τελικά;

Ποια είναι τα οφέλη;

3 Σεπτεμβρίου 2019 15:27
Πόσο καλό μας κάνει η σοκολάτα τελικά;

Μπορεί να σας λένε ότι η σοκολάτα δεν κάνει καλό αλλά έρευνα απέδειξε ότι τελικά έχει πολλά οφέλη για την υγεία μας. Ταχίνι: Η υπερτροφή και τα πολλαπλά οφέλη στην υγεία μας!

Μην αγχώνεστε λοιπόν αν καταναλώνετε κάθε μέρα μια λογική ποσότητα σοκολάτας.

Αυτό που πιθανότατα αγνοείται όμως από το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού είναι τα οφέλη του κακάο στην υγεία αλλά και τη ψυχολογία μας.

Πιο αναλυτικά, 100 γραμμάρια σοκολάτας περιέχουν μεγάλο ποσοστό φυτικών ινών, κάλιου, φωσφόρου, ψευδάργυρου, σελήνιου αλλά και 67% σιδήρου, 58% μαγνησίου, 89% χαλκού και 98% μαγγανίου από τη συνιστώμενη ημερήσια δόση αυτών των χρήσιμων στοιχείων.

undefined

Στα οφέλη της σοκολάτας περιλαμβάνεται και η διατήρηση της καλής μνήμης στους μεγαλύτερους ανθρώπους, σύμφωνα με μία μελέτη της ιατρικής σχολής του Harvard, η διατήρηση υγιών επιπέδων ευαισθησίας στην ινσουλίνη με την κατανάλωση μαύρης σοκολάτας, η οποία μειώνει τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα του οργανισμού αλλά και η αύξηση της ινσουλίνης και της ντοπαμίνης, που αποτελούν οργανικές ουσίες που ανακουφίζουν από τον πόνο και δημιουργούν ευχάριστα συναισθήματα αντίστοιχα.

Παρ’όλα αυτά, εξαιτίας της μεγάλης ποσότητας ζάχαρης που διαθέτει, συμβουλέυεται το μέτρο στην κατανάλωση της σοκολάτας, έτσι ώστε ο οργανισμός να επωφελείται με το σωστό και υγιή τρόπο.

Κανέλα: Το απόλυτο φυσικό φάρμακο για να μείνετε για πάντα νέοι!

Εδώ και πολύ καιρό, οι επιστήμονες υποψιάζονται πως η κανέλα μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη των αιχμηρών αιμοπεταλίων και στην προστασία από την αντίσταση στην ινσουλίνη, του παράγοντα δηλαδή που αυξάνει τον κίνδυνο του διαβήτη. 3 μυστικά ομορφιάς με κανέλα που θα γίνουν τα αγαπημένα σου!

Το πώς ακριβώς όμως συμβαίνει αυτό, έχει παραμείνει ένα μυστήριο και ενώ πολλές έρευνες έχουν υποδείξει βάσιμες θεωρίες, πολλές άλλες δεν έχουν καταλήξει σε κανένα συμπέρασμα.

Μία νέα έρευνα όμως στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Βιοχημείας και Μοριακής Βιολογίας, προτείνει έναν πιθανό μηχανισμό που οδηγεί σε αυτά τα αποτελέσματα, υποστηρίζοντας πως η κανέλα αποτελεί μία μεταβολική μονάδα παραγωγής ενέργειας. Για την ακρίβεια, οι ερευνητές πιστεύουν πως τα οφέλη του μπαχαρικού είναι πολλά περισσότερα από τον απλό έλεγχο του σακχάρου στο αίμα.

Η Έιμι Στόκερτ, αναπληρώτρια καθηγήτρια βιοχημείας στο Τμήμα Φαρμακευτικής του Πανεπιστημίου Raabe στο Οχάιο, πραγματοποιεί μελέτες για την κανέλα εδώ και πολλά χρόνια. Το 2015, η έρευνα της έδειξε πως όσοι άνθρωποι έπασχαν από διαβήτη τύπου 2 και κατανάλωναν καθημερινά διατροφικά συμπληρώματα με κανέλα, παρουσίασαν μεγαλύτερες μειώσεις στο σάκχαρο του αίματος από εκείνους που λάμβαναν κάποιο φάρμακο.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, η επίδραση της κανέλας διήρκησε ακόμη και όταν οι συμμετέχοντες έπαψαν να παίρνουν τα συμπληρώματα, γεγονός που υποδηλώνει πως οι αλλαγές είχαν ξεκινήσει να γίνονται σε κυτταρικό επίπεδο και πως η κανέλα επηρέαζε σημαντικά μια από τις πρωτεΐνες που εμπλέκονται στην θεραπεία των πασχόντων.

Κανέλα: Το απόλυτο φυσικό φάρμακο για να μείνετε για πάντα νέοι!
Η νέα έρευνα της Στόκερτ, η οποία δεν έχει δημοσιευτεί ακόμα σε επιστημονικά περιοδικά, επικεντρώνεται στην σιρτουίνη-1 (Sirt 1), μια πρωτεΐνη που προστατεύει τον οργανισμό από τις φλεγμονές και δραστηριοποιείται στη ρύθμιση της ινσουλίνης. «Γνωρίζουμε πως η σιρτουίνη-1 δρα πάνω σε μία άλλη πρωτεΐνη που επηρεάζει τον τρόπο με τον οποίο μεταφέρεται η γλυκόζη στον οργανισμό, οπότε έβγαζε νόημα πως αυτή ήταν το κλειδί της υπόθεσης.»

Οι επιστήμονες γνωρίζουν πως η σιρτουίνη-1 ενεργοποιείται από τη ρεσβερατρόλη, ένα αντιοξειδωτικό που βρίσκεται στο κόκκινο κρασί και διακρίνεται για τις αντιγηραντικές του ιδιότητες και την ικανότητά του να μειώνει τη χοληστερόλη. Η κανέλα περιέχει ορισμένες παρόμοιες ενώσεις, γνωστές ως φαινόλες, οι οποίες σύμφωνα με την επιστήμονα θα μπορούσαν να δεσμεύσουν μόρια σιρτουίνης-1 κατά τον ίδιο τρόπο. Οι συνάδελφοι της και εκείνη χρησιμοποίησαν ένα μοντέλο για να εξετάσουν αυτήν την υπόθεση και ανακάλυψαν πως πράγματι οι φαινόλες της κανέλας είχαν ίδιες και πολλές φορές ακόμη πιο ισχυρές αλληλεπιδράσεις με την πρωτεΐνη.

Αυτή η θεωρία υποδηλώνει πως οι φαινόλες της κανέλας μπορούν να ενεργοποιήσουν τη σιρτουίνη-1, δίνοντας μία πιθανή εξήγηση για τις ευεργετικές της ιδιότητες. «Εάν η θεωρία είναι αληθής, σημαίνει πως η κανέλα κάνει πολλά περισσότερα από την απλή μείωση του σακχάρου στο αίμα. Έχει σημαντική επίδραση σε μία πρωτεΐνη που επηρεάζει τον μεταβολισμό των λιπιδίων και τις μεταβολές της κυτταρικής ανάπτυξης στον οργανισμό.»

Στην προηγούμενη έρευνά της, η Στόκερτ είχε βρει πως οι άνθρωποι που καταναλώνουν 1 γραμμάριο κανέλα την ημέρα παρουσίασαν μείωση του σακχάρου στο αίμα σε σύγκριση με όσους έπαιρναν τα συνταγογραφούμενα φάρμακά τους. Ισχυρίζεται όμως, πως ακόμη και οι μικρότερες ποσότητες κανέλας καθημερινά -ακόμη και αυτές που βρίσκονται χρησιμοποιούμε στη μαγειρική και στα καρυκεύματα- μπορούν εξίσου να έχουν οφέλη.

«Εάν η κανέλα αντιδράει κατά αυτόν τον τρόπο με αυτό το ένζυμο, θα μπορούσε να συνδεθεί με τις αντιοξειδωτικές, τις αντιγηραντικές ιδιότητες και άλλα πολύ σημαντικά οφέλη για την υγεία. Όταν καταναλώνεται σε καθημερινή βάση με μέτρο, είναι μία πραγματικά πολύ καλή συνήθεια.»

 

Ομορφιά & Υγεία

Ροή ειδήσεων

Share