Σάββατο, 20 Απριλίου 2024

Γιατί δεν πρέπει να καθαρίζετε τα αυτιά σας με μπατονέτα;

Αν το κάνετε σταματήστε αμέσως!

28 Αυγούστου 2019 12:44
Γιατί δεν πρέπει να καθαρίζετε τα αυτιά σας με μπατονέτα;

Πολλοί άνθρωποι έχουν την βλαβερή συνήθεια να καθαρίζουν τα αυτιά τους με μπατονέτα αλλά δυστυχώς δεν πρέπει! Ποιος είναι όμως ο λόγος που δεν κάνει να συνεχίσετε να καθαρίζετε έτσι τα αυτιά σας; Ποιος είναι ο σωστός τρόπος για να καθαρίζεις τα αυτιά σου;

Πρόσφατα, ένας 31χρονος, χωρίς καμία προειδοποίηση άρχισε να παθαίνει κρίσεις και έντονους πονοκεφάλους. Είχε, επίσης, αρχίσει να ξεχνάει τα ονόματα των φίλων του – και στο τέλος λιποθύμησε.

Το παραϊατρικό προσωπικό που έφτασε για να τον βοηθήσει δεν ήξερε από τι μπορεί να έπασχε.

Αφού μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο του Κόβεντρι της Αγγλίας, οι γιατροί του έκαναν αμέσως μαγνητική εγκεφάλου, που έλυσε τελικά τον γρίφο: δύο αποστήματα γεμάτα με πύον στον εγκέφαλο.

Τι συνέβη;

Η αιτία; Ένα κομμάτι από το βαμβάκι της μπατονέτας βρέθηκε βαθιά θαμμένο στο αριστερό του αυτί. Η μπατονέτα είχε οδηγήσει στην νέκρωση της εξωτερικής ωτίτιδας, μια βακτηριακή λοίμωξη που ξεκινά από το κανάλι του αυτιού προτού εξαπλωθεί στο κρανίο, όπου τρέφεται μέσω του οστού.

Τα νεύρα του προσώπου μπορούν επίσης να επηρεαστούν, προκαλώντας εγκεφαλικό επεισόδιο. Είναι γνωστό επίσης ως κακοήθης εξωτερική ωτίτιδα και παρατηρείται συνήθως στους ηλικιωμένους και σε άτομα με ασθενές ανοσοποιητικό σύστημα. Κι ενώ είναι σπάνιο, μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε θάνατο.

Ο συγκεκριμένος άνδρας, που δεν κατονομάστηκε και η περίπτωση του οποίου αναφέρθηκε λεπτομερώς στο περιοδικό BMJ Case Reports τον Μάρτιο, δεν γνώριζε πόσο καιρό είχε την μπατονέτα μέσα στο αυτί του. Αλλά είπε στους γιατρούς του πως υπέφερε από «περιστασιακό πόνο στο αριστερό αυτί και απώλεια ακοής» τα τελευταία πέντε χρόνια.

Το βαμβακερό άκρο της μπατονέτας αφαιρέθηκε τελικά μετά από αναισθησία. Ο ασθενής ανάρρωσε πλήρως – αλλά μετά από 8 εβδομάδες με ενδοφλέβια αντιβιοτικά. «Το πιο σημαντικό» γράφουν οι γιατροί του «δεν χρησιμοποιεί πλέον μπατονέτες».

Και μπορεί το συγκεκριμένο περιστατικό να είναι ένα ακραίο παράδειγμα, αλλά οι μπατονέτες μπορούν να προκαλέσουν μια σειρά προβλημάτων, συμπεριλαμβανομένων μολύνσεων, διάτρηση τυμπάνου και εμβοή.

Εκατομμύρια είναι όμως οι άνθρωποι στον κόσμο που εξακολουθούν να χρησιμοποιούν μπατονέτα για τον καθαρισμό των αυτιών τους.

«Πολλοί άνθρωποι σκέφτονται πως το κερί στο εσωτερικό του αυτιού είναι βρωμιά, αλλά είναι κάτι φυσικό και σημαντικό» λέει ο Δρ. Ρότζερ Χέντερσον, γενικός ιατρός με πάνω από 30 χρόνια εμπειρίας στην αντιμετώπιση προβλημάτων των αυτιών. «Έχω δει ασθενής που έβαζαν μολύβια ή και τσιμπιδάκια στο κανάλι του αυτιού τους για να το καθαρίσουν. Αυτό όμως μπορεί να είναι επικίνδυνο» τονίζει.

Η κυψελίδα ή το γνωστό κερί λειτουργεί ως φίλτρο, παγιδεύοντας την σκόνη και την βρωμιά. Επίσης, συγκρατεί το νερό, λιπαίνει την λεπτή επένδυση του αυτιού και σκοτώνει τα βακτηρίδια.

«Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι μπατονέτες απλά οδηγούν το κερί πιο βαθιά μέσα στο αυτί» λέει ο Δρ. Χέντερσον. Το κερί στη συνέχεια σκληραίνει και μπλοκάρει το αυτί, προκαλώντας προβλήματα ακοής. Το να στριφογυρνάς επίσης την μπατονέτα μέσα στο αυτί μπορεί να προκαλέσει διάτρηση του τυμπάνου, οδηγώντας σε πιθανή μόνιμη απώλεια ακοής.

Επίσης, όπως στην περίπτωση του Άγγλου, οι μολύνσεις είναι ένας πιθανός κίνδυνος.

Ο Βικ Βιρ, χειρουργός στο βασιλικό νοσοκομείο ΩΡΛ στο Λονδίνο βλέπει άτομα με λοιμώξεις σε «καθημερινή βάση».

«Στην πιο ακραία μορφή τους, αυτές οι μολύνσεις μπορεί να οδηγήσουν σε κακοήθη εξωτερική ωτίτιδα, ιδιαίτερα στους ηλικιωμένους ή στους διαβητικούς» λέει. «Σχεδόν καθημερινά έρχονται ασθενείς με τέτοιες περιπτώσεις».

Πώς πρέπει λοιπόν να καθαρίζουμε τα αυτιά μας;

Η σύντομη απάντηση είναι πως δεν πρέπει. Το δέρμα που καλύπτει το αυτί αναπτύσσεται διαρκώς προς τα έξω από το τύμπανο του αυτιού και το κερί μεταφέρεται μαζί του. Όταν φτάσει στο εξωτερικό αυτό, τότε φεύγει με φυσικό τρόπο.

Ωστόσο, αν χρησιμοποιείται μπατονέτες, είναι πιθανό να έχετε υποστεί ζημιά, αναστατώνοντας το λεπτό σύστημα.

Ο Δρ. Βιρ συνιστά την χρήση σταγόνων διττανθρακικού νατρίου για την απομάκρυνση του επιμονου κεριού, όπως επίσης και σταγόνων ελαίου που μαλακώνουν το κερί.

Καθώς μεγαλώνουμε, το κερί γίνεται όλο και πιο σκληρό και ξηρό, γεγονός που μπορεί να εμποδίσει την εύκολη και φυσική απομάκρυνσή του. Αν μαζευτεί πολύ κερί, το αποτέλεσμα μπορεί να είναι απώλεια ακοής, αίσθημα πληρότητας στο αυτό και έναν ήχο σαν χτύπημα.

Βουίζουν τα αυτιά σου; Να τι πραγματικά συμβαίνει!

Τι είναι αυτός ο ήχος που κοντεύει να σε τρελάνει;

Μοιάζει με ένα μακρόσυρτο -και πολλές φορές τσιριχτό- βουητό ή σφύριγμα που είναι λες και συμβαίνει μέσα στο κεφάλι σου. Μπορεί να το νιώσεις έχεις κλείσει τρίωρο και βάλε μπροστά στον υπολογιστή, όταν είσαι φοβερά αγχωμένη, όταν βλέπεις τηλεόραση ή και σε ανύποπτο χρόνο χωρίς να έχει προηγηθεί φαινομενικά τουλάχιστον κάποιο εξωτερικό ερέθισμα π.χ. όταν ξαπλώνεις στο κρεβάτι για να κοιμηθείς.
Σύμφωνα με το αμερικανικό Ινστιτούτο Κώφωσης και Διαταραχών Επικοινωνίας (NIDCD), περίπου το 10% των ενηλίκων βιώνει τέτοια επεισόδια τουλάχιστον πέντε φορές κάθε έτος. Τι είναι αυτές οι εμβοές όπως ονομάζονται τα εν λόγω ενοχλητικά ηχητικά ερεθίσματα και τι θέλουν από τη ζωή και την ηρεμία σου;

Αρχικά να ξεκαθαρίσουμε ότι από μόνο του δεν πρόκειται για ασθένεια, για σύμπτωμα κάποιας ασθένειας ή για κάτι άλλο που απαιτεί να βάλεις σε λειτουργία τους μηχανισμούς ανησυχίας σου. Περισσότερο θα λέγαμε ότι είναι αντανακλάσεις της λειτουργίας της ακοής σου.

Γιατί συμβαίνει;
Μια από τις πιο πιθανές αιτίες είναι να υπάρχει συσσωρευμένο κερί μέσα στο αυτί. Επιπλέον, η έκθεση σε πολύ δυνατό θόρυβο μπορεί να προκαλέσει αυτή την ακουστική σύγχυση λόγω πτώσης του ακουστικού νεύρου, κάτι που επίσης δεν είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό αν σκεφτείς ότι οι περισσότεροι από όσους συχνάζουν σε μαγαζιά με δυνατή μουσική θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα εμβοών τουλάχιστον μία φορά στη ζωή τους.

Τι να κάνεις για να το σταματήσεις;
1. Βάλε μουσική σε χαμηλή ένταση ή κάποιο άλλο λευκό θόρυβο. Το να κάτσεις σε ένα δωμάτιο που επικρατεί απόλυτη ησυχία θα επιδεινώσει την ένταση.

2. Κοιμήσου με δύο μαξιλάρια. Έτσι αποσυμφορείται η πίεση και μειώνεται η ένταση των εμβοών.

3. Απόφυγε να καπνίσεις, να πιεις αλκοόλ ή καφέ γιατί με αυτό τον τρόπο επιδεινώνεις την κατάσταση.

Πότε πρέπει να ανησυχήσεις;
Αν το βουητό συνοδεύεται από βαρηκοΐα και ίλιγγο μπορεί να πρόκειται για τη νόσο Meniere η οποία εκδηλώνεται με κρίσεις που περιλαμβάνουν συμπτώματα όπως βουητό, βαρηκοΐα, ίλιγγο, διαρκούν λίγες μέρες, στη συνέχεια υποχωρούν και επανέρχονται ανά μεγάλα χρονικά διαστήματα.

Σε κάθε περίπτωση αν το βουητό επιμένει, επιβάλλεται να επισκεφτείς έναν ωτορινολαρυγγολόγο προκειμένου να γίνει διάγνωση και συνταγογράφηση της κατάλληλης θεραπείας.

TAGS
 

Ομορφιά & Υγεία

Ροή ειδήσεων

Share