Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

Βόμβα για τα μανό: Ποια θανάσιμη ασθένεια προκαλούν;

Μεγάλη προσοχή!

2 Σεπτεμβρίου 2019 09:23
Βόμβα για τα μανό: Ποια θανάσιμη ασθένεια προκαλούν;

Ποια η απίστευτη έρευνα που προκάλεσε σοκ για τα αγαπημένα μανό;

Τα φαινομενικά «αθώα» μανό «κρύβουν» τοξίνες που συνδέονται με υπογονιμότητα και καρκίνο. Προσοχή: Mούχλα στα τεχνητά νύχια!


Βλαβερές τοξίνες που συνδέονται με την υπογονιμότητα ή ακόμα και με τον καρκίνο μπορεί να κρύβονται στα φαινομενικά αθώα βερνίκια νυχιών. Νέα έρευνα του πανεπιστημίου του Χάρβαρντ έδειξε ότι ακόμα και τα μανό που φέρουν τον χαρακτηρισμό «μη τοξικά» μπορεί στην πραγματικότητα να περιέχουν επικίνδυνα συστατικά.

Παρά το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση έχει απαγορεύσει τη χρήση πολλών χημικών ουσιών στα καλλυντικά από το 2004, οι επιστήμονες ισχυρίζονται ότι στην πορεία υπήρξε «θλιβερή αντικατάστασή» τους από άλλες τοξίνες.

Για παράδειγμα, τα μανό με το σήμα «3-Free» θεωρητικά δεν περιέχουν το τοξικό τρίο ουσιών τολουόλιο, φορμαλδεΰδη και DnBP, όμως στην πραγματικότητα συχνά εμπεριέχουν ουσίες που συνδέονται με την τοξικότητα του εγκεφάλου ή ακόμα και με εμβρυϊκές ανωμαλίες.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την Αννα Γιανγκ, μελέτησαν 40 διαφορετικά μανό που έφεραν πάνω τους ευρεία γκάμα σημάνσεων, από «3-Free» έως «13-free», σε αποχρώσεις του κόκκινου και του ροζ που θεωρούνται οι πιο δημοφιλείς, από 12 διαφορετικές εταιρίες, οι οποίες δεν κατονομάζονται στην έρευνα. Οπως διαπίστωσαν, ακόμα και τα «μη τοξικά» μανό περιείχαν συστατικά επικίνδυνα για την υγεία.

Για παράδειγμα, η ουσία TPHP, που διαταράσσει το ορμονικό σύστημα, βρέθηκε σε υψηλά επίπεδα σε τρεις μάρκες βερνικιών, παρά τη σήμανση που έφεραν περί του αντιθέτου.

Επιπλέον, η ουσία DEHP, η οποία έχει συνδεθεί με την υπογονιμότητα και θεωρείται πιθανά καρκινογόνα για τους ανθρώπους, ανιχνεύτηκε στο 60% των δειγμάτων, ενώ σε μεγάλο ποσοστό ανιχνεύτηκε και μόλυβδος.

Οπως υπογραμμίζεται, τα ευρήματα αυτά δεν θέτουν μονάχα σε άμεσο κίνδυνο τους καταναλωτές που τα χρησιμοποιούν, αλλά και τις εργαζόμενες σε κέντρα ομορφιάς που ασχολούνται με την περιποίηση των νυχιών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μόλις τον περασμένο μήνα έρευνα του πανεπιστημίου Τζορτζ Μέισον είχε κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για κοκτέιλ επικίνδυνων χημικών σε προϊόντα περιποίησης προσώπου.

Προειδοποίηση σοκ: Επικίνδυνο το τζελ και το ημιμόνιμο μανικιούρ στα νύχια!

Τα νύχια είναι περιποιημένα και δεν χρειάζεται να ασχοληθούμε με αυτά τουλάχιστον για τις δύο επόμενες εβδομάδες και παραπάνω.

Με το ημιμόνιμο έχεις το κεφάλι σου ήσυχο. Στεγνώνουν κατευθείαν αφού τα «ψήνεις» και μπορείς να πας αμέσως για ύπνο ή να πλύνεις τα πιάτα, χωρίς να αγχώνεσαι! Δείτε ποια είναι τα μυστικά για γερά νύχια;

Όμως πόσο καλό κάνει το gel στα νύχια μας; Και κάθε πότε πρέπει να τα κάνουμε ημιμόνιμο;

Τι είδους βλάβη προκαλείται, λοιπόν, στα νύχια, στα χέρια ακόμα και στο σώμα απ’το μανικιούρ με gel; Δερματολόγοι και ειδικοί μας δίνουν τα φώτα τους και κάνουν λόγο για τρεις παρενέργειες που πρέπει να προσέχουμε!

Οι χημικές ουσίες στο gel επηρεάζουν όλο μας το σώμα
Τι συμβαίνει με αυτό το είδος μανό και τι περιέχει; Η Dr. Elizabeth Trattner αναφέρει πως το συγκεκριμένο gel είναι επικίνδυνο για πολλούς λόγους. Περιέχει φορμαλδεϋδη και άλλες τοξικές χημικές ουσίες που περνούν απ’ το συκώτι μας! «Αυτές οι χημικές ουσίες εισέρχονται στο σύστημά μας αφού τις εισπνέουμε. Και είναι βιοσυσσωρεύσιμες, πράγμα που σημαίνει ότι παραμένουν στο σύστημά μας» εξηγεί η κα Trattner.

Κάνει τα νύχια σου πιο αδύναμα
Το συγκεκριμένο βερνίκι που κρατάει μια ζωή είναι φανταστικό, έτσι; Απ’ την άλλη πλευρά, όμως, βλάπτει τα νύχια σου! Ο Dr Shilpi Agarwal αναφέρει πως ο συγκεκριμένος τρόπος μανικιούρ, ειδικά όταν γίνεται συχνά-πυκνά, βλάπτει τα νύχια μας.Τα κάνει πιο αδύναμα και δημιουργεί ραβδώσεις.

Οι λαμπτήρες UV μπορεί να αποδειχθούν επικίνδυνοι
Στο τέλος όταν πρέπει να βάλεις τα νύχια σου στο «φουρνάκι» προκειμένου να στεγνώσουν, τότε αυτό μπορεί να αποδειχθεί επικίνδυνο.Ο Dr Agarwal αναφέρει πως αυτό είναι το χειρότερο μέρος της διαδικασίας. «Δεν έχουν αλλάξει όλα τα κέντρα περιποίησης τους λαμπτήρες από UV σε LED κι αυτό είναι εξαιρετικά επικίνδυνο. Μπορεί να προκαλέσει εγκαύματα ακόμα και καρκίνο του δέρματος αν εκτίθεσαι επανειλημμένα» προειδοποιεί ο κ. Agarwal.

Και παρ’όλο που ο κίνδυνος ανάπτυξης καρκίνου λόγω της έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία από μια λάμπα χαμηλής ισχύος είναι μικρός, είναι προτιμότερο να παίρνεις τις προφυλάξεις σου. Η Αμερικανική Ακαδημία Δερματολογίας, συνιστά να φοράς γάντια με ακάλυπτα τα νύχια σου ή να χρησιμοποιείς αντηλιακό τουλάχιστον 15 λεπτά πριν το μανικιούρ.

 

Ομορφιά & Υγεία

Ροή ειδήσεων

Share