Τετάρτη, 16 Οκτωβρίου 2019

Αυτός είναι ο απίστευτος λόγος που σας πιάνουν κράμπες στην θάλασσα! (Video)

Τι πρέπει να προσέξετε όταν κολυμπάτε;

18 Αυγούστου 2019 12:22
Αυτός είναι ο απίστευτος λόγος που σας πιάνουν κράμπες στην θάλασσα! (Video)

Έχει τύχει σε πολλούς να πάθουν κράμπα όταν κολυμπάνε στην θάλασσα και το αίσθημα αυτό είναι ότι χειρότερο! Βρήκαμε όμως ποιος είναι ο λόγος που το παθαίνετε αυτό! Είναι κάτι κοινό και φυσιολογικό γενικά, οπότε δεν χρειάζεται να ανησυχείς.

Οι κράμπες καθώς κολυμπάς είναι επίσης κάτι κοινό. Αυτό αποδίδεται σε μια ακατάλληλη δράση της πελματικής κάμψης στο πόδι σου. Η πελματική κάμψη εμφανίζεται όταν όλοι οι μύες του ποδιού σχηματίζουν μια άκαμπτη γραμμή από τη γάμπα σου μέχρι τα δάχτυλα. 4+1 tips για να αντιμετωπίσεις τις κράμπες!

Υπάρχουν δύο λόγοι για τους οποίους μπορεί να προκαλείται μια κράμπα ενώ κολυμπάς και βασικά είναι τα ίδια που προκαλούν τις κράμπες και στις άλλες μορφές άσκησης: απώλεια ηλεκτρολυτών και περιττή ένταση. Το πιο κοινό από αυτά όταν πρόκειται για κράμπες ενώ κολυμπάς είναι η περιττή ένταση.

Κολύμπι κράμπες

Η περιττή ένταση, όπως η πελματιαία κάμψη, είναι μια ακούσια ενέργεια που είναι αφύσικη. Το σώμα σου θα προσπαθήσει να διορθώσει αυτή τη μη φυσική θέση, προκαλώντας κράμπες.

Πώς όμως θα τις αντιμετωπίσεις;

Προσοχή; Πότε πρέπει να βγείτε αμέσως από τη θάλασσα;

Το καλοκαίρι έφτασε και μία από τις αγαπημένες συνήθειες για μικρούς και μεγάλους είναι το κολύμπι στις θάλασσες. Άλλωστε εκτός από δροσιά αποτελεί μια σημαντική αερόβια άσκηση και μια απόλαυση που συνδυάζεται με τις διακοπές.

Μαζί με το κολύμπι ωστόσο καραδοκούν και πολλοί κίνδυνοι, ενώ κάθε καλοκαίρι αυξάνονται οι πνιγμοί μεγάλων και παιδιών.

Το Λιμενικό δίνει συμβουλές προς τους κολυμβητές για να απολαύσουν τη θάλασσα:

Μην απομακρύνεσαι κολυμπώντας από τις ακτές, όταν μάλιστα δεν ξέρεις καλό κολύμπι. Έχεις σκεφτεί ότι η επιστροφή είναι περισσότερο κουραστική;
Καλό είναι να κολυμπάς με παρέα.
Έχεις φάει; Περίμενε να περάσουν 3 – 4 ώρες για να κολυμπήσεις. Καλό είναι, όμως, ν’ αποφεύγεις να μπαίνεις τελείως νηστικός στο νερό.
Έχεις πιει οινοπνευματώδη ποτά; Έχε κατά νου ότι αλκοόλ και κολύμβηση είναι επικίνδυνος συνδυασμός.
Μην κάνεις βουτιές σε περιοχές που δεν γνωρίζεις το βάθος ή τη διαμόρφωση του βυθού, ή σε περιοχές με βράχια και πέτρες.
Μην σπρώχνεις και μην βυθίζεις άλλους στη θάλασσα.
Μην κολυμπάς σε περιοχές όπου υπάρχουν πινακίδες που προειδοποιούν ότι η θάλασσα είναι μολυσμένη.
Μην κολυμπάς, όταν οι καιρικές συνθήκες είναι κακές και σε θάλασσα με μεγάλα κύματα ή ισχυρά ρεύματα.
Μην κολυμπάς μόνος τη νύχτα και πάντα να έχεις οπτική επαφή με το σύντροφό σου κολυμβητή.
Αν αισθάνεσαι ρίγος ή ζαλάδα, φοβάσαι ή κρυώνεις βγες αμέσως από τη θάλασσα.
Καθώς κολυμπάς παρατηρείς ότι σε παρασέρνει το ρεύμα; Μην πανικοβάλλεσαι. Δες από πού φυσάει ο άνεμος. Στρέψε το στόμα και την μύτη σου από την αντίθετη κατεύθυνση και προσπάθησε απλώς να κρατηθείς στην επιφάνεια. Παρατηρείς μήπως ότι το ρεύμα είναι παράλληλο προς την ακτή; κολύμπα μαζί του πλησιάζοντας την παραλία υπό γωνία.
Αισθάνεσαι κίνδυνο; Κάλεσε βοήθεια.
Κουράστηκες κολυμπώντας; Μην σε πιάνει πανικός. Μείνε στην επιφάνεια σε οριζόντια θέση και συνεχίζεις ήρεμα το κολύμπι όταν ξεκουραστείς.
Έπαθες «κράμπα»; Μη φοβηθείς. Χαλάρωσε το μέρος του σώματος που «πιάστηκε» και με αργές κινήσεις κολύμπησε προς την ακτή.
Αν υπάρχουν σημαδούρες που δείχνουν τα όρια έξω από τα οποία επιτρέπεται να κινούνται τα ταχύπλοα σκάφη, μην κολυμπάς πέρα απ’ αυτές.
Μην κολυμπάς στα ανοιχτά, εκεί όπου περνάνε βάρκες ή ταχύπλοα.
Υψώθηκε από τον ναυαγοσώστη κόκκινη σημαία κινδύνου; Βγες γρήγορα έξω απ’ το νερό Η κόκκινη σημαία μπορεί να σημαίνει είτε ότι τα κύματα / ρεύματα έχουν γίνει πολύ επικίνδυνα, είτε ότι υπάρχει ρύπανση στην θάλασσα είτε ότι ελλοχεύει κάποιος άλλος κίνδυνος.
Αντιλήφθηκες κάποιον κολυμβητή να ζητάει βοήθεια ή να κινδυνεύει στο νερό; Βρες ένα αντικείμενο που επιπλέει και ρίξε το κοντά του για να πιαστεί, εάν υπάρχει. Κάλεσε για βοήθεια.


Συμβουλές για γονείς

Σε περίπτωση που πλησιάσεις το θύμα ή είσαι ήδη κοντά του, έχει υπόψη ότι μπορεί να κινδυνέψεις και εσύ αν πιαστεί πάνω σου βίαια και απότομα
Ποτέ μην αφήνεις το παιδί σου χωρίς επίβλεψη μέσα ή κοντά στο νερό.
Μη θεωρείς ότι «μπρατσάκια», φουσκωτές κουλούρες κ.λ.π. υποκαθιστούν την υποχρέωσή σου να επιβλέπεις το παιδί σου.
Δίδαξε το παιδί σου ότι δεν πρέπει ποτέ να κολυμπά μόνο του.
Να παίζεις μαζί του στα ρηχά, μέχρι να εξοικειωθεί με το νερό.
Φοβάται το παιδί σου να μπει στο νερό; Μην το αναγκάζεις.
Χρησιμοποίησε σωσίβιο ή άλλη συσκευή επίπλευσης αν δεν ξέρει καλό κολύμπι.
Ήξερες ότι:

Εάν ο αέρας παρασύρει την μπάλα ενός παιδιού στα βαθιά κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού, εκείνο μπορεί να επιχειρήσει να την πιάσει;
Αρκετά μπαίνουν στη θάλασσα ακόμα και εάν έχουν φάει;
Toξέρεις ότι το παιδί σου μπορεί να κάνει εμετό καθώς κολυμπάει και, στην προσπάθειά του ν’ αναπνεύσει να κινδυνεύσει να πνιγεί ακόμα και από τον ίδιο του τον εμετό;
Ένα παιδί μπορεί να πνιγεί σε χρόνο τόσο λίγο όσο είναι το χρονικό διάστημα που χρειάζεσαι να απαντήσεις στο τηλέφωνο;
Ένα παιδί μπορεί να πνιγεί σε λιγότερο από μια ίντσα νερό;
Στο παιδί στο οποίο εγκαίρως έγινε καρδιοαναπνευστική ανάνηψη έχει 5πλάσια πιθανότητα να μην παρουσιάσει επιπλοκές μετά από έναν παρ’ ολίγο πνιγμό;

 

Ομορφιά & Υγεία

Ροή ειδήσεων

Share