Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Γιατί εθιζόμαστε στο να τρώμε πατατάκια;

Εσείς το έχετε πάθει αυτό;

31 Αυγούστου 2019 14:54
Γιατί εθιζόμαστε στο να τρώμε πατατάκια;

Σας έχει συμβεί ποτέ να τρώτε πατατάκια και να μην μπορείτε να σταματήσετε; Αν ναι τότε υπάρχει εξήγηση! Το να εθίζεστε στα πατατάκια έχει αναλυθεί από ερευνητές! Δεν θα το πιστεύετε: Έτσι ανακαλύφθηκαν τα πατατάκια!

Όταν τρώτε πατατάκια, δεν είναι τα λιπαρά εκείνα που σας κάνουν να μην μπορείτε να σταματήσετε. Η γεύση που σας εθίζει οφείλεται στην ζάχαρη, ή στο αλάτι που περιέχουν πολλές λιπαρές τροφές, όπως τα πατατάκια. Η υπερβολική κατανάλωση αλατιού έχει συνδεθεί στο παρελθόν με την παχυσαρκία, ακόμη και ανεξάρτητα από την κατανάλωση θερμίδων.

Έρευνα δείχνει ότι οι αλμυρές, λιπαρές τροφές, συνδέονται περισσότερο με την υπερκατανάλωση τροφής και το υπερβολικό βάρος, ακόμη και σε σύγκριση με τα γλυκά. Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε σε επιστημονικό περιοδικό, δείχνει ότι το αλάτι παίζει ένα ακόμα πιο ισχυρό ρόλο από ό,τι νομίζαμε στο να μας κάνει να τρώμε περισσότερο.

Ερευνητές από το πανεπιστήμιο Ντίκιν στην Αυστραλία εξέτασαν τις περιπτώσεις 48 υγιών ανθρώπων και μέτρησαν με ειδικό τεστ την “ευαισθησία” τους στη γεύση του λίπους. Προηγούμενες έρευνες έχουν διαπιστώσει ότι εκείνοι που αντιλαμβάνονται πιο αποτελεσματικά τη γεύση του λίπους, καταλήγουν να καταναλώνουν και λιγότερο λίπος συνολικά.

Γιατί οι έγκυες δεν πρέπει να τρώνε πατατάκια! Πόσο επικίνδυνο είναι για το μωρό;

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι τα ωμέγα-6 λιπαρά οξέα που περιέχονται στα πατατάκια επηρεάζουν την ανάπτυξη των αγέννητων μωρών των αρουραίων και προκαλούν συσπάσεις της μήτρας.

Η κατανάλωση τσιπς κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης θα μπορούσε να έχει αρνητικό αντίκτυπο στην ανάπτυξη του μωρού, σύμφωνα με μία μελέτη. Αυτό συμβαίνει διότι τα πατατάκια περιέχουν ένα πολυακόρεστο ωμέγα-6 λιπαρό οξύ που ονομάζεται λινελαϊκό οξύ το οποίο μέχρι πρόσφατα θεωρούνταν ότι έχει οφέλη για την υγεία, όπως η μείωση της χοληστερόλης στο αίμα.

Ωστόσο, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι αρουραίοι που κατανάλωναν τρεις φορές τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη λινολεϊκού οξέος σημείωσαν μείωση στις ορμόνες που ρυθμίζουν την ανάπτυξη των αγέννητων μωρών τους.

Επίσης, σύμφωνα με τα ευρήματα που δημοσιεύθηκαν στο The Journal of Physiology, η συγκεκριμένη ουσία επηρέασε τη λειτουργία του ήπατος και τις αυξημένες πρωτεΐνες που προκαλούν συστολές στη μήτρα.

Η επικεφαλής της μελέτης Δρ. Deanne Skelly, από το Πανεπιστήμιο Griffith, δήλωσε: «Είναι σημαντικό για τις έγκυες γυναίκες να εξετάσουν τη διατροφή τους και η έρευνά μας είναι ένα ακόμη παράδειγμα ότι η ενδεχόμενη κατανάλωση μεγάλης ποσότητας ενός συγκεκριμένου θρεπτικού συστατικού μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην ανάπτυξη του μωρού».

Η ερευνητική ομάδα στο Πανεπιστήμιο Griffith στο Queensland, στην Αυστραλία, χορήγησε μία διατροφή με υψηλό λινελαϊκό οξύ σε αρουραίους για 10 εβδομάδες. Στη συνέχεια, διερεύνησε τα αποτελέσματα της διατροφής αυτής στην εγκυμοσύνη τους και την ανάπτυξη των μωρών τους.

Η ομάδα διαπίστωσε επίσης ότι οι μητέρες των αρουραίων που κατανάλωναν μία διατροφή υψηλή σε λινολεϊκό οξύ είχαν μειωμένο αριθμό αρσενικών μωρών. Δεν είναι γνωστό αν τα ίδια αποτελέσματα θα μπορούσαν να ισχύουν και για τους ανθρώπους, καθώς και σε ποιες ποσότητες το λινελαϊκό οξύ θα ήταν επιβλαβές.

Μεγάλη προσοχή: Οι έγκυες με υψηλή αρτηριακή πίεση κινδυνεύουν από έμφραγμα!

Η υψηλή αρτηριακή πίεση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, καθώς επίσης η σχετική ακόμη σοβαρότερη κατάσταση της προεκλαμψίας, αυξάνουν σημαντικά τον κίνδυνο για καρδιακή προσβολή και εγκεφαλικό, συγκριτικά με τις έγκυες γυναίκες που έχουν φυσιολογική πίεση, αποκαλύπτει μία νέα βρετανική επιστημονική έρευνα, που παρουσιάστηκε στο συνέδριο της Βρετανικής Καρδιαγγειακής Εταιρείας στο Μάντσεστερ.

Μελετώντας στοιχεία για περίπου 6,5 εκατομμύρια γυναίκες στα αγγλικά νοσοκομεία μεταξύ των ετών 1997-2015, μία ομάδα ερευνητών από τα πανεπιστήμια του Κέιμπριτζ και του Μπρίστολ βρήκε 276.000 εγκυμοσύνες που επηρεάστηκαν από υψηλή αρτηριακή πίεση και 223.715 με προεκλαμψία. Αυτός ο υψηλός αριθμός γυναικών μελετήθηκε για σχεδόν είκοσι χρόνια, όσον αφορά τους κινδύνους περισσότερων από 15 διαφορετικών καρδιαγγειακών και κυκλοφορικών ασθενειών, από καρδιακή προσβολή και εγκεφαλικό επεισόδιο μέχρι καρδιακή ανεπάρκεια και καρδιομυοπάθεια.

Διαπιστώθηκε ότι ο κίνδυνος σοβαρής καρδιακής και κυκλοφορικής νόσου αυξανόταν κατά 45%, εάν μία γυναίκα είχε υψηλή αρτηριακή πίεση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και κατά περίπου 70% στις γυναίκες που είχαν παρουσιάσει προεκλαμψία, σε σύγκριση με εκείνες που είχαν φυσιολογικήαρτηριακή πίεση κατά την εγκυμοσύνη.

Στην περίπτωση τοκετού για πρώτη φορά, στις 1.000 γυναίκες με φυσιολογική αρτηριακή πίεση, οι τρεις πρόκειται να βρεθούν αντιμέτωπες με καρδιαγγειακές νόσους μετά τη γέννα, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για τις γυναίκες με υψηλή αρτηριακή πίεση και προεκλαμψία είναι αντίστοιχα πέντε και έξι στις 1.000.

Επιπλέον, το ιστορικό υψηλής αρτηριακής πίεσης συνδέθηκε με αυξημένο κατά 80% κίνδυνο ισχαιμικού εγκεφαλικού επεισοδίου και με υπερδιπλάσια πιθανότητα καρδιομυοπάθειας. Από την άλλη, ένα ιστορικό προεκλαμψίας συσχετίστηκε με τριπλάσιο κίνδυνο καρδιακών προσβολών και με υπερδιπλάσιο κίνδυνο καρδιομυοπάθειας.

Τέλος, όσες περισσότερες εγκυμοσύνες μίας γυναίκας είχαν επηρεαστεί από υψηλή πίεση και προεκλαμψία, τόσο πιο αυξημένος ήταν ο κίνδυνος για σοβαρές καρδιαγγειακές επιπλοκές. Για παράδειγμα, γυναίκες με δύο ή περισσότερες κυήσεις, στις οποίες εμφάνισαν υψηλή πίεση, αντιμετώπιζαν υπερδιπλάσιο κίνδυνο για εγκεφαλικό, σε σχέση με όσες γυναίκες είχαν φυσιολογική αρτηριακή πίεση στις εγκυμοσύνες τους. Εκείνες με δύο ή περισσότερες κυήσεις με προεκλαμψία είχαν σχεδόν τετραπλάσιο κίνδυνο για ισχαιμικό εγκεφαλικό και τριπλάσιο για έμφραγμα.

Η υπέρταση λόγω κύησης συνήθως εμφανίζεται όταν η γυναίκα μένει έγκυος και φεύγει μετά τον τοκετό. Μπορεί να είναι ήπια (90-99/ 140-149), μέτρια (100-109/150-159) ή σοβαρή (πάνω από 110/160).

Οι καρδιακές παθήσεις παραμένουν η κύρια αιτία θανάτων γυναικών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και μέχρι έξι εβδομάδες μετά το τέλος της. Πολλά συμπτώματα καρδιακών παθήσεων μοιάζουν με αυτά που αναμένονται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και λίγο μετά τη γέννηση, όπως δυσκολία στην αναπνοή, κόπωση και πρήξιμο των αστραγάλων.

 

Ομορφιά & Υγεία

Ροή ειδήσεων

Share