Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ γιατί ανατριχιάζουμε όταν φοβόμαστε ή κρυώνουμε;

Το ήξερες;

30 Αυγούστου 2019 14:35
Έχετε αναρωτηθεί ποτέ γιατί ανατριχιάζουμε όταν φοβόμαστε ή κρυώνουμε;

Έχεις αναρωτηθεί ποτέ γιατί ανατριχιάζουμε και σηκώνονται οι τρίχες μας όταν φοβόμαστε ή κρυώνουμε... Μεγάλη προσοχή: Δείτε τι σημαίνει αν έχετε τριχοφυΐα στο συγκεκριμένο σημείο του αυτιού!

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, το φαινόμενο της ανατριχίλας (goosebumps) αποτελεί την προσπάθεια του σώματος μας να προστατευτεί.

Οι μικροσκοπικοί μύες που συνδέονται με τον κάθε θύλακα της τρίχας συστέλλονται, το δέρμα διογκώνεται και οι τρίχες σηκώνονται.

Όταν πριν από αρκετές χιλιάδες χρόνια το ανθρώπινο σώμα καλυπτόταν από περισσότερες τρίχες, η εν λόγω διαδικασία επέτρεπε στις τρίχες να παγιδεύουν τον αέρα και να προφυλάσσουν το σώμα από το κρύο.

Ένα πολύ καλό παράδειγμα για το φόβο είναι η γάτα η οποία στο αντίκρισμα κάθε κινδύνου φουντώνει το τρίχωμά της.

Έχεις αυτή την τρύπα πάνω από το αυτί; Μόλις μάθεις τι σημαίνει θα πάθεις σοκ!

Όχι, δεν πρόκειται για μία απλή τρύπα από σκουλαρίκι, αλλά υπάρχει απόλυτα επιστημονική εξήγηση για την ύπαρξή της στο επάνω μέρος του δεξιού (συνήθως) αυτιού μερικών ανθρώπων.

Αυτοί αποτελούν μάλιστα μόλις το 1% του πληθυσμού της Γης, ενώ το σημάδι δεν είναι τίποτα άλλο από μία κληρονομική γενετική ανωμαλία που ονομάζεται «preauricular sinus» (προωτιαίος ρινικός κόλπος).

Σύμφωνα με τον Business Insider, αυτή παρατηρήθηκε για πρώτη φορά από έναν επιστήμονα που γύριζε το κεφάλι στο Van Heusinger, το μακρινό 1864. Η ανωμαλία μπορεί να εμφανιστεί και στα δύο αυτιά ή μόνο στο ένα με πιο... ύποπτο το δεξί.

Αυτό ωστόσο που έκανε τους περισσότερους να ανατριχιάσουν είναι η μετέπειτα αποκάλυψη του εξελικτικού βιολόγου Neil Shubin, ο οποίος πιστεύει ότι οι συγκεκριμένες τρύπες θα μπορούσαν να είναι κάποιο απομεινάρι από τα βράγχια των ψαριών!

Είναι πάντως εξαιρετικά σπάνιο να εντοπίσετε κάποιον δίπλα σας με αυτήν την τρύπα στο αυτί. Πιθανότερο πάντως είναι να πέσετε πάνω σε κάποιον με το «φύμα του Δαρβίνου»!

Μπορεί το όνομα να προκαλεί τρόμο, ωστόσο όπως βλέπετε στην παραπάνω φωτογραφία δεν είναι τίποτα άλλο από ένα μικρό εξόγκωμα – απόδειξη της κοινής καταγωγής των πρωτεύοντων θηλαστικών που περιγράφεται στις πρώτες κιόλας σελίδες του βιβλίου του Δαρβίνου «The Descent of Man».

 

Ομορφιά & Υγεία

Ροή ειδήσεων

Share