Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

7+1 γιατροσόφια για τον πονόδοντο που θα σας κάνουν να μην ξαναπάτε οδοντίατρο!

Βάλτε τέλος στον πόνο φυσικά!

23 Αυγούστου 2019 12:30
7+1 γιατροσόφια για τον πονόδοντο που θα σας κάνουν να μην ξαναπάτε οδοντίατρο!

Σας έπιασε πονόδοντος όσο είστε στην δουλειά ή στις διακοπές; Δεν υπάρχει τίποτα χειρότερο από το να υποφέρετε από πονόδοντο και να μην μπορείτε να κάνετε τίποτα... μέχρι σήμερα! Βρήκαμε τα οχτώ φυσικά γιατροσόφια που θα σας κάνουν να μην ξαναπάτε στον οδοντίατρο και να απαλλαγείτε από τους πόνους!

Εκτός από τα παυσίπονα, υπάρχουν και άλλοι φυσικοί τρόποι, που ανακουφίζουν από τον πόνο. Εξάλλου, θα πρέπει να είστε προσεκτικοί και να μην κάνετε κατάχρηση στη λήψη παυσίπονων, τηρώντας πάντα τους χρόνους από την τελευταία λήψη μέχρι την επόμενη.

Δείτε, λοιπόν, οκτώ γιατροσόφια που μπορούν να σας ανακουφίσουν, μέχρι την επίσκεψη στον οδοντίατρο.

Έλαιο γαρίφαλου

Είναι από τα πιο γνωστά γιατροσόφια για τη μείωση του πόνου που συνδέεται με οδοντικά προβλήματα Η ευγενόλη που περιέχεται στο γαρίφαλο είναι φυσικό αναισθητικό. Ωστόσο, δεν πρέπει να ρίξετε γαριφαλέλαιο απευθείας στην πληγή ή το πονεμένο δόντι. Ρίξτε μερικές σταγόνες από το λάδι σε ένα βαμβάκι και τοποθετήστε το πάνω στο δόντι. Αν δεν έχετε γαριφαλέλαιο, μπορείτε να μασήσετε ένα γαρίφαλο από τα μπαχαρικά, μέχρι να υποχωρήσει ο πόνος.

Αλατόνερο

Το θαλασσινό αλάτι περιέχει φυσικές αντιβακτηριδιακές ιδιότητες που σας ανακουφίζουν από τον πονόδοντο.

Πώς θα το χρησιμοποιήσετε: Ρίχνετε μία κουταλιά του γλυκού αλάτι σε ένα ποτήρι ζεστό νερό. Ανακατεύετε και κάνετε μπουκώματα διάρκειας 30 δευτερολέπτων, κυρίως, στο πονεμένο δόντι.

Ρόφημα μέντας

Η μέντα βοηθά στην ανακούφιση από τον πονόδοντο, ενώ έχει και αντιβακτηριδιακές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.

Πώς θα το χρησιμοποιήσετε: Μόλις φτιάξετε το τσάι, το αφήνετε να κρυώσει και κάνετε μπουκώματα, όπως και με το αλατόνερο.

Κρεμμύδι

Έχει πολλές αντιμικροβιακές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες που μπορούν να σκοτώνουν τα μικρόβια στις στοματικές κοιλότητες. Μπορούν επίσης να σκοτώσουν τα βακτηρίδια που προκαλούν λοιμώξεις, τόσο στα δόντια όσο και στα ούλα και να σταματήσουν την αιμορραγία των ούλων, γεγονός που καθιστά το κρεμμύδι ένα ιδανικό σπιτικό γιατροσόφι για την ανακούφιση του πόνου, τη θεραπεία ερεθισμένων ούλων και την πρόληψη της φθοράς.

Πώς θα το χρησιμοποιήσετε: Κόψτε ένα μεγάλο κομμάτι κρεμμυδιού και αρχίστε το μάσημα στην περιοχή που πονάει, μέχρι να εξασθενίσει η έντονη γεύση του. Επαναλαμβάνετε τη διαδικασία με ένα άλλο κομμάτι.

Κρύες κομπρέσες

Βάζετε λίγο πάγο σε μια σακούλα τροφίμων και τον καλύπτετε με ένα πανί. Το τοποθετείτε στην εξωτερική περιοχή του στόματος, όπου βρίσκεται το πονεμένο δόντι και το κρατάτε για 20 λεπτά. Επαναλαμβάνετε κάθε λίγες ώρες.

Προσοχή: Μην βάζετε τον πάγο απευθείας στο δόντι θα επιβαρύνει τον πόνο.

Θυμάρι

Είναι ένα βότανο με αντιμικροβιακές και αντιβακτηριδιακές ιδιότητες. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως αντισηπτικό και απολυμαντικό. Μπορεί επίσης να σκοτώσει μικρόβια και να χρησιμοποιηθεί στην ανακούφιση του πόνου.

Πώς να το χρησιμοποιήσετε: Προσθέστε 4 σταγόνες θυμαριού σε ένα βαμβάκι και στη συνέχεια προσθέστε 2 σταγόνες νερού. Εφαρμόστε στην πονεμένη περιοχή για 10 λεπτά.

Σκόρδο

Και το σκόρδο μπορεί να λειτουργήσει ανακουφιστικά στον πονόδοντο.

Πώς να το χρησιμοποιήσετε: Παίρνετε μία σκελίδα και αρχίζετε το μάσημα στο πλάι της πονεμένης περιοχής. Εάν είναι απαραίτητο, επαναλαμβάνετε δύο φορές, μέχρι δηλαδή να αισθανθείτε ότι ο πόνος υποχωρεί.

Περιοδοντίτιδα: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε!

Τι είναι η περιοδοντίτιδα; Αν ο οδοντίατρος σας διέγνωσε περιοδοντική νόσο (όπως ακριβώς λέγεται), μην ανησυχήσετε. Να ξέρετε ότι δε πρόκειται για κάποια σπάνια ασθένεια. Αρκετοί ενήλικες έχουν κάποια μορφή της νόσου.

Μπορεί να πρόκειται για μια απλή φλεγμονή των ούλων ή για μια περισσότερο σύνθετη κατάσταση που καταλήγει σε ζημιά των οστών που στηρίζουν τα δόντια. Στη χειρότερη περίπτωση, μπορεί να οδηγήσει στην απώλεια δοντιού.

Tο αν η περιοδοντίτιδα θα θεραπευτεί πλήρως, αν θα επιβραδυνθεί, ή αν θα επιδεινωθεί, εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το πόσο καλά και συχνά θα φροντίζετε τα δόντια και τα ούλα σας, από τη διάγνωση και έπειτα.

Τι προκαλεί την ασθένεια των ούλων;

Το στόμα μας είναι γεμάτο βακτήρια. Αυτά τα βακτήρια, μαζί με βλέννα και άλλα σωματίδια, σχηματίζουν μια κολλώδη, άχρωμη “πλάκα” στα δόντια. Το βούρτσισμα και το οδοντικό νήμα μας βοηθούν να απαλλαγούμε από την πλάκα. 'Αλλο ένα πρόβλημα των δοντιών είναι η πέτρα, η οποία μπορεί να αφαιρεθεί μόνο με καθαρισμό από τον οδοντίατρο.

Η ουλίτιδα

Όσο μεγαλύτερο χρονικό διάστημα η πλάκα και η πέτρα μένουν στα δόντια, τόσο πιο επιβλαβείς γίνονται. Τα βακτήρια προκαλούν φλεγμονή των ούλων που ονομάζεται “ουλίτιδα.” Στην ουλίτιδα, τα ούλα γίνονται κόκκινα, πρήζονται και αιμορραγούν εύκολα. Η ουλίτιδα είναι μια ήπια μορφή της ασθένειας των ούλων και συνήθως υποχωρεί με καθημερινό βούρτσισμα, χρήση οδοντικού νήματος και τακτικό καθαρισμό από τον οδοντίατρο. Η ουλίτιδα δεν οδηγεί σε απώλεια των οστών και των ιστών που συγκρατούν τα δόντια στη θέση τους.

Η περιοδοντίτιδα

Όταν η ουλίτιδα δεν αντιμετωπιστεί μπορεί να εξελιχθεί σε «περιοδοντίτιδα», που σημαίνει «φλεγμονή γύρω από το δόντι». Στην περιοδοντίτιδα, τα ούλα τραβιούνται μακριά από τα δόντια και δημιουργούν κενά, τους θύλακες, που μολύνονται. Η πλάκα μεγαλώνει κάτω από τη γραμμή των ούλων. Αν δεν αντιμετωπιστεί η κατάσταση, τα οστά, τα ούλα, και οι ιστοί που στηρίζουν τα δόντια καταστρέφονται. Τα δόντια τελικά χαλαρώνουν και πρέπει να αφαιρεθούν.

Παράγοντες κινδύνου

Το κάπνισμα

Ήδη ξέρετε πόσο βλαβερό είναι το κάπνισμα. Εάν θέλετε όμως έναν ακόμη λόγο για να το κόψετε, ίσως θα σας ενδιέφερε να μάθετε ότι είναι ένας από τους πιο σημαντικούς παράγοντες κινδύνου που σχετίζονται με την ανάπτυξη περιοδοντίτιδας. Επιπλέον, το κάπνισμα μπορεί να μειώσει τις πιθανότητες για την επιτυχή θεραπεία της νόσου.

Οι ορμονικές αλλαγές σε γυναίκες

Αυτές οι αλλαγές κάνουν τα ούλα πιο ευαίσθητα και ευνοούν την ανάπτυξη ουλίτιδας.

Ο διαβήτης

Τα άτομα με διαβήτη διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για ανάπτυξη λοιμώξεων, συμπεριλαμβανομένης και της νόσου των ούλων.

Φάρμακα

Πολλά φάρμακα μειώνουν τη ροή του σάλιου, το οποίο έχει μια προστατευτική επίδραση στο στόμα. Χωρίς αρκετό σάλιο το στόμα είναι ευάλωτο σε λοιμώξεις, καθώς και στην ασθένεια των ούλων. Κάποια άλλα φάρμακα μπορούν να προκαλέσουν ανώμαλη υπερανάπτυξη των ιστών των ούλων, γεγονός που απειλεί την σταθερότητα και την καθαριότητα των δοντιών.

Γενετική προδιάθεση.

Μερικοί άνθρωποι είναι πιο επιρρεπείς σε σοβαρές ασθένειες των ούλων από άλλους, λόγω γενετικής προδιάθεσης. Σε κάθε περίπτωση πάντως, δεν παρουσιάζονται συμπτώματα της ασθένειας των ούλων πριν τα 30 ή τα 40 χρόνια. Οι άνδρες έχουν συχνότερα ουλίτιδα από τις γυναίκες. Παρά το γεγονός ότι οι έφηβοι σπάνια αναπτύσσουν περιοδοντίτιδα, πάσχουν συχνά από ουλίτιδα, την ηπιότερη μορφή της ασθένειας των ούλων.

 

Ομορφιά & Υγεία

Ροή ειδήσεων

Share