Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Τι μας κάνει τελικά ευτυχισμένους; (Video)

Τι αποκαλύπτει έρευνα του Χάρβαρντ;

26 Αυγούστου 2019 13:59
Τι μας κάνει τελικά ευτυχισμένους; (Video)

Τελικά τι είναι αυτό που μας κάνει ευτυχισμένους και δεν το ξέρουμε; Τι αποκαλύπτει έρευνα του Χάρβαρντ αναφορικά με την ευτυχία και τι τελικά κάνει έναν άνθρωπο πραγματικά ευτυχισμένο;

Η ψυχολόγος Νίκη Ζαρκάδα παρουσιάζει στην εκπομπή Καλοκαίρι μαζί μία μελέτη 75 χρόνων από το πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ! Έρευνα σοκ: Ο εγκέφαλος καταλαβαίνει όταν πεθαίνουμε γιατί συνεχίζει να λειτουργεί!

Η ευτυχία μπορεί συχνά να φαίνεται σαν να εξαρτάται από την τύχη. Αλλά όπως και να φαίνεται ή να την νιώθουν εκείνοι που την έχουν – μέσα από την ικανοποίηση και τα θετικά συναισθήματα- υπάρχουν πιο συγκεκριμένοι οδοί για να βρει κανείς που βρίσκεται η ευτυχία, ακόμη και αν δε το μάθει από τους ήδη ευτυχισμένους ανθρώπους.

Η εστίαση σε πράγματα για τα οποία είμαι ευγνώμων, φαίνεται συχνά σαν μια ανόητη και ψεύτικη ιδέα. Είναι δύσκολος ο δρόμος προς την ευγνωμοσύνη. Σε μία δύσκολη φάση της ζωής δεσμευθείτε με τον εαυτό σας και δημιουργήστε μια καθημερινή λίστα με πράγματα που είστε ευγνώμων ως ένας τρόπος για να απομακρυνθείτε αρχικά από το δύσκολο που νιώθετε.

Αν επικεκτρώνεστε στα καλά πράγματα που έχετε πάντα, δεν θα έχει τόσο μεγάλη σημασία τι μπορεί να πηγαίνει στραβά και θα μπορεί να κρατηθεί ξεκάθαρη η δική σας άποψη και στάση, τουλάχιστον εν μέρει σε θετικό επίπεδο. Οι έρευνες υποστηρίζουν ότι αν εκφράζουμε ευγνωμοσύνη στους εαυτούς μας για ό,τι έχουμε ή στους άλλους για το τι φέρνουν στη ζωή μας, τότε θα νιώθουμε πιο ευτυχισμένοι.

Τα ψέματα μπορεί να παρέχουν μία βραχυπρόθεσμη ανταμοιβή, αλλά είναι ένας περίπλοκος και μη γνήσιος τρόπος ζωής σε τακτική βάση. Ακόμα και οι πιο έντιμοι άνθρωποι μπορεί να κάνουν σφάλματα από καιρό σε καιρό, αλλά μια ζωή που περιλαμβάνει τακτική ανεντιμότητα εκτρέφει άγχος, φόβο μήπως βρεθεί η αλήθεια και την ανάγκη να διατηρηθούν οι περίπλοκες ιστορίες με συνεχή ψέματα.

Οι έντιμοι άνθρωποι επωφελούνται από την ευτυχία που προέρχεται από το να είσαι αληθινός ό,τι και να γίνει, και πιο ευτυχισμένοι, από δυνατές σχέσεις που βασίζονται στην εμπιστοσύνη και την ανοιχτή επικοινωνία - ένας τρόπος για καλύτερη προσέγγιση από μια σειρά από ύπουλες ιστορίες.

Δείτε το βίντεο στο Athensmagazine.gr:

Αυτές οι τροφές αυξάνουν την ορμόνη της ευτυχίας!

Πολλά είναι αυτά που καταφέρνουν να μας χαλάσουν τη διάθεση- αν και δεν θα έπρεπε.

Οι ρυθμοί της ζωής μας, οι εναλλαγές στη συμπεριφορά των γύρω μας, η εργασιακή εξάντληση, οι υποχρεώσεις, οι απαιτήσεις, η κακή ποιότητα ζωής, πολλές φορές, μας κάνουν να χάνουμε την αισιοδοξία μας, μας στερούν το χαμόγελό μας και ρίχνουν την διάθεσή μας.

Η ευτυχία είναι απόφαση. Είναι το «εδώ και τώρα», είναι το αίσθημα ευφορίας που μας κυριεύει, είναι μια στιγμή. Ολα είναι μέσα στο μυαλό: κάθε μας συναίσθημα είναι ένα σύνολο χημικών διεργασιών στο «εργοστάσιο» που λέγεται οργανισμός.

Η σεροτονίνη είναι ο νευροδιαβιβαστής του εγκεφάλου που σε μεγάλο βαθμό επηρεάζει την ψυχική μας διάθεση, τη μνήμη, τον ύπνο μας. Χαμηλά επίπεδα σεροτονίνης έχουν συνδεθεί με την κατάθλιψη. Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να αυξήσετε αυτή την ορμόνη, μειώνοντας τις μεταπτώσεις της διάθεσής σας.

Ενας τρόπος που πραγματικά μπορεί να φέρει αποτέλεσμα είναι η κατανάλωση τροφών με τρυπτοφάνη -αυτό το αμινοξύ συμβάλλει καθοριστικά στην παραγωγή σεροτονίνης. Oι τροφές που ακολουθούν δεν είναι απλά ευεργετικές για τη διάθεσή μας: αυξάνουν τα επίπεδα ενέργειας στο σώμα μας και μας γεμίζουν με βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία. Η γεύση τους είναι ευχάριστη, όπως είναι η αίσθηση που μας αφήνουν.

Aυγά: Μια από τις τοπ πρωτεϊνικές τροφές. Πλούσια σε τρυπτοφάνη, τυροσίνη, χολίνη, ωμέγα-3 λιπαρά οξέα και αντιοξειδωτικά.

Τυρί: Αλλη μια εξαιρετική πηγή τρυπτοφάνης και ασβεστίου για τον οργανισμό μας. Say cheese!

Ανανάς: Αυτή η τροφή περιέχει υψηλά επίπεδα τρυπτοφάνης αλλά και βρωμελαΐνης που αποτελεί ισχυρό αντιφλεγμονώδες.

Σολομός: Ο σολομός αποτελεί πηγή ωμέγα-3 λιπαρών οξέων. Περιέχει πρωτείνες, σίδηρο, βιταμίνη B12. Εξαιρετική πηγή τρυπτοφάνης. Αυξάνει τον μεταβολικό ρυθμό και μειώνει την αρτηριακή πίεση.

Τόφου: Το τόφου (τυρί από γάλα σόγιας) είναι εξαιρετική πηγή τρυπτοφάνης και μια ιδανική επιλογή για όσους θέλουν να ακολουθήσουν μια χορτοφαγική διατροφή. Είναι πλούσιο σε βιταμίνη Ε, πρωτείνες και ασβέστιο.

Ξηροί καρποί: Οι ευεργετικές τους ιδιότητες είναι αναρίθμητες. Μια χούφτα ξηροί καρποί την ημέρα μπορούν να βοηθήσουν σημαντικά στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος και στην αύξηση των επιπέδων ενέργειας στο σώμα. Πλούσιοι σε πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, πρωτεΐνες, φυτικές ίνες και βιταμίνη Ε. Πλούσια πηγή τρυπτοφάνης, μας φτιάχνουν το κέφι!

Σπανάκι: Αλλη μια τροφή πλούσια σε τρυπτοφάνη, βιταμίνες, φυλλικό οξύ και μέταλλα.

 

Ομορφιά & Υγεία

Ροή ειδήσεων

Share