Τρίτη, 23 Απριλίου 2024

Τέλος τα σφραγίσματα δοντιών! Ποια νέα ουσία τα «αντικαθιστά»;

Τέλος ο τροχός!

2 Σεπτεμβρίου 2019 11:40
Τέλος τα σφραγίσματα δοντιών! Ποια νέα ουσία τα «αντικαθιστά»;

Κινέζοι επιστήμονες ανακοίνωσαν ότι ανακάλυψαν μία βιομιμητική ουσία σε μορφή γέλης, που επιτρέπει την αναγέννηση του κατεστραμμένου σμάλτου (αδαμαντίνης) των δοντιών. Το ξέρατε; Αυτή η συνήθεια που κάνουμε το πρωί καταστρέφει τα δόντια!

Το επίτευγμα μπορεί στο μέλλον να καταστήσει περιττά πολλά από τα σφραγίσματα δοντιών.

Οι ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Τζετζάνγκ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Science Advances», σύμφωνα με το New Scientist και τη βρετανική «Ιντιπέντεντ», δοκίμασαν την ουσία σε δόντια που είχαν αφαιρεθεί από ασθενείς και τα οποία διατηρούνταν σε ένα διάλυμα. Η ουσία κατάφερε να αναδημιουργήσει το κατεστραμμένο σμάλτο μέσα σε μόνο 48 ώρες. Ποια είναι η σωστή συχνότητα και χρόνος που πρέπει να πλένουμε τα δόντια μας;

Όμως, υπάρχει ακόμη πολύς δρόμος βελτίωσης, καθώς δημιουργήθηκε ένα νέο στρώμα σμάλτου πάχους μόνο τριών μικρομέτρων (εκατομμυριοστών του μέτρου), περίπου 400 φορές πιο λεπτό από το φυσικό σμάλτο των δοντιών ενός ανθρώπου. Όπως λένε οι επιστήμονες, αν και πολύ λεπτό το αναγεννώμενο στρώμα του σμάλτου, η γέλη είναι δυνατό να εφαρμοστεί σε διαδοχικές στρώσεις και έτσι τελικά να δημιουργηθεί μία πολύ παχύτερη επιφάνεια.

Προς το παρόν οι ερευνητές δοκιμάζουν τη γέλη σε τρωκτικά και ελπίζουν να προχωρήσουν σε επόμενο στάδιο τις δοκιμές σε φυσικές συνθήκες σε ανθρώπους. Πρέπει να βεβαιώσουν ότι η ουσία είναι ασφαλής για την ανθρώπινη υγεία και ότι όντως είναι δυνατό να αναδημιουργήσει το σμάλτο στο πραγματικό περιβάλλον του στόματος ενός ανθρώπου που τρώει και πίνει. Απίστευτο: Η ασπιρίνη μπορεί να φτιάξει τις ατέλειες στα δόντια σας!

Η αδαμαντίνη (σμάλτο), η οποία καλύπτει και προστατεύει την εξωτερική επιφάνεια των δοντιών, είναι ο σκληρότερος βιολογικός ιστός στο ανθρώπινο σώμα. Σχηματίζεται βιολογικά και δεν έχει δυνατότητα αυτο-ανανέωσης σε περίπτωση καταστροφής. Διάφορες ουσίες (ρητίνες, κεραμικές, αμαλγάματα κ.ά.) μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως σφραγίσματα για να αποκαταστήσουν τις φθορές των δοντιών, αλλά δεν επιτυγχάνουν μόνιμη αποκατάσταση και μπορούν στην πορεία να αποκολληθούν από το δόντι ως ξένο σώμα.

Μέχρι σήμερα οι επιστήμονες έχουν αποτύχει να μιμηθούν τεχνητά τη φυσική δομή της αδαμαντίνης. Η νέα ουσία περιέχει ασβέστιο και φωσφορικά άλατα, τους δομικούς λίθους του φυσικού σμάλτου, δημιουργώντας μόνη της κρυστάλλους που μοιάζουν πολύ με εκείνους της αδαμαντίνης.

2+1 μυστικά για πιο λευκά δόντια!

Θέλετε να έχετε ένα αστραφτερό χαμόγελο και να τα δόντια σας να είναι λευκά χωρίς να πάτε στον οδοντίατρο; Τότε σας προτείνουμε 2+1 μυστικά για πιο λευκά δόντια!

Ζηλεύετε το αστραφτερό χαμόγελο των διασήμων αλλά δεν έχετε την οικονομική δυνατότητα να πάτε στον οδοντίατρό σας για λεύκανση

Κανένα πρόβλημα!

Δείτε παρακάτω τι μπορείτε να κάνετε!

Αλάτι και λεμόνι

Προσθέστε μερικές σταγόνες λεμονιού σε λίγο αλάτι και ανακατέψτε καλά μέχρι να γίνει πάστα. Πάρτε το μείγμα και τοποθετήστε το στα κίτρινα σημεία των δοντιών σας και αφήστε το να δράσει. ΠΡΟΣΟΧΗ, όμως, όχι πάνω από μισό λεπτό.

Ξεπλύνετε καλά το στόμα σας και μετά απο λίγο βουρτσίστε τα δόντια σας κανονικά.

Extra tip: Αυτή η πάστα βοηθά στην απομάκρυνση των λακέδων των δοντιών. Σε περίπτωση όμως που έχετε ευαίσθητα δόντια και ούλα συμβουλευτείτε πρώτα τον οδοντίατρό σας.

Φλούδα πορτοκαλιού

Τρίψτε με μια φλούδα πορτοκαλιού τα δόντια σας και δείτε τα πιο λευκά και λαμπερά.

Μαγειρική σόδα και αλάτι

Η σόδα (baking soda) περιέχεται σε πολλές οδοντόκρεμες του εμπορίου. Εσείς αυτό που έχετε να κάνετε είναι να την αναμείξετε με λίγο αλάτι.

 

Ομορφιά & Υγεία

Ροή ειδήσεων

Share