Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

Έλλειψη βιταμίνης Β12: 6 «ύπουλα» συμπτώματα! Τι πρέπει να κάνετε;

Προσοχή!

29 Αυγούστου 2019 10:40
Έλλειψη βιταμίνης Β12: 6 «ύπουλα» συμπτώματα! Τι πρέπει να κάνετε;

Ο ανθρώπινος οργανισμός έχει ανάγκη από Βιταμίνη Β12 ή όπως είναι το επιστημονικό της όνομα κοβαλαμίνη. Η βιταμίνη που θα σε κάνει να βλέπεις τέλεια!

Αυτή η ουσία συμβάλει στην ομαλή λειτουργία του οργανισμού, αφού βοηθάει στην παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων, στην προστασία του ανοσοποιητικού και την καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος.

Βιταμίνη Β12: Τι συμβαίνει στον οργανισμό αν υπάρχει έλλειψη

Σύμφωνα με άρθρο από το Harvard Health Publishing, ο μέσος άνθρωπος πρέπει να λαμβάνει περίπου 0.0024 mg βιταμίνης Β12 καθημερινά, εφόσον ο οργανισμός δεν την παράγει. Η έλλειψη της Β12 εμφανίζει σταδιακά συμπτώματα. Με την πάροδο του χρόνου γίνονται όλο και πιο έντονα.

Βιταμίνη Β12: Τα συμπτώματα όταν υπάρχει έλλειψη

Χλωμάδα στο δέρμα

Όταν ο οργανισμός δεν έχει αρκετή ποσότητα B12, τα ερυθρά αιμοσφαίρια γίνονται εύθραυστα και σπάνε εύκολα, απελευθερώνοντας μια χρωστική, την χολερυθρίνη, η οποία δίνει στο δέρμα κιτρινωπή και χλωμή απόχρωση.

Αδυναμία, κόπωση και ζαλάδα

«Η αδυναμία και η κόπωση είναι από τα πρώτα σημάδια της ανεπάρκειας Β12» επισημαίνει η διαιτολόγος Lisa Cimperman. Αυτό συμβαίνει γιατί το σώμα στηρίζεται σε αυτήν την βιταμίνη για να παράγει αρκετά ερυθρά αιμοσφαίρια που θα μεταφέρουν το οξυγόνο στα όργανα. Χωρίς αρκετό οξυγόνο, νιώθουμε αδυναμία ακόμα και αν κοιμηθούμε πολλές ώρες. Επιπλέον μπορεί να έχουμε ζαλάδες και δυσκολία στην αναπνοή.

Μυρμήγκιασμα

Η αίσθηση του μυρμηγκιάσματος δηλώνει κάποια βλάβη στο νευρικό σύστημα, η οποία προκύπτει από την έλλειψη της εν λόγω βιταμίνης.

Προβλήματα στην όραση

Αν βλέπετε θολά, αν έχετε υπερευαισθησία στο φως ή ακόμα και αν νιώθετε ότι χάνετε την όρασή σας, η ανεπάρκεια της Β12 μπορεί να είναι η αιτία. Αυτό συμβαίνει επειδή το οπτικό νεύρο έχει υποστεί βλάβη. Το συγκεκριμένο σύμπτωμα, όμως, συγκαταλέγεται στις σπάνιες περιπτώσεις.

Κόκκινη και πρησμένη γλώσσα

Σε κάποιες περιπτώσεις, η γλώσσα πρήζεται και έχει έντονο κόκκινο χρώμα. Μπορεί επίσης να υπάρχει μια αίσθηση καψίματος και πόνου στο πίσω μέρος της γλώσσας που θα οδηγήσει στην απώλεια των γευστικών της πόρων.

Διαταραχές στην διάθεση

Το γεγονός ότι η Β12 έχει άμεση σχέση με τις χημικές συνθέσεις που γίνονται στον εγκέφαλο και παράγουν την ορμόνη της χαράς (σεροτονίνη) και την ντοπαμίνη μπορεί να εξηγήσει γιατί η ανεπάρκεια αυτής οδηγεί σε αύξηση του άγχους ή του κινδύνου για κατάθλιψη.

Σε περίπτωση που έχετε κάποιο από τα παραπάνω συμπτώματα ή και περισσότερα συμβουλευτείτε τον γιατρό σας, για να ελέγξετε τα επίπεδα της Β12.

Οι ομάδες ατόμων που είναι πιο πιθανό να έχουν έλλειψη της βιταμίνης είναι:

  • Τα άτομα ηλικίας 50 ετών και άνω
  • Άτομα που έχουν διαβήτη και παίρνουν μετφορμίνη
  • Όσοι κάνουν αυστηρή δίαιτα
  • Όσοι παίρνουν φάρμακα για την καούρα
  • Όσοι έχουν κάνει χειρουργική επέμβαση για να χάσουν βάρος ή έχουν κάποιο πρόβλημα στην απορρόφηση της τροφής.

Οι τροφές που είναι πλούσιες στην συγκεκριμένη βιταμίνη είναι τα αυγά, το κρέας, τα γαλακτοκομικά, το ψάρι και τα πουλερικά αλλά και φυσικά συμπληρωματικά που βοηθούν στην περίπτωση ανεπάρκειας.

Τελικά στα συμπληρώματα διατροφής μας κάνουν καλό;

Τα συμπληρώματα διατροφής δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται ως μία ασφαλή λύση για καλή υγεία

«Tα συμπληρώματα διατροφής δεν έχουν αποτελέσμα και η λήψη ορισμένων μπορεί να αυξήσει ακόμη και τον κίνδυνο θανάτου από τον καρκίνο», προειδοποιεί Αμερικανός καθηγητής από το Πανεπιστήμιο Tufts της Μασαχουσέτης

Η αμερικανική μελέτη έδειξε ότι τα συμπληρώματα ασβεστίου και της βιταμίνης D σχετίζονται με υψηλότερο κίνδυνο καρκίνου, όπως γράφει η βρετανική εφημερίδα «Daily Mail».

Τα συμπληρώματα διατροφής δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται ως μία ασφαλή λύση για καλή υγεία. Η υγιεινή διατροφή και το life style είναι το «κλειδί» για μία καλή υγεία, όπως επισημαίνουν οι επιστήμονες. «Δεν μπορείτε να μετατρέψετε μια κακή διατροφή σε μια καλή διατροφή με μία χούφτα χάπια», προειδοποιεί ο επικεφαλής της έρευνας.

Ωστόσο, η μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η λήψη συμπληρωμάτων έχει ελάχιστη επίδραση στον οργανισμό και μόνο τα θρεπτικά συστατικά που εμπεριέχονται στις τροφές, μπορούν να μειώσουν τις πιθανότητες θανάτου.

Στην πραγματικότητα, ορισμένα συμπληρώματα - όπως το ασβέστιο και η βιταμίνη D - συνδέονται με υψηλότερο κίνδυνο καρκίνου.

Η μελέτη, η οποία επικεντρώθηκε σε δεδομένα από περισσότερους από 27.000 ενήλικες στις ΗΠΑ, διαπίστωσε ότι ορισμένα θρεπτικά συστατικά στα τρόφιμα - αλλά όχι τα συμπληρώματα - συνδέονται γενικά με χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από καρκίνο.

Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Tufts συνέκριναν τη λήψη διαφόρων θρεπτικών ουσιών με ποσοστά θανάτου από όλες τις αιτίες, καρδιαγγειακές παθήσεις και καρκίνο.

Τα αποτελέσματά τους έδειξαν ότι η επαρκής κατανάλωση βιταμινών Α και Κ καθώς και μαγνησίου και ψευδαργύρου, μείωνε τον κίνδυνο θανάτου.

Αυτό όμως αφορούσε ορισμένα θρεπτικά συστατικά στα τρόφιμα - αλλά όχι σε συμπληρώματα.

Για τους επιστήμονες, οι καταναλωτές θα μπορούσαν άθελά τους να βρεθούν σε μεγαλύτερο κίνδυνο, λαμβάνοντας συμπληρώματα ασβεστίου υψηλότερα από χίλια mg την ημέρα.

Για τον επικεφαλής της έρευνας, καθηγητή Fang Fang Zhang: «Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε το ρόλο που μπορεί να διαδραματίσουν τα θρεπτικά συστατικά των τροφών και η πηγή τους στα αποτελέσματα της ανθρώπινης υγείας, ιδιαίτερα αν το αποτέλεσμα δεν είναι καλό για τον οργανισμό».

 

Ομορφιά & Υγεία

Ροή ειδήσεων

Share