Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Από αυτές τις ασθένειες μας σώζει η ρίγανη!

Το γνωρίζατε;

29 Αυγούστου 2019 08:07
Από αυτές τις ασθένειες μας σώζει η ρίγανη!

Η ρίγανη είναι αγαπημένο μπαχαρικό στην ελληνική κουζίνα και προσθέτει γεύση σε πολλά πιάτα. Όμως μας κάνει περισσότερο καλό από όσο νομίζουμε, καθώς μας προφυλάσσει από ασθένειες!

Η ρίγανη χρησιμοποιείτο στην βοτανοθεραπεία ακόμα και από τους Αρχαίους Έλληνες. Ο Ιπποκράτης την χρησιμοποιούσε ως αντισηπτικό. Βόμβα υγείας για τον οργανισμό! Σκοτώνει όλα τα μικρόβια με μόνο 2 υλικά!

Οι πιθανές φαρμακευτικές χρήσεις της ρίγανης περιλαμβάνουν τη θεραπεία διαταραχών της αναπνευστικής οδού, διαταραχών του γαστρεντερικού σωλήνα, των πόνων της περιόδου και των διαταραχών της ουροφόρου οδού. Με τοπική εφαρμογή μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση ορισμένων δερματικών παθήσεων, όπως η ακμή και η πιτυρίδα.

1) Αντιβακτηριακές ιδιότητες

Το έλαιο ρίγανης περιέχει μια βασική ένωση, που ονομάζεται καρβακρόλη(carvacrol) και έχει αντιμικροβιακές ιδιότητες. Αυτές οι ιδιότητες έχουν επιβεβαιωθεί σε πολλές μελέτες. Μια ομάδα ερευνητών διαπίστωσε ότι το αιθέριο έλαιο Origanum vulgare ήταν αποτελεσματικό έναντι 41 στελεχών του παθογόνου που προκαλεί λιστέρια μέσω της διατροφής (Listeria monocytogenes).

Μια άλλη έρευνα έδειξε ότι το αιθέριο έλαιο της Ιμαλαϊκής ρίγανης έχει ισχυρές αντιβακτηριακές ιδιότητες, που μπορεί να προστατεύσουν από το πολύ επικίνδυνο βακτήριο του σταφυλόκοκκου (MRSA) που είναι σύνηθες αίτιο στις ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις.

“Έχουμε κάνει μερικές προκαταρκτικές δοκιμές και έχουμε διαπιστώσει ότι το αιθέριο έλαιο από την ρίγανη σκοτώνει το MRSA σε διάλυμα 1 προς 1.000. Οι δοκιμές δείχνουν ότι το έλαιο σκοτώνει το MRSA τόσο ως υγρό όσο και ως εισπνεόμενο φάρμακο και η αντιμικροβιακή του δράση δεν μειώνεται με την θέρμανση”, λέει ο καθηγητής Vyv Salisbury από το πανεπιστήμιο West of England.

2) Αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες

Επιστήμονες από τη Γερμανία και την Ελβετία αναγνώρισαν ένα δραστικό συστατικό στην ρίγανη, γνωστό ως β-καρυοφυλλίνη (E-BCP), το οποίο μπορεί να βοηθήσει στην θεραπεία διαταραχών, όπως η οστεοπόρωση και η αθηροσκλήρωση.

3) Προστασία από τον καρκίνο

Έρευνα που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό PLoS ONE το 2013 έδειξε, ότι η ρίγανη παρουσιάζει αντικαρκινική δραστηριότητα. Οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το είδος Origanum majorana θα μπορούσε να βοηθήσει στην πρόληψη και την αντιμετώπιση του καρκίνου του μαστού με επιβράδυνση, ή παύση της εξέλιξής του.

Το 2014, επιστήμονες τροφίμων ανακάλυψαν ότι τα δημοφιλή μαγειρικά βότανα ρίγανη, δεντρολίβανο και μαντζουράνα περιέχουν ενώσεις που μπορεί να έχουν τη δυνατότητα να διαχειριστούν τον διαβήτη τύπου 2 με παρόμοιο τρόπο με ορισμένα φάρμακα, τα οποία συνταγογραφούνται σήμερα.

Πως με ένα λεμόνι θα ξεχάσεις τον πόνο στο γόνατο!

Ο πόνος στο γόνατο είναι ένα κοινό πρόβλημα και μπορεί να επηρεάσει άτομα όλων των ηλικιών. Μπορεί να προκληθεί από έναν ξαφνικό τραυματισμό ή από παθήσεις όπως η αρθρίτιδα.

Ο αιφνίδιος πόνος σε ένα από τα γόνατα είναι συνήθως το αποτέλεσμα της κούρασης του γόνατου ή του τραυματισμού του. Σε πολλές περιπτώσεις, δεν χρειάζεται να δείτε τον γιατρό σας. Επίσης καλό είναι να πίνετε νερό με λεμόνι κάθε μέρα αλλά μην κάνετε αυτό το συνηθισμένο λάθος!

Πώς να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι για να απαλλαγείτε από πόνους.

Συστατικά:

1-2 λεμόνια
σησαμέλαιο

Οδηγίες:

Κόψτε τα λεμόνια σε μικρά κομμάτια.
Τυλίξτε τα κομμάτια με ένα βαμβακερό ύφασμα και βουτήξτε τα σε ζεστό σησαμέλαιο.
Τοποθετήστε το ύφασμα στην πληγείσα περιοχή για 5 έως 10 λεπτά.
Κάνετε αυτό δύο φορές την ημέρα έως ότου ο πόνος έχει φύγει εντελώς.
Πιείτε, επίσης, χυμό λεμονιού, αραιωμένο σε ένα ποτήρι ζεστό νερό νωρίς το πρωί με άδειο στομάχι.


Τα λεμόνια είναι πλούσια πηγή βιταμινών και ανόργανων συστατικών όπως η βιταμίνη C, Α, Β1, Β6, το μαγνήσιο, τα βιοφλαβονοειδή, η πηκτίνη, το φολικό οξύ, το φωσφόρο, το ασβέστιο, και το κάλιο.

Η μεγάλη ποσότητα ασβεστίου και βιταμίνης C βοηθά στη διατήρηση και τη βελτίωση της υγείας των οστών και προλαμβάνει ασθένειες που σχετίζονται με τα οστά όπως η οστεοπόρωση, η ρευματοειδής αρθρίτιδα και η φλεγμονώδης πολυαρθρίτιδα.

Τα αιθέρια έλαια λεμονιού βοηθούν στη χαλάρωση των αιμοφόρων αγγείων και έχουν αντιφλεγμονώδη δράση, που τα καθιστά χρήσιμα για τον πόνο των αρθρώσεων.

Το σησαμέλαιο έχει χρησιμοποιηθεί ως θεραπευτικό έλαιο για χιλιάδες χρόνια. Είναι ένα φυσικό αντιφλεγμονώδες, το οποίο βοηθά τις αρθρώσεις να διατηρούν την ευελιξία τους.

Πότε πρέπει να δείτε το γιατρό σας;

Πρέπει να δείτε τον γιατρό σας εάν:

δεν μπορείτε να ρίξετε βάρος στο γόνατό σας
έχετε έντονο πόνο, ακόμη και όταν δεν βάζετε βάρος σε αυτό, όπως τη νύχτα
το γόνατό σας δεν λυγίζει ή πονάει όταν το λυγίζετε
το γόνατό σας φαίνεται παραμορφωμένο
έχετε πυρετό ή ερυθρότητα γύρω από το γόνατο
ο πόνος δεν αρχίσει να βελτιώνεται μέσα σε λίγες εβδομάδες ή έχετε πόνο που είναι ακόμα ισχυρός ακόμα και με τη φροντίδα που του προσφέρετε στο σπίτι.

Δείτε επίσης στο Athensmagazine.gr:

Αυτή είναι η σωστή διατροφή για τον καύσωνα!

Έχεις πρόβλημα με τον ύπνο; Με τη μέθοδο 4-7-8 θα κοιμάσαι ήρεμα..

Διαβάστε περισσότερα θέματα υγείας και νέα από την Ελλάδα και από όλο τον κόσμο στοAthensmagazine.gr.

 

Ομορφιά & Υγεία

Ροή ειδήσεων

Share